Keresés

Részletes keresés

szysssz Creative Commons License 2005.07.26 0 0 102

A sprotni is HAL!   Hurrá!

E jelmondat szellemében küldök mindenkinek egy könnyed, nyári receptet:

Zöldbabsaláta Sprotnival:

A zöldbabot megpucolod, vagy veszel mirelitet (350-450 g) és megfőzöd enyhén sós ecetes vízben - kihűtöd.

Közben elkészíted  az öntetet:

Nagy pohár joghurtba beleöntöd a konzerv levét, 2 gerezd fokhagymát összezúzva, 1 ek mustárt, s egy fél citrom levét - összekevered!

A zödbabot salátástálba teszed, hozzáadod a durvára összetört haltörzseket, majd ráöntöd a fenti masszát - alaposan összekevered. A tálat lefeded fóliával, s 1-2 óra múlva tálalhatod.

jó étvágyat: Szysssz

Boarhunter Creative Commons License 2005.07.26 0 0 101

A vaddisznót úgy lehet a leginkább elejteni, ha rosszul fogod...

 

/A naaagy, tapasztalt horgászok úgyis türelmes emberek, mint Te is (Baranyában).../

 

Baranya? Nem keversz Te valakivel? Én Somogyországban élek, és horgászni is itt szoktam általában. (Bár az idén még nem voltam). A türelem stimmel...

 A rosseb egye meg, itt írkáltunk a sprotniról, oszt megkívántam...és nem volt itthon...

( Elpananaszoltam a páromnak, azt mondta, legközelebb a házaséletről írkáljunk... :-) )

Előzmény: kulináris kóstológia (98)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.07.25 0 0 100

oiuz!

 

Nem vagyok képben, így nem is tudom, hogy a Sprotnik nem a füstöléstől lesznek-e általad mondott snecik, hogy férjenek kerek, fekete dobozaikba, és érlelődjenek 200 évig?:-((

 

    

Előzmény: oiuz (95)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.07.25 0 0 99

 

Aki a halat .........................................................................................................

 (bármilyen formában, módon elkészítve) szereti, rossz ember nem lehet!

 

Támogatólag egyetértek: afSiH!

 

Üdv.:

kulináris

Előzmény: oiuz (95)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.07.25 0 0 98

Kedves Boar!

 

Piczurka poéntot megengedsz?

/A naaagy, tapasztalt horgászok úgyis türelmes emberek, mint Te is (Baranyában).../

 

Amíg úgy érzed, hogy rálátásod lenne/van a füstölt sprotnira, fordíts hátat rálátásod megszűntéig, vagy esetleg a "soxor"-t felezd, negyedeld, 5ötöld, - s máris nem leszel érzékeny konzervként is kedvelt halunkra, mert ezek tudtán hogy fognak azok a gyanútlanul úszkáló Sprotnik hálókba vetődni az Atlanti-óceánban, hogy Mo.-on is élvezhessük dobozolva akár kerekded formációban is, vagy füstölve finom ízüket??

 

".... az alacsonyan repülő vaddisznók elejtéséhez elég-e, egy kifeszített lepkeháló ....... (is)?." Szerinted?

Humor befejez ...   

Előzmény: Boarhunter (97)
Boarhunter Creative Commons License 2005.07.25 0 0 97

A rosseb a kezetek szárát, Ti csak ne humorizáljatok a vaddisznón...na...méghogy madár...a törzsfejlődés csúcsa...

Boar

 

p.s. Amíg ritkán lehetett kapni, éltem-haltam a füstölt sprotniért. Most meg soxor rá sem bírok nézni.

oiuz Creative Commons License 2005.07.25 0 0 96

Jav:

 

alternatív jelszó:

 

a FÜSTÖLT Sprotni is Hal!

 

Hibámért elnézést kérek!

 

Fejemre hamut szórok, testem megkorbácsolom....

 

afSiH

oiuz

 

Előzmény: oiuz (95)
oiuz Creative Commons License 2005.07.25 0 0 95

Hali Kulináris!

 

Köszönöm aktivitásod!

