Azt hiszem, erre nincs szabály. Nálunk soha nem volt Mikulás éa Jézuska (a mi gyerekkorunkban sem), és a fiam ebben olyan, mint én voltam. Ő is a karácsonyfa megvásárlását és díszítését szereti a legjobban az egészből, meg azt, hogy saját kezűleg készíthet mindenkinek névre szóló ajándékot, még a kedvenc szomszédnéninek is. Azt viszont megbeszéltem vele, hogy mások hitébe ne gázoljon bele, ne "világosítsa fel" a többieket, és ezt becsületesen be is tartja. Igaz, ez vonatkozik a "hogyan születik a gyerek" kérdésre is.
A nem megsavanyodo tej teljesen igaz. A ma kaphato tejek tobbsege (meg az allitolag frissek kozott is) nem megsavanyodik aludttejnek, hanem megbudosodik egy zoldes trutyiva. :(
és ezt én ugyan nem Olaszországban, hanem simán itthon a mezőgazdasági felsőfokú tanintézményban, de pont így tanultam.
(A borjú azért pár napig kap amaúgy tejet is, csak hamar elválasztják és utána tejporból meg más egyebekből készült nyavalyát kap.
Kizárólag a tenyészállatoknak szánt borjakat nevelik kicsit humánusabban)
Anyabanya ugye te meg sosem jartam nagyuzemi teheneszetben? A tescoban veheto tejet nem Jozsi bacsi Riskaja adja, hanem a KL2596 szamu tehen. O pedig nem lucernat eszik, hanem tapot. Amely tapba, tapertekenek fokozasa erdekeben, huslisztet is kevernek. Halbol, csirkebol, marhabol szarmazo huslisztet. Kagyis KL2596 onhibajan kivul ugyan, de kannibal. Tapjaba kevernek meg hormonokat (vagy megkapja injekcioban), hogy meg gyorsabban nojon vagosulyra, illetve hogy meg tobb tejet adjon, (bar lehet hogy ezert valami mast kap) es antibiotikumokat, prevencios celokbol, mert KL2596 mar jarni is alig bir, egesz eletet egy boxba kotozve tolti, elotte egy konvejoron a tap halad, ebbol falatozik, mogotte meg egy masik konvejor a belole kijovo termeket szallitja el. Naponta ketszer a togyeire kotik a fejogepet, amelyy fullautomata. Atlagnapjain ez a ket alkalom amikot a szomszed teheneken kivul mas elolenyeket lat.
Nem kell nekem elhinni a kannibal tehenket, de sajnos igaz, ezert tudott az amugy igen nehezen fertozo szivacsos agyvelogyulladas (kergemarha kor) elterjedni.
Nekem mindig voltak haziallataim, ebbol kifolyolag mindig voltak allatorvos ismeroseim. Meg Olaszo-ban olvastam egy cikket az allattenyesztesben hasznalt tiltott anyagokrol, amiket az EU-ban tilos hasznalni, es elbeszelgettem errol az allatorvosommal. O meselte, hogy Svajcbol (NEM EU) barmilyen tiltott anyagot meg lehet rendelni es ha a gazda igenyli, o be is adja. Ha nem adna be, akkor lenne mas aki beadja. De ha igenylem, szol amikor olyan borjat vagnak, aki tehentejet kapott (az atlag borjut azonnal elvalasztjak es tapszertejen no fel) es nem hormonnal nott nagyra, hanem magatol es meg egeszseges is. Szoval igy volt neha nekem garantalt husim amibol kapott a gyerek is.
Szerintem amiből mindig kevés van ( nálunk legalábbis igy volt) az pl. textilpelus, rendes pelus fürdőlepedő, ágynemű. És ezeknek nem kell menniük semmihez, praktikusak, stb.
Mikulás és tsai:
Szerintem ez nagyon szép dolog, nálunk is van és lesz is még remélem sokáig. Hozzánk tavaly jött "igazi" Mikulás. Csakhogy fekete csizma volt rajta. Az én Levim igen jó megfigyelő, mikor elment meg is kérdezte, hogy miért nem piros csizmában volt a Mikulás bácsi. És én is emlékszem, hogy mennyire vártam mindig, hogy jöjjön a Mikulás, Jézuska, Nyuszi, stb. Előbb utóbb rájön magától, hogy nincs és akkor már elég nagy ahhoz, hogy ne csalódásként érje meg.
