Keresés

Részletes keresés

de-guky Creative Commons License 2009.11.04 0 0 539
  Úgy tapasztaltam, ha sikerül elég magasan megtartanom az áltörzset nagyobb valószínűséggel virázik a banánom.
Előzmény: marimama51 (537)
de-guky Creative Commons License 2009.11.04 0 0 538

A dió levele ugyanúgy felhasználható komposztba, takarásra mint a többi fa levele.

Különféle tudományos cikkek ugyan nem ezt állítják, de én igen.

Nem pusztul el a fű a diófa alatt, ha össze van gereblyézve alatta a falavél.

Azért pusztul ki a fű a diófa alatt, mert  a lehulló levelek összefüggően betakarják vastagon a talajt megakadályozva a növényzet fejlődését.  Hosszú évek óta  a rengeteg diófa levéllel takrom a banánokat, persze vegyesen a többi levéllel.

Tavasszal zsákokba töltöm az egészet és a zsákban komposztálom

Felesbe földdel ültetem ebbe az anyagba a virágokat, növényeket és nagyon szépen fejlődnek.

Előzmény: drozy (534)
marimama51 Creative Commons License 2009.11.04 0 0 537
Szia!
Miért nincs szíved visszavágni a banánokat?Tavasszal úgyis kihajt.Nekem az áltőrzsből kb.20cm maradt,és mégis nagyot nőtt a nyáron.Közel 3 méteres lett.Most is visszavágom 60cm-re,és szalmával takarom.A dió levelét semmiképpen nem használnám fel.Egyenlőre még várok a takarással.Majd ha huzamosabb ideig jelzik a hideg,fagyos időt akkor takarom csak be.
lili0010 Creative Commons License 2009.11.04 0 0 536
fa forgács, de még korai
Tartomo Creative Commons License 2009.11.03 0 0 535

A dió (juglans regia) levelében juglanin van, ami a növények növekedését gátolja. Ezért szokott egy idő után kipusztulni a fű a diófa alatt, ahol nincs ősszel összeseperve a falevél. Ha teljesen szárazon tudod tartani a takarást, akkor  keverve szerintem használhatod. 

Én most csak átmenetileg takartam be a basjoot, mert az következő 1-2 hétre eső volt az előrejelzés az internetes meteorológiai portálokon.

drozy Creative Commons License 2009.11.03 0 0 534
Hali,szerintetek dió levelet vegyesen más levelekkel felhasználhatok a M.basjoo teleltetésére?
Ki milyen praktikus telettetést ismer túlméretezett banánokra?Két nagy csoportban van rengeteg 1,8- szármagasságú,és nicns szívem visszavágni őket nagyon,de levelem sincs h mindkét 2 méteres átméröjü csoportot betudjam ilyen magasan takarni.
THX
Laco84 Creative Commons License 2009.11.01 0 0 533
Szia Csaba08!

A maurelli és havasi banánból növényt szeretnék, mert mag alapján még nem sikerült kihajtatni!Tudsz nekem magot ae-ae és siam ruby red banánból?Mert ezek csak külföldi oldalakon vannak és onnan nem merek rendelni!Vagy még zöld színű kardvirágot is tudnál ??? Meghálálnám,megbeszéljük!
e-mail címem:lackoka84@vipmail.hu
Köszi!!!

Ü:Laco84
Előzmény: csaba08 (532)
csaba08 Creative Commons License 2009.11.01 0 0 532

Szia,

Én max. csak magokkal és magok beszerzési forrásával tudok szolgálni.

Csabi

Előzmény: Laco84 (531)
Laco84 Creative Commons License 2009.11.01 0 0 531

Sziasztok!

Keresnék Maurelli- és Havasi banán növényt!!!
Akinek van írjon és megbeszéljük a továbbiakat!

e-mail: lackoka84@vipmail.hu
Van lila-fehér és sárga-fehér angyaltrombita magom!Cserélném zöld kardvirág hagymára!!!!

