Egészségügyi szempontból az ’alkohol’ két vegyületre utal, az etil-alkoholra (etanol - C2H5OH) és az izopropil-alkoholra (izopropanol -C3H8O ). E két alkoholvegyület a fertőtlenítők egyik leggyakrabban alkalmazott csoportja. Nem véletlen, hiszen antimikrobiális hatásuk révén képesek elpusztítani a baktériumok vegetatív részét. Főként a Gram-negatív baktériumok járnak pórul, ha alkohollal találkoznak, de magasabb töménységnél a Gram-pozitív baktériumokra sem ússzák meg.
az alkoholmentes vörösbor volt a leghatásosabb: a vérnyomás mindkét része jelentősen kisebb lett, a nitrogén-monoxid-szint kifejezetten növekedett. Ez az agyi katasztrófa gyakoriságát 20 százalékkal csökkentené.
A gin a vérnyomást nem befolyásolta, az értágító gáz termelődését kissé csökkentette. A természetes vörösbor hatására a vérnyomás kissé csökkent, a nitrogén-monoxid keletkezése némileg növekedett...
Spanyol kutatók a vörösbor, az alkoholmentes vörösbor és a gin vérnyomáscsökkentő, illetve nitrogén-monoxid-termelő hatását vizsgálták egy minitanulmányban.
Kapcsolódó cikkek
A bor, főleg a vörös, több ezer biológiailag aktív anyagot tartalmaz, amelyek alapvető részeit képezik jótékony hatásának. Nagy részük különböző fenolvegyület, amelyeket a szakirodalom polifenolok néven említ.
Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a vörösbor mérsékelt fogyasztásának számtalan jótékony hatása van. Az Ohioi Egyetem legújabb idevágó kutatásából kiderül, hogy a vörösborban található egyik fontos összetevő a szívizomzat kóros megkeményedését is meggátolja.
exsógorom mangalica volt és mindig attól rettegett, hogy a nőjének lesz munkája és dobni fogja. Sorban vette fel ezért a hiteleket, hogy a nőjének ne legyen, ne akarjon munkája. Na igen ám, de már van melója és az óra ketyeg tikk-takk.
A vörösbor erős antioxidánsokat tartalmaz, és több forrás szerint egészséges a fogyasztása - egyidőben szív- és érrendszeri betegség megelőzésében is ajánlott élelmiszer volt. Mit mondanak most a kutatók?