Keresés

Részletes keresés

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.23 0 0 571

És az biztos, hogy ezt a fajtát kaptad? Vagy azzal (is) át lettél verve, mint oly sokan?

Előzmény: budai2 (570)
budai2 Creative Commons License 2014.08.23 0 0 570

Lakemont-hoz (az ő rezisztenciájának mértékéhez) egy tapasztalat.

Komolyan vettem, de ez hiba volt.

Idei telepítés, háromszor permeteztem rézzel, kénnel kezdetben, Quadirissel virágzás időben, majd ismét rézzel, kénnel.

Kevés volt, megjelent a lisztharmat is, a peronoszpora is és mellékesen atka is támadta.

Utólag, már betegségtünetek megjelenése után kapott ( a többi beteg szőlővel együtt)  eclair-t és sanmitét.

Most drukkolok, hogy átvészeli-e a telet.

Előzmény: Beer Monster (569)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.23 0 0 569

Hivatalosan rezisztens mag nélküliek:

Dawn seedless
Rizamat
Magdolna
Opus
Rezisztens magvatlan
Rosina
Lakemont
Fanny/R 78

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.23 0 0 568

Köszönöm a kiegészítéseket!

Előzmény: szölőszem (567)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.23 0 0 567

Beer Moster: El kell hogy szomorítsalak,de a Nagyezsda Azos,a Nagyezsda Akszajnszkaja,és a

Nagyezsda UkrnII nem magnélküli.A Nagyezsda fajtacsoportból csak a Nagyezsda Mecsta magnélküli.

Ugyanígy nem magnélküli a Muscat Bleu sem/svájci fajta/.Nálam most érik.

Az Arsenevszkíjről korábban azt írtam,hogy rezisztens.Sajnos nálam nem az.Úgy le vitte a levelét a liszt-

harmat,mint a pinty.Igaz,hogy még az idén gyökeresedett,és talán nem erősödött meg eléggé.

szölőszem Creative Commons License 2014.08.23 0 1 566

Casamir25: Még annyit hozzátennék az alább leírtakhoz,hogy akitől kaptátok,az sem tudja,hogy milyen fajta,mert örökölte a házat,és a szőlőfajtát.

Azt javaslom,hogy aki adta nektek,ahhoz kellene elmenni,és megnézni az"örökölt" szőlőfajtáit.Azt

gyanítom,hogy régi fajtákról van szó.Sőt azt is megkockáztatom,hogy direkt termők.Erre utal,hogy az

idei rendkívül csapadékos,és betegségre hajlamosító időjárásban sem érte komolyabb károsodás.

szölőszem Creative Commons License 2014.08.23 0 0 565

Sanci 07: Leírás az Árkádia rozova-ról/rózsaszínű Árkádia/:

Orosz fajta.Szülők:Moldova X Cardinal.Korai érésű:115-125 nap.Fürt:700-900 gr.kúpos,szárnyas,laza.

Bogyó:28 X 25 mm.7-9 gr.ovális,tiszta világos rózsaszín.Íze harmónikus,lédús.Cukor:16-18 %,sav:6-7gr/l

Betegség ellenállás jó.Fagyállóság:-22.23 C.

Saját tapasztalat:Az enyém két éves,termést még nem hozott.A lisztharmatra érzékenyebb mint a

sima Árkádia.

ECS18:Örülök,hogy mosmár többen is vannak,akik "felfedezték" Richard Piateket a lengyel szőlőnemesítőt.A fajtái közül én a Czokoladowa/csokoládé/,és a Miodowa/Méz/ fajtáit ismerem.az előbbi

nekem is megvan.Milyen fajtákat hoztál tőle?Én jövőre tervezek kimenni hozzá.

Casamit 25:Én nem nagyon szoktam fajta azonosítással foglalkozni,mert ahhoz nagyon sok adatra van szükség,hogy biztonsággal rá lehessen mondani egy fajtára,hogy mi a neve.Sokkal több infó kellene.

