"végre nem ugyanazt a werket építi be mindenki az árskála tetejétől az aljáig."
Még akkor sem teljesen ugyanaz a szerkezet, ha az alap azért igen. Vannak különböző minőségi fokozatok pl. ETA esetén is. Nem ugyanazt találsz egy Tissot-ban, mint egy Breilingben pl. akkor sem, ha az alap amúgy a 2824 volt.
Nem jóárasított Rolex azért, de végképp nem koppintás, vagy homage.
Rolex design esetenként (pl. csat), magas minőség (anyagválasztás, megmunkálás) és egyes modellekben saját fejlesztésű szerkezet. Meg a Breitling-től származó is, mert -némi átalakítással- kölcsönösen használják egymás szerkezeteit.
8. kerület Baross utca 20. alatti Omega (és sok más egyéb) szervizbe. Megnézik és utána mondanak (ár)ajánlatot. Még véletlenül sem mondanak légből kapott összeget, mint amit picit lejjebb olvashattál. Teljes szervizelés szükségessége esetén hat számjegyű lesz, de reális összeget fizetsz majd egy profi munkáért.
Azt veszel ami tetszik. Van japó is drágán nem csak svájci, mindenki annyi pénzt ad ki órára, amit a lehetősége vagy a józan esze megenged. Amúgy semmi, csak jöttem "felszopkodni", mert itt van valami amiben sajátnak mondható szerkezet van, nem is csúnya, és végre nem ugyanazt a werket építi be mindenki az árskála tetejétől az aljáig.
Azért tegyünk annyit, hogy a Tudor a Rolex testvérmárkája, ugyanaz a tulajdonosuk, egy időben (lehet még ma is?) Rolex alkatrészeket használtak az óráikban, szóval én inkább "jóárasított" Rolex-nek nevezném, mint koppintásnak.
Valóban nem sértésnek szántam, csupán arra hívtam fel a figyelmet, hogy a TUDOR márkát milyen sokan védik, ha felmerül a Rolex...másolat, koppintás, homage, téma, miközben más márkákat meg letorkolnak, és megköpködnek. De ÉN, a Seiko búvárjainak elfogadását sem értem.
Persze tudom, búváróra szabványok, rendben, de akkor miért ellenség minden kerek index + "mercédesz csillag" mutató?
Ilyenkor szoktak előbújni a "ROLEX FELSZOPKODÓK", akik kifejtik, hogy ez nem koppintás, mert más a mutató, meg az index, és ha a ROLEX, egy marék földet csomagolna egy használt szalvétába, 5000 dollárért, akkor az is megérné, mert az SZENT - ÁLDOTT - ROLEX TALAJ!!!
Nem sértésnek szántam! Komolyan!
Ha valaki annak vette, úgy tőle elnézést kérek! Ha...nincs igazam.
A Seikonal igazabol reszemrol fel sem merul, hogy a Subot masoltak le. Zold, mint a Hulk, oszt ennyi. A tok formaja, lunetta, indexek, mutatok, mind mas forma.
Ez egy buvarora forma, a jo lathatosag, kezelhetoseg neveben keszult. Nyilvan minden buvarorara raillik egy klise, mint ahogy minden repulosre is.
Akkor megint leirom. A bajom az, hogy szinte hajszal pontosan ugyanazokkal a szinekkel, mutatokkal, indexekkel, tokformaval, szijjal hoznak forgalomba olyan orat, mint a Sub, vagy Batman, vagy Coke, kihasznalva azt, hogy tavolabbrol pontosan egy Rolexnek nezzen ki. Szamomra ez csak egy fokkal jobb, mint a hamis Rolex, itt legalabb van egy sajat nev. Draga replikaban lehet akar ETA, vagy Sellita, kidolgozasa tok jo, hat akkor miben kulonbozik az Ocean 1-tol? Mindketto a megtevesztesre alapoz.
Meg ott van a datum folotti nagyito. Buvarorak tomkelegen nincs nagyito, hiszen nem letszukseglet, jol leolvashato az anelkul is, dehat oda kellett rakni, hogy meg jobban hasonlitson, nem?
