Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Szia Gyula!A kék és japán Izabella nekem is megvan,a fehérről már hallottam/white Isabella/,de a rózsaszín nekem is új!Esetleg bótolhatnánk,cserébe adok olyat amilyet kérsz.
Na a sajátom elfelejtettem lekapni, de érdekes módon a fürtök eltűntek róla. Gondolom a tyúk és kacsa is segített ebben. A levélzet tök egészséges, semmi gond. A szomszédét nem tudtam lekapni, de ott se peronosz van, hanem tápanyag gond. 99% nitrogéntöbblet. Mivel még sose kapott tápanyag kiegészítést 2x kapott idén lombtrágyát. Lehet sok volt neki.
Ismerősöm izabellájának levele valóban elkapott valamit:
Talán lisztharmat, mert a teljes fonáka érdekesen néz ki. De lehet tévedek, nem tudom. De nem egészséges.
Íme a csak hosszú csapon termő saszlára hasonlító szőlőm legnagyobb fürtje:
Még mindig savanyú... A bogyó lédús, vékony héjú. Tökre mint a saszla.
Szia Szőlőszem, szerintem jó gondolat az oltás helye alá oltani, kérdés, hogy lehet-e? Csináltam már ilyet, de gondot okozhat, ha az idős tőkén a gyökerek magasan helyezkednek el és vastagok. Fiatal, 5-6 éves szőlőnél ilyen még nem fordulhat elő, ha harmatgyökerezve volt, nekem azonban van több mint nyolcvan rizling tőkém, ami átoltásra vár és 25 évnél idősebbek. A helyzet az, hogy nálam /is/ a zöldre fás oltás olyan jó eredményeket hozott, hogy a gyökérnyakba oltásról szinte teljesen lemondtam, idén kipróbáltam a törzsbe oltást, az is jó, kérdés hogy később hogy teljesít a tőke, erről még nincs tapasztalatom, de jövőre már lesz.
Tehát szerintem amit írsz, az a legjobb változat lehet, ha fiatal tőkéről van szó. Minden esetre van még idő kigondolni. Az Éva nálam sem terem, de még reménykedek.
Nem tudom hogy a négyből miért jobb ez az egy,de talán 3-4 év múlva lesz valami sejtésünk.A barátomnál tavasszal húsz vesszőt teszünk le olyat ami két fürtöt hozott,egyet illetve egyet sem.Mindegyik meg lesz jelölve hogy melyik tőkéről van,aztán meglátjuk ha elkezd teremni mit is mutat.Ezt egyszer ki kell kísérletezni mert vannak furcsa dolgok,legjobb példa erre a kadarka.Kadarkát szaporítani csak csapról szedett vesszővel szabad mert különben rugós kadarka lesz belőle!De visszatérve az Évához a jobban termőnek a vesszője biztos jobbat is örökít.Tavasszal megpróbálom rövid csapra metszeni,kíváncsi vagyok akkor majd mit mutat.
Én csak arra vagyok kiváncsi,hogy az Éva szőlőm mért nem terem öt vagy hat éves korában még hosszú csapon sem./Tavaly termett egy pici fürtöt/.Ezt a rejtélyt bogozza ki valaki!
Kedves Ali-bá!Nem tudom olvastad-e a Kertészet és szőlészet 2014-2 számát.A cikkben nagyon szépen és
érthetően/fotókkal is/ leírja a szerző a gyökérnyakba oltást.Másutt olvastam,hogy lehet úgy is,hogy egy oltóvessző helyett két különböző fajtát olt-amit Te korábban javasoltál nekem-helytakarékosság miatt.
A leírást mindenkinek ajánlom a figyelmébe,mert -szerintem-nagyon egyszerű művelet.A cikk szerzője nem más mint Dr.Baglyas Ferenc, a Kecskeméti Szőlészeti Főiskola tanára.
Szia Kulicz!Csak azért kérdeztem,hogy milyenbe oltasz,mert tavaszra én is "átalakítom" a fajtaválasztékot.
Úgy akarom,hogy tőkenyakba oltok két fajtát.Olyan fajtákat,amelyek betegségre hajlamosabbak,de mégsem akarom teljesen kivágni.Úgy gondolom,hogy az oltás alatt az alanyban jobb növekedési erényt tudok elérni,
mintha karba oltanám.Mi erröl a véleményed?Majd még azért Ali bá-t is megkérdezem.
Fehér kék és rózsaszín? Ezek meg miféle fajták? Izabellából csak a sima izabella (kék a színe és szagos), és a japán van tudtommal. Nem kevered esetleg más direkt termővel?
Szia. Nekem van négy fajta. Amit többnyire ismer mindenki a kék izabella van a szagos,a fehér a rózsaszínű izabella és a japán izabella.
Egyik fajta sem szenved semilyen betegségben. A fehéret és a japánt viszont nagyon szeretik a darazsak. A kék még elég húzós,a fehérből és a jappánból már csak csipegetnivaló van,a rózsaszínű már elfogyott.