Keresés

Részletes keresés

b.imi Creative Commons License 2009.04.23 0 0 5369

Köszönöm a segítséget. Mostmár nem fogok csodára várni. Ahogy értelmeztem a cikket, még mindig a szerek váltogatása, kombinálása adja a legbiztosabb eredményt.

Van valakinek termesztési tapasztalata a Vereséknél kapható Vénusz illetve Millenium fajtákról? Én az ősszel mindkettőből ültettem 1-1-et, és ki is birták a telet.

Előzmény: Cirfandlia (5366)
kiszeramerabavatag Creative Commons License 2009.04.23 0 0 5368

fantasztikus jo oldalt talaltam, aki erti a nemetet, hihetetlen sok infoval !

Borok elemzese, orszagok stb felsorolassal

http://www.weinwissen.com/

Cirfandlia Creative Commons License 2009.04.23 0 0 5367
miért cseszi el a linket???
http://www.szoloszem.basf.hu/cikkek.php?id=18

ez a link
Előzmény: Cirfandlia (5366)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.04.23 0 0 5366
Úgy pontosítanám, hogy mindkét szerben a kontakt partner a folpet. (A shavit F-ben is) Ez nem okoz problémát, bár egyes vélemények szerint a folpettel óvatosan kell bánni eü okokból inkább a vegetáció első felében ajánlatos használni és nem nyakra főre. A másik meg; a strobilurinokra remekül rezisztensek lettek az peronosz, és lisztharmatgombák tehát én nem várnék csodát a Quadris, Eclair ...társaitól. szakcikk itt: <a href="http://www.szoloszem.basf.hu/cikkek.php?id=18" target="_blank">strobik</a>

Más, Taormina: nálad már virágzik a szőlő?? ;)

mégmás, tegnap meg begyűjtöttem a borversenyen egy aranyat az édes Cirfandlimmal illusztris - Lisicza, Ébner- társaságban :P
Előzmény: pittman (5365)
pittman Creative Commons License 2009.04.23 0 0 5365

Szerintem nyugodtan használhatod váltva.

Amúgy egyik szer sem kontakt. A Quadris, hatóanyaga az azoxistrobin. A Quadris Max-ban van még folpet is, de ezt nem látom a váltogatás akadályának.

Üdv

p

Előzmény: b.imi (5358)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 5364
Az, mintha húznák felfelé
Az első (már)4 hónapban a mai napig esett 120 mm eső nálunk, ami 40 mm-el kevesebb, mint ami kéne a szőlőnek
De ahogy beírtam az előző hsz-t, eleredt az eső :) már elállt, megyek és letárcsázom.
Előzmény: BZoltan (5363)
BZoltan Creative Commons License 2009.04.23 0 0 5363
Igen, de a gyom az bezzeg nő
Előzmény: Törölt nick (5362)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.23 0 0 5362
Felétek is ilyen szárazság van?
taormina1 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 5361
Nins; fölül szederjes bibircsókok, alul egyszerüen piros elszinezödés látható. de az egész egyenlöre teljesen jelentéktelen mértékü.
Gyönyörü a szölö különben, nagyon jól néz ki, hogy ilyen rendezett. szépen sorakoznak az ágak egymás mellett, es mindegyiken 1-1 virág. Kivéve a jobb elsöket, akik nemigen állnak kötélnek. Rengeteg dolgom volt, ezért még nem került sor a telepítésre. Hogy ilyen késön jött a tavasz, napok óta tizenkétórázom...
Előzmény: RAMBO (5360)
RAMBO Creative Commons License 2009.04.22 0 0 5360
Van a dudor hátoldalán fehéres szövedék?
Előzmény: taormina1 (5359)
taormina1 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 5359
Sziasztok, szölöt max meddig lehet telepíteni? Vagy már most is késö?
Kell most valamilyen megelözö permetezést végezni? Mikor? Mi ellen? Mivel?
Néhány alig megjelent levélkén piros dudorok jelentek meg. Mi ez?
b.imi Creative Commons License 2009.04.22 0 0 5358

Sziasztok!

