Léteznek a gyári rádiók helyére beépíthető, a gyárinál olcsóbb, nagyobb tudású és egyszerűbb kezelésű készülékek. Vajon miben jobbak, miben rosszabbak?
Hát, szerintem ezt elhamarkodtad, ez elég nagy, és mivel a felfogatással is mókolnod kell, a végén szerintem nagyon nem odaillőnek és barkácsmunkának fog látszani...
És elég drága is, az enyém nem volt 4000Ft és a többség ebben az árban mozog a linkelt oldalon.
Látom, hogy érdeklődsz a vaterás után, én azt fel tudom ajánlani, hogy ha ezen az oldalon: http://www.focalprice.com/goods_786_1_c.html találsz olyat ami tetszik akkor azt megrendelem neked. Én még mindíg valamelyik befúrósat javaslom. 2,5-3 hét alatt itt van!
Egyébként, most néztem, hogy a lökhárító fényezett részének alján van egy 20-25mm-es perem ami elég egyenes és ferdén lefele áll, talán itt lenne a legdiszkrétebb egy befúrható kamera, (sajnos nincs sok infó arról, hogy mekkora az átmérője a kamerának, de ha a lencsét viszonyítom akkor nem lehet több 20mm-nél) szerintem még így is lehetne látni 4-5m-t hátra ami, több mint elég, persze ki kellene próbálni...
Igen, ez is igaz, hogy a látómező széle az pont eléggé statikus ahhoz, hogy jó viszonyítási alap legyen. Nekem, ha mondjuk egy falhoz tolatok akkor a fal és a talaj találkozását amikor pont a képen a lökhárító vonaláig engedem akkor van még ~15cm a falig.
Viszont mióta megvan a kamera azóta nem nagyon sikerült párhuzamosan beállnom sehova, mert kicsit el is vonja a figyelmet a kamera képe. Lehet hogy kikapcsolom a "Back detect" funkciót és ha kell a kamera képe akkor a PIP-ben pillanatok alatt elő tudom hozni. Igazából csak akkor érdekes, ha szűk helyre kell manőverezni, mert az Octi hatalmas kuffere miatt elég nehezen lehet érezni, hogy meddig ér a hátulja... ;-)
Az, hogy látod a lökhárító szélét, majdnem lényegtelen 1-2 hét után.
Azt kell megszoknod, hogy amikor a képernyő alja felé közelít valami a kamera képén, AZ hány centi! Szerintem.
Diszkréció: a rendszámvilágításba rakható valóban kevésbé látszik, de valamennyire az is. Közelebbről viszont pont nem, mert ugye akkor magasabbról nézel le rá.
Hát, ha azt a vaterásat akarod beépíteni, az még jobban fog látszani, mint az enyém...
Szerintem Sampit is megkérdezheted, neki is van olyan ami a rendszám megvilágítás helyére beépíthető, csak abban nincs világítás, de talán tud olyat is szerezni, amiben van világítás.
Nekem a hátsó szélvédő bal szélénél megy fel a kábel, a gumi csatornán, a többivel jön ki az ajtóból azután a főköteggel megy előre a bal doblemeznél és a belső küszöb borítása alatt.
Az, ha nem látszik az autó lökhárítója, az nem feltétlenül gáz, mert a kamera képén van valamilyen raszteres skála, ami helyettesíti azt. Arra lennék kíváncsi, hogy vajon a kamera ferdén van-e beépítve a házba, mert ezeket a befúrósakat például teljesen vízszintesen lehet beépíteni, ami azt jelenti, hogy nem úgy lefelé néz mint az enyém (max:5-6m-t látok hátra), hanem vízszintes síkban. Ez, lehet, hogy nem olyan nagy baj, mert elég széles látószögű a kamera, csak érdekes lehet, hogy gondoltak-e ilyesmire.
Én, azt a vaterásat elkerülném, nagyon nem tetszik, hogy még felfogatást is mókolnom kell hozzá és a végeredmény még annyira sem fog illeszkedni a képbe, mint az enyém. Vagy keresnék olyat amit a lámpatest helyére kell beépíteni, vagy egy befúrósat, pláne, ha esetleg van radar is az autóban. A befúrósnak még az az előnye is meg van, hogy középre is tehető, míg a többi valamelyik oldalra, egy kicsit, de el van csúsztatva.
Igen, de ahogy írtad, az nagyon jó ha látni a lökhárítót is a képen, hisz így van viszonyítási alapod.
-Mint neked is.
Ezzen a kereken nagyon gondolkodok (a vaterás amit belinkeltem), a felfogatást meg egy darab meghajlított lemez féleségből kéne megoldani, ami a rendszámtábla megvílágító alá csatlakozna valahogy.
Ha kevésbé láthatóra vágysz akkor a befúrós megoldások lehetnek jók a lökhárító koptató betétjébe fúrva. (és a kábelezés is sokkal, de sokkal egyszerűbb!)
Ezeket a tolató radarok érzékelőihez hasonlóan a lökhárító borításba kell befúrni és az utolsó itt is éjjellátó. (nekem sokáig egy ilyen volt a favorit, mert itt nem kell a hátsóajtóban vezetékelni, ami a leg-legszívatósabb dolgok egyike, de itt esélyed sincs arra, hogy a kocsi valamelyik része is látszódjon a képen, úgy mint nekem)
Egyébként az enyémnek ilyen a képe éjszaka (most csináltam, direkt a kedvedért...)
