Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Szerintem érdemes szétnézni az Oleo Mac fűkaszák terén is. Bevált, megbízható gépek. Normálisan használva bírják a gyűrődést. Nyilván nem egy Stihl vagy egy Husqvarna minőség, de az áruk sem annyi és otthonra 1000 nm-re teljesen jó lehet. 2 év garanciát adnak rájuk, országos kiterjedt szerviz és bolthálózatuk van. Nekem is volt már, sőt most is van egy BC 400 T kaszám, bár lassan eladósorba kerül, de csak azért mert a nagytesót akarom megvenni helyette ( BC 550 Master). :)
Üdv, fűkasza vásárlás előtt vagyok, van kb 1000 nm kert, ami tele van nádal, először is azt szeretném kiirtani,(veszek majd szecskázó kést is persze) szóval jó lenne ha az se okozna gondot a leendő kaszának, de ha azt sikerült kiirtani akkor is gondozni kell a kertet, sthil fs91 esetleg fs120 amit néztem, de ha valaki tud valami jó alternatívát ami esetleg olcsóbb és nem döglik meg 1 év múlva, (husqvarna, vagy más márka) akkor megköszönném ha megosztaná vele. Köszönöm a válaszokat.
100-as benzint használok minden géphez már pár éve, főleg mióta ez a benzin "mizéria" van, hogy megeheti a 95-ös a tömítéseket stb.. lehet csak mondják, de számomra megér +30 forintot literje a benzinnek és mindig ugyanott tankolom (Shell) így még a karburátoron se kell állítanom az esetleges minőségi eltérés miatt.
Szia...kézikönyv-azt nem tudom,hol lehet...,de könyv nélkűl pár dolog...
Motorolaj-bármi,kerti gépekbe szánt 4t motorolaj,ezek általában SAE 30 szintű,egyfokozatú motorolajok,akár pl a Briggs gyári fekete dobozos olaja,akár a Stihl 4t olaja,akár pl a MOL Garden 4t olaja...illetve vannak jobb minőségű,magasabb teljesitmény szintű olajok is ,én pl ugy mondom,amit a Ladába raktunk jó olajat annó,az ide is bőven elég-15-40,én pl 20-50 Agip SHD párti voltam sokáig...20 óránként cserélve-vagy évente
100-as benzin nyugodtan mehet bele...nem árt neki,sőt,a kevesebb alkohol miatt kevésbé árt,mint a többi..
Benzinmotor használata tanulható-nem ördöngősség.Olajszint ellenőrzés,légszűrő ellenőrzés,szivató használatának rendszere-ha nem automata. Az adott gépnek mik azok a helyzetek,amik akár szállitáskor,akár tároláskor,akár használatban nem tesznek jót-tehát mennyire emelheted,fordithatod fel,döntheted meg-ilyeneket kell szem előtt tartani.Pl alap,hogy a gyertya felé nem döntögetjűk,inkább csak ellenkező odalra,de teli tankal inkább nem,tehát érdemes pucolás előtt inkább kijáratni a benzint,mintsem telitankolni...ezek meg nem sok könyvben vannak leirva...
Ha téglát fog nem szenved akkora kárt mint egy kés. Ahol lehet, én is a kést használom. lábon álló fűre, meg bokrot bontani sokkal jobb a kés. Igazából egy dolog van ami miatt rászoktam a láncos fejre: A jól elvastagodott borostyántakaró tartalmaz vastagabb elfásult szálakat, nem viszi a damil, és sokminden eltűnik benne, kövek, sitt, beton, amit nem látsz meg. Nem tenném kockára a 7eft-os mulcskésemet. A láncot nem kell egyensúlyozgatni, azt a kés recésre fenésére írtam. Ha korábban kivágott husángcsonkok vannak a földön és sikerül eltalálni, akkor valóban kitépi a kezedből a kaszát. A disznóparaj miatt javasoltam - meg tud akkorára nőni, hogy a damil ne bírja, és a kés csonkokat hagy, ami nagyon hamar újranő. Nem írta, hogy mekkorák, a lánccal mindenképp földig tudja rombolni, akkor is, ha köves a föld.
Van itthon két husqvarna 165rx, valamint két 265rx. a 165-ösökön nincs karburátor, tank így gondoltam átteszek a 265-ösről melyet alkatrésznek vettem. Majd olyan problémába ütköztem, hogy alkatrészek ugyan passzolnak, de a szivató visszahúzó rugót nem tudom beakasztani mindkét oldani, van esetleg valakinek ötlete ezzel kapcsolatban? Köszönöm a segítséget előre is!
Én főleg kaszálásra használom a kést susnyás ritkábban, lehet rosszul használom nem reszelgetem csak forgatom hogy egyenletesem kopjon amikor már a csillag végei legömbölyödnek és kb 1cm rövidülnek akkor megy fel az új. Szerintem normális pengét nem szükséges reszelgetni. Persze mind ez nem igaz a tégla vas beton "kaszálásra"
nem az a gond, hogy nem lehet vele valamit csinálni, hanem hogy másik eszköznél (damil, mulcskés, kés) nem hatékonyabb... ráadásul, mint írtad, még egyensúlyozgasd is...
a füvet csak nyaldossa, a cserjét meg szebben viszi a kés. szederindás szutyokba meg legjobb a mulcskés!
ha visszafelé fogsz vele valami combosabbat, a kaszát kiszedi a kezedből.
Mondjuk ha elbirna a fej, meg a gep sem fuldokolna akkor 3mm-es damillal nyomnam. Igy jobb hijjan a kezikonyv alapjan megadott 2.4-es szogletessel vagom. A parejt tonel meg el tudta szakitani, de a tepkedte a damilt. A porcsin meg kapas lesz mert csak szanaszet szorta a vizes tolteleket, foldig meg nem birtam legyalulni.
nekem 4mm vastag van, dolgoztam vele 43ccm és 52ccm kínaival is, szöghajtás még nem mert tönkre egyiken sem. Lendületből dolgozik, felpörgeted, és beletolod a gazba fentről lefelé. líciumot és egyéb bokrokat szoktam vele lebontani - a földdel teszi egyenlővé, 10-20cm-es ágdarabok maradnak ott. Ha cakkosra reszeled, jobban vág, nem csúszik le róla a vessző akkor sem, ha már tompul az éle. kiegyensúlyozót is vegyél hozzá, sokadik élezés után kellhet.
Régóta használom! Nem nevezném parasztvakításnak, ugyanazt csinálja mint a damil, csak sokkal ütőképesebb. Akkor a damil is parasztvakítás?
Vannak olyan munkák, amit mással nem is lehet rendesen megcsinálni. pl a földön kúszó indás növények eltakarítása talajig úgy (pl borostyán), hogy közte tégla is várható. persze nem tökéletes. Az a baj vele, hogy láncot nem árulnak hozzá, ha lekopik, új fejet kell venni. Nem érdemes túlfuttatni az elkopó láncot. Amikor odáig jut hogy a lánchurok felszakad, nem szabad vele tovább dolgozni. ha lerepül egy láncszem, átszakítja a szórásvédőt és tökönlő, nagyon kemény! Ha ezt betartom, nem történik baj.