Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Tehát keverőszelep nincs, ezért akár 90 fokos víz is mehet a radiátorokba....
Ez így finoman fogalmazva sem jó!
Kell egy keverő szelep, ami a puffer forró vizét a visszatérőével bekeveri egy komfortos, a ház hőigényéhez igazodó hőfokra.
Sok dolgot kell ezek szerint még módosítani a rendszereden.
Így nagyon nehéz megbecsülni az elégséges famennyiséget, ráadásul nem is jó a hőérzet a lakásban, ha egyszer fűtéskor 85-90 fokos a víz, aztán lehűl a lakás hőfokára, mire újra bekapcsol a termosztát.
A puffertől a lakásba van egy szivattyú, ami bent egy szobatermosztátra van kötve és értelemszerűen amikor fűteni kell akkor megy a szivattyú, amúgy meg nem...
Lényeg a lényeg, hogy ez egy 160 m2 alapterületű vályog ház 55-60-as falakkal, ami pluszban már nincs szigetelve, elvileg ennek jónak kell lennie. Tehát a lakótér tér kb 120 m2.
Az összes ablak ki van cserélve új salamander ablakokra. A födém az stukatúr, de mivel az nem volt annyira egyenes, ezért gipszkartonnal az egész házban a tetőt kiegyenesítettük. (mondták a kőművesek, hogy a tetőre még leterítenének végig 10es kőzetgyapotot és akkor lenne az igazi a szigetelés, de ezt még pénz híján nem tudtuk megvalósítani, de jövőre ez is a terv.
Lehet, hogy kicsi az 1000 literes puffertartály, de erre volt tavaly pénz.
Lényeg a lényeg lenne, hogy hogyan tudnék gazdaságosan fűteni ezzel a kombinációval? Illetve kb mennyi fára lenne szükségem egy szezonra, hogy ne attól féljek, hogy elfogy a fánk...
Akik régen olvassák-írják a rovatot tudják, a segítő szándék vezérel!
A legutolsó hozzászólásodhoz annyit, teljesen igazad van, egy 35-ös kazánhoz kevés az 1000 literes puffer és a hosszú kazán üzemidő azért lehetett, mert teli volt a pufi és alig, vagy nem is volt hőigény a háztól, ezért szinte parázstartáson üzemelt a kazán.
Attack DPX-profi 35-ös faelgázosítós kazánom van attack AK1000-es puffertartállyal, gyári szigeteléssel és attack oventrop-om is van természetesen.
Kérdésem a következő:
Hogyan tudnék gazdaságosan fűteni?
Ez az első évünk, tavaly vettük a fát (összerakva kb 10 m3 lehet), mivel úgy volt, hogy tavaly beköltözünk, de ez nem jött össze, ergo most a szezonkor kezdtünk vele fűteni. kb 120 m2-nyi a házunk, talán túl is méreteztük a radiátorokkal, mert le kellett zárni 2-t és így amikor megy a fűtés 22 foknál többet nem igazán szeretünk csinálni, mert az bőven elég, így is egy szál alsógatyában rohangálok benn, ha feljebb vinnénk a hőfokokat, akkor már folyik rólunk a víz.
Kérdések:
Miért van az, hogy egyszer megpakolom a kazánt ugyanazzal a fával és egyszer ég 12-13 óráig egyszer meg csak 7-8 óráig?
Hogy érdemes és mennyire érdemes a puffert felfűteni (sajnos a pufferre nem tettünk még hőmérőt, ezt majd jövőre pótoljuk) ? Érdemesebb lenne minél jobban felfűtenem a puffert, hogy minél később hűljön le?
Mennyi fa lehet elég egy fűtési szezonra? (félek tőle, hogy ez kevés lesz és már csak vizes fát lehet venni)
A kazánt hány fokra állítsam vagy hogy érdemes felfűteni, hogy minél tovább menjen és a puffer is minél tovább adja a hőt?
nézd ha felháborodsz azzal nem fogsz előrébb jutni, és írtad válaszba, hogy elzártad a vészhűtőkör csapját?
nekem más ötletem nincs, mert olyan nincs, hogy 70 a visszatérő 100% megy a venti tűz van a kazánba 200-240°C az fsg és 75 felé nem megy az előremenő, ja de ha Paks turbinája lenne a keringetőd
a kazán hőt termel az nem tűnik el
én ma gyújtatom be végre kész a rendszer 70°C a keverőszelep 25-40 Alpha 2L 2 fokozaton 85 az előremenő 2200L pufi így egy körben meg is telt a pufi
Na akkor pontosítsunk: Először is Nem kiabáltam én senkivel (az éltben sem szoktam nem vagyok olyan aki kiabál)(jAH ÉS TUDTOMMAL A csupa nagybetű A KIABÁLÁS AZ ÍRÁSBAN JÓL TUDOM?? ) :-))
Aztán mivel nem vagyok szakember nem kéne minden áron szakszavakkal mondani magyarázni mit is akartok: p.l.: DT (már kapirsgálom a két hő közötti különbség lehet? talán)
Aztán Nem okoskodás A hülyétől!! bár nem tartom magam professzornak de hülyének sem!! De ha egyszer mondanak valamit szak szerelők konkrétan VIGAS szervizesnek írtam ahol kérdeztem mi kell a kazánhoz ő mondta a 60 fokos esbe (vagy a jó drága laddomat )töltő egységet!
