Szia, minden kétforgós lezli jól szól, csak vannak amelyek mégjobban :-)
Nemcsak a csöves erősítés számít, hanem a doboz hangolása, a hangszórók fajtája és nagyon lényeges a crossover is. Tehát javaslom a fatokos orig. lezliket: 21H, 22H, 44,45,46,47,122,142,145,147,242,245,251. A fekvőlezlik sem szólnak rosszul: 222,247,351. Esetleg a tranyós 710, 770, aztán később upgrade 122-re.
Van egy eladó E-100 egy ismerősömnek. Amennyire jól tudom, 4kiló az ára, elmondás szerint jó állapotban van. Én pénteken fogom megnézni, valószínű, hogy nekem nem fog kelleni (én nagyon jól megvagyok a DB5-tel), de azért megnézem. Én Tehtube javaslata ellenére - miszerint jól szól az én Solton rotosonic leslie-m a DB5 beépített digi overdrive-jával - mégiscsak csöves leslie-t szeretnék. Csak jobban szól egy preamp segítségével a "természetes" overdrive! Ha valakinek van - up to 2kiló - csöves falacija, az jelezze, legyen szíves.
Szóval pénteken írok, hogy milyen az az E-100. Üdv.
Szép!! Gondolom, nem hazai a kép. Persze csak pedálsorral lesz oké mostmár :) Fél milla körül tehát már lehetne szerezni itthon E-Hammondot? Az esetben lehet, hogy elkezdenék "gyűjtögetni". Ha több/kevesebb, akkor is... Muszáj lesz.
Uraim: profilváltás miatt a nagyon hozzámnőtt, szeretett A100-asom el kell adjam. Mint tudjátok, maga a hangszer és hangkaraktere még a B3-asok közt is kiemelkedő, a két világsztár is felsőfokon beszélt, írt róla. Folyamatosan jókarban tartott. A legjobb évjárat: 1961.12.04 Félév garanciát adok rá. 1,2M Az ára szerintem nagyon méltányos. Üdv Zsolt 1 200 0606, 20 347 9517, arsic@t-online.hu
Az E-ben a perka normális, tehát monofónikus. Amíg az egyik hang le van nyomva, addig nem indul újra. Annyiban formabontó hogy nem a szokásos oktáv, kvint hangok vannak, hanem több drawbarból rajzoltan kevertek. És azok között pont a Third nincs. Egyébként nem nagy ügy azt bekötni, a Secondot meghagyni, a többit kiherélni.
A hangképe kicsit sávhatároltabb marad ugyan, de gyakorlatilag egy 2×5+2 oktávos foldbackelt M100 at jelent.
Ezt érdemes végighallgatni, végignézni. Nem Hammondos a zene, de a legjobb hammondos időszakot eleveníti fel és érdemes orgonásba is átültetni zenészkollégáknak. A képaláfestés meg egyenesen.....zseniális :-)
Találtam egy "The Hammond B3, C3, A100 disassembly and restoration manual for non-technicians" című 166 oldalas dokumentumot képekkel illusztrálva pdf formátumban. Ha valakit érdekel, át tudom küldeni MSN-en. (191 Mb.)
Ja, igen, az E orgonákról annyi kérdésem lenne még, hogy a perka az gondolom normális amúgy, ugye? Ezalatt azt értem, hogy nem olyan, mint a TR-ben pl, ahol szintén nem volt 2nd és 3rd, viszont azt is átkötöttem, de nem értem el vele az igazi perkát, mivel nem úgy működött (ha egy bill-t lenn tartottam és másikat nyomtam le közben, akkor IS dolgozott a perka).
Szépen betetted a perkablokkot a fémlemezbe, ez így teljes értékű hangszer.
Szépen megtisztítottad, felújítottad, gratulálok. Ez azért is hasznos, mert megismered alaposan a szerkezetét. Nagyon jó orgonád lesz, koncertre meg páratan, legalábbis itt a dübörgő nagy fenejólét közepén.
Érdekes a totál átlátszó orgonaszekrény. Anyaga tényleg 80%-ban nitrogén, 19% O2, miegymás? :-)
Valóban, igazán jazzt ahogy Jimmy Smith és sok sok követője játssza, B3-mal lehet maradéktalanul előadni.
Mindenkire érvényes: olajozásnál a generátorba mehet, legfeljebb a padlóra, cipőnkre csöpög a felesleg, a motorba azonban nagyon minimálisat, vagy inkább annyit se, mert lehet szétszedni, pucolni a scannert! És még évente sem, inkább kettő.
Nekem sokáig M3-asom volt, és mivel jazzt akartam rajta játszani, hamarosan váltani akartam. Mivel hordozható orgonát akartam, ezért nem egy teljes faszekrényesre hajtottam, hanem csak erre:
Itt van pucolás közben:
Mivel ez egy b2-es volt, kicsit dolgozni kellett ezen:
Az A0-28 erősítő már folyamatban van. Egyébként teljesen működőképes így is :) Ezek mindent kibírnak.
Szerintem össze kéne dobnunk a pénzt és egyben megvenni Tony Monaco és Jimmy Foster összest. Kb. 300$ az egész. Minnél többen lennénk, annál olcsóbb lenne. Nekem Foster tetszik a legjobban.
Hammondos testvéreim! Véletlenül nincs valakinek Jimmy Foster-oktatóvideója? Hozzájutottam egy hanganyaghoz, ami álltólag videóról van leszedve és eszméletlen jó! De sajna sehol sem találok videóanyagot, internetes boltokban sem...
