ez már egy fokkal jobb de a szabályozó még mindig messze van a fűtéstől.
A pihéket az égők égetik el mert a levegő oda megy a vizben nem büdösödik. afelső égőre kevesebb pihe rakódik
A másik megoldás és az a jobb ha a ventilláto a fűtőtől szívja felfelé a levegőt, de akkor a hűtőgépből készültet a felsőő lapot le kell szigetelni, akkor a tojásról szívja el a levegőt és oldalt megy lefelé a meleg levegő.
az alábbi rajzra elfeledtem a hőmérőt az közvetlen a szabályzó mellet volt és egy középen. a két hőmérőnek "ha egyformán van bekalibrálva" 0,3 fok külömbséggel kell lenni a felső melegebb. Avízes tálcát természetesen alulra kell tenni. Nem baj ha 2-3 egyforma van mert a keltetés végén nagyobb pára kell A keltetés folyamán álltalában 55-60 % reletin páratartalom a keltetés végén 80-85%.
Pipa hőmérőt használok mérésre 18 cm-est a hűtő oldalán lesznek lukak így tudom minden szintet mérni külön 1-2 2-3 3-4 tálca közt mérni a hőt .!Aba igazad van hogy a víz alati hejezkedik el a fütés egy kicsit büdit csinál ha belepotyognak keléskor aprohéjak és pihék ,de a ventilátor a pihét amikor kelnek akkor is bele kavarja a vízbe szerintem . Nyílást az ajtó alsó részére szoktam fúrni és a belső felső részre!
Ezt a meg oldást le tudnád valahogy rajzolni vagy képet fel rakni
(Én a felső részére raknám a ventillátor után raknám az égőket. Hogy állandóan fúja a melegebb levegőt. közvetlen utánna a szabályozót, hogy ne fújon melegebb levegőt a tojásokra.)
kb ílyen volt a régi gépem igaz nem méretarányos A ventillátor lefelé fúja a levegőt kétoldalt szívja felfelé. A szellőzőket kis forditós lemezzel lehet elzárni.
Én a felső részére raknám a ventillátor után raknám az égőket. Hogy állandóan fúja a melegebb levegőt. közvetlen utánna a szabályozót, hogy ne fújon melegebb levegőt a tojásokra. alulra azért nem jó az égő"fűtés" de egyik fűtés sem mert: a vízet véltlen is ráöntheted, mert amikor kelnek a kis csibék a pihe többsége lefelé száll és rettenetes büdös lesz.
Ha teheted vegyél egy külső -belső hőmérőt már nem olyan drága és a szinoros érzékelő részt tedd be külömböző helyre a keltetőben, mindenhol egyforma hőmérsékletnek kell lenni.
Az alsó részt ahol most vannak az égők oda csinálj friss levegőnek 2 nyílást és ahol a ventillátor lesz oda 1-et.
Remélem elkeseritettelek, de álltalában így műkszik jól a keltető.
Megpróbálok egy sematikus rajzot készíteni Rajzolásban nem vagyok jó és felteszem.
Ma befejeztem a hiányzó tálcákat is Fapeter és Pirosvillám le rajzoltam hogy hogy szeretném meg oldani a fütést a keltetöbe remélem nem nagyon bonyolultnak rajzoltam A hütö alján ahol volt a motor valamikor ara a kis padkára szerelem egymás mellé a 2 db 100-as izot a padka tetejére rakok egy rostát és ara alumínium tálcát, amibe rakom a vizet a párának.A meleg felfele szál és így melegíti a vizet ami párolog, az egyik sarokba rakom a ventilátort ami szíja a levegőt ,és egy tölcsér ulaku szűkítővel bele vezetem egy PVC csőbe ami a sarokba lesz rögzítve ,és szakaszonként ki fúrok,igy biztosítanám a levegő keringését és a hőmérséklet egyenletes el osztását. Mit szóltok hozzá (NE KÍMÉLJETEK)
Igen a kelteő úgy van kialaktíva, hogy amikor a bújtatásra került a sor vizszintesen álltak a tálcák és ez alá egy olyan télca van betolva aminek az allján rosta szövet van. abba potyognak a kis csibék. A tojás sorok nem érnek egymáshoz.
Szia . A kérdésem a következő..látom hogy van a tálcád meg csinálva . 1: Amikor a tojásokat egymás mellé pakolod, a következő sor tojás NEM ér hozzá az előzőhöz????? 2:A keléskor a csibék azok le potyognak valamibe mert a két profil közt gondolom ki esnek??
Bocs, hogy nem vettem észre a leveledet, de nem is kaptam meg. A hűtéskor a tojásnak 22-25 fokra kell lehűlni. Ezt úgy tudod legjobban "megmérni", hogy a csukott szemhélyadhoz teszed a tojás hegyes felét és akkor elég a hűtés ha a tojást hidegnek érzed.