Az uccso kerdesedre meg a valaszom az, amelyik NEM hasonlit ra ilyen direkt modon, pl. Aquaracer, Seamaster 300M, Planet Ocean.
De szerintem tulbeszeltuk. Kinek ez, kinek az... :)
Csak azért kérdezem, mert ez a "Marine" fazon van Stowa, Archimede Deckwatch, Laco, Tourby márkanevek alatt is, sorban 1500, 900, 1000, 1500 eurós áron. A Steinhart meg 500 alatt van, és semmivel nem néz ki rosszabbnak a felsoroltaknál. Mind 6498 werk, a fene sem tudja melyik az eredeti...
Nézd, az a baj, hogy már az FF sem tartalmazott egy olyan design-elemet sem, amit korábban - akár a zsebóráknál vagy a fedélzeti óráknál - ne alkalmaztak volna. Már a második világháborús Junghans 30BZ alapú fedélzeti óráknak volt olyan kivitelű változata, ami a forgatható rámájával és a "merci-csillagos" mutatóival, számlappal szinte kiköpött Submariner volt...
A Nomosnál is fel lehet vetni, hogy a klasszikus Bauhaus megjelenésű óráik egy az egyben a 30-as évek egyes Stova, Lange modelljeinek koppintásai - és? Ha én egyszer zöldre festem a kerítésem, és az szép így - akkor ezt levédethetem, és az egész világon soha többé senki sem festheti zöldre a kerítését (legalábbis az én hozzájárulásom nélkül)?
Kétségtelenül elegánsabb teljesen eredeti megjelenéssel előrukkolni - de valójában ez egy annyira "elcsépelt" területen, mint az óraipar, már nem könnyű, már a zsebórák korában kipróbálták a legtöbb értelmes, leolvasható, használható kinézetet - és én nem látom azért nagyon elítélendőnek, ha valaki azt mondja, hogy neki ez meg az tetszik, és ilyen kinézetű órát szeretne gyártani, mert az szerinte szép... Ha ezzel már szerzői jogokat nem sért - akkor nincs ezzel olyan nagy baj.
A Steinhart esetében meg nyilván az Ocean széria SUB "hommage", vagy, ha úgy tetszik, koppintás - de pont a népszerű pilótaóráikról azért szögezzük le, hogy bár az IWC is, mások is nagyon büszkék a II.világháborús megfigyelőóráikra, és az azok megjelenésére alapuló utód-modelljeikre - de ezek kinézetét valójában nem is ők találták ki (ezért is olyan piszkosul egyformák, legyen szó akár az USA-féle klasszikus A11 modellekről, vagy az IWC-Lange-Stowa-Lanco vonalú német "Beobachtunguhr"-okról) - hanem az egységesített műszerfali megjelenés elvárásainak megfelelően azt egyszerűen előírták számukra. És jó, hogy így tettek - hiszen hiába tök eredeti megjelenésű a Longines Lindbergh - ha a valóságban a pilóták azért nem vették/szerették, mert piszkosul nem lehetett kétes látásviszonyok mellett leolvasni őket...
Hát, ha van bizalmad, keress meg, nem hiszem, hogy ne lenne megoldható a probléma. Ha nincs hozzá tengelyem, akkor legfeljebb esztergálok egyet, azért ez nem egy megoldhatatlan feladat...
Az lehet, de en erzek azert egy arnyalatnyi kulonbseget abban, hogy a FF bemutatasa utan 1 evvel kihozta a Rolex a Subot, mint az, hogy a Steinhardt (meg a tobbi masik) ceg kihoz olyan orakat amelyek a megszolalasig hasonlitanak egy 20-30 ev alatt kialakitott, es vilag minden tajan ismert arculatra, es ezt a sikert meglovagolva akarnak orakat eladni. Nekem ez gusztustalan. De ez nyilvan a szemelyes velemenyem, es nem kell vele egyet erteni...
> Nem a kinai mivolta az, ami ellenszenvet kelt, hiszen majd minden onnan jon, hanem a dizajn. Ha nem egy Sub koppintas lenne pl. az Ocean-1, akkor a kutya nem venne meg
A Submariner meg egy Blancpain koppintasként indult ...