Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Sanci07:Amit a Nimrangról korábban írtam/266/,az a "hivatalos " leírás.Adj neki egy vagy két esélyt,mert azt írtad,hogy rendben van,ami nagy szó ebben az évben.
Az új fajták ajándékba adásáról:egy jogász ismerősöm hívta fel a figyelmemet,hogy a fórumban ezekkel az
új fajtákkal ne "üzleteljek",mert megüthetem a bokámat.Főleg pénzről ne legyen szó.
Az Évára igényt tartanék egy vessző erejéig,amelyik a bőtermő.Minden évben bőven terem?vagy rabszódikusan?Mióta van meg neked,és eddig hogyan teljesített,
Szőlőszem. A Magdolna szüret előtt. Az idei termés teljesen más arcát mutatta mint ezidág. A fürtök mint a képen is látható megnyultak, a bogyók roppanóak és nagyon bőtermő.
Tavaly és azelőtt a fürtök apróak voltak és valahogy lágyak is és ízetlenek is voltak.
Megfordult a fejemben,hogy bort csinálok belőle,talán elsőként,mert a seregélyek és a darazsak is igen rákaptak,de úgy döntöttem,hogy szétosztom a rokonok és barátok között. Talán jövőre.
Nem akarom kivágni,csupán azért kérdeztem mert a rizamat termésbiztonsága elég gyatra.Nálad is három évből csak egy oké!Egyébként a nimrangomat is hagyom még egy évet hátha jobbat mutat,a két fürtöcske elég jól néz ki szép nagyszemű most kezd cirmosodni,már csak az íze kérdéses.Hét hete nem volt permetezve mégis rendben van.Kérdezted véleményünket az általad ajándékba adott vesszőkről.Ha nem szaporítod kereskedelmi céllal,és nem írattak veled alá papírt hogy tovább nem adhatod kétlem hogy egy ajándék vesszőből bármi gond lehetne.Kérdezted még hogy azonos fajták között nagy eltérés van termést illetően.Szerintem genetikai ok van a háttérbe nálam az éva olyan hogy a négy tőből egy annyit terem mint a másik három együttvéve,pedig a feltétélek egyformák csak 1-1 méter válassza el őket egymástól.
Sanci07:Nálam a Rizomat az utolsó három évben a következőképpen teljesített:Tavalyelőtt rosszul fakadt,mert márciusban elfagytak a rügyei.Tavaly a virágzáskori esős szeles idő ellenére jól termékenyült,gyönyörű fürtöket hozott,és szépen megnevelte.Az idén jól indult,aztán a lisztharmat,és a
botrytis teljesen tönkre vágta,a bogyói kirepedtek,a darazsak megették,úgyhogy egyetlen szemet nem
sikerült megmenteni.Annak ellenére most is azt mondom,hogy a kertben a helye.
A Horthy M-né ról azt írtam korábban/303/,hogy a lisztharmat,és a botrytis nem bántja.ez tavalyra volt érvényes.Sajnos az idén őt is elérte mindkét betegség.A termése nem volt értékelhető.De ez az év már csak ilyen.Nem szabad mindent kivágni.
Jani 71: Nem vagy Te egy kicsit mohó?Mint már előbb említettem néhánytól eltekintve mind a legújabb fajták,ezért én nem adhatnám tovább,úgyhogy pláne pénzről ne beszéljünk.
Ez olyan,mintha Te egy legújabb zenei művet,vagy könyvet lemásolnál,és osztogatnád az interneten keresztül ingyen,vagy pénzért.Ehhez a szerző,jelen esetben a szőlőfajta kinemesítőjének,vagy megbízottjának az engedélye kellene.Ezért nem forgalmazzák a hazai oltványosok ezeket a fajtákat.
Azt nem tudom,hogy ha egy-két darab sima vesszőt adok ajándékba valakinek,akkor mi a helyzet.
Szept.Közepe-vége:Rózsaszín:Nizina,sárga:Podarok Zaporozje/nem azonos a Zaporozsec fajtával/,
Kék:Nagyezsda Azos,Zöld:Kesza-1/Talizman/.Majdnem kihagytam a legjobbat/kinézetre/:Bielij Kokl.