Az unokaöcsém, aki most másodikos , tavaly karácsonyra kért és kapott egy CD-s magnót. Mindenki azt hitte, hogy már nem hisz a Jézuskában, mire közölte ott a fa alatt, hogy azért jó hogy van ez a Jézuska, mert ilyen drága dolgot anyuék biztos nem vettek volna.
Szerintem ezek tündéri dolgok és mindenkinek jó. Úgyhogy várjatok, majd rájön magától.
Mi annak idején annak örültünk pl a legjobban, amikor valaki nem ruhácskát, meg 600. csörgőt hozott, hanem egy csomag pelust, meg törlőkendőt. Hasznos is volt, jól is jött, nem kellett ráadni, vagy az ágyába rakni amikor újrajöttek. NEm okozott gondot, hogy stimmel-e a színe, a fazonja, a formája, az anyaga:-))
Nálunk van Jézuska, meg Mikulkás, és ez akkor is van, ha csak egy darab gyerek hisz benne. Söt vannak tündérek, meg manok, meg mindenféle meselények. S ez nem baj szerintem, mert elöbb utobb ugyis rájön és akkor már ő is jó játéknak fogja tartani ezt az egészet.
Az én "fiaim", a maszlagot szeretik, a harangvirágot, ha nincs más, de ha semmi sincs akkor a gyilkosgaloca hártyáját rágcsálják ( amájfunkcios leleteiekt nem mutaták meg) No jo ők egyébiránt drogbetegek...
Húúú, sasmadás meg bobus, a természeetben totál járatlanok (én) kedvéért igazán berakhatnátok 1-1 képet ezekről a mérgező vackokról, tudjátok, olyan kis index méretűeket, helyes kis albumba rendezve, naaa;))
Akkor meg hozzatennem a nadragulyat (Atropa belladonna), ami atropint tartalmaz, es szinten halalos lehet. (es rengeteg van belole az erdokben...). Aztan mergezo meg a maszlag is...
(mondjuk ezeket nem art, ha felismeri az ember, de nem nehez, mert eleg jellegzetesek...)
Amamtor viraggyujtogetok keruljek az ezustharsat (Tilia argentea), ami megszolalasig hasonlit a harsfara messzirol...a viraga nem jo teanak, sot mergezo. Nagyon konnyu megismerni arrol, hogy a leveli fonakja "ezustosen molyhos" (magyarul pici feher szorocskek vannak rajta, amitol csillog...).
rég olvaslak benneteket, s most, a növénymérgezéses ügy kapcsán hozzá is szólnék, hátha valaki nem ismeri.
Dieffenbachia nevű szobanövény: kis mennyiség esetén száj, nyelőcső görcsös összeszorulását, nagyobb mennyiségben fentiek miatt halált okozhat.
Gyöngyvirág, gyűszűvirág, leander: szívelégtelenséget, szívritmuszavart, egészen végzetes formájút is.
Aranyeső (nem az a 4 szirmú áprilisi , amit legtöbben így hívnak, hanme, ami kicsi fává, futóvá nő és úgy néz ki a virága, mint egy élénksárga akácvirág és mindez gömbszerű fürtben) halálosan mérgező (s gondoljunk csak arra, hányan próbálják ki a kukucskát...) Egyébként ez is szerepel egy krimiben.
A ricinus! az a szépséges nagy bokorszerű növény is lehet végzetesen mérgező.
Kiránduláskor ki tudja megkülönböztetni a több tucat ernyősvirágzatú útszéli gyomot a büröktől?!
Krumpli virága, termése (nem a gumója), vaddohány, estike...
Majd ha valami még eszembe jut, biztos, hogy leírom ide.
Sziasztok Lányok, Fiúk!
Jó, hogy egy kicsit békésebb lett a hangnem. Erről az egészről, ami itt zajlott, hogy ki milyen stílusban ír, csak annyi lenne a véleményem, hogy 1. a tárgyilagossággal nincs semmi baj; 2. nem kell mindig mindent szó szerint venni és magunkra érteni, pláne ha úgy érezzük, hogy nem a mi ingünk. Nem kell érzékenykedni, nem vérre megy.
