Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2014.10.14 0 0 770

Köszönöm Szőlőszem ! Nem valami nagy a muskat bleu fürt.....

 

"

Írtad, hogy     "Amennyiben jogdíj nincs rajta,oltócsapot tudok adni" ezt nem értem megmagyaráznád , járatlan vagyok...

 

Előzmény: szölőszem (763)
Falusi1 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 769

Biztos borzasztóan buta vagyok, de kérlek benneteket világosítsatok fel, kik és mit nyomnak reggel négy-öt között?

Előzmény: Kramcsák István (767)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.13 0 0 768

Érdekes megközelítés. Cáfolni se tudom és igazolni sem. De ami az éretlen zöld vesszőket illeti:

Tavaly okt 1-én lefagyott minden. A vesszők még zöldek voltak, majd ahogy megcsípte a dér bebarnultak és egyszerre hullott az összes levél. Teljes fagyás pedig csak a vesszők 10-30 cm-es végén voltak. Mind a rügyek, mind a vesszők egészségesek maradtak, kihajtottak ahogyan kell.

 

Én inkább a lisztharmatra tenném a szavazatom, bár az ilyen direkt termőknél elvileg nem kéne előjönnie.

Előzmény: Kramcsák István (767)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.10.13 0 0 767

beer monster,  és mindenkinek  reggel négy -öt óra között néz fel az égre , mostanában egyre gyakrabban ,nyomják a chemrált ,  ebben lévő nanö részecskés nehéz elemek vannak  a szőlő leveleken, ,ez okozza a beéretlen termést a kocsányok száradását, a beéretlen zöld veszőket, nálam van három méteres vesző a deleváré lugason mely még mindig zöld, ez máskor nem volt  ahol takarásban van ott  egézségesebb,  előzőkben írtam ,hogy azt érzékeltem ,hogy visza  fordult a növények fejlődése , értem ez alatt az cukor és az íz kialakulását.  meg vagyunk lőve !!! vigyázni kell a gyümölcs fogyaztásával is  ,erősen lemosva,  ezek a nano részecskés nehéz fémek  meg az emberi bőrön keresztúl  közvetlen bejut a szervezetbe. a te leveleiden iis ezt érzékelem. kontrol célal csináljatok felső takarást foliával , és a tapasztalatokat vovjátok le!.

Előzmény: Beer Monster (747)
Vadas György Creative Commons License 2014.10.13 0 0 766

 

 Kedves Szőlőszem!

 E-mail címem: vadasgyorgy@citromail.hu. Egyébként 15 tő új rezisztens szőlőfajtát szeretnék telepíteni-különböző érésidejűeket-néhány fajta vesszője is nagy segítség lenne.

 Köszönettel:

                 Vadas György

szölőszem Creative Commons License 2014.10.13 0 0 765

Kedves Vadas György:

 

Mivel nincs faiskolai és szőlő-iskolai engedélyem,ezért szaporító anyagot sem forgalmazhatok.Gondosan olvasd el a 622,és 623 sz. hozzászólásomat.Abban tudok segíteni,hogy megadom a külföldi beszerzési lehetőségeket,de itt a fórumon azt sem nagyon tehetem,mert tiltott reklámnak minősül a fórum szabályzat szerint.Ha megadod az e-mail címed,tudok segíteni.

Előzmény: Vadas György (756)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.13 0 0 764

Szia Kulicz:Mivel én a Dél-Alföldön lakom,nálam a Moldova már leért,de az idén nem volt olyan szép mint tavaly.Jövőre jobban odafigyelek rá.

Előzmény: Kulicz (741)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.13 0 0 763

 

MUSCAT BLEU:/Garnier 83/2/:

 

Svájci fajta.Szülők:Garnier 15/6 X Müller Thurgau.Érési idő:aug.második fele.Fürt:250-400 gr.kúpos,hengeres

gyakran szárnyas,laza.Bogyó:gömb alakú,19-21 mm.5 gr.lédús muskotályos ízű.Cukor:17-20%,sav.6-8 gr/l.

Erős növekedésű,igen termékeny.Bogyó szine kék,kékes-fekete.Bogyó húsa kék./festő/Bor készítésére is kiválóan alkalmas.Sokoldalú fajta.Betegség ellenállás magas,nem rothad.Filoxéra toleráns.Fagyállóság:-23C Nem magnélküli,egy-két kis magja van.