Megjegyzés:Saját részre nem /csak/ ezeket a fajtákat választanám.
Még egy megjegyzés:egy kivételtől eltekintve ezek a fajtákon még licenszdíj/jogdíj/ van.Csak hivatalos helyről vásárolhatók,és az áruk is nagyon borsos/10-20 euro/ a jogdij miatt.
Ettől függetlenül beszélhetünk majd a szaporítóanyag 'cseréről'?
Összeírtam, hogy melyek a szimpatikus fajták, csak az a baj, hogy kevés kivételtől eltekintve majdnem mind bekerült a listába... 33 fajta... Éppenséggel elférne, de nem gondolom, hogy illendő lenne ekkora tételt kérni, még ha a metszéskori, egyébként úgyis eldobásra kerülő vessződarabokról is lenne szó. Ezeknek a fajtáknak a beszerzése neked nagy munkával, idővel és gondolom (írtál is róla egy helyen), nem kis pénz elköltésével járt. Ha valahogy mégis lehetne szó ekkora nagyságrendről (akár metszéskor is), természetesen pénzről is beszélhetünk!
Ha ez így nem OK., akkor redukálunk az illendőség mértékéig.
Van még a tarsolyomban jó néhány fajta,melyek bizonyítottan jól teljesítettek az idén.Ez egy jó teszt év volt.A szőlőim 90%-a már leért,úgyhogy sok mindent nem láthatsz.A késői érésűek meg még nem fordultak termőre néhány kivételtől eltekintve.A későbbi fajták biztosan neked is megvannak/Hamburgi musk.,
Moldova,Itália,Attila,stb.Javasolnám,hogy a látogatást halaszd el jövőre,amikor a zöme érik/kb.aug.közepe/
Mindentől függetlenül továbbra is BÁRKIT szivesen látok,de az idén már nem sok értelmét látom.
Akinek van RIZAMAT írja meg hogy mennyire bírta az ideji rengeteg csapadékot,mennyire reped és rothad? Szölőszemtől kérdezném milyen most a Horthy Miklósné,nem reped vagy rothad?
Szőlőszem. Tudjuk hogy rengeteg kitűnő fajtád van, ezt a képeid is bizonyítják. Viszont írtad, hogy fajtánként csak egy(?) tőkével rendelkezel. Feltennék egy nehéz kérdést. Ha arra adnád a fejed, hogy piacra termelj és lenne mondjuk 5 hektár földed erre a célra, melyik 10 fajtát választanád a gyűjteményedből?
Szívesen. Ahogy az imént írtam, sajnos ez akkor inkább a rosszabb hír... :-(
Változtatnom kell, mert ez így nem mehet tovább!
Nem vettem akadékoskodásnak. Beszélgetünk. + nem is írtam még a permetezésekről, ha minden igaz, így nem is emlékezhetsz rá. ;-)
Az esők és az általuk lehetetlenné tett permetezések és tönkre ment termés miatt egy-két éve agyalok porozógép beszerzésén. Legalább a lisztharmatot és a lágyszárúaknál az atkafertőzést tudnám megelőzni, ellehetetleníteni, az is nagy eredmény lenne (ventillált kén).
A kutakodás után egyelőre két lehetőség kínálkozik, ha most eltekintünk a nagy, háti motoros masinák ilyetén funkciójától (ami egyébként a nagy teljesítmény miatt a legszimpatikusabb), de mivel azokkal folyadékot szoktam szórni, hát nem tudom...
Többek között ezért vennék olyant, ami csak erre szolgál.
DR 5 (ez a gép általában 49 ezerért van minden oldalon, itt a legolcsóbb, ha igaz)
TWISTER (háti masina, több szempontból is szimpatikusabb az előzőnél, de ebben a videóban látszik, hogy nincs valami nagy nyomása, bár talán a már említett célnak így is megfelelne, főleg annak fényében, hogy a tét az éves termés tönkremenetele...).
Az előzőről is vannak filmek, ahol látható működés közben, lehet, hogy nem a legjobb a szőlőre, + lágyszárúakra, gondolom, nem is igazán arra van kitalálva...
