Keresés

Részletes keresés

Jani71 Creative Commons License 2014.09.06 0 0 605

Ahogy azt többen is megjegyezték, sajnos az idei év 'kissé gombásra sikeredett', ez látszik is a szőlőn, de ennek ellenére azért az egészségesebbek közül néhány fajta (csak a gugli és az itteni kereső kedvévért :-) : Boglárka, Árkádia, Itália, Cegléd szépe - ha valakinek ellenérzése van ezzel a fajtával kapcsolatban, annak mondom, hogy kevés ilyen igazi szőlőízű szőlőt kóstoltam eddig, egyáltalán nem bántam meg, hogy megvettem):

délkelet Creative Commons License 2014.09.04 0 0 604

Nekem csak Néróm van, a szomszédomnak mindkettő, de mostanában nem jártam nála, így nem tudom. A Néró levelei még elég zöldek.

Előzmény: Beer Monster (603)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.04 0 0 603

Van már különbség a Néro és az Eszter lombszíne között?

Előzmény: délkelet (601)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.04 0 0 602

Igen, ez érdekes is, mivel nagyon későn ért ez. Tőkén még egész jól van, de ha leszedem nem áll el túl sokáig. Lehet azért mert még mindig éretlen. Mint mondottam a tőke egy öreg tőke kiásva átültetve. A rügy fakadásáról semmit se tudok a kérdéses tőkének. Viszont érdekes borszőlőként, mivel annyira ropogós, hogy sok levet nem várok tőle. 

Előzmény: délkelet (601)
délkelet Creative Commons License 2014.09.04 0 0 601

A vállöble egyértelműen nyílt, tehát szinte biztos, hogy Néró (bár nálam rég leérett). Az Eszteré zárt vagy záródó.

Előzmény: juhosttt (598)
gempuci Creative Commons License 2014.09.04 0 0 600

szerintem is nero nekem van a levele olyan mint ami a kepen van

Falusi1 Creative Commons License 2014.09.04 0 0 599

Szerintem igen.

juhosttt Creative Commons License 2014.09.04 0 0 598

Nincs mit!

Na de nekem is van még kérdésem :)

Még mindig a nérónál tartok...

Na csak kaptam még egy fürtöt és egy levelet is!

A bogyó húsa ropogós, nem lédús, picit hosszúkás. 1 nagy mag van benne, de ritkán 2 is.

Íme a kép:

Szóval ez néró v sem?

Előzmény: szölőszem (597)
szölőszem Creative Commons License 2014.09.01 0 0 597

Köszönöm a tájékoztatásod,és véleményed sokat segítettél nemcsak nekem,hanem-szerintem-másoknak is.

Előzmény: juhosttt (596)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.01 0 0 596

Az én elvem az, hogy amíg nem fordul termőre, addig több, és lehetőleg felszívódóval is szórni, mert fő a biztonság.

Ha már termőre fordul, akkor viszont minél közelebb legyek az öko termesztéshez. Persze nem ellenőrzött bio gazdaság a cél, de ha megtehetem, hogy 3-5 helyett 1x-2x használok felszívódót már jó vagyok.

A teldorral meg vagyok elégedve, a rizling nyugati oldalon elkezdett rothadni, még időben észrevettem és szerencsére szépen megállította. De én tiuram granuflow-ot is tettem bele, mivel nem mertem kockáztatni. Ennek az évi ideje 30 nap. Mivel szept 30 előtt nem szüretelek, így soványan, de az évi idő be lesz tartva. Jövőre ezt is korrigálom, mert már a zsendülés közepette le fogom szórni csak teldorral. 

Viszont a baracknál a tiuram granuflow nagyon jó volt nekem. 

Viszont amelyik szőlő aszusodik, nem pedig ecetesre rothad (mint a f.rizling), attól távol tartom, hiszen azért a nagy kapálások közepette 1-2 aszuszem csak-csak jól esik.

Jövőre pedig elhasználom lemosó egy részére a nordoxot, de mindenképpen a champion adja majd a rezet, mert sokkal jobb a tapadása! Sőt meg merem kockáztatni, hogy még a ridomilnál is jobb (ezt nem jegyeztem fel pontosan, de jövőre ezt is fogom)

A kénnek meg marad szokás szerint a thiovit jet vagy a kumulus. (mind2 ugyanaz, évvégére pont thiovit volt kilós kiszerelésbe, év elején meg kumulus). 