ü: Laco84

bodzakert Creative Commons License 2009.10.31 0 0 530
Sziasztok! Tavasszal vettük a banánunkat, kiültettük, szépen megnőtt a nyáron, de most hogy itt a hideg, ideje betakarnom ugye? Jövő hétre kissé enyhülő időt mondanak, ezért vagyok bizonytalan. Van már körülötte avar, a levelei is megbarnultak ma reggelre, meg összeestek, szóval ideje levagdosni, és betakarni? Vagy várjak még vele egy kicsit? Ti mikor takarjátok?
piszvas Creative Commons License 2009.10.20 0 0 529
Köszönöm ez is valami.Majd körülnézünk vidéken,mert itt pesten nincs ilyen.Régen nekem is volt csirkém akkor még a piacon lehetett veni szalmát .Ma már nincs ilyen.
Előzmény: marimama51 (528)
marimama51 Creative Commons License 2009.10.20 0 0 528
Na, ez jó kérdés.Régebben voltak tyúkjaink,azok alá hozott a férjem a szalmát.Szerencsére maradt belőle annyi,hogy takarjam a banánomat.Tulajdonképpen,ahol gabonát aratnak ott szalma is van.Bocsi,de csak ennyit tudok segíteni.
Előzmény: piszvas (527)
piszvas Creative Commons License 2009.10.20 0 0 527
Köszönöm szépen hogy válaszoltál.Megnyugtató de volna még egy kérdésem.Hol szerzed be a szalmát?
Előzmény: marimama51 (526)
marimama51 Creative Commons License 2009.10.20 0 0 526
Szerintem nem lesz semmi baja a banánodnak.Huzamosabb ideig kellene fagynak lenni,hogy elfagyjon.Én szalmával takartam tavaly az enyémet.Egyébként az én banánom is takarás nélkül van még,egyenlőre így is lesz,hiszen most egy kicsit melegebb lesz az idő.Megszáradnak a levelek,ne aggódj.:-))
Előzmény: piszvas (525)
piszvas Creative Commons License 2009.10.19 0 0 525

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni a téliesitéssel kapcsolatban.Tavaly nagyon szépen áttelelt a banánom kint visza vágtam és avart raktam rákörbe nádszövet.Innen a fórumról kapam az infókat.Mivel most nincs avarom mert még nem hullotak le a levelek .aMI MEG LEHULLOT TISZTA VÍZ.Félek hogy be jön egy fagy és anyi lesz szegény banánomnak.még vissza se vágtam .Mi vel lehetne mással betakarni?Egy nagy sarjat vagyis már nővényt ki vettem melöle gyökere is volt az most csarepben van.Azt behozom a zárt teraszra ott nincs akkora fütés remélem ott jó lesz.Még valami sajnos volt még három sarj azok letörtek és nem is volt gyökerük.Az öregtőnek ugye nemleszbaja?Elöre is köszönöm segitségeteket kérlek beneteket válaszoljon valaki.Már aludni sem tudok a hülye idő miatt.

Sequoia Creative Commons License 2009.10.19 0 0 524
Köszi neked is. Be fogom hozni - de még várok vele, amíg fagy nincs. A legutóbbi hidegekben még teljesen épek maradtak a levelei.
Előzmény: ticket mouse (522)
ticket mouse Creative Commons License 2009.10.18 0 0 523
A szél beszaggatta a leveleket.
ticket mouse Creative Commons License 2009.10.18 0 0 522
Fagymentes teleltetőhelyen sosem volt banánom. Kint az udvarban az "öreg" banán visszavágva, takarva. Egy idei sarj pedig bent a szobában, ablakban, ha esetleg az "öreg" elfagyna. Szóval szerintem a szobában is teleltetheted.
Előzmény: Sequoia (519)
csaba08 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 521
Sziasztok,

Banán ügyileg érdekes infóval szolgálhatok.
Jómagam is rabja vagyok a banánoknak, magokkal próbálkozom a beszerezhető összes félével több-kevesebb sikerrel.
1 hónapja jöttem haza Teneriféről, és mint tudjuk Tenerife a banán export egyik nagy alakja. Rengeteg banánültetvénynél jártam, nagyon gyönyörűek voltak, hoztam is haza gyökeres élő növényt. Ha jól tudom Tenerifén a "Musa nana" az exportra szánt banán.

És az infó, amit kint gyűjtöttem:

Tenerifén elkezdték kiírtani a banánültetvényeket, mert rájöttek, hogy a világ legdrágább növényéről van szó! Oly annyira, hogy idén már az Európai Uniótól kaptak segélyt az ültetvények fenntartásához.

