Sziasztok!A szomszéd kertből átszökő málna hozott kb 20 kis gyökérsarjat.De még kb 10-15cm-esek.Hány cm-től érdemes leválasztani és külön ültetni?Illetve minden esetben ültetéskor vágjam vissza?
Akinek van Blissy és Polka málnája is, szeretném kérni, írja meg a külömbséget a kettő között. Blissyt ősszel ültettem, kíváncsi vagyok érdemes lenne-e Polkát is ültetni. Köszönöm.
A málnák már csak ilyenek :) Tavaly ültetted? Valószínűleg valamilyen kétszertermő fajta azévi, ősszel már termett vesszőit hagytad meg, idén nyáron még terem. Ha 2 éves letermett vesszőid lennének, azok már elszáradtak volna (és a betegségek miatt is tőből nyissz nekik!). Konkrét fajtát ebből lehetetlen mondani.
Adott két sor külömböző málna, de nem tudjuk milyen fajták?
A tavaji vesszők rajta vannak és mindkettőn rügyeznek, az egyiken még az elszáradt termésekből is van és az a vessző ami tavaj termett idén megint rügyezik.
Milyen málnák lehetnek ezek, le kellett volna vágni a vesszőket?
ez lenne az egyik sor,
ez meg a másik, amin rügyezik a tavaji termővessző
Nem akarok erről témát nyitni, de azt kijelenteni, hogy bármi ilyen csapda, trükk biztosan nem alkalmas az élet kioltására, az elég felelőtlen.
Tegyük fel, a delikvens sokkot kap a történtektől és megmurdel. Vagy artériát ér, vagy ugyan ilyen nem történik, de sebesülve kimászik, és pár nap múlva szepszist kap és annyi. Az ügyészség máris emberölésért fog vádat emelni.
Nyilván 1000-ből egyszer fordul elő ilyesmi, és 999-szer fülét-farkát behúzva hazabiceg, de akkor vállald az egy ezreléknyi be nem tervezett kockázatot és úgy ajánlgasd.
Mondjuk az sem jobb, ha visszajönnek rokonostól...
Leleményes vagy, csak sajnos a tolvajt védi a törvény nem a károsultat, így ha bajuk esik, téged megbüntetnek. Nem tudnál esetleg a kerítés mentén vad szeret, vagy szedermálnát ültetni? Több méteres ágait a kerítésen végig lehet húzni. Ha megfogja, biztos nem megy tovább. A szeder tüskéjét ha kiszedi a kezéből tépi a húst is, a szedermálnáét ha ki akarja szedni, nem biztos hogy ismeri a módszert. Ezért orvossal kell a millió tövist kimetszetnie.
Nagyon jó, én is szeretem fagyasztani, és már volt annyi lilám is hogy fagyaszthattam abból is. A lilát még szeretném szaporítani mert nagyon finom, és csak 3 tövem van. Gyökér sarjat 3 év alatt csak 1-et hozott az egyik tő, de mivel gyökerezik ha leér a hajtás hegye, most le fogok húzni pár szálat, és azokat több helyen leföldelem. Próba-szerencse.
nem emlékszem pontosan, mikor kezdi. van egy régi, házikerti fajtánk. amikor az letermett,ez elkezdi, szeptemberig bőven, aztán a fagyokig kevesebbet, de terem.
Pont a betegségek kiküszöbölése végett választottam ezt a fajtát, mert tövig vissza kell vágni minden évben. Rendben, ritkítok. csak az erős vesszőket hagyom meg.
Valóban június végétől őszig terem? Neked hogy ízlik ?
Nekem van.Sok éve már, teljesen benőtte az ágyását. Én ősszel teljesen visszavágom, mert régebben sok problémám volt a betegségekkel. Nagyon sok tápanyagot igényel. Kihajtás után ritkítani kell, mert hajlamos sokkal több sarjat hozni, mint amit fel tud nevelni.
nem kora tavaszinak (early spring) értik, hanem hogy érése: korai (early), gondolatjel - tavasz (azaz kb május vége), de szerintem júniusnál korábban egyik sem érik
ha szipolykaa-nak ennyi Polkája van, igazán besegíthetne :)
A willamettat tavaly tavasszal ultettem - volt rajta par virag amikor vettem. Beerett a par szem. Aztan osszel ujra... pedig az nem folytonero lenne. Lehet csak azert tette, mert uj volt... a papirjan is kora tavaszt irnak - de sok helyen olvastam a kora nyarat is. Hat a malna nem igazan tavaszi gyumolcs - szoval biztos eliras, de a malnakhoz kepest korai, es erre van szuksegem. Szeretnek kora nyarit, nyarit es keso nyarit... hogy aztan a valosagban mi lesz, meglatom.