Ecet: én nem használok semmiféle calgon tipusú dolgot, hanem 2-3 havonta beleöntök a mosógépbe 1 liter 20%-os ecetet és főzőprogramon kimosom vele a gépet. Esetleg 1 éjszakát áll a vízzel-ecettel a gép, utána pedig átmosom mosószerrel is.
Igaz én Amway mosószereket használok és ezekben helyből benne vannak a vízlágyítók is.
Alvás: Nálunk egész addig, amíg ebbe a lakásba nem költöztünk, egy szobában aludtunk mindannyian.
Ez persze nem annyira akarat kérdése volt, hanem inkább azé, hogy annyira rossz volt a lakás beosztása, hogy állandóan kirándulni kellett volna, ha valamelyik gyerekkel gond van éjjel. Így "könnyebb" volt 1 szobában. 3/4 éve alszanak külön szobában ami a mienkből nyílik. Persze fel-fel tűnik 1-1 gyerek az ágyunkban éjjel, de ha felébredek általáben visszaviszem őket, mert a párommal se nagyon tudunk együtt aludni, csak ezen a marha nagy ágyon (180 x 200). Ha készen lesz a házunk, ott lesz majd először külön lányszoba és fiúszoba, aztán később valószínű mindenknek lesz saját szobája.
mrs
köszi :)
(hmmmm akkor ma este helyett éjszaka lesz nekem vacsi? ha a nagyon kiskorú már édesdeden alszik? akkor ugyebár nem látja és ha nem látja nem kell neki... :) )
_Tudományos_ szempontból nagyon soká, 3 éves kortól, talán a legutolsóként bevezetendő étel. Iszonyú nehezen bontható fehérjeláncai vannak, na meg a neve is ez: gomba;)
Az lehet Ildi, de akkor én pontositok, hogy a pici nálam a baba, és a gyermeknél én már kicsit nagyobbacskákra gondolok. Igy a csokinál is, azokról irtam, akik nagyobbak 2-3 évesek is elmultak, a banánnl a kicsikre is gondoltam a 5-6 honaposokra is., az alma mag esetében is a a nagyocskákra. Amugy a csoki az én pulzusomat lassitja, ami az én 120-at verő szívemnél pozitivum, de sok ebből sem kell.
Akkor pontositva az ujszülöttnek anyatej, amig van.
Cukor tényleg addig nem kell, amig van anyatej, de a tápszernél elöfordul a komoly székrekedés és ott lehet, hogy jobb, mint a gyogyszerek, persze picike.
A banán, amikortól mehet, ez a mi idönkbe 3 hó volt, mig alma 6 hét ( mondjuk akkor még csak van tej, és ezért szerintem felesleges pacsmagolni vele,hisz ugysem enne egy-két kanálnál többet.
A csokit sem kisbabákra gondoltam.
De bocs, ha nem voltam egyételmű.
Anyabanya, megint elbeszelunk egymas mellett. Amirol te beszelsz, az az endorfin, tenyleg tartalmazza a kakao (amibol a csokolade lesz, bar pl a fehercsokiban nincs kakao), szoval azt azert hivjak boldogsaghormonnak, mert megnnyugtat. A megnyugtatast ugy ertve, hogy szomorusagot, lehangoltsagot javit. De nem lenyugtat, vagyis izgalmi allapotot nem csokkent. Olyan hatasa pl a kamillanak van. De a kakao tartalmaz a kofeinhez hasonlo izgatoszert is, ami miatt kisgyereknek (ahogy a kave vagy a fekete tea) nem javallott. Kisgyereken en most az 1, masfel ev alattiakat ertem.
Tehat a te anyagod kellemesse teszi a kozerzetet, az enyem meg felspannol, izgalomba hoz. Az en dokim szerint 1 eves kor alatt TILOS csokit adni, pont emiatt az izgato hatas miatt. Persze ha valaki szereti a plafonon ugralo (igaz, nagyon boldog) gyereket... ;)
A nagymamám szerint vigyázni kell ablaktisztításnál az ecet/víz arányára, mert ha túl tömény a cucc + a nap "ráégeti" a maradékot, soha az életben le nem lehet szedni semmivel... (Én spec. megőrülök az ecet szegától, úgyhogy nálunk csak a hűtőszekrény szagtalanításában szerepel.)