 

Ezek szerint a Sprotni létezik a snecinél nagyobb méretben is! én csak azt a füstölt fajtát ismertem... tudod, kicsi, kerek, fekete doboz, arany betűk, 200 évig jó (álagát megőrzi) mindíg van a polcon! Számomra ilyen a sprotni, de ezek szerint nem láttam át a valóságot!

 

Jelszavunknak továbbra is javaslom: "A Sprotni is hal!" felkiáltást esetleges alternatívája:
"A konzerv sprotni is hal!"

 

Rövidíések: aSiH

valamint: afSiH

 

Rövidítések ihletét a Pártá alakult a Pajzs szövetség (kb.) c. topic lakói adták! Köszönet érte!

 

Üdv, és

 

afSiH

oiuz

Előzmény: kulináris kóstológia (94)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.07.25 0 0 94

 

Hsz.-om "képtelenül" ment át.:-((

Segítség www.horgaszvilag. hu oldalán.

Előzmény: oiuz (92)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.07.25 0 0 93

T. Oiuz, és minden Halkedvelő!

 

Képes infoval bővül tájékozottságunk: ennyivel is többet tudunk lévén, hogy az Atlanti-óceán partján kevesen horgász6nak közülünk ...:-(((

 

Semmi kétség jelszavad felől: " A Sprotni is hal!"

 

Üdv.:

kulináris 

 

 

Sprotni

(Sprattus sprattus). A nyílt tengerek felszíni rétegének lakója. Igen elterjedt faj, az Atlanti-óceán keleti részén gyakori. Hasonlít a heringre, azonban annál kisebb, a kifejlett példányok haloldala mé-lyebb. A heringtől megkülönbözteti fűrészes hasa, valamint az, hogy halúszója a hátúszó eleje előtt ered.

 

Előzmény: oiuz (92)
oiuz Creative Commons License 2005.07.25 0 0 92

Egyet értek!
De hogyan kerül 2 madár egy halas topic-ba???????????

Egyébként a sprotni mit jelent valójában? Csak a füstölt motyót, vagy az egy halfajta? vagy mi?

 

Én is szeretem a sprotnit, és az előző hozzászólásmra érkező további hsz-ek figyelembevételével, mint topicgazda vagy szégyenlem magam, vagy büszke vagyok.

 

 

oiuz

A Sprotni is hal!

Előzmény: Törölt nick (91)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.25 0 0 91

Hiszen különbség a sündisznó és a vaddisznó között sincs.

Mindkettő madár.:-)))

 

Egyébként a sprotni, de csak a darabos, nem is olyan rossz.

Előzmény: oiuz (90)
oiuz Creative Commons License 2005.07.25 0 0 90

Legyen jelszavunk!!!!! Mert az összetartó erő:::))))) mag vicces is!

 

Javaslatom:

 

"A Sprotni is hal"

 

Szerintem jó, mert tömör, és velős.....

Szerintem...

 

Vélemények????

Akár a sprotniról akár a jelszóról!

 

oiuz

kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.07.24 0 0 89

 

Igazad van! ...

Köszönöm!, figyelmes vagy ........ egyetértőleg úúúgy igazán az eredeti, s finom!

Volt rajta, - csupán a leírásból hagytam ki!:-(((

Jogos észrevételezésedre utólag hitelesítem citromlécsepegtetős olajos halunkat.

 

S ezen hétvégén stázsálkodik valaki is halászlét rotyogtató bográcsa fölött? .....

Vagy halak elkészítése bármi más módon (is)?

Előzmény: Törölt nick (88)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.24 0 0 88
Csak citrommmal csepegtetve!
Előzmény: kulináris kóstológia (87)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.07.23 0 0 87

 

Csupán a poén kedvéért ....

..............................................olajoshal (is) számít?

Pénteken, reggelire ...