Ami megint csak tanulság az idei évből, hogy rézből és kénből érdemesebb nagyobb csomagot venni, mint sok kicsit, mert év végére szépen megnyomja a pénzt a sok 200-300 ft-os tétel...

Amin még gondolkozok, hogy évente 1x, lehetőleg kis bogyós állapotban, mankocebbel (dithane m45) is permetezni fogok, hogy elejét vegyem az orbáncnak és egyéb nem kívánatos betegségeknek. Itt a fás részek is kapnak, nem csak a levélzet. Ez egyelőre terv, ezt még kicsit átrágom a télen, hogy ilyen formában van-e haszna, vagy sem.

Előzmény: szölőszem (592)
Józsa Imre Creative Commons License 2014.09.01 0 0 595

Köszönöm a tanácsokat javaslatokat!

Úgy érzem elindultam egy úton aminek a végén egy csemegeszőlő ültetvény fog vàrni de közben megállok

itt nálatok pár kérdéssel problémával és bízok benne,hogy

segíteni fogtok.Mai napon is sokat tanultam főleg az érési idő

és a permetezés a több fajtáknál nagyon hasznos dolog a fajták kiválasztásánál.Mégegyszer köszi fogok jönni még hozzátok.Üdv Imre

Előzmény: budai2 (594)
budai2 Creative Commons License 2014.08.31 0 0 594

Előrebocsájtom, hogy szakmai ismereteim nem elegendőek ahhoz, hogy tanácsot
adhassanak szőlő ügyben bárkinek is. Négy évvel ezelőtt az akkor még csak szőlő
fórumon azt is meg kellett kérdeznem, hogy hogyan kell a szőlőt szakszerűen
ültetni. És nem azt a választ kaptam, hogy "jobkézzel vagy balkézzel....", hanem
egy érthető magyarázatot arra, hogy miért kell a gyökeret ültetés előtt
visszavágni, és azt mennyire. Azóta persze gyűltek a tapasztalatok, és ezek
alapján némi kiegészítést tennék szőlőszem (582) tanácsaihoz, aminek a szellemével kezdő hobbiszőlészként teljesen egyetértek.

Én ajánlanám az Afuz Ali fajtát is.
Nagyszemű, visszonylag ellenálló, leszedés után sokáig tárolható romlás nélkül.

Azok közül, amit szőlőszem ajánlott, tapasztalataim alapján első helyre tenném a pölöskei muskotályt. Elég nagy bogyói vannak, nagymértékben rezisztens és kiválóan futtatható. Második helyre a Moldovát, amelyik ugyancsak elég rezisztens és a rezisztensek között viszonylag nagy a bogyómérete. Utolsóra a szuvenirt,
amelyikkel idén annyira sok bajom volt, hogy alig lesz belőle termés. (annak
ellenére, hogy rezisztens kategoriába tartozik).
A fajtaválasztás során négy évvel ezelőtt figyeltem a várható érési időkre is.
Így telepítettem viszonylag korai Néro és Eszter fajtákat is, amit nem bántam
meg, annak ellenére, hogy a termésük nem túl nagy bogyóméretű. Ezek is elég
rezisztensek.
Ha saját fogyasztásra akarsz telepíteni ház körül néhány tőkét, akkor problémás lenne a túlzottan nagy fajtaválaszték, mert nehezen tudnád szelektíven megoldani a különböző fajták eltérő időben jelentkező növényvédelmi problémáit (ezt is tapasztalatból írom). Ha viszont értékesítés is szerepel a céljaid között, akkor más szempontokat is figyelembe kellene vegyél a fajtaválasztás során. Ilyen irányú tapasztalatom azonban  egyáltalán nincs.

Előzmény: Józsa Imre (579)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.31 0 0 593

Kedves Józsa Imre!Szivesen segítek bármiben és bármikor,mert itt a fórumban azonkívül hogy "eldicsekszünk"egymásnak a szőlőinkről-amit jó értelemben értsd- segítünk is egymásnak ha valakinek

információra,vagy tapasztalatra van szüksége.