Előző évekről maradt ki némi shavit illetve quadris max permetszerem. Tud valaki abban segíteni, hogy felváltva használhatom-e őket, illetve ha igen, akkor hány alkalommal permetezhetek velük felváltva. Aggódásomat az váltotta ki, hogy mindkét szer kontakt hatóanyaga a folpet. 

groowe Creative Commons License 2009.04.19 0 0 5357

szia gumikacsa.

én ősszel vettem minegyikből 1-1 tövet (igaz nem itt,hanem egy kertészetben gödöllőn) és a télen kifagytak...akárcsak a sunreed seedles,superior seedles,kismis novocsetr,kismis szogdiana.a télen -15 volt talán a leghidegebb,lehet h fagyérzékenyek.

Előzmény: gumikacsa1984 (5354)
Kulicz Creative Commons License 2009.04.19 0 0 5356
Bocsánat, az ár 590ft/db, de ha csak egy-egy tőke kell, nem vészes így sem.
Kulicz Creative Commons License 2009.04.19 0 0 5355

http://www.vitis.floranet.hu/

Kismist két éve, a Thompsonokat tavaly telepítettem, az oltványokat a Flóránál vettem, 380ft/db. Szerintem nem érdemes sima vesszővel kísérletezni, ki tudja hogyan gyökereznek ezek a fajták. Ha minden igaz, a Kismis idén már megmutatja termését.

Előzmény: gumikacsa1984 (5354)
gumikacsa1984 Creative Commons License 2009.04.18 0 0 5354
Sziasztok,
Crimson Seedles
Thompson Seedles
Kismis Moldavszkíj
fajtákat keresem! van-e valakinek?
csere vagy más formában megegyezünk!
lalá Creative Commons License 2009.04.13 0 0 5353
-Majrágyün!(hihi)
Előzmény: Törölt nick (5352)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.13 0 0 5352
Azért jobban jársz peronosz ellen is végzel megelőző permetezést, nehogy meglepetés érjen :)
Előzmény: milla55 (5351)
milla55 Creative Commons License 2009.04.12 0 0 5351
A zalagyönge szőlőfajtát csak lisztharmat ellen kell permetezni, peronoszpóra ellen nem. Nagyon finom szőlőfajta.
Ferig Creative Commons License 2009.04.12 0 0 5350

Gyermekkoromban volt ottonel muskotály szőlőnk. A "jóléti társadalom" megjelenésével és az idősebb korosztály kihalásával, a szőlőművelés visszaszorult az akkor művelt hegyi terület nagy részéről. Miután mindenki otthagyta a szőlőjét, nekünk is fel kellett adni azt a területet. Amit abból a szőlőből igazán sajnálok; az ottonel muskotály. Azidőben még csak hébe-hóba ittam bort, s ha apám nem rontotta el, nagyon finom zamatos bora volt; a szőlőjét is nagyon szerettem. Arra emlékszem még, hogy ha virágzáskor több napon át esett az eső, akkor abban az évben gyengébb volt a termés, szerették a darazsak, no és agyagos talajon termett, szép Zalánkban. :-)

Előzmény: Tiamat# (5344)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2009.04.12 0 0 5349
Bocs,nem 12 fürtöt hanem 1-2 fürtöt.
RAMBO Creative Commons License 2009.04.11 0 0 5348
Hát...harmadik évében én még nem hagynék rajta 12 fürtöt, legfeljebb a felét. Jó nagy fürtjei vannak.

Ez itt pont 3 éves sárga muskotály
Előzmény: zsebpiszok0510 (5347)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2009.04.11 0 0 5347
Köszi szépen a segitséget.Hagytam kart ahol lehetett.Termést pedig nem fogok hagyni rajta,esetleg tőkénként 12 fürtöt.
Nem írtam el,2006 őszén ültettük a szőlőt.Most lesz 3-ik levélben
Előzmény: RAMBO (5333)
RAMBO Creative Commons License 2009.04.10 0 0 5346
A sárgamuskotályomat megették az őzek. Nekem nem igazán ért be, vastaghéjú, vastag vesszejű fajta.

A muscat ottonel kezelhetőbb, de elég érzékeny a gombafertőzésekre a vékony héja miatt. Idén csodálatos borom lett belőle. Normál évben eléggé savas bort ad, túl kell érlelni, hogy jó legyen.