De ők minden áron jönni akarnak helyszínre és jó pénzért karba tartani és be állítani stb... (nekem meg nincs arra anyagi lehetőségem hogy 100 ezerért ott legyen 1-2 órát és nem leszek előbbre)
És ha ne adja isten meg bántottam valakit akkor tőle bocsánatot kérek!
A 72 fokos pufferal meg kb 12 órát tudok így is fűteni :-)) :-P
csak az zavar hogy írják írjátok hogy fel fűtitek a puffert 85 fokra nekem meg nem megy ez zavaró!(mondjuk az is gyanús hogy a kazán gyárilag a programban MAX csak 85 fokot tud!!!!! )
Ja és a videó igen : akkor amikor az készült a fa kb félig volt a kazánba! nem csak össze koporva a lik felett! :-))
Bárki is adta a (-) ,azért nyilatkozhatna is ,nem vagyok sértődékeny sem finnyás !:-))) De gondolom az "okos hülyéskedik/hülye okoskodik "-ból második hasonlít/vonatkoz/ik/hat rá !:-) No nem baj ,itt még szerencsére van "vélemény"szabadság !:D
Üdv ! De Én nem keverő szelepnek hívtam hanem Vtc töltőegységnek(jah ismerem ,és Joe is ismeri mielőtt oktatni szeretnéd ez ügyben) !:-) De ne zavarjon !:-)A töltőegység visszatérője a lényeg ,mert az tudja megfogni a kazán teljesítményét ha alacsony a visszatérőd !:-) A csöves hőcserélőbe esetleg (attackos turbulentákat beaplikálhatnál),meg a kéményre egy Rex c 100 -as hosszú "K"elemű füst hőmérést, és ha szükséges akkor egy barometrikus huzatszabályozó beépítése esetleg valamit segíthet !:-)De a 60 c fokos patront kicseréled (ne hallgass a szerelőre)70 c fokosra ,már is kb 85 c fokos előremenővel fogod tölteni a pufid !:-)
A vtc: az nem keverő szelep!! Az kazánvédő Erre ki okítottak azt felejtsem el hogy keveri a vizet ! Ott vagy nyit és ennyi vagy zár! Az nem fogja beállogatni hogy hány fokos legyen a cucc! 60Fokos amúgy mert ezt ajánlotta a kazán szervize!
(zsír új)
És szinte a begyújtás után 5 perccel már 60 fokos az előremenő az ESBE szelepig.
Ja és 70 fokos visszatérőnél a VTC már amúgy sem dominál!(szerintem)
Nem a kazán a töltő téren kívül nem kátrányos vagy kormos ,sőt annyira az sem, az alsó égőtér meg a hőcserélő szürkés fehér hamuporos!
Háát nekem is ez a gondom hogy arra számítottam (faelgáztól) hogy ennél erősebb hatásfokú!
Mert valahogy ez így nem okés!
Már egyre inkább a kéményre gyanakszom :-((
rettentő nagy.erős. meg fogom ma mérni valahogy a kilépő füst hőmérsékletét!
Van egy használaton kívüli REX C 100 -am elvileg az tud 400 fokig mérni! kíváncsi leszek mit mutat.
Üdv! "Nézd csak! A lényeg: miért nem megy feljebb a kazán hőfok?? 70 fokos visszatérővel azért csak feljebb kéne menjen nem?"
Hát nézd csak ,Én helyedbe a górcső alá venném a Vtc töltőegységet ,hogy kezdettől fogva tudja -e a patron hőfokot tartani ami a kazán felé megy !Amúgy hány fokos a Vtc patronja(70 c fokos kéne)? Kátrány van a töltőtéren kívül? 70 c fokos patronnal 15 c fokos átlagosnak számító dT-vel is már 85 c fokos víz kéne készüljön !:-) Szerintem. Kémény(óriás szerintem) ,hát lehet hogy sok plusz meleget kiránt ,de csak a hőcserélőn keresztül és a kazán attól lehetne még 85 c fokos ,ha a hatásfok romlik is egy kicsit !:-( Kb 50% hatásfokot számoltam elnagyolva ami egy fagáztól édes kevés !:-(