 

 

 

Előzmény: oiuz (86)
oiuz Creative Commons License 2005.07.21 0 0 86

Nem eszik halat senki??????:::::((((((

 

oiuz Creative Commons License 2005.07.18 0 0 85

Ki evett halat a hétvégén? Milyen volt????

oiuz

luisen Creative Commons License 2005.07.15 0 0 78

hmmmmm.- ))

 

halászlét akarok! :-)))))

 

Előzmény: oiuz (69)
Boarhunter Creative Commons License 2005.07.15 0 0 71

Szia!

Ez a "Bajai" recept erősen sántikál. Sem a mennyiségek, sem a technológia(főzés idő) nem stimmelnek.

Nem akarom megmondani a tutifrankót mert jönnek az erős emberek és rámborítják a bográcsot, de elmondanám, rám mi ragadt a Duna mentén(legfőképp Baján, de a Szexárdi és Pörbölyi cimborák is így főzik)

-Egy kiló élőhalhoz egy liter víz, egy fej  hagyma és egy púpozott evőkanál jóféle pirospaprika. Persze só. Ennyi a klasszikus hozzávaló.

-Először a lesózott hal, hagyma, víz a bográcsba, forrás után bele a paprika és harminc percig forralni erős lángon. Ennyi a klasszikus technológia.

Az egyebek:

- a hal lehet vegyes, lehet tisztán ponty v. harcsa, ez utóbbiak a zsírjuk miatt fontosak, abban oldódik ki a paprika. Balin, márna finom bele, amúr, busa felejtős, törpeharcsa nem ad igazán ízt(de főve is finom), süllőért kár, ha van csukám, dobok bele bár többek szerint nem szabad. A kárász finom bele de sütve jobb.

A halat legjobb előző este megtisztítani és lesózni. A keserűfogat felesleges kipattintani, babona. Fejet hosszában kettévágni, bele a bográcsba. Vért, belsőséget szintén. Ha nem vágtuk ki a beleket vagy nem fakasztottuk ki az epét, akkor a halat ne mossuk ki. Én be szoktam irdalni, de van aki nem szereti mert így jobban szétfő. Ha eltaláljuk a hal sózását, a lét már nem kell sózni.

-a hagyma jobb, ha tavalyi, az idei nem adja úgy ki az ízét. A lehető legapróbbra vágjuk, rövid a főzésidő. Szezonban dobhatunk bele hosszában kettévágott zöldpaprikát és pár paradicsomot, de zsiradékkal készült lecsóval ne kísérletezzünk.

-erős tűzön főzzük, amúgy csak szétázik a hal. A dunai halfőző bográcsban amúgy is akkor forog az étel, ha erős tűz van alatta. Egy tízliteres kisbográcsban kb. négy kiló halból tudunk úgy főzni, hogy rendesen lehessen forralni, ne fusson ki.

Ezek voltak a betartandó apróságok. Én szoktam csalni egy kicsit. Félfővésben egy kis vörösbort lottyantok bele, ez összekapja a halhúst és az íze is jó. A végén egy kockacukrot is teszek bele, ez íz és színfokozó. Ha van törpeharcsám és nem akarom megsütni, a vége előtt tíz percel teszem bele, így megfő de frankón egybe marad.

Boar

Előzmény: kulináris kóstológia (66)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.07.15 0 0 70

oiuz:

 

Halakhoz halas HALIHÓóó ....!

 

Önző módon annyira szeretem a halat, hogy annak tisztításában, felbontásában, stb.  még örömömet is lelem, de "téllleg"!

A halas előtt mindenütt meg-megállok szemlélődni még akkor is, ha nincs betervezve halvásárlás, bár sosem lehet tudni! .... Az ördög hala, vagy a hal ördöge sosem alszik bennem, tudom!

 

A vett,  élő halat nem engedem fejbeüttetni, mert érdektelenül roncsolódik a fej, törődik a hús, a leütést megteszem rutinból otthon, amennyiben a természetes tusa nem végezne vele!

 

Halléd ily módon valóban nagyon "sűrűbb lötty", mint a bajai módi, ami viszont nem ilyen macerás, mint leírtad!