Például:Mikor telepítették a szőlőt/így ki lehet zárni,vagy meg lehet erősíteni az új és régi fajtákat./

Mikor érik a szőlő?Milyen ízű? Az íz nagyon sokat elárul/semleges,muskotályos,róka íz,stb/Milyen színű?

Milyen a bogyó beltartalma?/lédús,kemény húsú kevés,vagy sokmagvú stb/.Aztán a levél mintázata,

erezete,öblei,fűrészesség,fonák színe,tapintása stb/A vitorla, a kacs,a hónaljhajtások gyakorisága.

Nem folytatom tovább.Ahhoz hogy jól beazonosítható legyen mindezeket tudni kéne.Száznál is több szőlő

fajta van forgalomba/a borszőlőket is beleértve/.

Kulicz Creative Commons License 2014.08.22 0 0 564

Erről bővebben is írhatnál, sokunkat érdekelne. Melyek ezek a terjedőben lévő fajták? Gondolom több képet is készítettél, oszd meg velünk, igen megköszönnénk!

Előzmény: ECS18 (557)
Casamir25 Creative Commons License 2014.08.22 0 0 563

A fotókat ma, augusztus 22.-én készítettem. Eddig betegség nemigen támadta meg. Persze apum permetezi. Növekedését tekintve szerintem robusztus növekedésű. Edzett fajtának tűnik. A fürtjei és a levelei pedig szerintem brutálisan nagyok, de ez a fotókon is látszik ahogy mellé tettem a tenyerem. Idén 3. éves.

Előzmény: Casamir25 (562)
Casamir25 Creative Commons License 2014.08.22 0 0 562

Élesebb fotókat hoztam:

Előzmény: Casamir25 (561)
Casamir25 Creative Commons License 2014.08.22 0 0 561

Sziasztok!

Szerintetek milyen szőlőfajta lehet ez? 3. éves, gyönyörű, de sajnos nem tudjuk a fajtáját. A termését idén fogjuk megkóstolni. Akitől kaptuk, az sem tudja milyen fajta, mert örökölte a házzal :) Aki tudna kérem segítsen a beazonosításban, köszönöm szépen :)

Beer Monster Creative Commons License 2014.08.21 0 0 560

Azt hiszem, ez a piros Delaware. És úgy sejtem, hogy egy japán nemesítésről van szó.

Előzmény: juhosttt (559)
juhosttt Creative Commons License 2014.08.21 0 0 559

Delaware magnélküli? Ez rózsaszín v fehér?

Erről van bővebb infód?

Előzmény: Beer Monster (558)
Beer Monster Creative Commons License 2014.08.21 0 0 558

Elnézést kérek, a Telenor jóvoltából elment az internetem (mentségükre legyen mondva, hogy végre visszaállították, mert a Vodafone korábban még erre se volt képes).
Nem volt jó a sorrend, azzal kellett volna kezdenem, ami rezisztens. De ki gondolta, hogy épp akkor üt be a ménkű. Gyorsan csak emlékezetből, amik azt hiszem mag nélküliek és rezisztensek, mielőtt megint valami gubanc lesz, akkor már ide véve a most szóba kerülteket:

Delaware magnélküli
Concord magnélküli
Reliance
Glenora
Vénusz
Romulus
Himrod
Arszenevszkij

Előzmény: szölőszem (543)
ECS18 Creative Commons License 2014.08.21 0 0 557

Augusztus elején alkalmam volt ellátogatni Ryszard Piatek híres lengyel csemegeszőlő nemesítőhöz.

Nagyon nagy tudású, de szerény ember. Fajtái Magyarországon is kezdenek terjedni.

Sanci07 Creative Commons License 2014.08.21 0 0 556

Tisztelt szölőszem!Ez a rózsaszín árkádia engem lázba hozott soha nem is hallottam még róla!Írnál róla pár sort hogy megismertesd velünk?Előre is köszönöm Sanci.

