Keresés

Részletes keresés

pepita13 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 5438
Hogyan készíted a dugványokt?
Rügydugvány iskolában vagy sima vessző helybe ültetéssel?
Előzmény: Törölt nick (5437)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.12 0 0 5437
Szervusz!

Hasonszőrűeket, ha összefújja a szél!
Az én őseim 1711 előtt Trier mellett a Mosel folyó völgyében művelték a szőlőt. Mi meg pár éve még itt az Alföld déli részén. Ehhez képest meg állattenyésztő vagyok-voltam. (Schöne ungarische Wirtschaft!) Mezőgazdasággal már csak hobbizunk, mert az hovatovább már bűncselekménynek számít a Kárpát medencében. Ilyenek az itt uralkodó iszonyok.
Sok sikert a Pölöskei beszerzéséhez! Valamelyik webáruházat vagy faiskolai lerakatot talán még meg lehetne próbálni.
Ha minden kötél szakad, akkor lehet, hogy tudok néhány konténeres Pölöskei dugványt adni, feltéve hogy meggyökeresednek. Nálam ezután lesz a kordonépítés és durván egy hónap múlva látom meg, hogy lesz-e valami a dugványokból. Sajnos sem az elhelyezés, sem a hormonkezelés nem lett a legjobb. Egy része nagyon gyökeresedik és nem akar hajtani a másik része meg nem gyökeresedik de elszárad a melegtől. Úgy dugványoztam, hogy legyen elegendő, de egyik-másik fajta vonatkozásában a legborulátóbb elvárásaimat is alulmúlja a dugványok teljesítménye.
Előzmény: pepita13 (5434)
pepita13 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 5436
Pölöskeimuskotály=R.10.
Szegedi Sándor és munkatársai állítoták elő.
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.12 0 0 5435
Nem Egri Csillagok 40. ? Mert az a Bianca szinonimneve.
A Francia előállítású régi rezisztens hibrideket /Seyve Villard 12286 (Eger 1) és a Seyve Villard 12375 (Eger 2)/ hazánkban új rezisztens hibridek előállítására használták fel. A Seyve Villard 12286 (Eger 1) pl. a Medina egyik szülője.
A Seyve Villard hibridek kiszelektált magutódjaiból lett az „Eger” orozat, amelyből olyan fajták születtek mint: Zalagyöngye (Egri csillagok 24.), Csillám, Viktória gyöngye, Palatina, Teréz, Bianka (ECS.40.), Medina (ECS.7.), Néró és még számos más, ismert bár még nem állami minősített fajta. Szerintem ebbe a még államilag nem elismert társaságba tartozhat az ECS 30. Rémlik, mintha olvastam volna valahol ezt a nevet, de így fejből passzolom a kérdést. Konkrétan nem emlékszem, hogy melyik az.