Nem Te vagy az első,aki kérni szeretne tőlem vesszőt,vagy dugványt.Mivel csak minden fajtából egy tőkém van,igy nehezen tudom kielégíteni az összes igényeket.Sajnos Te most a sor végén vagy.

Mivel a szőlőiskolám az idén rosszul sikerült,így még a régebben kért gyökeres dugványokat sem tudom kielégíteni.De kitartás,én is 7-8 év alatt gyüjtöttem össze őket.

Az Autumn Royal fajtát Magyarországon nem tudod beszerezni,nincs forgalomban.A többi fajták sem.

Ezekről a fajtákról csak azért írtam,hogy van ilyen is.

Ami nekem van,azokról fényképes/saját fotó/ leírást olvashatsz.

Azt javaslom,hogy egyből ne "ugorj a mélyvízbe".Elégedj meg azokkal a fajtákkal amelyek Magyarországon

beszerezhetők.Én is így kezdtem.Amikor már kellő gyakorlatod van akkor szerezz be más értékes fajtákat.

Ígérem,hogy segíteni foglak ebben.

Előzmény: Józsa Imre (591)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.31 0 0 592

Köszönöm a kimerítő tájékoztatást.Csak azért érdeklődöm,mert jövőre én is váltani akarok a növényvédő

szerekben,és kikérem mások véleményét,és tapasztalatát.

Az utolsó permetezésed gondolom a borszőlőre vonatkozott.Ha jól tudom a Teldor  é.várakozási ideje 14 nap.Egyébként hogy vagy megelégedve a Teldorral?Azt hallottam másoktól,hogy az egyik legjobb botrytisra.

Előzmény: juhosttt (590)
Józsa Imre Creative Commons License 2014.08.31 0 0 591

Tisztelt Szőlőszem!

Köszönöm szépen a csemegeszőlő fajtaválasztás ügyében a segítségedet!

Valószínű,hogy a későbbiekben is fogom kérni hasznos tanácsaidat,segítségedet!

Elkezdtem olvasni a fórumon a hozzászólásokat és az egyik hozzászólásodnál olvastam, hogy milyen sok országból van szőlő fajtád,ha lehetséges

akkor szeretnék kérni szőlővesszőt,lehetőleg gyökereset,mert nem értek a szaporításához,természetesen nem ingyen!!

Írtad,hogy van egy amerikai fajta,amelyik nagy szemű, aminek a neve AUTUMN ROYAL.

Ezzel kapcsolatba segíts nekem,hogy hol lehet beszerezni és kapható-e Magyarország-on??

Említetted még a Smaragd, Zolotuska, Anjuta, Ovalni fajtákat, amelyek nagyon érdekelnének!!

Ha tudsz, kérlek segíts nekem!

Előre is köszönöm a segítségedet!

Üdvözlettel: Józsa Imre

Előzmény: szölőszem (582)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.31 0 0 590

Semmi sem titok, amit tudok leírok, amit meg nem, azt kiderítem :)

Domborzat: Házikert, szóval sík homok terület. Egyes helyeken közel 20-30cm humuszos termőföld, a többi futóhomok.

Sorvezetés: Észak-déli. (sík területen szvsz jobb a kelet nyuagat, nagy sortávolsággal, dombnál jó az észak-déli)

Permetezési napló:

1. permetezés: lemosó, rügypattanás előtt

2. permetezés: május 16. Kohinor levélsodró ellen + lombtrágya

Hajtásválogatás: május eleje.

3. permetezés: május 22. quadris + lombtrágya

4. permetezés: június 17. ridomil gold mz + kevés lombtrágya

Enyhe levelezés, hónaljazás, hajtásigazítás: július 1.
Enyhe levelezés, hónaljazás, hajtásigazítás: július 17.

5. permetezés: július 17. kumulus + nordox

6. permetezés: július 25. kumulus + nordox + teldor

7. permetezés: augusztus 25. Teldor + tiuram granuflow. 

Ja és már hazudtam is, mivel 2x volt felszívódó, mivel a ridomil gold plus-ban van felszívódó is! Elnézést is kérek ezért beer monstertől!

Ez a napló a kordon művelésűre vonatkozik. A fejművelésűeknél volt + rezes ahol a beteg és az új hajtásokra koncentráltam, nem pedig a fürtre és a teljes lombozatra. Először nordox, utána champion. Ha nordox tapadt volna, nem kellett volna a champion.