Előzmény: szölőszem (554)
Kulicz Creative Commons License 2014.08.20 0 0 555

Rózsaszín változata is van? Ez még csak vonzóbbá teszi, köszönöm!

Előzmény: szölőszem (554)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.20 0 0 554

kEDVES kULICZ!Küldök az idei Árkádiáról néhány képet.A rózsaszín változata jövőre hoz termést nálam.

szölőszem Creative Commons License 2014.08.20 0 0 553

szölőszem Creative Commons License 2014.08.20 0 0 552

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.19 0 0 551

Sziasztok!

Ez milyen fajta lehet? A telepítéskor készült rajzon (nem én telepítettem) Favoritként van feltüntetve, de az fehér szőlő és korábbi érésű.

kisannar Creative Commons License 2014.08.18 0 0 550

Köszönöm!

Előzmény: Kulicz (549)
Kulicz Creative Commons License 2014.08.18 0 0 549

A két szer jól keverhető egymással. A Championt nyugodtan használd bármilyen színű szőlőre. A Teréz nálam is hibátlan egyenlőre.

Előzmény: kisannar (548)
kisannar Creative Commons License 2014.08.17 0 0 548

Hasonló helyzetbe kerültem én is, 3 hét "tétlenkedés" után eszméltem rá, hogy peronoszpóra és lisztharmat elég rendesen megjelent a szőlőmön...

Van olyan fajta, amin jobban, s van olyan, amin kevésbé...

Legjobban talán a Teréz bírta, jelen állásban semmi jele sincs semmilyen betegségnek, legrosszabb állapotban egyértelműen az Anitám van, igaz ha jól tudom, az nem is rezisztens, ellentétben a Terézzel...

Most kezdőként azon töröm a fejem, mivel tudnám megállítani a gombákat...
Thiovit Jet-et és Champion WG permetszert össze lehet keverni? az egyik ugye peronoszpórára, a másik lisztharmatra javallott...

Illetve azt mondták nekem, hogy a Championt nem lehet piros, rózsaszín szőlőre permetezni, mert rezet tartalmaz, s nem annyira jó neki, ez igaz?

Köszönöm előre is!

szölőszem Creative Commons License 2014.08.17 0 0 547

ÍTÁLIA: /muscat Italia,Goldoni,Pirovano-65/

Olasz fajta.Nemesítő:Alberto Pirovano/1911/.Szülők:Chasselas Napóleon/Bicane/ XHamburgi muskotály.

Érési idő:150-160 nap./okt.eleje-közepe/.Fürt:300-600 gr.kúpos,vagy hengeres,közepesen laza.

Bogyó.25x20,olykor 30x20mm.7-10 gr.kissé ovális,vagy ovális.Színe fényes fehér-sárga,vagy sárga.

Husos,lédús,ropogós,muskotályos ízű.Cukor:15-18%,sav:6-8 gr./l.Jól tárolható,és szállítható.Hosszú-

metszést igényel.Betegség ellenállás alacsony.Fagyérzékeny.Fagyállóság.-18 C.

Saját tapasztalat.Megtartom a gyüjteményben,annak ellenére,hogy nem minden évben terem kielégítően,betegség ellenállása alacsony,nem minden évben érik be teljesen,fagyérzékeny.

De amikor jól beérik,az íze nagyon finom.

Nálam is inkább kerek bogyókat növeszt,nem oválisat.

budai2 Creative Commons License 2014.08.17 0 0 546

bizonyos mértékig hasonló a fajtaértékelésedben nevesített pölöskeiről a véleményem és a tapasztalatom.
Annyi az eltérés, hogy az nálam atkák sajnos ezt a fajtát is károsítják, annak ellenére, hogy vastag a bogyó héja, és annak ellenére, hogy 2 évvel ezelőtt telepítettem ragadozó atkákat. Szerencsére csak kevés a kár.
Egy három hetes szünetet tartottam a szőlőfelügyeletben, és meg is lett a negatív eredmény.
Lisztharmat, peronoszpora és atka. Nemcsak a levelek, a bogyók is megsínylették.
Legjobban a rezisztensnek mondott suvenir, és a nem rezisztens crimson seedless.
Meglepő. hogy a nem rezisztens Afuz Ali viszonylag kevéssé károsodott.
Közbenső mértékű minőségromlás következett be a Néron és az Eszteren és a Moldován. Tanulság a számomra, hogy a rezisztens fajtákat sem szabad magukra hagyni.