Más forrás szerint a szülők:/Villard noír x Müller Thurgau/ x Perlett noír/Teneron x SV 12358/

 

Saját tapasztalat:Minden évben megbízhatóan terem,jól termékenyül,finom muskotályos ízű.Sokáig a tőkén hagyható,rezisztensnek mondható.Nagyon értékes fajta.

Sajnos,hogy az oltvány kereskedésekben nemigen kapható.Amennyiben jogdíj nincs rajta,oltócsapot tudok adni a fórumtársaknak.

Előzmény: TINTUS (749)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.13 0 0 762

Ha csináltál már paradicsomlét,akkor ugyanaz a technológia.nagyon érett szőlő kell hozzá.Lecsumázod a

bogyókat,és felrakod főni.Utána botmixerrel óvatosan pépesíted.Olyan szőrőn átnyomod,amin a mag nem megy át.Utána ujra felrakod főni,és addig főzöd,amíg a felesleges víz ki nem párolog.

Előzmény: Beer Monster (760)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.13 0 0 761

Persze hogy működik!

 

Mind2nek magas a pektin tartalma, ezért jó lekvár alapanyag. Nekünk még a tőkén van, a kutya se eszi... Az izabellát még valamelyest ettük is, de az othello az semmi. Ha sikerül átoltom, ha nem kivágom...

Na de ami a magot illeti, nagyon jó kérdés hogy oldja meg. Talán olyan szita kell amin a mag nem megy át, csak a pép. De ez lassú. Ha robotgéppel nekiáll, a magot összevághatja.

 

Ami a hatalmas levelű izabellát illeti, mit értesz ezalatt? A jól karban tartott jó viszonyok között lévő tőkék tudnak átlagnál magasabb levelet is hozni. Nekem pl a hamburgi muskotálynak akkora levele van, hogy a 2 legtávolabbi pontja (csak szemre nézve) kb 40 cm. 

De a nitrogén is csodákra képes... 

Előzmény: Beer Monster (760)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.12 0 0 760

Vajon Isabellából is jó lesz?

 

Otellólekvár: ne hagyják ki!

Talán fura ötlet szőlőből lekvárt főzni, de a karakteres ízű otelló tökéletes alapanyag. Szilva- és bogyósgyümölcslekvár rajongóknak kötelező! Tovább »

forrás: divany.hu

 

Gondolom, az erős íz a pláne benne, és hát rókaízű ez is, az is.

A paszírozáskor vajon mit csinál a rengeteg maggal, hogy lehet úgy paszírozni?

Beer Monster Creative Commons License 2014.10.11 0 0 759

Hatalmas levelű izabellát láttatok már?

szölőszem Creative Commons License 2014.10.11 0 0 758

Gyula!Majdnem elfelejtettem:A rózsaszin,és fehér Izabella beszerezhető a Klivia.com kertészetből.

/szlovák/.Én ott vettem a Boskop Glory-t,és a Rembrand-ot.Nem egy olcsó jánosok,de sok új fajtájuk van.

Olyanok is,amelyekről már írtam.

Előzmény: gyula. (740)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.11 0 0 757

Szia Gyula!Köszönöm az elismerést.Sokáig tartott,mire idáig eljutottam.Az Izabellákkal kapcsolatban majd

e-mailban megbeszéljük a cserét.

A Klára nekem sem jött be.Tavaszra én is kiveszem a gyüjteményből.Egyébként nem tudom,hogy honnan ered a fajta.Próbáltam utánanézni,de sehol nem találtam róla használható,és főleg hiteles leírást.A

csausrüzsovűj szinoníma név orosz eredetre utal/van olyan szőlőfajta,hogy csaus, a  rüzsovij-rozovij

oroszul rózsaszín.Csakhogy a Klára meg sárga/.Szerintem ez egy jól hangzó felvett név,valaki kitalálta,de az majdnem biztos,hogy abasári eredetű.Ez hasonló szituáció mint a japán Izabella./a japán sortimentben nem található/.Egyébként a Klára a legújabb kiadású,majdnem teljes szakkönyvben sem szerepel/Hajdú Edit:Magyar szőlőfajták/.

A rózsaszín izabelláról/nem japán Izabella/ van egy hivatalos fajtaleírásom:

LINDLEY:/Hibrid Rogers No-9/:USA fajta .Roger nemesítette 1908-ban.Szülők:Karter X fehér chasselas.