Az E sorozat billentyűi megegyeznek az L billentyűivel. Ezek a vágott billentyűk nagyon hasonlóak a waterfallhoz. A hátsó rugólap (1), az u alakú hordozólemez, a kontraktnyomó (2), a megakasztó horog (3) és fölülről még a műanyaglap is pont az. Különbség csak, hogy a vágott konzolos, tehát túllóg a homloklemezen, ezért elölről semmi nem fogja a billentyűt, könnyebben lötyöghet és a két közeli bilentyűsor kissé akadályozza a szimultán kétmanuálos játékot. A fekete billentyűk tök ugyanazok (4).
Előbb a vágott, majd a waterfallt mutatom:
A waterfall nem nagyobb, széltében, hosszában, felületében ugyanakkora. A különbség alul van. Kicsit más a mozgása. A vágott nagyon jó, a waterfall egy kicsit mégjobb a sok egyébféléhez képest.
Van Trambinak egy állat Soltonja, azt nézd meg. Sok pénz...relatív. Egyszer kell beruházni aztán kész, nemúgy mint egy autó, számítógép=modern, elavuló szinti, ami örökké nyeli a pénzt. A beruházás meg mehet részletekben is kategóriákban egyre feljebb haladva. Türelem.
Árban hol vannak ezek az eladóak az eBay-eshez képest? Billentyűi mekkorák összehasonlítva egy L-100-éval pl (azt leszámítva, hogy nem waterfall)?
Kétszer játszottam A szérián, köszönhetően Nektek (Laurens Viktornak is)... hát, maradandó élmény volt. Nekem az, hogy waterfall billentyűn játszottam, inkább valami pszichikai élményt nyújtott, minthogy fizikait (nem tudom, hogy mit és mennyit lehet érezni fizikailag abból, hogy a Hammondnak waterfallos, vagy vágott billentyűi vannak). A tudat, hogy teljes, nagy "tégla" billentyűket nyom le az ember, azt éreztem kellemesnek. Ráadásul akkor még összehasonlítási alapom sem volt... Örömmel töltene el, ha valamely Nagyhammond tulajdonos lehetőséget adna egyszer, hogy újra átélhessem ezt, és hogy összehasonlítsak :)
Trambit pont most kérdeztem az eladó spinetből kiszerelt Lezlijéről. Már egy olyannak is örülnék. Sajnálom, hogy anno nem szereltem ki a TR-200-ból... Nem tudom, miből kifolyólag nem használtam. Talán, mert tél volt, hideg, és 2 perc volt, hogy bemelegedjen és felgyorsuljon :o)
Sok pénzbe kerül ez a játék, de aki tudja, hogy miről szól igazából, annak mindenképp megéri.
Trambinak van egy ilyenje ami elvihető. Nem dán hanem német és sokkal szebb állapotú. Tudok két amerikait is. E112, E133. Gyakorlatilag olyan mint egy 2×5 oktávos M100-as.
Leslie: csak forogjon alul-fölül és lehetőleg a klasszikus építésű legyen. Eu klónban is egész jó hangúak vannak.
Anyagi helyzeted miatt akkor nem is javaslom a Motion Sound KBR 3D-met :-)
Igen, pontosan ezért gondoltam erre, mert már Te is soxor leírtad. E széria érdekel régebb óta, mindig keresem eBayen, most van is egy. Pontosan nem vagyok tisztában az árakkal, de úgy látom, hogy ez egészen elfogadható ár, figyelembe véve az állapotát. Igaz, hogy dán gyártmány, nem tudom, ez mennyit befolyásol hangján, de erről is volt már itt szó nem egyszer, hogy az USA az valamiért a best.
Leslie-ről pedig nem is beszélve... Anélkül még mindig nem teljes a hangzás. Egyelőre egy E-100-ra is nehezen gondolhatok anyagi helyzetemnél fogva. Csak tervek.
Évek óta írom, kategóriaugrást nem lehet/érdemes tuninggal megoldani. Harangozó Misi több foldbackelést csinált már, ill. van is neki vagy 3-4 előjegyzésben. Tényleg nagy munka és finomabb lesz a hangszer a fölső másfél oktávban. Zenekarba basszgitár/bőgő mellé gyakorlatilag elég. De alul a jazzhez továbbra is hiány fog mutatkozni.
Ha valaki nem barkácsoló típus, komolyabb jazzhangszerként javaslom a gazdaságos A100-at, vagyis az E100-at. 2×5 oktáv, 9-9 drawbar, foldback, scanner, csöves. Egyedül a perkában kell némi átkötést megtenni hogy a kevert hanxínek helyett a 2., 3. perka szóljon. És el kell fogadni hogy kissé kevésbé dögös a más csöves erősítője miatt a hangja, túlnyúló vágott billentyűzete van. Ezek 1/2M körül találhatók. A klasszikusból a kettesek 3/4M, míg a hármasok 1M-tól fölfelé fordulnak elő.
Ijjj... Gondolkoztam, hogy belefogok, de tényleg túl nagy munka lenne. Meg drága is. S egyre jobban azt érzem, hogy kezem alatt megy össze az L-100. Értem itt ezalatt a játékmódot. Főleg jazzt játszom és az is áll hozzám legközelebb, de a jó Jazz-orgona-muzsikához nem igazán elegendő egy spinet. Az biztos, hogy nem pénz az a pár tizes a foldbackért egy nagy hami árához képest... de nem is lesz tőle nagy hami a spinet.