A közös képviselő és a műszaki manager szerintem nem ennyit kapnak. Ők valószínűleg alkalmazottak. A cég - nem elítélhető módon - igényt tart a saját hasznára, a maradékból lejön a TB, adó, járulékok. Emberünk jó esetben az összeg 20-25%-át kapja meg - ami ebben az országban a legtöbb alkalmazottra igaz.
Ha én is megkapnék minden pénzt, amit a cégben megtermelek, akkor valószínűleg megvettem volna a teljes emeletet. Igy csak egy egyszobásra futotta.
Lehet, hogy megköveztek, de a jelenleg fizetendő havi közös költséget nem találom túl soknak (különösképpen, hogy az eddigi albérletemben havi 8.000 majd 12.000!-et fizettem a majdnem semmiért). Ha ezért a pénzért jól karbantartják az épületet, én teljesen elégedett leszek. Ha viszont nem, az okot szolgáltathat rendkívüli felmondásra nemteljesítés miatt. Az Origoban állítólag nagyon jól dolgoznak az ott lakó kollégám szerint, ezért nem gondolom, hogy pont nálunk lenne gond.
És még valami: közös képviselő lecserélésében csak az szervezkedjen, aki tud jobbat! Az nem járja, hogy megszavaztatom, hogy "monnyon le", aztán a kollektív felelősségre bízom (mosom kezeimet) és a lakóközösség találjon másikat. Annak csúfos vége lehet, ha felmondjuk a jelenlegit, aztán pedig lakógyűléseken próbáljuk meg demokratikusan megszavazni a következő lépéseket.
Még mielőtt valaki magára venné: ez a néhány gondolatom nem irányul személy szerint egy hozzászóló ellen sem, ez a fórum azért van, hogy megbeszéljük közös dolgainkat. Csupán azt szeretném, hogy mielőtt egy ilyen súlyú döntést hozunk, lakjunk itt legalább egy fél évet, és ha valaki ezután még mindig le akarja cserélni a közös képviseletet, gondoljon előtte az alternatívákra is!
Van jogász köztetek, vagy bármelyikőtök epszilon sugarú környezetében? Mert akkor idevetnék néhány kérdést és gondolatot...
1.) A közös képviselet ellátására vonatkozó megbízási szerződés így kezdődik:
"Megbízási szerződés közös képviselet ellátásáról
mely egyrészről a
Véső Társasház Kft. (képviseletében a 2004. április 20. napján megtartott közgyűlésen közös képviselővé megválasztott AFM Ingatlankezelő Kft. (cégjegyzékszáma képv.: Illy Péter ügyvezető))
másrészről az
AFM Ingatlankezelő Kft. (cégjegyzékszáma képv.: Illy Péter ügyvezető)
között jött létre, az alábbi tartalommal..."
Kérdésem: köthet-e szerződést valaki saját magával, ha más nevében jár el? (Kacifántosabban: valaki adott feladatkörben eljárva, saját magával, adott feladatkör ellátására vonatkozóan köthet-e szerződést - nekem ez kimeríti a rekurzió fogalmát, tele is lett a stack-em tőle:))) )
2.) A lakás adásvételi szerződés idevágó kitétele szerint: Vevők tudomásul veszik, hogy a társasház közös képviseletét a birtokbaadást követő harmadik naptári év december 31-i napjáig az Eladó által alapított társaság látja el. Vevők elismerik, hogy a megbízási szerződést megismerték, annak másolatát jelen szerződés aláírásával egyidejűleg átvették.
Megjegyzésem: szerintem kötelezettséget vállaltunk a közös képviselő alkalmazására, de a megbízási szerződés tartalmának elfogadására vonatkozóan nem tettünk nyilatkozatot.
3.) Az ÁFA-törvény változása miatt új szerződés megkötése szükséges, minthogy az abban a díjazás kapcsán hivatkozott 25% ÁFA (8. pont: 190000Ft + 25% ÁFA) 20%-ra változik.
Megjegyzésem: az új szerződés megkötéséhez egyszerű szavazattöbséggel hozott közgyűlési határozat szükséges.
4.) Menedzser, kertész és egyéb ügyben: szerintem a tulajdonosoknak jogában áll a az alvállalkozókkal kötött szerződéseket és általában költségtételeket vitatni, bizonyos megbízások visszavonását kezdeményezni, illetve kedvezőbb ajánlatok bekérésére kötelezni a közös képviseletet.