18,34$ az ára. Ez árfolyam függő, most 225 körül van, ami 4000-4200Ft (és ebben tényleg benne van a posta is)
Én azért ezt választottam, mert meg akartam őrizni az eredeti rendszám megvilágítást. Ezt először ketté vágtam, csak a kamera maradt és a kamera felőli felfogató furat. A lámpatestbe hátulról csináltam egy bevágást ahol a kábel belement, egy fúróval kifúrtam a lámpatest csavarhelyét, ide ment a kameráé, és gyors kötésű kétkomponensű ragasztóval össze ragasztottam. Kitöltöttem a kábelnek készített kivágást is és kötés után megfaragtam. Egy kicsit ferde lett, de nem vészes, az viszont nagyon jó, hogy a képen látszik a lökhárító széle is, és így tényleg egészen jól belőhető a távolság. A képe jó, este kicsit (talán nem is kicsit) zajos, de látható rajta minden.
Tegnap megjött a tolatókamerám... egyből neki is álltam beszerelni. Ma lett kész!
Nagyon megszívatott a hosszabbító amit a videó jelnek adtak, behúztam a kábelt és a próbánál derült ki, hogy zárlatos... még az a szerencse, hogy húztam mellé egy kéteres vezetéket, a tápnak mert nem akartam a hátsó ajtóban testelni, ezért mind a két szálat előre is elvittem a fejegységig. Most úgy oldottam meg, hogy a zárlatos videó kábelen megy hátra a táp a back detect jeltől és a kéteres vezetéken meg a videó jel megy előre a testet meg a hátsó ablaktörlő motor házáról vettem le.
Tökéletesen működik, és szerencsére a kocsit sem kellett szétszednem ismét. Már csak az antennára várok, remélem ma az is megjön, és készre szerelhetem az egészet, azután jöhet a fényképezgetés... :-)
Kezelési útmutató 15-16. oldal logo type captured. A képet fel kell tenni egy sd kártyára. Az a legjobb, ha csak az van rajta.
A logo-t nem lehet állítani. Az a menü nem aktiv. Más autómárkáknál pl ford opel stb ugyan ezzel a szoftverrel engedi, de a VAG autóinál kb 4-5 hónapja nem.
Igaz nem tőlem kérdezted, de én is észrevettem hogy kicsit késik az órája. Meg azt is, hogy amikor elindítom az autót és bekapcsol a masina, akkor egy darabig még az utolsó időt mutatja, amikor le lett állítva.
Majd az is lesz, csak a kamerát előbb be akarom tenni, mert addig még a keretet sem tettem fel. Ma behúztam az Ipod és az USB kábeleket, az Ipod a rádió fölötti rekeszbe ment, az USB meg a könyöklő alatti rekeszbe. Meg a fantomtápot is kicseréltem egy olyanra ami két antennát tud közösíteni, hátha jobb, vagy stabilabb lenne a vétel.
Hát... van mögötte káosz rendesen. Remélem, rossz úton sem fog zörögni semmi.
Ja, és még egy furcsaság: ha nincs benne a kulcs akkor nem tudom bekapcsolni, illetve ha nem adom rá a gyújtást. Ez lehet, hogy normális dolog, de már megszoktam a STREAM-nél, hogy csak megbököm, és szól aztán ~60 perc múlva meg kikapcsol...
Az első benyomások: a készülék rendesen össze van rakva, nincs bóvli benyomásom, pontosan passzol a helyére, és jól is néz ki.
A gombok megvilágítása zöld ugyan de élénkebb mint a gyári színek és nem lehet a megvilágítás intenzitását sem változtatni. A képernyő szép, élénk színei vannak és a fényereje is megfelelő nappal is jól látható az erősebb háttérvilágítással, és este sem zavaró a gyengébbnél. Viszont nagyon meglátszanak rajta az ujjlenyomatok, de hát valamit valamiért...
A kihangosító is remeköl működik, de van egy fura sziszegő-zúgó hang a hívott félnél, ha járó motornál közel van a telefon a készülékhez. Ha áll a motor akkor bárhol lehet a telefon, az autóban és a másik oldalon is remekül lehet hallani mindent, nem kell hangosan beszélni. Viszont ez a sziszegő hang egy kicsit zavaró mert nekem a telefon tartó pont a középkonzol oldalánál van... viszont, ha kiveszem a készüléket és az anyósülésre teszem akkor már minden OK. (lehet, hogy a telefonom problémája, majd kiderítem)
A GPS is remekül megy, hamar talál műholdat, és folyamatosan erős a vétel. (érdekes, hogy az az iGO ami rajta van, nem érzékeli a tengerszint feletti magasságot... de legalább a térkép naprakész)
A TV vétel... hát lehetne jobb is, de ez van. A tuner érzékenysége hasonló mint a gyári STREAM fejegységben, ezt sajnálom, de az is lehet, hogy az antenna a szűk keresztmetszet. Majd ezt is kiderítem.
A kezelőfelületek egész jók, és átláthatóak, talán csak a rádió konzolja kicsit zsúfolt. Az viszont engem zavar, hogy a csatornalistában nem az állomások nevei, hanem a frekvenciák vannak feltüntetve, ebből a szempontból a STREAM jobb volt. Még az is zavar, hogy az automatikus állomás keresés "gombja" elég könnyen eltalálható és akkor elkezdi felülírni a behangolt csatornákat.
Sajnos a kamerám még nem jött meg, ezért arról még nem tudok mondani semmit, de ami késik az nem múlik...
Első benyomásra ennyit, majd még beszámolok, ha találok egyéb "problémát". Eddig, mindent összevetve nagyon megéri a pénzét!