Érési idő:szeptember 3-ik hete.Levél nagy,tojásdad.Fürt:kicsi,hengeres,,nagyon laza.Bogyó:kis-közepes,

kerek,rózsaszín.Husa nyálkás,és izabella ízű.Erős növekedésű.Betegség ellenállás,és fagyállóság magas.

Roger nevezte el az angol botanikusról Lindley-nek.

A jegyek alapján neked ez a fajta van meg?

 

Előzmény: gyula. (740)
Vadas György Creative Commons License 2014.10.11 0 0 756

Kedves Szőlőszem!  Szeptember 7.-i hozzászólásodban írtál egy listát az általad javasolt rezisztens csemegeszőlőkről. Ezek közül szeretnék kérni a különböző érésidejűek közül szaporítóanyagot Tőled. Tavaly telepítettem csemegeszőlőket- rezisztenseket- de az általad közzétett fajtákat nem ismerem, ám leírásod, képeid alapján csodálatosak.Ezért fordultam hozzád, bízva segítőkészségedben- amelyet előre is köszönök! Üdvözlettel: Vadas György

budai2 Creative Commons License 2014.10.09 0 0 755

Még két fontos részlet: terjesztési jogok tulajdonosa nem ismert (lényegében szabadon terjeszthető) és virágzáskori szélre érzékeny.

Az, hogy a bajor gyümölcsközpont érési időre szeptembert adott, az ott érvényes.

Ugyanezt az időt adta a palatinára, ezért írtam, hogy érési ideje egybeesik a palatináéval. Érdekesség: a németek szerint a palatina jogdíjköteles és nem terjeszthető szabadon.

Előzmény: budai2 (754)
budai2 Creative Commons License 2014.10.09 0 0 754

bayerische obstzentrum minősítése:

 

Muscat bleu
blaue Tafeltraube mit lockerem Aufbau der
Trauben
muskatartig gewürzt, hoch aromatisch
Beeren mittelgroß bis groß
Kerne stören nur wenig
Reifezeit Mitte September
tolerant gegen Mehltau

 

A magok csak kevéssé zavaróak "Kerne stören nur wenig"

 

egy freytagi faiskola ismertetése szerint:

 

Beeren nach Reife noch lange hängen. Kernarm, ca. 1 - 2 Kerne pro Beere.

 

A bogyók érés után még hosszú ideig fennhagyhatóak. Kevés magja van, 1 - 2 mag bogyónként.

Előzmény: Beer Monster (752)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.09 0 0 753

Botrytis-szel szemben is erősen rezisztens:

 

http://fr.wikipedia.org/wiki/Muskat_bleu

Előzmény: budai2 (751)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.09 0 0 752

Ellenben úgy emlékszem, hogy mikor a magvatlan rezisztensek között fölsoroltam a Muscat bleut, akkor kijavítottátok, hogy az nem magnélküli. Végülis mi az igazság vele kapcsolatban?

Előzmény: budai2 (750)
budai2 Creative Commons License 2014.10.09 0 0 751

van  Vikipedia szócikk

 

http://de.wikipedia.org/wiki/Muscat_Bleu

 

E szerint ez mos németországban a legnépszerűbb csemegeszőlő, és e szerint lisztharmatra is és peronoszporára is rezisztens és fagyálló.

Előzmény: budai2 (750)
budai2 Creative Commons License 2014.10.09 0 0 750

Tavaly a dmkert kinálatában volt, feltehetően kifogyott, aztán majd megint lesz.

 

Két tőkét ültettem tavasszal, szépen fejlődik és egészséges mindkettő, de természetesen termésről még szó sincs.

A többi irodalmi adat:

Kb a palatinával érik egy időben, lisztharmatra toleráns, muskotályos ízű. nem túl nagy a bogyómérete, a közepes és a nagy között van.. Magja minimális, vagy egyáltalán nincs.

A fajta borszőlőként indult, de megkedvelték csemegeszőlőként, és most így terjed a használata.

 

Én itt bukkantam rá először a leírására:

 

http://www.obstzentrum.de/fachinformation-obstgeh%C3%B6lze/empfehlenwerte-sorten

 

Tafeltrauben címszó alatt a lap aljafelé meg kellene nyíljon egy pdf fájl a részletesebb leírásért, de ez nekem most nem sikerült, ezért direkt linket nem tudok adni.

