Keresés

Részletes keresés

Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 708

https://www.youtube.com/watch?v=0G3s9vZGoqY&feature=youtu.be

 

szeptember 20. Attila és  Afuz Ali

gyula. Creative Commons License 2014.10.03 0 0 707

 

 

 

 

A fehér izabellából ennyi maradt mutatónak. A levelei kerekdedek,ez a legfőbb jellemzője. Az íze tipikusan izabellás,a fehér jóval édesebb a kéknél és persze a fürtjei is nagyobbak ettől az elbújt példánytól,amely csak azért maradt meg,mert az asszony nem vette észre.

Sokáig kutatam,leirásokat kerestem a neten és könyvekben,de semmi érdemlegeset nem leltem. Azt hittem,hogy helyi érdekesség mignem 2011- ben Erdélyben jártam és bizony a falusi udvarok lugasai nagyrészt ebből a fajtából álltak.

Szeptember közepére már szüretelhető,bőven terem és kiegyensúlyozottan.

A rózsaszínűről már csak jövőre lessz kép,hacsak valamelyik barátom nem hagyott mutatóba a tőkéjén egy pár fürtöt. Szüretkor,ha rögtön préselik kellemes fefér bort lesz belőle.Két - három nap áztatás után viszont nevéhez illő színű a bora. A levele nagyon hasonlit a kék fajtához.

Az általam szagosnak nevezett fajta érdekessége a kékkel szemben,hogy már messziről érezni az illatát,a fürtjei kicsik a levelei pedig a fent említett két fajta jegyeit viselik és nem a kékét

budai2 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 706

Annnyi kiegészítés, hogy korában már foglalkoztam a fajtával, és ott adtam egy fordítást a fajta tulajdonságokról (ha valakit érdekel, de nem tud oroszul)

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131150643&t=9217758

Előzmény: budai2 (700)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 705

Hááát, nálam teljesen zöldben van minden. Nem korai ez egy kicsit, a lombhullás korai fagy következménye lehet, volt ilyen?

Előzmény: Beer Monster (695)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 704

Ez is újdonság az isabelláról, a különféle szinűek íze is felismerhetően eltér?

A japán leveléről is akad kép?

Előzmény: szölőszem (702)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 703

Köszi az infót! Nálad ők mikor hullatták le a levelet?

Előzmény: Kramcsák István (697)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.03 0 0 702

 

Egy tavalyi fotó a "Japán Izabelláról"

 

A Japán Izabelláról én sehol nem találtam leírást.Pedig évek óta kutatom a származását.Az a gyanúm,hogy ez egy kitalált jól hangzó név.Ha valakinek van információja róla,szívesen venném.

Saját tapasztalat:A fürtje nagy,vagy nagyon nagy,átlag 500-1000 gr.ágas,kúpos,laza.Bogyó:kb.6-8 gr.ovális,rózsaszín.Íze erősen labrusca,még a kék Izabellánál is brutálisabb ízű.Bogyó héja vékony,de rugalmas.Bogyó belseje nyálkás,lédús.Érési idő szeptember közepe.Betegség ellenállás :teljesen rezisztens.

A levele nem hasonlít a kék Izabellára,nem kerek,vagy ovális,hanem 4-vagy 5 ágú,erősen elkülönülő öblökkel,levél széle fűrészes.

Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 701

Ez nagyon jó, köszönöm!

Előzmény: Sanci07 (698)
budai2 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 700

tanácsot kérnék, miként óvjak meg egy eddig alig fejlődő szőlőfajtát.

magnélküli, Attika márkanevű, csak oroszul találtam róla leírást:

http://vinograd.info/sorta/bessemyannye/attika.html

tehát valóban egy ritkaságról van szó.

Tavasszal ültettem, és azóta talán 30 cm-t hajtott. Vagy a csigák rágták le a leveleit, vagy az a kevés is lehullott, ami volt neki, jelenleg egy mini veszőcskéje van.
Félek, hogy bármennyire takarom, elfagy a télen, ezért arra gondoltam, hogy kiemelem és egy nagyobb cserépben a fűtetlen garázsban átteleltetem.
Ott nincs fény, de fagy sincs.
Másik lehetőség,  egy fűtetlen szoba, ahol azért garantált plusszok vannak (10 -12 fok) , és a szőlő igényei szerint kerülhetne szórt fényű helyre, vagy ablak közelébe.
De mik az igényei az ilyen átteleltetésű szőlőnek? Mennyire kell nedvesen tartani a földet, mikortól lehet melegebb és naposabb helyre vinni? Mikor szedjem ki a jelenlegi helyéről? Ebben szeretnék tanácsot kérni.
Előre is köszönöm.

szölőszem Creative Commons License 2014.10.03 0 0 699

 

Állítólag ez volna egy japán izabella.