 

Hófehérke is elbánt az Ő törpéivel, tehát a topicnyitónak viszonyításként bátorkodom javasolni a (66)-os hsz. első VASTAGBETŰS tételének OTT leírt módon való elkövetését, s majd mesélj sikeredről, mert fele annyi idődbe fog kerülni, ezt majd érzékeled! Megspórolod a paszírozást, és belsőségekkel uaúgy. sűrítheted, vagy halászlé sűrítménnyel.

 

Én halászlé kockával teszem, spéci.

 

A szokásjogot tisztelve minden HALAKhoz jóóó ét- vágyakat!

 

kulináris

Előzmény: oiuz (69)
oiuz Creative Commons License 2005.07.15 0 0 69

HALI!

 

Nem szertném ha a topik címét meg kellene változtatnom HALÁSZLÉ-re, mert sok más fajta módon is készül hal. Itt azért közzé teszek egy teljesen autentikus, és megismételhetetlen receptet (Ezek a jelzők csak viccek természetesen):

 

Halászlé OIUZ-Anyukája módra:

 

Szólj oiuz-nak, hogy vigyen ki a piacra kocsival (már nem lakom együtt Anyuval) esetleg oiuz pótolható jelen esetben oiuz Apjával....

 

Végy a halasnál:

Pontyot szeletben, harcsát szeletben, tisztított apróhalat (senki sem tud halapucolni a családban) halfej, farok

Belsőséget sokat!

 

Egyéb hozzávalókat a zöldségesnél.

 

Tégy fel hagymát (sok), apróhalat, belsőség egy részét( csúnyább részét) halfejet, farkat nagy lábosban (belvárosi lakás telek nyet) főni. só, pici bors, paradicsom, zöldpaprika (semmi sem nagyon erős benne, mert nem mindenki szereti a családban) Közben hívd át oiuz-t, ha nincs ott (Halászlé ígéretére kb. világvégéről is 20-35 percen belül otthon van). Adj oiuz-nak KV-t és üccsit. Majd dumáld rá a paszírozásra. Ja a cucc olyan 1 órát fő.

Paszírozás: tésztaszűrő-fakanál mószer, kb 20 perc időtartam, 1,5 liternyi izzadság, aktív rosszallás kifejezése, hogy miért mindíg szegény oiuz-nak kell ezetet csinálnia....

Nem csak a "szárazanyagot" halrészek, belsőség, de a levet is meg kell őrizni. A paszrozásból és a léből nagyon sűrű löttyöt kapunk.

 

A paszírozás előtt halszeletek sózása, paprikával való megszórása.

 

Átpaszírozott lé megkóstolása, megállapítás, milyen fűszer kell még bele, kellő fűszerek beletétele.

Forrásig melegítés, halszeletek óvatos belehelyezése, 15-20 perc alatt átfőnek, de nem esnek szét a halszeletek.

Utána tálalás!!!!

EVÉS....

 

oiuznak csomagolni, hogy tudjon belőle másnap is enni!!!! Nagyon fontos TILOS ism. TILOS elfelejteni.

 

Szerintem marha jó....

 

oiuz

kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.07.15 0 0 68

 

Viszont Kedves Szysssz!

 

Tartalmas véleményedet, állásfoglalásodat köszönöm, mely nagy gasztronómiai tapasztalatra vall, szellemiséged tökre ellentmondó bemutatkozásodnak.:-)

 

Még akár közeli korúak is lehetünk, de most nem ez a fontos.

 

Pörköltről, gulyásról esetleg másik topicban eszmézzünk, még ha van is részbeni hasonlóság a 3 különböző étek főzési technológiájában, de ettől függetlenül az eredetiséghez való ragaszkodást én is támogatom, akár egy gyerekkori, otthon nyújtott, házi túró-tejföllel ékesített, kemencében sütött túrósrétes formájában is.

A kemencét én fűtöttem kukorica-, és napraforgószárral. 

HHHaaajjjaaajj ..............

 

A topic címéhez mérten nagyon off voltam.:(

 

Bocsánat!

 

Előzmény: szysssz (67)
szysssz Creative Commons License 2005.07.15 0 0 67

Kedves Kulináris!

Egyetértek Veled.