A képen elég jól látszik milyen a profilja 25 mm magas 15mm széles az alsó rész a magasságánál 5mm a teteje 3mm. A léceket a tojás nagysága miatt lehet szélesebbre rakni ill. közelebb egymáshoz ezen a képen normál tyúk tojás van a csúcsok 43mm vannak egymástól. A gépben ezen a képen ahogy vannak balara és jobbra forognak tálcával együtt 45-45 fokban. Ha a nem fias tojást benne hagyod a gépben hőt von el és a mellette lévő tojás nem túd eléggé felmelegedni. Ill több energia is fogy el. A tojást nem tudod mitől pusztul el, Ha csak nem fias akkor tudod miért halt el az embrió. A többi tojást iil embriót is megfertőzheti.
Szia! Arra a kérdésre, megadhattam volna a keresőt, de alapból feltételezem, hogy mielőtt valaki kérdez előtte keres. (Legfeljebb nem talál.) A két cég pedig már előtte is szerepelt ezen a fórumon, nagy újdonságot senkinek nem jelenthetett.
Szia pirosvillám!Írtam emailt,de még nem kaptam választ!De találtam egy hasznos infót itt az oldalon!A szellőztetés alkalmával mennyire mennyen le a hőfok kb?
azokat a tojásokat, amik terméketlenek, de egészségesek, nem szoktam kivenni a keltetőből, nem zavarnak ott senkit, és ebben a kialakításban szükség is van rájuk.
Más a helyzet, ha a tojás valamilyen egészségtelen állapotot mutat, akkor ki kell venni! Akkor szoktam újságpapírból egy gombócot gyúrni a tojás helyett.
Az igaz, de lámpázás után nem minden kosár van tele és össze vissza gurulhatnak, ez egyszerü és a kosárba is beszerelhető pillanatok alatt. Kb egy 3 szög alakú léc meghatárotott távolságra berakva . Akár a kosár hézagában is lehet rögziteni.
én pedig simán telerakok egy megerősített almáskosarat tojással, és az van a keltetőben. Amennyit forgatáskor tudnak mozdulni, az a forgatás lassúsága miatt nem okoz problémát, ha elmászkálnak a tojások, lámpázáskor helyrerakom.
Tehát semmi nincs a tojások között, azok egymást támasztják.
Lámpázáskor egyesével simán ki lehet emelni a tojásokat,
a tálca előre van döntve (-45fok) így az egymásra boruló tojások megtartják egymást. Jól bevált módszer, gyorsan lehet lámpázni is.
Hát, ez attól függ, mekkora a keltetőtér mérete a tojások számához képest! :-)
Nálam kb 130 tyúktojásnál, naponta kétszer van átszellőztetve a keltetőtér,
hűtéssel egybekötve, amit úgy ellenőrzök, hogy addig szellőztetek, amíg 20-22 fokig csökken a belső hőmérséklet, akkor leállítom a befúvó ventillátort.
Ha közben a tojások hője miatt emelkedik a hőmérséklet, újra szellőztetek.
Ha letelik a hűtési idő (10perc) újra felfűtöm a keltetőt.
Ha tudom, hogy lámpázni fogok (akarok) akkor a szellőztetés-hűtés idejére tervezem azt, és így nem terhelem feleslegesen a tojásokat sem.
A tojások gurulás mentesítését ugy szoktam hogy sorba a tojások és a kimaradó pár centis hézagot hungarocell oldom meg közé ez néha változó atól függ mekkorák a tojások olyan vastagságút helyezek oda.
Szia pirosvillám nem ismerem azt a forgatási technikát amit mondasz de ha tudsz róla képet fel rakni vagy egy linket ,nagyon meg köszönném.minden megoldás érdekel az ember mindig tanul valamit!!!!!!!!! A hő szabályzatot én csináltam rendeltem egy maszektól membránt kapcsolót a netröl , persze asz egészet össze szerelem és utána szétbontom és minden egyes fém alkatrészeket lefestem
Szia én a tojástartókat profillécekkel oldottam meg és igy a tojások nem gurultak össze vissza. LÁtom a hőfokszabályozást gergely féle keltetőből való, vagy annak utánzata. Nekem is az van. A Gergely-féle keltetőkben voltak tojástartók és annak a léceit fel lehet használni.
Ne felejtsd el nem mindegy h egy modellt raksz össze vagy egy olyan gépet amelyik árammal üzemel, fűtés van benne, netán forgató. Tehát egy párás készülékben 220volt, ha nem jól van bekötve kész öngyilkosság, ha a fűtőtest zárlatos lesz tűz keletkezik. Ezért az alkatrész küldőd nem fog garanciát vállalni. Kérdezzél meg egy villanyszerelőt milyen veszélyes ha nem jól van bekötve. Ha netán( ne adja isten) valakit agyon csap a keltetőd te mész börtönbe. Ha hiszed ha nem ez felelőségteljes munka. Én komolytalannak tartom azt a tervezőt is aki ....elküldi neked, hogy te építsd meg.
Bocsi, hogy megpróbáltunk lebeszélni, de álltalában aki keltetőt épít volt tapasztalata a keltetésben és volt keltetője alapja.
Kérdezted a végén akkor meg van az esélyem rá nem?Én válaszolok rá: egy szóval: NINCS.