Mit gondoltok? Esetleg van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Köszönöm a dicséretet, de sajnos szinte csak a mutatott fajták esetében sikerült viszonylag érdemleges eredményt elérni, a többi majdnem kivétel nélkül többé-kevésbé kuka... :-(( Nem tett jót a rengeteg, folyamatos víz, plusz néha a szél tette lehetetlenné a permetezést (vagy a kettő együtt...). Szóval az idei év már csak ilyen pocsék lett. De volt már ilyen. Meg 'amolyan' is. Azt hiszem, annak idején dicsekedtem is, hogy milyen tökéletes a szőlő.
Remélem, hogy jövőre szebb eredményeket lehet elérni, mert ez így nem az igazi...
A permetezések számával és a szerek fajtájával kapcsolatban: bár írogattam néha, de volt olyan is, hogy nem, ezért pontos adatokkal nem tudok szolgálni (jövőre ez is másként lesz). Volt mindenféle, de azt hiszem, az 'eredmények' tekintetében majdnem mindegy is... Az esős időszak beköszöntéig minden rendben volt, aztán jött a baj.
Elszúrtam... :-( Többet kell majd olvasni a már linkelt oldalt pl.
Jupiter: nálam most terem másodszor, de az idei év is bizonyította, hogy az egyik legstabilabb fajta, élég ellenálló, ahogy a fényképen is látszott.
Ha gondolod, szívesen adok szaporítóanyagot, hátha jobban teljesítene.
Conegliano: csupán az idei év tapasztalatait vehetem alapul, de a termés tekintetében az látszott, hogy leginkább a rothadással van gond, a másik két nyavalya annyira nem bántotta (mondom, a termést!).
Boglárka: nálam se tartozik épp' a bőtermők közé..., eddig nem is nagyon hozott semmit, talán az idei év az első, de ezzel se lehet dicsekedni...
Árkádia: itt viszont nem tudok beszámolni azonos tulajdonságokról, van év, amikor nem is terem (talán a metszés miatt, ezt még ki kell tapasztalni).
Itália: a lisztharmat nálam is belecsípett, de úgy látom, hogy megfelelő növényvédelemmel és agrotechnikával viszonylag jól kézben tartható.
Angéla: első termés (az az egy fürt, amit mutattam), ha ebből indulok ki, akkor reménykeltő a dolog... :-)
Cegléd szépe: ahogy a képen is látható, a gomba ezt se kímélte, de mindenképpen a stabilabb, ellenállóbb fajták közé sorolnám (de ez is első termés, mint több másnál!).
Muskát adda: dettó...
Én többször permeteztem, de ahogy írtam, az eső keresztülhúzta a számításomat. :-(
Az a baj, hogy nem tökéletesen átjárható a szél által az állomány, ezért ezt kell ellensúlyozni, amennyire csak lehet, mindenféle módszerekkel. Jövőre több szempontból is változtatást tervezek (hiába, közben én is tanulok... pl. innen a topikról ;-) ).
A legszebb eredmény mindig akkor van, amikor az időjárás besegít...
azonos fajták között igen nagy eltérés van a termés mennyiséget illetően
Ezt a mondatodat nem teljesen értem. Tájegységet illetően, vagy esetleg talaj, termesztésmód, stb.? Kicsit bontsd ki kérlek! Hogy érted az 'azonos fajták'-at?
Az itália nálam is kérdéses. Tavaly beért, idén nagyobb a terhelés. A déli oldal már színes, de ízre még savanyú. Sztem be se fog érni. Na de sebaj, majd jövőre.
Viszont az őszi telepítésű csemegék peronoszosak lettek hiába a felszívódó permetezések. Érdekes... Bár van annyi vessző, hogy remélem kihajt jövőre ami megmaradt. Bár erősen eltoltam ott, hogy nem takartam ki a szemeket időben. Na sebaj, hát mindenki a saját kárán tanul...