Előzmény: szölőszem (589)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.31 0 0 589

Juhosttt:Ha nem titok,és nem ütközik tiltott reklámba ,megtudhatjuk,hogy mivel permeteztél,és milyen a bírtok domborzati viszonya?

Előzmény: juhosttt (588)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.31 0 0 588

Nem, nem! Ennyire nem vagyok bátor és vagány! :)

Virágzás előtt volt egy kényszer rovar ölős, mert a szőlő levélsodró már-már súlyos károkat kezdett okozni. Remélem ez jövőre elhagyható. Ezen kívül csak a lemosó volt. (Ekkor sok helyen már sok sok lisztharmat megelőzéses volt)

Virágzáskor felszívódó ment mindenre! Ezt követően pedig csak réz-kén, amikor az időjárás megkívánta, vagy úgy véltem, hogy meg fogja kívánni. (egész augusztusig szépen sikerült is a védelem) Az alacsony kordon 3-al kevesebb alkalommal kívánta meg, mint a fejművelés.

Fürt záródáskor jött a szokásos rothadás elleni kontakt, ezt követően még 1x kellett rothadás ellen a kordonon permetezni. 

Más a helyzet az őszi telepítés/tavaszi dugványnál. Ott még az atombomba is megy ha kell, csakhogy erősödjenek. Ha termőre fordul természetesen ott is törekszem a minél kevesebb permetre.

Ami még saját vélemény, hogy az áhított nordox nekem nem vált be... A szőlőn a tapadása nagyon gyér. Mivel még van belőle, ezért fogok hozzá venni tapadót. Ha akkor sem fog beválni a szőlőn, sztem végleg mellőzöm, de ezt már csak jövőre tudjuk meg. Idén már nem permetezek, max a letermett csemege szőlőket felszívódóval.

Másik saját tapasztalat:  A tömött fürtű fajtákat se gyűrűzni, se korán csonkázni nem jó, mivel olyan tömött lesz, hogy egy porszem se fér közé, de a betegség az igen. Persze ha tud aszusodni akkor nincs gond, de sajnos nem minden fajta tud. Gondolom ezzel se mondtam újat. A fekete rizlingnek amúgy is tömött a fürtje, hát még a májusi jégeső csonkázást követően olyan tömött lett, hogy húúh

Előzmény: Beer Monster (586)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.31 0 0 587

ARGO: Ukrán fajta.Szülők:Vostorg kraszníj X Kodrianka.Érési idő:nagyon korai,105-115 nap.Fürt:500-600gr.

kúpos,laza.Bogyó:Pink rózsaszin,málna színű.32 X 20 mm.8-10 gr.Különleges ízű.Cukor:17-20%,sav6-7gr/l.

Erős növekedésű.Betegség ellenállás az átlag felett.Fagyállóság:-22 C.

Saját tapasztalat:A betegségeknek jól ellenállt.Bogyója nem rothad,nem reped.Nálam nagyon korán,aug.első felében beért.Bogyója ropogós,nagyon finom ízű.Értékes fajta.

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.31 0 0 586

A tavaszi lemosón kívül megelőzés nem volt ezek szerint más, utána már csak ott permeteztél, ahol betegség jelent meg, ezt jól értelmeztem?

Előzmény: juhosttt (585)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.31 0 1 585

Az izabella, meg az ilyen direkt termők sztem nem vehetők ide. Más fajta. Sztem az európai fajtákat kellene számításba venni.

Nekem nincsenek über rezi szőlőim, de amik vannak azokról írok ha nem baj.

Van egy fehér, gömbölyű bogyújó, ropogós fajta, a nevét nem tudom, de romlik mint az állat. Most érik, de még kellene 1 napsütéses hét kellene neki. Fejművelésű, de pár év és tűzrevaló lesz... Az ízese híres, akkor minek legyen.

Van egy másik fehér, gömbölyű szemű, a szem közepes méretű. A bogyón van egy pötty mint az olasz rizlingnek is. Sztem szeptember végére érik meg, még most is savanyú. Bár picit le is van terhelve, de ez a tőke 20+ éves és még sose volt rajta kielégítő termés, mert csak rövid csapra volt metszve. Bőlevű, csak hosszú csapon terem, rövid csapon alig van rajta valami, volt olyan év hogy 0 fürt volt rajta. Talán a saszlához hasonlítanám csak sokkal későbbi. Sztem ő is kap egy ásót, mert csak azért ne foglalja a helyet mert más fajta...