Előzmény: TINTUS (749)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.09 0 0 749

Sziasztok !

 

Mi a vélemény a muskat bleu  fajtáról ? Van e valakinek és ha jó fajta honnan lehetne beszerezni mert a stralk vagy a sieberz kínálatában nem szerepel.

Kulicz Creative Commons License 2014.10.09 0 0 748

www.zsigogyorgy.hu/tanfolyamok/gyumolcs/szolo.pdf

 

Nézd meg ezt, talán ráismersz. A vesszők nem foltosak?

Előzmény: Beer Monster (747)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.08 0 0 747

És ez milyen betegséget kaphatott el?

 

   

Előzmény: juhosttt (725)
budai2 Creative Commons License 2014.10.08 0 0 746

Igen, jól értetted.

 

Én még csak 4 éve tanulom. Most éppen saját káromon tanulok. Tudom, hogy hiba, sőt nagy hiba, de nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy hiba ennyi fürtöt meghagyni.

 Nem követendő példaként írtam le, hanem reális helyzetjelentésként.

A kordon egyébként hatalmas, egy kezdő szintű lugas, ezért kockáztattam meg, hogy ennyi fürtöt hagyok. Ház mellett van és egy emelet magasságánál van már, feladata az erkély (lodzsa) beárnyékolása lesz. Két év múlva már az erkélyről is frissen szedett szőlőt ehetünk. A pölöskei (ugyancsak 4 éves) már az idén adott 3 fürtöt az erkélyen.

Előzmény: Kulicz (745)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.08 0 0 745

Jól értem, 20 /húsz/ fürt egy tőkén? Az Afuz Ali-nak egy kilogramm körüli fürtjei vannak, mivel nekem már húsz éve van ez a fajtám, megtanultam, hogy csak akkor érik be igazán, ill.  akkor nevel nagy fürtöket, ha nem terhelem túl. A Moldováról csak néhány éves tapasztalatom van, de szerintem későbbi érésű, mint az Afuz Ali, így  szintén óvatosan kellene terhelni.

Ha szép hosszú indián nyárban lesz részünk, teljesen napfényben tartva jól beérhetnek a késői szőlők, nagy terhelés esetén viszont nehezebben érnek be a vesszők és azokra jövő tavasszal nagy szükség lesz, jövőre is akarunk szép termést!

Szép napos időt, mindenkinek!

Előzmény: budai2 (744)
budai2 Creative Commons License 2014.10.08 0 0 744

A Moldova nálam is késik. Az Afuz Ali is.

 

Mindkettő napról napra érzékelhetően érik, de még szemezve is éppen csak nem savanyúak. Közrejátszik az is, hogy enyhén túlterheltek. (4 éves tőkén -kordonos- kb 20 - 20 fürtöt hagytam).

Délnyugati fekvésű lejtő Gödöllő közelében.

Előzmény: Kulicz (741)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.08 0 0 743

Erről volt már szó h a kocsány szárad. Nekem a narancs ízű járt így meg vmi másik ismeretlen csemege, meg kb 2 ezerjó fürt is. Állítólag a terhelés közre játszik, de pl terheltebb tőkén nem fordult elő. Talán vmi betegség támadta meg, vagy nem tudom én is szeretném tudni.

Előzmény: Kulicz (741)
Falusi1 Creative Commons License 2014.10.08 0 0 742

Jó neked. Errefelé már lassan egy hete nem láttuk a napot, viszont még egy kis eső is esett.

Előzmény: Kulicz (741)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.08 0 0 741

Szép szőlőérlelő idő van. Kérdés, hogy ez elég lesz-e a Moldovának, mert még savanyú. De milyen festő színe van, kicsit az Ottelló-ra emlékeztet. Szőlőszem, neked milyen érettségű a Moldovád? Lehet, hogy csak nálam nem akar beérni? Déli fekvés pedig.

 

 

 

Az Afuz Ali nem ilyen hibátlan, de már érett. A középső fürtnek szárad a kocsánya, ez mitől van vajon?

 

 

Egy érőfélben levő fürt:

 

 

Attila és Hamburgi már ládában. Ezekkel sok gond volt, sokat tanultam mit kell velük ilyen nehéz évben csinálni/legközelebb/ Azért néhány tőke szinte hibátlanul teljesített:

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!