Előzmény: Törölt nick (5433)
pepita13 Creative Commons License 2009.05.12 0 0 5434
Jó napot hölgyeim,uraim,szervusztok!
Nem túl régen akadtam erre a topikra,sok érdekes dolgot olvastam már nálatok.
Elkezdtem tehát elejétől a visszaolvasást jegyzetelve sajnos igen lassan haladok
talán majd a télen.......
Alföldi városban lakom a szőlő szeretetét az anyatejjel szívtam magamba,apámék
szőlővel foglalkoztak a nagyapám vincellér volt,így szinte természetes hogy én is
szőlész-borász legyek.Már egy ideje nem űzöm a szakmámat hívatásszerűen de
mint hobbit igen /jelenleg a mez.gazd. más területén dolgozom/.
Az egyik barátom azzal a kéréssel keresett meg hogy szeretne néhány szál
Pölöskei muskotály vesszőhöz jutni.
Úgy gondoltam hogy talán ez az a fórum az ahol leghamarabb nyomára juthatok.
Tehát az a kérésem ha tud valaki ebben segíteni jelezze.
/tudom hogy már az időből kicsit kicsúsztunk,a vegetáció beindult/
Köszönettel:
Antal
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.12 0 0 5433
Eger30 (vagy Egri csillagok 30?)
Erről a fajtáról tudsz valamit?
Előzmény: Törölt nick (5431)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5432
Csak a kis fürtöket szoktam leszedni. A hajtást vétek lenne!
Az idei dugványaimon a Concord jelentős része hozott fürtöt. Egy hajtáson akár hármat is. Kaptam pár szál Niagarát, azon tán minden hajtáson jött fürt. Volt olyan hajtás, ami csak fürtöt hozott.
Az idei dugványokkal egyébként nem vagyok elragadtatva. Bár nálam a hellyel is gond van. Fóliaházba raktam, hogy gyorsabban nőjenek, de túl meleg és levegőtlen, pedig már lassan kicsomagolom a fóliaházat. Annyi azért lesz, amennyi kell, mert számoltam vele, hogy a szaporítás nem lesz tökéletes. Meg a hormon minőségével sem vagyok elragadtatva. Nem ugyanolyan,mint a múlt évben volt, pedig ugyanaz a gyártmány.
Előzmény: etilalkohol (5427)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5431
1883 + 15 = 2008 Ráadásul meg fogsz lepődni: Most is van olyan szőlőm, amely kishazánkban még elismertetés előtt áll. Mire meglesz a fajtaelismerés, már biztosan teremni fog nálam. :)
Egyébként megijedni nem kell tőle, maximum több tőkét tartani és ha egy kimegy, akkor egy másikról szaporítani a helyére. Én pont az idén szaporítottam belőle két különböző forrásból, Ráadásul akitől pl. a múlt évben kaptam, annak most fogok az idei szaporításból "visszadni". Őt ugyanis a sajátja a múlt évben már megijesztette, mert egy fél tőke érés előtt egyszerűen leszáradt. Két egymástól független helyen ugyanaz a tapasztalat, az lehet, de kevéssé valószínű, hogy véletlen ugyanazon tünetek mellett, más talajadottságok és száz kilométernél nagyobb távolság esetén.
De legyen véletlen, akkor se baj, ha több forrásból van ugyanaz a fajta. Pláne, ha az kedvelt fajta. A Nero pedig kedvelt. Egy tulajdonsága van, ami nem tetszik, az pedig az, hogy a fürt szára szeret elfásodni, de lassan megszokom, hogy viszem a metszőollót, ha akarok róla egy fürtöt enni.
Előzmény: tangua (5428)
etilalkohol Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5430
Április 5-8 között, azaz majd egy hónap előnyük van (szabadgyökeres oltványok voltak).
Előzmény: Törölt nick (5429)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5429
Mikor ültetted?
Én 1-én, és nagyon vegyes a kép, van olyan, amin már 3 centi átmérőjű a levél, meg olyan is, amelyik még meg se indult.
Előzmény: etilalkohol (5418)
tangua Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5428
>>> A Nero erős növekedésű, de nem túl hosszú életű.
Először hallom-olvasom egy szőlőfajta előnyei-hátrányai között a várható életkort felsorolni. :-)))
Mivel (sajnos) az én várható életkorom felén már bőven túl vagyok, talán megbocsájtható, ha ezt a hátrányt nem veszem túl komolyan. A nérót Cs.D.J. valamikor a hatvanas években nemesítette, fajtabejegyzése pedig nem is oly rég, 1993-ban történt, a fajta várható életkorára vonatkozóan sem lehetnek még olyan megdönthetetlen tapasztalatok, melyek aggodalommal töltenének el.
Előzmény: Törölt nick (5426)
etilalkohol Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5427
Köszi, akkor azokat a kis fürtszerűeket csípjem le vagy le/kivághatom az egész hajtást?
Előzmény: Törölt nick (5425)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5426
A Nero erős növekedésű, de nem túl hosszú életű. A kollégámnál tizenöt-húsz év alatt teljesen eltűntek a tőkék. Egyik évben olyan, mint a gutaütést kapott kajszifa, aztán a következő élben már ki se hajt. Ahonnan én hoztam a szaporítóanyagot, ott garantáltan vírusmentes, de ott is gond volt velük. Aztán vigyázni kell, ha sok csap se maradjon rajta, akkor a sok termés miatt érés előtt megszakad. Ettől függetlenül nekem tetszik. Házilag saját lábon szaporítva is jól terem, még a feketeföldben is. Nekem a Concord a kedvenc, de utána a Nero jön. Aztán az Attila, a Kossuth szőlő, a Csabagyöngye, a Narancsízű és így tovább.
Előzmény: tangua (5422)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5425
Azért a locsolással óvatosan! Estefelé, hogy ne perzselje meg a leveleket.
A dugványokról a fürtöket leszedheted, mert csak elveszik a még gyökértelen vesszőből az erőt. Termést úgy sem hoz az első évben. A másodikban sem. Majd a harmadiktól, ha szerencséd van. A Nero a legerősebb nálam is, de csak azért, mert a Concordot háromszor legelték le az éticsigák. Szépen fejlődnek az Eszterek, a Terézek és a Pölöskei muskotályok is. Aztán az Attila is. A Kossuth szőlőmről lecsipkedték a verebek a barkás rügyeket, most próbál másodrügyből kihajtani.
A dugványokkal nem vagyok elragadtatva. A fóliaházban dugványkészítés nem jött be. Túl meleg és levegőtlen a hely. Jövőre kinevezem a tárolót üvegháznak és ott fogom a szőlőt szaporítani. Az anyának kinézett fajták még hátravannak. (Rosa menna di vacca, a Bakatorok, a Gohér, a Kéknyelű, a Ferkó szőlő, Csabagyöngye Cardinal, Ökörszem stb.
etilalkohol Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5424