Saszla (piros és fehér): Nem rothad, viszont a fehér saszla lugason 1-2 szem ASZUSODIK. (ezeket jó ízzel csemegézem le). Piroson fejművelésben az új gyengébb levelek peronoszpórásodnak.

Narancs ízű: Na ő is aszusodna, csak fejművelésű tőkéken még beérni se nagyon tudott eddig... Van rajta 1-2 kiváló aszuszem, de van amikor csak savanyúra rothad. Elég szépen peronoszpórásodik, a A legtöbb tőkét leszüreteltem és felszívódóval permeteltem, mert nem fog a vessző se kellően beérni...

Mathiasz Jánosné muskotály: fejművelésben az új gyengébb levek peronoszpórásodtak, a kései érése végett kapott a felső lombozat rezet. (picit sztem túl van terhelve). 1 tőkéről elfelejtkeztem, a peronosz totál lesöpörte...

Itália: él és virul, jobban leterheltem mint tavaly, ebben a jó időben esélytelen hogy teljes érési állapotban egyek róla... De azért örüljünk neki hogy van.

Hamburgi muskotály: Már lassan ehető, nagyon el kell találni a terhelést, hogy együnk is belőle, de azért be is érjen. Peronosz szinte nincs rajta, nem rothad.

Bár nem csemege, de az ezerjó töppedten sztem nagyon jó csemegeszőlőnek is és a vastag héja miatt még akkor is vígan el van a tőkén, amikor a dér is megcsípi. Ha nem pereg le, esélyes aszusnak vagy jégbornak is.

Ami a lisztharmatot illeti, szőlőn nálam 1 fürtön volt, a mathiasz jánosné muskotályon, azt le is dobtam még időben. Azóta szőlőn nem véltem felfedezni.

Ami tanulságom van az idei évre:

A csemegéket fejművelésbe nem érdemes művelni, bár sztem ezzel nem mondtam újat. (Nem saját szőlő így művelés módot nem válthatok kedvemre.)

A lemosó nagyon hasznos volt, bár tavasszal mindenkire ferde szemmel néztek aki lemosózott.

Előzmény: Beer Monster (584)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.30 0 0 584

"Ez az év nagy választóvonal volt a betegség ellenállás tekintetében,nemcsak nálam,másutt is."

Tennék egy javaslatot arra, hogy ki-ki a saját tapasztalatát erről fejtse ki. Különösen a rezisztensként ismert szőlőknél - milyen védelem, és jelentkezett-e betegség.

Kezdem:

ISABELLA: tizenéve nem permetezem, eddig tünetmentes - érni még csak egy hónap múlva fog.

Előzmény: szölőszem (580)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.30 0 0 583

Az Árkádia rezisztens?

Előzmény: szölőszem (582)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.30 0 0 582

Józsa Imre: "szeretnék fehéret,kéket,de ami a legfontosabb,hogy nagy,vagy óriás bogyói legyenek"

Pirosat nem szeretnél?Azt kell eldöntened,hogy az íze legyen jó,vagy a bogyója legyen nagy.Nekem az a véleményem,hogy a bogyó méret növekedésével arányosan csökken az élvezeti érték./Ízre gondolok/

Ez az un.supermarket effektus.Megveszed a nagybogyójú szőlőt a szupermarketban,hazaviszed,

megkóstolod,és nagy csalódás ér.De azért mostmár van néhány pozitív példa is.Csak ezek a fajták

nálunk még nem kaphatók.

A másik szempont ami talán a legfontosabb,a rezisztencia.Ha nem akarod nagyon sokszor permetezni a

szőlőt,akkor a Magyarországon kapható fajták közül a következő fajtákat javaslom,ami ízre is jó:

Árkádia,Vostorg,Suvenír,Pölöskei,Moldova,Teréz,Palatína.Ha pinket is akarsz:Dunaw,és Red globe.

