Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Értem, ezek szerint betegségek okozták a lombhullásodat, lisztharmat v. peronosz, esetleg mindkettő, mert ritkán ilyen is előfordulhat. Minimum 25 éve nem volt ilyen zűrös év, emlékeznék rá. Kezdődött a bundásbogár rügyrágásával, atkával, lisztharmattal, botritisszel, csoda, hogy van szőlőnk a vajas kenyerünkhöz.
Igaz, hogy nem nálam kell nézni, hogy volt-e fagy, hanem az a kérdés, hogy Kramcsák István szőlőjében fagyhatott-e. Vagy pedig nem betegedett-e meg a lomb, mielőtt lehullott.
"Hááát, nálam teljesen zöldben van minden. Nem korai ez egy kicsit, a lombhullás korai fagy következménye lehet, volt ilyen?"
Nem emlékszem fagyra idén még. Azt is lehetségesnek tartom, hogy a betegségek vitték le a lombot, nálam ugyanis főleg a fertőzött lomb hullott le, de közben ugyanazon a tőkén az egészséges rész még élénk zöld, és egyáltalán nem hullik. Ezt úgy értsd, hogy a nem permetezett tőkén, ahová véletlenül jutott némi védelem, azokon a vesszőkön semmi lombhullás sincs, de a tőke többi részén már a lomb 10%-a van csak fenn.
Nem vagy egyedül a problémáddal.Én az ősszel ültettem oltványokat/Villányból!/Jó néhány már teljesen kopasz.Sajnos csak háromszor permeteztem,mint a többit,és ez kevés volt.Én is azt javaslom,amit Kramcsák,
vedd fel nagy földlabdával és vidd be fűtetlen világos helyre.Én azt csináltam,hogy átlátszó műanyag zsákot
húztam rá,még korábban,amit gyakran szellőztetek.Pici levélkék jelentek meg rajta a csúcs közelében.Az már jó lenne,ha legalább az alsó rügy be tudna érni.
Más fajták viszont fél-egy métert is nőttek,és nem hullott le a levelük.Ők rezisztensebbek.Valószínű,hogy inkább őket tartom meg,és nem bánkódok azok miatt amelyek felkopaszodtak.Olyan sok jó rezisztens fajta van,hogy kár a pénzt és időt pazarolni azokra,amelyek betegségre hajlamosak.Nekem/már/ez a szemléletem.
beer monster, én ettem a szőllő szem jápán izabelláját ,neken bejönn/ ez a labruszkás íz, nagy fürt, jó íz tetszetős szín, jónak ítélem, én is fogok oltani belőle. a fehér izabellának van egy másik neve is , nem jut eszembe , már itt a fórumon tárgyalva lett róla korábbi hozzá szólásokban keres rá.
budai II,/ nem a focista!/ vicc , először kérdezem , hogy hol vetted? én szlovák oldalon láttam hirdetni Molnár farm ? talán / nekem is meg tetszett, de úgy látom nagyon meleg igényes déli fajta. ha optimálisan ültetted el /jó földbe, védett hely, stb, most még meleg és fény kellene, hogy az a kis veszőcske 2-3 szemre beérne!de úgy gondolom, hogy már ez veszet fejsze nyele , mert már nyugalomban van a növény , sajnos ez az év ilyen pocsék , nekem is a július 15 i oltásaim nem valószínű ,hogy beérnek, meg állt és visza felé fordult a növények fejlődése , ezen 3 hét 25 c meleg segítene, ami már nem valószínű. búra alatt mesterséges fénnyel kezelheted kivéve földel együtt vödörben bent a szobában , persze ha meg éri már mint az ára . de csak így tudod meg menteni! szerintem máris vidd be , nehogy betakard a zöld veszőt azonnal befullad ,/ meg döglik/ nem túl nedves talajban , meleg és fény kell , amit megtudol tenni , /az ablakba kirakni déli oldalra hogy érje a fény. az áttelelés ajánlott fagymentes helyen.de nem melegben mert a gomba plusz 5fok felett dolgozik , esetleg enyhe rezes kezelés max 1% os.
A fehér izabellából ennyi maradt mutatónak. A levelei kerekdedek,ez a legfőbb jellemzője. Az íze tipikusan izabellás,a fehér jóval édesebb a kéknél és persze a fürtjei is nagyobbak ettől az elbújt példánytól,amely csak azért maradt meg,mert az asszony nem vette észre.
Sokáig kutatam,leirásokat kerestem a neten és könyvekben,de semmi érdemlegeset nem leltem. Azt hittem,hogy helyi érdekesség mignem 2011- ben Erdélyben jártam és bizony a falusi udvarok lugasai nagyrészt ebből a fajtából álltak.
Szeptember közepére már szüretelhető,bőven terem és kiegyensúlyozottan.
A rózsaszínűről már csak jövőre lessz kép,hacsak valamelyik barátom nem hagyott mutatóba a tőkéjén egy pár fürtöt. Szüretkor,ha rögtön préselik kellemes fefér bort lesz belőle.Két - három nap áztatás után viszont nevéhez illő színű a bora. A levele nagyon hasonlit a kék fajtához.
Annnyi kiegészítés, hogy korában már foglalkoztam a fajtával, és ott adtam egy fordítást a fajta tulajdonságokról (ha valakit érdekel, de nem tud oroszul)
A Japán Izabelláról én sehol nem találtam leírást.Pedig évek óta kutatom a származását.Az a gyanúm,hogy ez egy kitalált jól hangzó név.Ha valakinek van információja róla,szívesen venném.
Saját tapasztalat:A fürtje nagy,vagy nagyon nagy,átlag 500-1000 gr.ágas,kúpos,laza.Bogyó:kb.6-8 gr.ovális,rózsaszín.Íze erősen labrusca,még a kék Izabellánál is brutálisabb ízű.Bogyó héja vékony,de rugalmas.Bogyó belseje nyálkás,lédús.Érési idő szeptember közepe.Betegség ellenállás :teljesen rezisztens.
A levele nem hasonlít a kék Izabellára,nem kerek,vagy ovális,hanem 4-vagy 5 ágú,erősen elkülönülő öblökkel,levél széle fűrészes.
Tavasszal ültettem, és azóta talán 30 cm-t hajtott. Vagy a csigák rágták le a leveleit, vagy az a kevés is lehullott, ami volt neki, jelenleg egy mini veszőcskéje van. Félek, hogy bármennyire takarom, elfagy a télen, ezért arra gondoltam, hogy kiemelem és egy nagyobb cserépben a fűtetlen garázsban átteleltetem. Ott nincs fény, de fagy sincs. Másik lehetőség, egy fűtetlen szoba, ahol azért garantált plusszok vannak (10 -12 fok) , és a szőlő igényei szerint kerülhetne szórt fényű helyre, vagy ablak közelébe. De mik az igényei az ilyen átteleltetésű szőlőnek? Mennyire kell nedvesen tartani a földet, mikortól lehet melegebb és naposabb helyre vinni? Mikor szedjem ki a jelenlegi helyéről? Ebben szeretnék tanácsot kérni. Előre is köszönöm.
Van valakinek tapasztalata a villányi oltványokkal kapcsolatban? Feltűnően olcsó és nagy a fajtaválaszték. Van néhány fajta, ami érdekelne valószínűleg fogok rendelni, ha valaki megbízhatónak tartja.