Van már valakinek olyan tulajdoni lapja, amin a saját nevén van a lakása?
Amúgy minket is nagyon felháborítanak a tételek.
Szerintünk a közgyűlésen ezen is változtatni lehet. Nem kell nekünk annyi pénzt kifizetni... ls ebben, szerintem, kivételesen a nagytöbbség egyet fog érteni.
Csatornadíjjal kapcsolatban tessék elolvasni az AFM, a lakás átadásához mellékelt levelét! A "Tisztelettel köszönti Önt..." oldalon az utolsó bekezdés.
Ha már a közös költségnél tartunk, bár nem kukacoskodni akarok, de a következő tételek nagyon felháborítottak:
Közös képviselet: 150.000
Műszaki menedzser: 136.000
Takarítás: 210.000
Kertészet: 80.000
Szeretném kérdezni, hogy mi a szösznek a közös képviselet, ha műszaki menedzser csinál mindent (leolvas meg elszámol nagy pénzért), na és havi 80.000-ért mi a szöszt fognak télen-nyáron (!) a kertünkben csinálni? Talán aranytömböket fognak beültetni??
Én "az ilyen-olyan címen szétosztjuk a feladatokat, s jó nagy pénzt kérünk érte" stratégiát (már elnézést), de a lenyúlás netovábbjának tartom.
Nem beszélve arról, hogy ezért a lóvéért képesek kiírni, hogy ne tegyem a költözési hulladékomat a kukatárolóba (most éppen be sem lehet menni a sok papírtól már két hete), ja és tétlenül nézik (ahelyett, hogy egy konténer szállítását tervezték volna be a költségek közé). A fejemre mégsem húzhatom a csomagolóanyagot.
Persze, lehet jönni, hogy a szerződésben aláírtuk, meg hogy nagyon szépen fogják majd gondozni a házat, sztem akkor is (hogy is mondjam) kicsit "ízléstelen" a költségtervezet. Mondom, ez az én véleményem, más mást gondolhat.
Nézd meg a kimutatásban, hogy pl. a műszaki menedzser mit fog csinálni havi 136.000 forintéert!!!
Szerintem is kellene majd csapni egyet, de most még valószínűleg mindenki a költözéssel van elfoglalva. Személy szerint egy-két hét múlva ráérek. Ki hogyan van ezzel?
Aki a húsiparban dolgozik, nem eszik virslit? :-) Én meg ellenőr vagyok, és azt mondom, hogy nem lehet mindent ellenőrizni. Nem is érdemes.
A kertipartit jelentősen nehezíti, hogy késő estig dolgoznak a II. ütemen. Felül betonoznak, alul már rakják a téglát. "Szünnap" U "jó idő" U "elegen kedvet éreznak aznap" == Állófogadás
Talán ki kellene tenni a lépcsőházakban a fórum elérhetőségét. (És csinálni kellene egy weblapot, de legalább, egy könnyen megjegyezhető címet, ahonnét ide lehet jutni: www.ikonhaz.org, ikonhaz.fw.hu)
Egyre több apróbb hibát veszek észre :((( Szerintetek van arra esély hogy pl. a tűzhely és a konyhabútorlap között 1 cm-s ferdén tátongó csíkot kijavítsák a garanciális javítás keretében?
köszöntöm az Ikonosokat, csak most találtam rá a topikra, de annál nagyobb örömmel! :) Én is kaptam labdát, és nagyon meglepett az ügyintézés gördülékenysége. Mikor lesz kertavató parti? Esetleg lemaradtam már valamiről?
Na, én még nálad is félősebb vagyok, ezért így amit kiküldenek csekken, azt fizetem be - ha nem találom kirívónak az összeget.
Programozó vagyok, az megbízó-utaló-beszedő programokat is ugyan olyan link alakok írják, mint én. Dehogy fogok megbízni egy automatizált rendszerben! :)))
No, igen, ahhoz engedélyt kellett volna adnod a beszedési megbízásra! Ehhez adnak lasztit. Szerintem hasznos, mert akkor nem kell a postautalványokkal ("csekk") bíbelődni, és ha vita van, a banki számlakivonat az elég kemény és el nem veszthető bizonyíték. Aki félős (én), az korlátozhatja a levonható összeget. A számla érkezése után 6-8 nappal vonják csak le az összeget, addig lehet reklamálni, letiltani a levonást.