 Csak azért hozakodtam elő kétségeimmel, mert féltem ezeket az eredeti technológiákat az enyészettől. Mert manapság alig akad főző ember, aki úgy készíti a pörköltet, hogy saját levében forgatja, pörköli a húst, s félidőben adja hozzá a sót, hagymát és a fűszerpaprikát. Vagy ettél-e már olyan gulyást, ami pont úgy készül, mint az általad leírt "Halászlé halászosan" című műalkotás? (kicsit hosszabban főzve)

Ezek az étkek is lehetnének hungarikumok, cak a pörkölt az paprikásként készül, a gulyás, meg inkább egy hússal javított zöldséges krumplileves.

Előzmény: kulináris kóstológia (66)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.07.15 0 0 66

oiuz ..........

 

................. én pedig az önkéntes BOGRÁCSFELÜGYELŐ!:-)))))

 

... azé' ezután is együnk halat: HALASOK fogjunk össze továbbra is a magunk módján!!!

 

Kapirgáltam a neten, s az alábbiakat hézagoztam be minden jóakaratú bográcsozó, halászlét kedvelő Topictársnak szíves tesztelésre!

 

szysssz (54)!

Ajánlom figyelmedbe a Boszorkány-szigeti batyus halászlé leírását.

 

A halászlén, mint egyetlen étel-hungarikumon sztem a batyus változat sem ronthat, amennyiben az erősebben fűszerezett ételeket (is) kedveli a halfogyasztó.

A "batyuzás" miatt kétségtelenül munkaigényesebb lehet az elkészítése, de "külsősként" szívesen tesztelném!:-)))))

A gyufatészta helyett a batyus változat bizti kiadósabb, már csak a fűszerezettségéből eredően is!

 

Kapcsolatos tapasztalat, vélemény? Ettetek már ilyet?

 

 

> kockacukor:

Sok halászlé receptet olvastam, ráutalással e topictól eltérően még nem találkoztam, bár ettől még, + a vörösbortól lehet egyedi, és finom Boarhunter főztje! Itt is puding próbája a döntő! Elfogy, vagy .... ???

 

> tésztalé:

A tavalyi halfőző fesztiválon volt szerencsém látogatóként résztvenni, és a bográcsok illatát, tüzek füstjét beszippantani. Az otthon kifőzött tésztát ki-ki vitte magával edénykében bográcsához, vörösboros műanyag kannák kíséretében.

Ezzel azt szeretném érzékeltetni, ...

 

1.) hogy ott, (a Béke téren, Petőfi szigeten,) nem főztek ki tésztát,

2.) otthonról minek is cipelni (talán?) a néhány dl. langyos/hűtött tésztalét, amikor

     vízzel, vagy az egyébként is elmaradhatatlan borral (én nem szoktam) pótolható

     az elforrt lé?

 

Fentiektől függetlenül mások főzési szokásait elfogadom, ha különbözik is enyémtől.

Viszont tanulni másoktól sosem késő! Szeretek csemegézni receptek között.         

 

Tegyétek Ti is, becsatolom halas "hézagolásimat": jó étvágyat, jó hétvégét MINDENKINEK!

 

BAJAI HALÁSZLÉ
1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házi paprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta

A pontyot megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, törzsét felszeleteljük és sűrűn beirdaljuk, késpengével lepattintjuk a keserűfogát. A hagymát apróra vágjuk, 3 liter vízbe feltesszük főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beletesszük a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálaljuk a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.

