A menetét én is tudom ,csak eszköz híján nem tudom megoldani :D
Szénsavat amúgy javasolt tenni a roséba. A gumiarábikummal nem vagyok kibékülve. De egyelőre legyünk ott ,hogy palackozni kell, mert csak akkor lesz eltéve , ha érdemes lesz.
Ha bérbe palackoztatsz akkor azok biztos tudják a menetét derítés=>csirátlanító szűrés.Én megbeszélném velük,hogy ha tudnak egy kis szénsavat nyelessenek el benne (1g/l),jobb ízű lesz és a frissességét is tovább megőrzi,és rakatnék hozzá gumiarábikumot (szépen lekerekíti a bort).
Értem és köszönöm a tanácsot. Több szem többet lát, több fül többet hall. Emésztgetem a dolgot , körbeérdeklődök még, mert akiktől van infóm azoknak jópár éves tapasztalata van a rozékkal. Ezzel nem mondom ,hogy neked nincs :)
Sajnos a pincénk nem jól szigetelt, így jelenleg 7-8 fok van benne, de ősszel körberakatom. Mondjuk ez pont arra jó, hogy a savak elmennek. A kén-t 55-60 között tartjuk, ezt javasolták a helybéli szakik akik már csinátak rosét.
Igen ha kirakod a mínuszokba valóban több borkő csapódik ki és ezáltal a savtartalom is csökken.De véleményem szerint annyit nem csökken,hogy legalább 8 ig lemenjen.
Ha mégis savat csökkentesz akkor arra figyelj,hogy azt a palackozás előtt úgy 3 hónappal csinál mert kb ennyi idő kell még teljesen kicsapódik a borból.
Igen eléggé érződik ,de azért sokat javult az utóbbi időben.
Shirazból lett csinálva ,aminek azért van sava. 7-8 körül jó lenne, de egyelőre semmiféle kémiai beavatkozás nem lesz. A terv a következő , ha nem akarja nagyon eldobni. Ki lesz téve szabadba egy pár napra. Az biztosan segít neki.
Francia borászatok is rendszeresen csinálják ezt a megoldást.
Amennyiben ez sem segít ,akkor sajnos be kell avatkozni.
Érzetre milyen ?
Nagyon üde, friss és illatra is jól kivehető a málna és eper nem csak ízre. Fémhordóban tároljuk és rengeteg borkő csapódott ki az utóbbi 2 hétben ami ugye a savtalanodás jele.
Hát, ha a rozénál ennyi a sav akkor az eléggé combos... gondolom moderált alkohollal és szárazra erjedve. 10 egység felett azért nem valószínű, hogy harmonikus.... érzetre milyen?Ennek az értéknek nagyon ki kellene érződnie a savasság, keménység terén.
Igaz mi kémcsőben mérjük , házilag, de tévedni ekkorát nem lehet. Minden évben így mérünk és a laboratóriumi vizsgálathoz képest is max 0-2-0,3-at tévedünk. Ugye a reagáns színével kell játszani és mi szeretjük , ha szép kéken mutatja a savtartalmat.
Kén-t is hasonlóképpen mérünk és azzal soha nem volt gond.
Szóval akármilyen meglepő is , de a sav pár hete 12,5 volt.
Ma délután megyünk édesapámmal sav és kén mérésre , amint lesznek eredmények egyből jövök és írom.
Derítésre mi is gondoltunk ,de majd csak Február közepe - vége felé. Mert Márciusban palackozni akarjuk.
Shiraz rozé. Hmm friss, üde.. Màlnàs, epres íz ami viszont aggaszt az az, hogy nem tisztult le. Fogalmam sincs, hogy mi a baj. Elsõ alkalommal keszítettük, de ez nem ok semmire. Sava pàr hete 12.5 volt.
Remélem, hogy tavaszra rendbe jön, Mert 550 littyòt nem szívesen öntöznék El.
Hát elég jellegzetes csersavban gazdag bora van.Talán ezért és mert elég ellenálló fajta.Pedig csak kiskertekben étkezési szőlőként lehetne jelen a magyar ültetvényeken,árutermő szőlőként nem.
ezen az oldalon elég jol összeszedték a lényeget a jogszabályokból.
A telepítési kvotáról sajna nem tudok semmit mivel mi a saját kiöregedett területeinket telepítjük át ahhoz meg egy sima kivágási + telepítési engedély elég.
Én majd szőlő újratelepítési kvótát vennék, de mivel nem bortermő vidéken vagyok, így bonyolultabb a helyzetem...
Jelenleg még a hegybírók is tanácstalanok voltak az ügyemben... Egyelőre pihen a dolog, de ha valaki ki akarja vágatni a szőlőjét szólhat :)
A termelői bor eladásról amúgy nincs esetleg infód? Mennyivel "kevesebb" engedélyek és papírmutyi kell hozzá, mint egy rendes hivatalos borászathoz? Főként a telepíthető terület lenne fontos, de minden egyéb hasznos infót szívesen vennék.