Sanci07 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 698

Én nagyon megbízhatónak tartom,amit tőlük rendeltem maximálisan rendben volt mind megeredt és azt kaptam amit kértem.

Előzmény: Kulicz (696)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.10.03 0 0 697

beer monster,    a néró és az eszter,    kopasz. de a sok víztől a többi is vetkőzik.

Előzmény: Beer Monster (695)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 696

Van valakinek tapasztalata a villányi oltványokkal kapcsolatban? Feltűnően olcsó és nagy a fajtaválaszték. Van néhány fajta, ami érdekelne valószínűleg fogok rendelni, ha valaki megbízhatónak tartja.

http://www.szolooltvany.extra.hu/index2.php?frame=main

Beer Monster Creative Commons License 2014.10.02 0 0 695

Valamelyikőtöknél van már olyan fajta, amelyik intenzívebben elkezdte hullatni a lombját?

Beer Monster Creative Commons License 2014.10.02 0 0 694

Több, mint ötven éves már a tőke, nem én ültettem. Tegyél fel valami egészséges izabelláról akkor képet, hogy legyen valami összehasonlítás.

 

Előzmény: juhosttt (693)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.01 0 0 693

Hát sztem ez nem izabella lesz. Az alany szőlőknek van ilyen levele. Biztosan valami amerikai fajta lehet, de nem hinném hogy izabella. Honnan került a jelenlegi helyére? Lehet valami nemes szőlő alanya kihajthatott.

Előzmény: Beer Monster (692)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.01 0 0 692

Lehet, hogy igazad van de ez sötétebben is lilára érik. Ettem már izabellát, ami kékre érett. Az két héttel korábban érett ennél.

Itt vannak nyári képek a leveléről.

 

     

Előzmény: juhosttt (690)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.30 0 0 691

Levele az nem nagyon van.

 

  

Előzmény: juhosttt (690)
juhosttt Creative Commons License 2014.09.29 0 0 690

Hát én elég szőrszálhasogató vagyok, de remélem nem haragszol!

 

Ez inkább olyan mint vmi éretlen kék szőlő. A leveléről lehet látni rendes képet? Esetleg a teljes hajtásról? 

Előzmény: Beer Monster (689)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.29 0 0 689

Ami késik, nem múlik.

 

Beer Monster Creative Commons License 2014.09.27 0 0 688

Na majd teszek fel holnap a rózsaszínről képet, az enyém még érik.

szölőszem Creative Commons License 2014.09.27 0 0 687

Szia Gyula!A kék és japán Izabella nekem is megvan,a fehérről már hallottam/white Isabella/,de a rózsaszín nekem is új!Esetleg bótolhatnánk,cserébe adok olyat amilyet kérsz.

Előzmény: gyula. (661)
szölőszem Creative Commons License 2014.09.27 0 0 686

Ez az országos átlag.Nyilvánvaló,hogy a Dél_Dunántúlon,vagy a Dél-Alföldön hamarabb,Sopronban vagy a

Tokajban később.Pl.az Éva rügyfakadási ideje:83-128 nap,vagyis átlagban 100 nap.

Előzmény: Beer Monster (685)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.27 0 0 685

Erre az Excel azt mondja, hogy ápr. 10.

Előzmény: szölőszem (684)
szölőszem Creative Commons License 2014.09.27 0 0 684

Ha január elsején elkezdesz számolni,és amikor a századik naphoz érsz.

Előzmény: Beer Monster (683)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.27 0 0 683

Dátum szerint mit tekintünk általában rügyfakadásnak?

Előzmény: szölőszem (680)
szölőszem Creative Commons License 2014.09.27 0 0 682

Majd megbeszéljük e-mailban később.Addig nézelődj még mert lesz még több új fajta.

Előzmény: Törölt nick (676)
szölőszem Creative Commons License 2014.09.27 0 0 681

Én borszőlőre gondolok.Tegyél fel képet a levélről és a magról is.Számold meg a magok számát.Kicsi a mag,vagy nagy?Saccra mikor érhet meg a szőlőd?

Előzmény: juhosttt (678)
szölőszem Creative Commons License 2014.09.27 0 0 680

A fajták közötti eltérés átlag 10 nap.A 100-110-ik nap között.De van egy két kivétel pluszban és minuszban.

Előzmény: Beer Monster (677)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.26 0 0 679

Nocsak, milyen magasra röpködtek föl a szőlőért?

 

A levél mérete nálad mekkora?

Előzmény: juhosttt (678)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!