 

 

BOSZORKÁNY-SZIGETI BATYUS HALÁSZLÉ
(10személyre) a léhez: 2 kg ponty (csontos) 2 kg harcsa (csontos) 80 dkg vöröshagyma 2 db zöldpaprika (csípős) 1 db paradicsom 8 dkg pirospaprika 5 dkg só fehérbors ételízesítő
a batyuhoz:30 dkg liszt 4 db tojás 5 dkg só 5 dkg fehérbors 50 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj 30 dkg halbelsőség

A lé elkészítése:
A pontyot és a harcsát kifilézzük (kicsontozzuk) és a halcsontot az apróra vágott hagymával, paradicsommal, paprikával, sóval, kevés őrölt paprikával - mintegy 3 liter vízben - felrakjuk főni. Az alaplevet, kb. másfél óráig főzzük. A vegyes halfiléket 4-5 dkg-os nagykockákra vágjuk, sóval, fehérborssal, kevés Vegeta ételízesítővel, törtpaprikával fűszerezzük és a befőzésig hűtőben tároljuk. Az elkészült alaplevet alaposan átpasszírozzuk (turmixoljuk) és visszarakjuk a tűzhelyre. A forrásban lévő halászlébe helyezzük a fűszerezett haldarabokat és a boszorkányszigeti batyukat. Meghintjük jóféle szegedi paprikával és kb. 10-15 percig főzzük; ha szükséges „utánízesítjük”.
A batyu elkészítése:
A finomra vágott hagymát vajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a borsószem nagyságúra darabolt halbelsőséget és sóval ízesítve, fehérborssal fűszerezve, kevés liszttel meghintve, s kevés halalaplével felengedve töltelék sűrűségűre forraljuk. Kissé hűlni hagyjuk, majd egy egész tojással elkeverjük. A lisztből és a többi tojásból tésztát gyúrunk, majd vékonyra nyújtjuk, s 5-6 cm-es kockákra szabjuk. A tésztakockák közepére rakunk egy-egy evőkanálnyi tölteléket, a négy sarkát felhúzva (evővilla segítségével) a tésztaszéleket összenyomjuk, batyu formát alakítunk ki. Tálaláskor előmelegített levesestálba adagoljuk a halászlevet, óvatosan, hogy össze ne törjük a halhúst.

 

 

DUNAI HALÁSZLÉ
1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házi paprika, 2 dkg só, 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta

A pontyot megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, törzsét felszeleteljük, késpengével lepattintjuk a keserűfogát. A hagymát apróra vágjuk, 3 liter vízbe feltesszük főni a hallal együtt. Mikor forr beletesszük a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beletesszük a paprika másik felét és még öt percig forraljuk. Főtt gyufatésztával tálaljuk.

 

 

HALÁSZLÉ HALÁSZOSAN
1 kg hal, 2 fej hagyma, paprika, só, cseresznyepaprika
A halat megtisztítjuk, felszeleteljük és osztályozzuk. A bogrács aljára tesszük az apróra vágott hagymát, erre a halfejeket, farkakat, uszonyokat. A tetejére jön a halszelet. Sózzuk, paprikázzuk és felöntjük vízzel. 35-40 percnyi erős forralás után tálalható.

 

 

NAGYBARACSKAI HALÁSZLÉ SOBRI JÓSKA MÓDRA

Hozzávalók: 3 kg hal (ponty és lehetőleg más fajták is), 3 fej vöröshagyma (lúdtojásnyiak), 9-10 evőkanál fűszerpaprika, 1-2 db hüvelyes paprika, 1-3 db cseresznyepaprika, 1 db paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 db halászlékocka, tészta.

A kilós-másfél kilós friss pontyokat megtisztítjuk, felbontjuk, irdaljuk, daraboljuk. Vigyázzunk, nehogy az epét elfakasszuk! A hal fejét, a hasaalját és a farkát levágjuk, különtesszük. A megmaradt részt 6-7 cm-es darabokra vágjuk. Az egészet egy tálba tesszük, besózzuk, jól összekeverjük, egy-két órát, de akár tovább is hűtőben állni hagyjuk. Így ízesebb lesz a hal húsa, és nem esik szét. A bográcsba beletesszük a hal fejét, hasaalját és farkát, a finomra vágott (nem darált, mert az édessé teszi a levet) vöröshagymát. A 3 kg halhoz 5 liter vizet adunk. Beletesszük a paradicsomot, a hüvelyes és a cseresznyepaprikát. Mindezt erős lángon főzzük. A fűszerpaprikát forráskor tesszük hozzá. Hangosan bugyogjon a lé, nem baj, ha kicsit habzik. Így főzzük 25 percig. Ekkor tesszük hozzá a fokhagymát, a többi haldarabot, és még 18 percig főzzük. Ha úgy ítéljük meg, hogy elforrta a levét, nyugodtan önthetünk hozzá vizet. Ez esetben további 5-6 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Ezután sűrű szűrővel leszűrjük a hagymát, amit külön kínálhatunk, mert van, aki szereti. Így azonban a halászlé simább, mutatósabb, finomabb. A halat külön tányérokba tesszük, úgy helyezzük az asztalra. A levet ráöntjük az asszonyok által frissen gyúrt és frissen kifőzött "gyufaszáltésztára", és így kínáljuk. Elkészítési idő: 90 perc Egy adag: 522 kcal Ajánlott ital: mőcsényi olaszrizling.