Tapasztalat szerzés céljából javaslom átolvasni a szőlő,és a csemegeszőlő index fórumot.Rengeteg hasznos információhoz juthatsz,amit sehol másutt,még szakkönyvekben sem találsz meg.

szölőszem Creative Commons License 2014.08.30 0 0 581

Izgaga:Kérhetsz vesszőt,de azt javaslom,hogy a döntésed előtt olvasd el az eddig megjelent fajtáimat,és az őszig megjelenő fajtáimat a kommentekkel együtt.

Kulicz:" A sima vessző homokon nem jött be".Valószínű,hogy rossz fajtákkal próbálkoztál.Nekem az az elvem

hogy amelyik szőlőfajta nem tud megállni a saját "lábán" azt nem tartom meg./Nyilvánvaló ez csak homok-

talajra érvényes/.Az új fajtáim egy része saját "lábán"áll.Most még az idén azt fogom csinálni,hogy a 30

legellenállóbb és legfinomabb fajtákat fogom saját gyökerén elültetni a 30 betegségre nagyon hajlamos,vagy keveset termő fajták helyére.Amikor majd termőre fordulnak,össze tudom hasonlítani az

anyanövénnyel.

Egyébként az iskolám az idén nagyon gyengén eredt meg.Az eredés kb.50%,a tavalyi 90% volt.

szölőszem Creative Commons License 2014.08.30 0 0 580

Beer Monster:Milyen védelemben részesült? A csemegeszőlőimet háromszor permeteztem:2x bió szerrel

/bordói lé+kén/,és egyszer felszívódóval/Cabriol top/.Ez az év nagy választóvonal volt a betegség ellenállás

tekintetében,nemcsak nálam,másutt is.Ebben az évben /az extrém időjárás miatt/ együtt jött elő minden olyan szőlőbetegség ami eddig egyszerre nem jelentkezett.A peronosz,a lisztharmat,a szürkerothadás,a fürtelhalás,a rossz termékenyülés,a bogyó repedés,a bogyó pergés,a később érés stb.

De mint ahogy írtátok is,nem mindenkinél jelentkeztek egyszerre ezek a problémák.Volt akinél alig volt

probléma.Sokat számított,hogy domboldalon volt a birtoka,/szellős helyen/,vagy zártkertben.Sokszor permetezett,vagy kevésszer,és mivel.Ami a legfontosabb:milyen volt a FAJTA?Nekem-mint ahogy már írtam is

az új korszerű fajták alig kapták el a betegségeket.A régi fajták szinte mindegyike.

Józsa Imre Creative Commons License 2014.08.28 0 0 579

Sziasztok csemegeszőlőt kedvelő társaim!

Segítségeteket és tanácsaitokat kérném!Szeretnék telepíteni csemegeszőlőt több fajtát,csak a fajtaválasztás nehézkes!

Szeretnék fehéret kéket de ami a legfontosabb,hogy nagy vagy óriási bogyói legyenek.Ezen a téren még kezdő vagyok minden segítséget szívesen fogadok.

Én Győr környékén élek elég homokos a talaj,ha tudtok megbízható helyet ahol meg is lehet vásárolni a vesszőket örülnék neki.

Előre is köszönöm 

Üdv:Józsa Imre

Kulicz Creative Commons License 2014.08.26 0 0 578

Nekem a sima vessző homokon nem jött be, pedig évekig próbálkoztam vele. Iskoláztam a vesszőket, öntöztem-ápoltam, kiültettem és 4-5 év után mutatkozott csak valami. Ezek a tőkék ma is megvannak, de sokkal gyengébbek mint az oltványaim. Én inkább erősebb borszőlőimet oltogatom át május vége felé zöldre-fás oltással, a februárban begyűjtött és hűtőszekrényben tárolt oltóvesszőkkel. Ezeknek a postázása, cseréje is egyszerűbb, két-három rügyes csapokat kell borítékban feladni, nem félméteres vesszőket. Én így szeretnék majd csereberélni februárban.

Előzmény: izgaga (577)
izgaga Creative Commons License 2014.08.25 0 0 577

kérhetek vesszőt ősszel? (sima vessző homoktalajra, mélem nyilvános).

üdv. izgaga

Előzmény: szölőszem (574)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.24 0 0 576

Milyen védelemben részesül, már ha részesül valamiben?

Előzmény: szölőszem (574)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!