Előzmény: SzGazdaMA (542)
szölőszem Creative Commons License 2014.08.16 0 0 545

ECS 18:Mi a véleményed a Reliance-ról?Tényleg olyan,mint a leírásban?Rezisztens?Nagyon édes?

/nekem is van,de még nem terem/

ECS18 Creative Commons License 2014.08.16 0 0 544

Beérett az idei Reliance.

szölőszem Creative Commons License 2014.08.16 0 0 543

Beer Monster: Várjuk azoknak a fajtáknak a listáját amelyekről tudod,hogy rezisztensek.Én 3-4 fajtát tudok/ez nem azt jelenti,hogy nincs több/,a kisbogyójúak:Romulus,Reliance,Himrod.

Közepes bogyójú:Vénusz,nagybogyójú:Arsenevskij.

Én a magnélküliekkel úgy vagyok,hogy attól függ,mire akarom hasznosítani:ha mazsola készítésre,akkor elég egy-két kissebb bogyós fajta.Pl.Himród/speciális málna aromával/,vagy Reliance/24%-os cukorral/,vagy Romulus/ananász-eper ízű/.Ezek mind rezisztens fajták.

A közepes bogyójúak közül a szintén rezisztens Vénusz,a finom aromájával,és a csodálatosan szép

óriási levelével,vagy a majdnem rezi USA Jupiter/ami nekem sajnos még nincs meg/.

Ha meg "evésre"is akarom hasznosítani,akkor az előbb említett közepes bogyójuakon kívül a rezisztens

Arszenevszkijt tartanám meg a tekintélyt parancsoló 19x40-es méretével,és12gr.-os súlyával.

Ugyhogy én a kb.20 fajta magnélkülit erre a néhány rezisztens fajtára fogom lecsökkenteni.

Ez nem azt jelenti,hogy a maradék 17 fajtát kidobom.Ha már megvannak,letesztelem őket,mert nem hiszek a fajta leírásokban,amit a betegségekről írnak.

SzGazdaMA Creative Commons License 2014.08.16 0 0 542

Két helyről is van tapasztalatom a szőlők rezisztenciájával kapcsolatban. Meg kell jegyeznem azonban, hogy a minta nem túlságosan nagy.

1. Van  házi kertben 10 tőke Pölöskei alacsony kordon művelésben, amit már évek óta nem permetezek ennek ellenére kiválóan terem. Sem a lombozat sem a termés nem szokott károsodni.

2. A másik tapasztalat szintén házi kertből való. Két különböző kertből összesen 38 tőke döntő többségében rezisztensnek mondott fajta alacsony kordon termesztéséből származik.  Érési időben az Esztertől a Moldováig vagy 15 féle szőlőt tartalmaz,  köztük Kósát, ami köztudottan nem rezisztens.

Tavaly is és az idén is kétszer permeteztem. Május végén virágzás előtt és június végén fürtzáródás előtt mindkétszer felszívódó szerrel. Tavaly tökéletes állapotban volt a lombozat is és a termés is.

Az idén a rendkívüli időjárás ellenére nem láttam okot egy harmadik permetezést beiktatni pedig 38 tőke esetén nem került volna nagy fáradságba. A fürtök egyik fajta esetében sem károsodtak, a lombozat sem a Kósát kivéve ott is csak minimális mértékben.

El is döntöttem, hogy ezek után mindig csak kétszer permetezek mert a rezisztens fajták esetében - ahogy azt az idei év is bizonyítja -  még a rendkívüli időjárás esetén is elégnek bizonyul. A permetezés időpontját azonban gondosan meg kell választani.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!