 

(Forrás: HALAS.NET)

 

 

Ízelítő ………………… kicsit másképp?

A klasszikus nagybaracskai halászlét "Sobri" Farkas József szerint az alábbi módon kell elkészíteni.

Hozzávalók:
2 db 1-1,5 kg-os ponty, 1 kg másfajta hal, 2 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika (esetleg cseresznyepaprika), 2 db paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, 10 dkg pirospaprika, só, külön főzött gyufaszál-tészta, egy nagy (13-15 literes) bogrács, hogy a hal a főzés során össze ne törjön.

Elkészítési módja:
A friss halat megtisztítjuk, felbontjuk, mélyen irdaljuk, daraboljuk. Külön tesszük a halfejet, hasaalját és farkát. A 6-7 cm-esre vágott haldarabokat besózzuk ás 1-2 óráig állni hagyjuk. A bográcsba beletesszük a halfejet, hasaalját, farkát, s az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáöntünk 5 liter vizet, s hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát, (cseresznyepaprikát), s a fokhagymát. Ha a lé felforrt, belekeverjük a fűszerpaprikát is, s erős tűzön kb. 25 percig főzzük. Ekkor beletesszük a haldarabokat, s - lassabb tűzön - még mintegy 18 percig főzzük. A főzés befejezése előtt megkóstoljuk, s ha kell, sózzuk. A halszeleteket külön tányérra szedjük, a lét pedig átszűrjük, s frissen kifőzött "gyufa-tésztával" kínáljuk.

 

(Forrás: Konyhamester)

 

 

 

Üdv.:

kulináris

 

 

 

   

Előzmény: oiuz (65)
oiuz Creative Commons License 2005.07.15 0 0 63

Tudom én, hogy tudatlan vagyok, de ezt a kockacukrot megmagyarázhatnád....

Köszi.

oiuz

Előzmény: Boarhunter (60)
2elkedő Creative Commons License 2005.07.14 0 0 61
Nem vagyok a komád, az meg hogy kitől mit tanultál, az a te dolgod, amit meg én tanultam, az az én dolgom
Előzmény: Boarhunter (60)
Boarhunter Creative Commons License 2005.07.14 0 0 60

Hát az ilyen szakácsra én rá is borítanám a bográcsot halászlevestül, mindenestül.

 

Hát komám, hogy kire mit borítanál rá, az a Te dolgod, de én ezt Baján, Bajaiaktól(és ráadásul nem amatőröktől) tanultam. Ettől függetlenül  nem alkalmazom. Viszont egy kis vörösbort-bár az sincs a klasszikus receptben-szoktam bele tenni, és a végén egy kockacukrot is...

Előzmény: 2elkedő (57)
Boarhunter Creative Commons License 2005.07.14 0 0 59

Ne haragudj, félreérthető voltam. Szal. nem a hozzászólásod, csak az abban szereplő idézet volt reklámszagú.

Az természetes, hogy az ember megénekli azon helyeket, melyekhez emlékezetes gasztronómiai élményei fűződnek... :-)

Boar

Előzmény: kulináris kóstológia (56)
2elkedő Creative Commons License 2005.07.14 0 0 58

Na végre, működik a honlapjuk

http://www.halascsarda.hu

Előzmény: 2elkedő (57)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!