Hasznos lenne, ha a közös költséget is mindenki átutalással fizetné, kicsit olcsóbb, de sokkal pontosabb.
>A 3800 Ft a havi összes költsége, vagy mást is fizetni kell? A havi összes
Ennek fele a garázs tényeges költsége, míg a másik fele a ház közös költségének a tulajdoni hányadból rá eső része.
Annak idején rákérdeztem, nem mondtak összeget, csak azt mondták hogy a közös képviselő egy fix összegért dolgozik, ami gk-beállóra leosztva pár száz Ft-ra jött ki. Azt nem reklámozták, hogy a ház közös kötségének egy részét is tartalmazni fogja.
A gk-beálló közös költség számításának a módjáról a társasház közgyűlése döntött, ahol ugye akkor még csak egy tulajdonos volt. Tehát a számítási módszer a Vésőház Kft (= AL) döntése.
Hogy ez nekik miért jó, nem tudom, mert az eladatlan gk-beállók után nekik kell majd fizetniük - feltéve, hogy megteszik.
Hogy is van nálatok ez a garázs közös költség? Nem értem ezt a kétszer fizet a liftért hivatkozást ugyanis. A 3800 Ft a havi összes költsége, vagy mást is fizetni kell?
A Centrál Parkban egyébként 2500 pénz havonta egy garázs, szóval nézzétek meg azt az elszámolást, hogy mi mennyi. CP-ben ráadásul 24 órás portaszolgálatot kapsz ennyiért meg rendszeres járőrözést.
Meg jo, hogy engem nem erint a garazs tema :), de azt nem ertem, hogy miert nem lehet egyszeruen elosztani a garazzsal kapcsolatban felmerulo koltsegeket a garazstulajok kozott. Miert kell ebbe belekeverni a haz egeszet?
Nem kétszer fizet, hanem területarányosan többet. A garázs olyan, mint egy plusz szoba, a ház nélkül nincsen garázs sem. Vásárláskor nem kérdeztétek meg a közös költséget?
Az Origó Házban nagy hirig volt/van emiatt. Az az igazság nem volt kedvem közgazdaságtanilag elemzni a számítást, mert elsőre OK-nak látszik.
Én sem azt mondtam, hogy "egyetértetem", csupán, hogy (ha lassan is, de) "megértettem" :)
Az alapító okiratokban a tulajdoni hányad szerinti teherviselést szokás rögzíteni, s ez történik itt is.
Az egy másik kérdés, hogy lehetne kissé finomítani a dolgon, pl. ahol most mi lakunk, a garázsok közös költség szempontjából mintha fele területtel lennének figyelembe véve, de ebben nem vagyok 100%-ig biztos, majd utána nézek.
>Egyrészt, és ez nagyon fontos, a garázs, mint külön tulajdon (akércsak egy lakás),
>arányosan részesedik a közös költségből. Úgy kell elképzelni, mintha a garázsosok >egy "nagy családként", egyetlen, közös, ezertöbbszáz négyzetméteres "lakással" >rendelkeznének. Ez így nyilvánvalóan közösköltség-köteles.
Szerintem van egy lényeges pont ebben az eszmefuttatásban. A garázs NEM lakás céljára szolgáló helyiség és használatához nem szükséges közös területeket igénybe venni. Ezt a legkönnyebb akkor megérteni, ha olyan gk-beálló tulajdonosra
gondolunk, aki mondjuk nem lakástulajdonos a házban és a gk-bejárón keresztül közlekedik gyalog is.
Aki meg a házban lakik és gk-beálló tulajdonos, az tulajdonképpen kétszer fizet minden közös szolgáltatásért. Hogy en nem igazságos, az biztos.
Mi csak véletlenül kukkantottunk be a garázsba, mert ugye elvileg nem jó oda a kulcsunk. Az feltűnt, hogy valami hiba volt a kivitelezéskor, mert a C bejáratánál újra osztották a csíkokat, és a kijárónál levő korlát így pont az ajtó nyílása elötti térbe esik. Kicsik a csíkok, de - amennyira Bécsben láttam - nem nagyon kicsi. HOgy kinek hol a választék, az egyéni. Mondjuk anyám a régi garázsunkba szinte beugrott a kocsival, pedig kb 10-10 cm volt kétoldalt a tükrüknék Gondolom, a szerződésben megvan a méret.