Infó a növényről: Van belőle "fiú" és "lány" növény is. De igazán csak banán növényt tudsz vásárolni. Ezt elülteted és nő-növöget a növényed. És elkezdenek jönni az oldalhajtások! Na ezeket nem szabad levágni, mert az egyik lesz a "fiú" a másik a "lány". Hogy melyik melyik, azt csak a termésből tudni meg! Mert mindegyik hoz termést! Az exportra a "lány" növény termései kerülnek, ezeken a banánokon nagyobbak, szebbek a banánfürtök, a termés is finomabb, nagyobb.
A "fiú" növényen sokkal kisebb fürtök lesznek, termésük kisebb, ízük fanyarabb.
Gondoltátok volna?
Minden banán növény 18 hónapig él. 9 hónak alatt éri el azt a nagyságot, kort, amikor megjelenik rajta a "virág" és az első kis banánka, és újabb 9 hónap telik el a szüretig, még beérnek a banánfürtök. Ezután a "banánfát" tőben kivágják, mert ha nem vágják ki, akkor az a fa már sohasem hoz többet virágot. Viszont azzal hogy tőben elvágják a fát újabb sarjak fejlődését segítik elő és indul az egész folyamat előröl. Még valami, amikor a virágnyúlványon már nem jelenik meg több termés, a virágnyúlványt is levágják az utolsó termés alatt, mert különben elveszi a "fától" az erőt a banánfürt beérleléséhez.

No, így zajlik Tenerifén a banántermesztés. :)) Legalább is Nekünk ezt az infót atták a banánültetvényeken.

Üdv: Csabi
Előzmény: A77 (518)
Eddke Creative Commons License 2009.10.14 0 0 520
Köszönöm szépen! Akkor még 2.5 hétig nyugiban leszek:-))
Előzmény: .::yvett::. (514)
Sequoia Creative Commons License 2009.10.14 0 0 519
Wieder, Marimama, köszi a véleményeket. Szóval akkor ott tartunk, hogy 1:1 az állás a hűvös vs. szoba érvekben. Tavasszal még sajna nem tudtam volna kiültetni, mert nyár vége óta van kertem. Előtte a növény cserépben lakott a panelerkélyen. Az egyévest úgy értettem, hogy ez az első nálam töltött éve - és nem nőtt valami óriásira: kb. fél méter a törzse, 1 méter magas az épp fejlődő levelével együtt. Nyár vége óta kertben van, de továbbra is cserépben, mert eleve is úgy gondoltam, hogy az első telét még ne töltse kint. És nekem is pont ez a dilemmám: vajon úgy működik-e, mint rokonai, a trópusi banánok, tehát szívesen nőddögél egész évben, ha a körülmények engedik; vagy pedig - mivel maga nem trópusi növény, hanem meglehetősen mérsékelt éghajlatról származik, vajon többet árt neki a téli meleg, mint amennyit használ? Mivel bent - a télhez képest - igen világos helyet tudok neki adni (egy délkeleti ablak és egy délnyugati teliüveg ajtó közötti részen), viszont a hűvös de fagymentes teleltetőhely megteremtésével gondom van, ezért én a szobára hajlom. Ha erősödik a télen, akkor tavasszal a fagyok múltával kiültetve már jó repülőrajttal indul, és jövő őszre komolyan megerősödik, ha meg gyengül a télen, akkor még mindig helyrehozhatja a jövő tavaszi kiültetés. Mit gondoltok?
A77 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 518
Ok, köszi, akkor hagyom , én is erre gondoltam.
ticket mouse Creative Commons License 2009.10.14 0 0 517
Én is hagynám.
Picik a sarjak, gyökerük sincs talán. Télre jól betakarod őket, tavasszal majd kihajtanak.
Előzmény: A77 (515)
.::yvett::. Creative Commons License 2009.10.14 0 0 516
Elég nehézkes a leválasztás:-(
Én hagynám.
Nálam tavaly elfagyott az anyanövény,a sarjak viszont szépen kihajtottak.
Előzmény: A77 (515)
A77 Creative Commons License 2009.10.14 0 0 515
Erre esetleg ötlet ?
Előzmény: A77 (499)
.::yvett::. Creative Commons License 2009.10.13 0 0 514
Szia!
Kb három hét volt,ha jól emlékszem.
Előzmény: Eddke (508)
.::yvett::. Creative Commons License 2009.10.13 0 0 513
Ensete Glaucum.
Előzmény: csaba08 (512)
csaba08 Creative Commons License 2009.10.13 0 0 512
Ez melyik fajta?
Előzmény: .::yvett::. (504)
wieder Creative Commons License 2009.10.13 0 0 511
Valóban. Mo-n őshonos növények legtöbbjének - persze messze nem az egésznek - kell a pihenő időszak. Illetve, valóban érdekes lenne a 3 méteres banán a szobában.
Előzmény: marimama51 (510)
marimama51 Creative Commons License 2009.10.13 0 0 510
Azért ha egy kicsit belegondolsz,nagyon rövidek a nappalok, kevés fény éri a banánt.A legtöbb növénynek kell a pihenő időszak.Érdekes lenne egyébként a közel 3 méteres basjoom a szobában.:-))))))))))))
Előzmény: wieder (509)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!