Mindenki figyelmébe ajánlok egy fajtát ez pedig a FLÓRA lenne.Nagy fürtű (432-609g)közepes bogyóméretű(21×20mm)betegségre nem érzékeny fajta,fagyállósága kitűnő!Nagyon bőtermő,de én csak vesszőnként egy fürtöt hagyok.Íze harmonikus teljes érésben rózsaszín és nagyon édes.Az adatok saját tapasztalat és mérés!Permetezve kétszer volt(cabrio-top,eclair-thiovit)mert a szemben lévő ültetvény elszállt a lisztharmattól,ezért kicsit féltem.Tavaly csak egyszer fújtam virágzáskor. Érés:szept.eleje
Jani 71:Szépen meg tudtad védeni a szőlőidet!Mivel permeteztél,és hányszor?
Nekem egész más a tapasztalatom az általad feltett fajtákról.A Jupiterem/Rea/ még egy éves,lisztharmatra eléggé érzékeny.
Conegliánó:7 éves.Tavaly hozott először egy fürtöt,az idén háromat.Betegségekre közepesen érzékeny.Rothadásra kevésbé hajlamos.
Boglárka:7 éves,az idén hozott először egy fürtöcskét.Betegségekre nagyon érzékeny.Főleg lisztharmatra.
Árkádia:Nagyon megbízható fajta.Mindig hozza a formáját.
Itália: Tavaly jobban teljesített.az idén a lisztharmat elkapta/a fürtöket is/.
A többi fajtáidról nem tudok nyilatkozni,mert nekem nincs.
Megjegyzés:Tavaly is háromszor permeteztem,az idén is/2 kontakt,1 felszívódó/.Jövőre is háromszor fogok permetezni.Vannak olyan fajták,amelyeknek elég a háromszori permetezés./a legújabb nemesítésűek,és néhány magyar fajta./
Az a meglátásom,hogy azonos fajták között igen nagy eltérés van a termés mennyiséget illetően.Az volna az elvárás,hogy egy csemegeszőlő tőke legalább 3 kiló szőlőt teremjen egy szezonban.Nagyon sok fajtánál nincs meg ez a mennyiség,még a fele sem,hiába hagyom meg az összes virágot,és hiába próbálom ki rövid-vagy hosszú csapon.
Juhosttt.A kérdésedre a választ már a többiek megadták.Én az érési idő,és a levélzet alapján tudnák külömbséget tenni.A Nérónak nyitottabb a vállöble,mint az Eszternek.Az Eszter egy héttel korábban érik/nálam/ mint a Néró.
Köszi a tapasztalatokat. Ám most nem tudjuk biztosan, hogy jó hír, vagy rossz - mert ha kevés permetezés mellett, akkor jó hír, ha rendszeres permetezés ellenére, akkor meg rossz hír.
Bocsánat az akadékoskodásért, csak nem tartom fejben, hogy ki milyen védelemben részesítette idén a szőlőit, bár lehet, hogy korábban írtad már.
... folyt. (majd' elfelejtettem, hogy a képek aug. 22-én készültek, ekkor még nem mindegyik fajta volt teljes érésben):
Jupiter, Muskát adda (vagy bárhogy is hívják az utóbbit, mert ezer féle módon fellelhető a neten, ez idén 'kezdte', egyelőre ennyit mutatott magából), Conegliano, Angéla:
Ahogy azt többen is megjegyezték, sajnos az idei év 'kissé gombásra sikeredett', ez látszik is a szőlőn, de ennek ellenére azért az egészségesebbek közül néhány fajta (csak a gugli és az itteni kereső kedvévért :-) : Boglárka, Árkádia, Itália, Cegléd szépe - ha valakinek ellenérzése van ezzel a fajtával kapcsolatban, annak mondom, hogy kevés ilyen igazi szőlőízű szőlőt kóstoltam eddig, egyáltalán nem bántam meg, hogy megvettem):
Igen, ez érdekes is, mivel nagyon későn ért ez. Tőkén még egész jól van, de ha leszedem nem áll el túl sokáig. Lehet azért mert még mindig éretlen. Mint mondottam a tőke egy öreg tőke kiásva átültetve. A rügy fakadásáról semmit se tudok a kérdéses tőkének. Viszont érdekes borszőlőként, mivel annyira ropogós, hogy sok levet nem várok tőle.