Lora! Azért én ennyire nem szeretném a csökkentést. Talán a felével kibékülnék. Na de ha jönnek az újabbak, amiknek nem lehet ellenállni? És Te hogy csináltad? Vitték a nagyokat is?
Island! Köszi a tippet! Már tudom is, ,,ki" lesz az első, aki lapátra kerül. De azért pici marad belőle. Akkor ez már nem is csökkentés! Meg nem fontos 3 nagy Marie Gambetta sem. Jönnek az ihletek sorban, ki menjen.
nehezen de beláttam,hogy hiába van 150-180 fajtám ha van közte rengeteg szinte egyforma. Cserép, föld, táp, víz, hely... nem én uraltam a leandereket hanem ők engem. Sok fajtából tartottam 3-5db mentési példányt, mert ha kipusztul az egyik akkor legyen egy másik,meg egy másik...vagy csak éppen mert annyira tetszett egy fajta akkor is kellett plusz,plusz belőle. De minek???
Az udvar már nem a családé, gyerekeké volt hanem a virágoké, ez pedig nem mehetett így tovább.
Másrészt belehabarodtam a bougainvilleákba és a hibiszkuszokba, ha tartottam volna a leander létszámot akkor nem jöhetett volna más növény.
Hűvös szobában ablak közelében kb. 15C körül, kevés öntözéssel. Sajnos ennek ellenére megnyurgul tavaszra és mindig meg kell nyírjam, emiatt később kezd virágozni....
A Shamballa-t már a kis képről felismertem (pedig eddig még csak egy képet láttam róla lejjebb), vajon miért? Biztos nem tetszik. :-) (Nagyon-nagyon bejön!)
Na így nem lehet csökkenteni,ha állandóan mindenütt belefutok valami gyönyörűségbe...írhatok ismét listát:-)Gyönyörű mind,de a Shamballa az általam csak "kreppelt" szirommal viszi most épp...na jó a Rubis is,de az már van:-)
Lona! Ez mindenkinél nehéz ügy! Az elején még minden kellett nekem is, amikor ritkaság volt még egy sárga vagy egy piros szín is a palettán. Emlékszem kb. 25 éve vettem Bp-en, Galkó Feritől az első Angiolo Pucci és Tito Poggi csemetéket 1.000-1.300.-Ft-ért (!)...(ma is kb. ennyi az áruk)....de, akkor kb. 18-20EFt volt a fizetésem....mint valami gyémántot úgy vittem haza őket....
Ma pedig tengernyi szebbnél-szebb fajta kívántatja magát és egyes fajtákkal nem is tudunk betelni, másoknak meg sajnálom már még a tápot is, mert annyira gyengék, egyáltalán nem izgalmasak....
Szóval nálam is volt már több fajta-csökkentési kísérlet, ma már nagy nehezen 100 alá kerültem, de még most is lenne okom a csökkentésre. (teleltetőhely, öntözővíz stb...)
Aki teheti a nagyobb töveket érdemes éttermeknek, cukrászdáknak ajánlani, sok helyen kialakítanak kiülős-teraszokat, ahová jól illenek ezek a szép növények kerítésként/körítésként. :)
Szóval csinálsz egy "Noé-bárkája" listát, rangsorolsz rajta és TOP10, 20-50 stb....és amelyek a külső csapatba esnek valamilyen tulajdonság miatt (pl. gyenge virágzási képesség, csúnya lombozat stb...) azokon adsz először túl....
Turner-ék nem válaszolnak még az amerikai ismerőseim érdeklődő leveleire sem, elég furcsa....mindenesetre örülök, hogy azt a pár izgi fajtát sikerült az USA-ból és Németországból beszereznem anno, amelyek most a teraszunkat ékesítik...
Az idénre hála az égnek sikerült jól lecsökkentenem az állományt és tényleg csak az extrák, vagy ami esetleg a szívemhez nőt valami emlék miatt... ezek maradtak.
Sokkal könnyebb kezelni a kevesebb növényt...
Sőt sokból még mentési példányt sem tartok, untig elég egy darab.
Én is a Rubison gondolkodtam, elég gyér a virágzása nálam, a Bíbordó többet virágzik igaz, de szórt fény kell neki ahhoz,hogy tartsa a sötét bordós színét.
A Simie anyatövemet eladtam, talán 4-5 csemete maradt... De ugyan így csináltam sok anyatővel.. ment a háztól és kicsivel kezdek újra.
Jobban elfér a teleltetőben, nem kell a nehéz dézsát cipeltetnem a fiúkkal..
Most olyan 50-60 fajtám van,a hazai magoncokkal és a nemzetközi nevesített fajtákkal összesen, de ezt tartani is szeretném. De pont ma gondolkodtam rajta, lehet még ez is sok nekem....
Sajnos nekem nincs fedett helyem (csak a teleltetők) , meg túl sok és túl nagyméretű már az állomány a folytonos cipekedéshez, a múltkor azon gondolkodtam, hogy a minimálisra csökkentem az állományt, de így is 92-97 "nélkülözhetetlen" fajtát számoltam össze és már ilyeneket tettem (gondolatban) lapátra mint az Európa, a General Pershing, a Simie, a Rubis, a Provencek vagy a Harriett Newding, szóval vagy teljes szanálást kell csinálnom, vagy marad minden a régiben.
Köszi a biztatást, tavaly tényleg rengeteg virág volt azért is írtam, hogy adok nekik jövőre még egy sanszot, tápozni igazából nem (nagyon) szoktam, zöldítőt meg virágzás serkentőt alkalmanként, inkább átültetek, de eddig nem vettem észre, hogy az visszavetné a virágzást, így az időjárásra fogom az egészet, de ha ilyen irányba tolódik el , mint az idén az nem sok jóval kecsegtet.
Az eső sokunknál tönkre teszi a virágokat, különösen a duplákat. Vannak olyan elvetemült leanderes társak, akik felhő láttán felkapják, és tető alá viszik kedvencüket. Bevallom az elmúlt években már kihordáskor figyeltem arra hogy a kényesebbek közel legyenek a teraszhoz. Olyanról is hallottam, aki este hálóingben, ernyővel szaladgált az udvaron, és szedte össze a virágait. Meg olyat is lehet hogy a metszeni valók egy részét ősszel, más részét tavasszal vágják vissza, ezzel is elnyújtva a virágzási időt.