Ha már így belejöttem a feltöltésekbe, akkor legyen itt egy találóskérdés: milyen fajta szőlő levelei láthatóak a lenti képeken? Amit tudok: két ilyen tőkém van amit a telekkel együtt vettem, de a korábbi tulaj is már így vette, fehér, apró kerek szemű, laza fürtű és finom. Amit hallottam: a váci püspök szőlőjének a megmaradt példányai.

etilalkohol Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5423
OK, akkor locsolásra fel... ami érdekes, hogy ez mind Bianka amik 1-2 nap eltéréssel egyszerre lettek telepítve és így is ekkora a fejlődési különbség. Az alábbi képen a 'fürt'-szerű valami közelről:
tangua Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5422
Kis minibirtokomon tavasszal a jövőbeni szaporítóanyagszükségletemet megcélozva ültettem 2-2 néró, medina, turán oltványt és 2 teleki 5c gyökeres vesszőt. Máig a néró 20-25 cm-es hajtást hozott, a medina 5-6 cm-est, a turán rügyei éppencsak kibomlottak az alany semmi életjelet nem mutat.
Kicsit meglepett az eredmény, pont fordítva képzeltem volna...
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5421
Ami a csövön kifér. Én jelenleg két-három naponta öntözöm. Azóta nőnek. Előtte várták, hogy öntözzem. :)
etilalkohol Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5420

Ez már bokrosabb:

Hajtásválogatást végezzek valamikor, vagy az első évben engedjem őket nőni ahogy akarnak?

etilalkohol Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5419
egy lemaradt példány:

etilalkohol Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5418
Sziasztok!
Tegnap megnéztem a telepítést: 128 ból 4 kérdőjeles, teljesen halottnak nem tekintem őket, mivel zöldes a rügyük. Van olyan ami már kész bokor és van ami még csak most fakad. Csatolok pár képet: az alábbin mintha már fürt is lenne.

Így eső hiányában locsoljam meg őket?
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.11 0 0 5417
Köszönöm. Ismerem ezt az oldalt.

Ebből a Catawba hasonlít rá szinre, de amit én keresek, az ritkább fürtű, a Concordnál nagyobb szemű.
Itt a japán oldalakon szoktam csemegézni. Hej, ha én egyszer oda eljutnék! Hoznék haza vagy legalább 15-20 fajtát kipróbálásra.

Aztán itt egy másik, de ezek már nem csak direkttermők:

http://vine.com.ua/sorta/sorta-vinograda/a.html

Sajnos egyik se az. Gondoltam, hátha valakinek van ilyen, vagy
ismeri.

A japán fajták között is vannak hasonlóak, de ezekből a képekből nem tudok kiindulni.
Az általam keresett szőlő nagyszemű, nagyfürtű és a fürtök ritkásak.
Sajnos az Interneten nem minden fajtáról van kép, így aztán nem találom. Reménykedtem, hogy hátha valaki itt is ismeri.
Majd szüret előtt körülnézek a településen, ahol láttam. Attól, hogy nincs már akinél láttam, a szőlő még meglehet. Hátha adott valakinek. Majd érdeklődöm.
Ferig Creative Commons License 2009.05.10 0 0 5416
Előzmény: Törölt nick (5415)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.10 0 0 5415
Láttam néhány évvel ezelőtt egy direkttermő szőlőfajtát, amelynek a termése hasonló volt a Cardinal szőlő terméséhez. Őszi érésű, nagyszemű, nagyfürtű. Sajnos ahol láttam, ott már nincs lehetőségem megnézni.
Nem Concord, mert az kékszőlő, nem Niagara mert az meg fehér. Nem Delaware, mert az kis fürtű és apróbb szemű. Ez a szőlő akkora szemű volt minnt a Tökszőlő (Ökörszem) de az meg kékszőlőés nem direkttermő. Leginkább a Cardinal fajtára emkékeztetett, a termés szine hasonló volt, de az meg nem direkttermő korai és nagyon kényes.
Meg tudná valaki mondani, hogy milyen fajta lehetett?
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.09 0 0 5414

Ezek a szerek ma már jelentős részben nincsenek forgalomban, illetve ami még forgalomban van az halandó emberek számára már nem hozzáférhető. (Bi-58, Flibol, Unitron, Unifosz, Ridomil, Mikal, Rubigan, Mitac, Sandofan, Neoron, és még sok más, egy részének már a nevére sem emlékszem.) A növényvédőszer kézikönyv egy év alatt a felére zsugorodott, pont ebben az évben. Az engedélyezett növényvédőszerek, talajfertőtlenítők száma évről-évre csökken.