Szerintem. Szívesen meghallgatok a témában mást is.
Előzmény: Tiamat# (5344)
etilalkohol Creative Commons License 2009.04.10 0 0 5345
Jelentem, megvagyok a telepítéssel, köszönöm a segítségeteket....
Tiamat# Creative Commons License 2009.04.10 0 0 5344
Sziasztok!

Szeretnék ültetni Ottonel muskotályt,vagy Sárgamuskotályt.Ha valakinek van tapasztalata ezekben a fajtákban, annak megköszönném ha válaszolna.Érdekelne az íz-aromák,esetleg mennyire kényes szőlők.Zalában szeretném ültetni agyagos földbe.
Előre is köszi a válaszokat.
xoyox Creative Commons License 2009.04.08 0 0 5343

ohhh

kösz jo valasz :)

Előzmény: RAMBO (5342)
RAMBO Creative Commons License 2009.04.08 0 0 5342
Azért mielőtt ilyesmit leírsz, szerintem olvasd el Columella könyvét a Mezőgazdaságról, meg fogsz lepődni, hogy az általuk alkalmazott technológia mennyire hasonlít a mai termesztési módszerekre.

Nem oltással, hanem szaporítással szelektálták a fajtáikat - akkoriban még nem volt filoxéra Európában.

Ha fordított ozmózist nem is alkalmaztak, de mustsűrítményt "gipszvirágos" (meszes) beforralással készítettek, és ezzel javították a bort.

A bor tartósításához gyantát és mindenféle fűszereket használtak, az óboruk kb. olyasmi lehetett, mint amilyen a forralt bor fűszerkeverékkel ízesített bor, illetve annak egy masszívan alkoholos változata (a mustsűrítményes javítás eredményeképpen), a gyanta miatt gondolom kellő retsinás beütéssel.

Az edényeiket kátránnyal kenték ki, tehát egyfelől reduktív borkészítésről beszélhetünk, másrészről nem vagyok biztos abban, hogy ez az eljárás nem hagyott semmi mellékízt a borban.

---

Szerintem a biogazdálkodás jó út, de az is megengedi a kén és a réz használatát. Vannak olyan termesztési módszerek, amelyek teljesen vegyszermentesen termesztik a szőlőt - de a lábjegyzetben le van írva, hogy előfordulHAT, hogy semmi termésed nem lesz egy adott évben.
Előzmény: xoyox (5340)
BZoltan Creative Commons License 2009.04.08 0 0 5341
- Nem tudjuk, hogy milyenek voltak azok a római kori borok. Lehet, hogy a beled kifordulna, ha belekortyolnál. Az ízlés változik, ami egykoron mennyei ital volt az mára szennyvíznek sem biztos, hogy elmenne

- Megváltozott a környezet. Nemcsak a klíma (bár az is), de sokminden más is. Mostanában olyan kórokozók pusztítják a termést amik még 100-200 évvel ezelőtt is ismeretlenek voltak.

- Megváltoztak az igények. Manapság a bornak nemcsak tartósnak, de palackállónak, szállíthatónak és élelmiszerként forgalomba hozhatónak kell lenni.

Te persze magadnak csinálhatsz vegyszermentes módszerrel bort. Sok sikert kívánok hozzá. Nem lehetetlen, de nem is teljesen magától értetődő a dolog.
Előzmény: xoyox (5340)
xoyox Creative Commons License 2009.04.08 0 0 5340

Sziotok

Regota spekulalok sajat kis mennyisegü boron... epp irtam vesszö ügyben itt valakinek .

ami megremit az a következö

Ti itt majd mindannyian spezialis kifejezeseket , Chemiai fogalmakat "nem termeszetes" keszitesi eljarasokat irogattok-alkalmaztok...

MINEK Mindez ??

En kiindulok abbol, hogy a Romaiak koraban jött a bor hozzank, es nekik nem volt semmilyen Chemie, amivel agyon vissza varialtak volna a boraikat = tehat az volt az eredeti, az volt a termeszetes, az ugy volt jo ahogy . . .

Minek a sok varilas : Pl: reduktios borkeszites , kenezes, savpotlas, permetezes, oltasok, keresztezesek, forditott ozmozis

stb stb

Bor, ami eredeti, nincs mar  ?  Szoval vannak dolgok, amiket en  nem ertek, a BIO mond valamit ? Kell tenyleg a sok vegyszer ??

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!