Ezért álltam át a rezisztens (interspecifikus) fajtákra. Éppen nagy átalakítás alatt áll a szőlőm. Új fajtákat telepítek és régieket is. A régi tőkéket mind lecseréltem. Új szőlőlugasok, levélatka gyérített terület, ragadozóatka telepítés következik, új támrendszer stb.

Permetezés nélküli, vagy rossz esetben évi kétszeri permetezéses szőlőtermesztés, amit elkezdtem.

Előzmény: jacsoj (5413)
jacsoj Creative Commons License 2009.05.09 0 0 5413
Mik ezek a szerek?
Előzmény: Törölt nick (5410)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.09 0 0 5412

Nos, ha Ottelo, akkor az biztosan nem oltvány.

A Hamburgi muskolály egy finom muskotályos kékszőlő. Ha nem oltvány, akkor közepes növekedésű. Nekem dugványom van belőle.  Az Ottelo picit előbb érik, a Hamburgi később. Csemegeszőlőnek a Hamburgi értékesebb.  A Hamburgit felénk dugványról szaporítják, úgyhogy saját lábon is fog teremni. Időnként megérdemel némi trágyát és öntözést, akkor homokon is elég szépen terem, attól függetlenül, hogy nem túl bőtermő. Bár a metszésen is sok múlik. Láttam már rövidcsapra metszve, szakadásig tele szőlővel.

Előzmény: bacbone (5411)
bacbone Creative Commons License 2009.05.09 0 0 5411
Kedves Daám!

Sajnos a fajtáját nem tudom mivel hogy már legalárbb 15 éve lettek ültetve.

Az egyit fajta az apróbb szemű lilás kékes, bogyói kissé megnyúltak(talán valami Hamburg van a nevében :/ gyűjtött infók alapján) a másik pedig nagyobb szemű vastag héjjú sötétkékes ilyen asztali fajta, bogyói szabályos kerekek (talán othello szintén gyűjtött infók alapján ). Mindkettő később érik, mint a világosak.
Elnézést is kérek tudom hogy ez nem barkóba de tényleg nemtudom a pontos nevüket képet meg nem tudok róla készíteni mert egyébként tennék fel :(

kb ennyit udok róluk,
és köszönöm a segítségeket ismétcsak.

Előzmény: Törölt nick (5410)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.09 0 0 5410

Tyűha!

Ha oltvány, akkor az a kérdés, hogy milyen fajta a nemes, ami rajta van, vagyis a szőlő, ami terem rajta. A gyökértetűtől homokon nem kell tartani. Nálunk érdekes módon a feketeföldben sincs. Azóta nincs, amióta éveken át felszívódó hatású  háromhetes szerekkel permeteztünk. Mellékhatásként valahogy eltűntek, pedig előtte a szénkéneg is alig idegesítette a kis mocskokat.

Törölt nick Creative Commons License 2009.05.09 0 0 5409

Ahogy én értelmezem, ez szőlőlugas lehet olyan kordonkarral, ami most 50 centinél magasabban van a talajtól. Tehát ha 50 centivel feljebb kerül a talajszint, akkor maximum annyi történik, hogy a kordonkar közelebb kerül a  talajhoz. Ami azt jelenti, hogy a szőlőfürtök közelebb kerülnek a talajszinthez. Előnye, hogy édesebb lesz a szőlő, hátránya pedig az, hogy a gombabetegségek könnyebben megtámadják (lisztharmat, peronoszpóra, szürkerothedás stb.) kivéve, ha rezisztens, vagy netán direkttermőről van szó. Nem esett róla szó, hogy milyen fajta, és hogy vásárolt, vagy házilag ültetett, ami pl. a szomszédtól, nagypapától stb. származik. Az oltvány esetén gond lehet, ha a nemes legyökerezik, mert megváltozhat pl. a szőlő növekedése, termőképessége stb. Mivel homokról van szó, így gyanítom, hogy nem oltvány, hanem dugvány szőlő. Annál nincs gond.

Ha a termőkar 50 centinél hosszabb és nincs rajta jajtás, ami a homok alá kerül, akkor akár most is megemelheted a talajszintet, de ha rám hallgatsz, akkor előtte az aszályra való tekintettel jól öntözd meg a tövet és utána terítsd rá az 50 centit. (Ebben a szárazságban két esőt fog érni!)

Előzmény: bacbone (5406)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!