A tej gyorsan felszívódó szénhidrát ésreggelire ilyet nem szabad. Nekem legalábbis ezt mondták. Megjegyeztem, mert nem ihattam meg reggel a szokásos tejeskávémat ezért 10-ig kóvályogtam.
Nekem a reggelim az eleve 50. Mondjuk pont most szeretném lejjebb csökkenteni, és helyette vagy a tízórait megemelni, vagy pótvacsit csinálni. A tejjel meg nem értem, hogy mi a baj, hiszen a tejnek eleve nem magas a glikémiás indexe (30-50% közötti). Meg nekem ugye eleve 210-es a diétám. Ha nem megyek el egy másik helyre és kissé profibb dietetikushoz, meg szakértőkhöz, hanem helyben maradok, akkor max 180-at engednek. Egyébként nem szoktam elérni a megengedett 210-et sem, általában 190-nel degeszre eszem magamat.
Én rákérdeztem anno, és a doki azt mondta, hogy a szólónek a héja miatt olyan nagy a rosttartalma, hogy baromi nehezen szívódik fel a cukortartalma. Ugyanez a dinnyénél. Mondjuk én szőlőt nem nagyon ettem.
Nem kezdenek el 6,5 felett inzulinozni. Nem tudom hol a határ, nekem annyi soha nem volt. A 6,5 azért lényeges, mert ha fölé ment egyetlen érték is, akkor újra ismételni kellett a cukorprofilt. Nekem sikerült háromszor fölötte értéket produkálni, mindig a reggeli utánit. Soha nem volt túl magas, 6,8 meg 7,1, az uccsó 6,6, ha jól emlékszem.
Itt, a klinikán, reggelire 2 dl tej volt, meg egy korpás zsemle valami szelet felvágottal, de én azt soha nem ettem meg (nem szeretem), vittem magammal sajtot. Meg volt néha diétás lekvár is. Ebédre leves + tészta hússal, vagy hús rizzsel. Elvileg ugye ezek sem ajánlottak... Kérdeztem a cukros dokit, azt mondta, hogy amennyit kaptam az mehet. Én inkább a lista alapján kajáltam, ha sűríteni kellett a kaját, akkor szójalisztet használtam (sokkal kisebb a CH értéke).
Én nyakló nélkül ettem gyümölcsöt, főleg őszibarackot, meg almát. No meg ha éppen van paradicsom, én bármit meg tudok enni kenyérféle nélkül. Nekem 150 gr-os volt a diétám, de 180 körül jött ki az átlag. (Nem szép, tudom.)
Az az értékem, aminek persze nem jut eszembe a neve, ami az éhgyomri vérvételnél van a papíron, és ami a vér tratós inzulintartalmát vagy mit mutat, viszont végig normális volt, 4,0 körüli. Cukros fődoki szerint az lett volna az igazi gáz, ha az magas, mert akkor tuti az inzulin.
A cukron és a mézen kívül bármit lehet enni csak nem mindegy hogy mennyit és mikor.
Nekem a 8 az egy 5 pontos profil volt az előírt szénhidrátmennyiségek mellett.
Ha már cukros valaki, akkor nem szabad reggelire tejet inni, csak max tízóraira, így a reggeli cukormérés sem lehet 2 dl tej plusz zsemle. Nomeg az több CH-t tartalmaz, mint az általában engedélyezett reggeli. Nekem 25 g-ot volt szabad reggelizni és egy zsemle ha jól emlékszem közel eenyi. Egy kifli az biztos, mert mikor lecsökkentették 20-ra a reggelit akkor mérnem kellett a kiflit, hogy mennyit vágjak le belőle.
Én most pont azt találtam, hogy a sárgadinnyét is lehet enni, csak oda kell figyelni, mert viszonylag nagy a cukortartalma.
Mondjuk nekem illogikus, hogy a görögdinnyét ajánlják, amiből nem lehet keveset enni, a sárgadinnyét, amiből meg igen, azt kevésbé.
Szegeden 6,5 felett kezdenek el inzulinozni? EZt próbálom kinyomozni napok óta, hogy hol kezdődik ez a határ, mert ugye Mentatné írta a 8-at, máshol 7 ez az érték.
És nektek 1 zsemle 2 dl tej volt az alap? És ti vittétek a zsemlét?
GLYX index 80-100 % között
-fehér kenyér
-fehér ill.barna rizs
-búza
-cukrozott müzli
-zöldségek:répa!,kukorica
-gyümölcsök:banán ,mazsola.s.barack,mangó,papaja
Mérsékelten 50-80% között
-tésztafélék
-narancs,narancslé
-zöldborsó,bab
-laktóz ill. répacukor
Alacsony GLYX-értékűek - szabad a vásár
-árpa,zab,rozs -ebből készült tészta ill. kenyér
-alma,körte,szőlő (?) .cseresznye,őszibarack,grapefruit,
-gomba,lencse,paradicsom
-zsírszegény tej,joghurt
-étcsoki,cukormentes lekvár ill.müzli
-diófélék pl.mogyoró is
-fruktóz
Kb.ennyi.Talán valaki még ki tudja pótolni,én pl. nem találom benne a sajféléket.
A gyümölcsökről én is úgy tudom,hogy a nagyon édeseket leszámítva szabad fogyasztani,mert a bennük lévő rostanyag gátolja ill. lassítja a szénhidrát vérbe jutását.
Tímea,ezt a szőlő-dolgot (ami az alacsony között van) viszont akkor nem értem,kérdezd meg inkább
A sajtfélék azért nincsenek benne, mert a nagy részük 0 CH-t tartalmaz.
Én eszerint a lista szerint ettem, és persze nagyon figyeltem a kaják CH értékét (akkor jöttem rá mennyi kajára nincs ráírva...), és nekem minden ellenőrzéskor jó volt az értékem, azaz mindegyik alkalommal egy volt határérték felett az ötből (egész napos cukorprofil). Hab a tortán, hogy a klinikai felső határ (étkezés után 1 órával vett vér) itt sokkal szigorúbb mint máshol: 6.5
A 210 nem éppen szigorú ( én 145-ön voltam ), akkor nagy baj nem lehet. Drukkolok Neked. A 8,1-et nálunk ismételtetni szokták, mert ennyit tévedhet is a mérés.
Nekem is ilyesmi volt asszem.
És emlékszem valami finom nápolyira meg kakaós kekszre ami nem szerepelt a tiltólistán, ha boltban járok megnézem mi volt az.
A terheléses érték volt 8,1, és ugye 7,8 a felső határ.
Most jöttem a dietetikustól. 210-esre állítottuk be a diétát. Ez azt hiszem tartható lesz, meg kibírható:-))))
Mennyi volt? Tényleg vannak dokik akik "túllihegik" a dolgot. Van viszont súlyos is, nekem a terhelés után volt 10,2. Akkor kezdtem inzulint kapni amikor minden kaja után 8 fölött maradt.
Pedig az aspartam nemis rákkeltő, ellenben a ciklamát bizonyitottan az, állatkisérletben, nagy dózisban. Ezért van a ciklamát tartalmú édestőkre, (pl polysweet) ráírva, hogy max 20 csepp/nap vagy valami ilyesmi.
Ami energiadús, és nem szénhidtát:
sajt (csak az meg sós, ezért a vége felé vízet fog visszatartani), tejszín (ételbe, kakaóba (Canderel kakaópor+tej+tejszín(hab)), vaj, stb
A 0%-os Millivel vigyázz azért, mert ha jól tudom, az 0% zsír, de a gyümölcskészítmény cukros benne (ezért is a 20 g szénhidrát, mert amugy a joghurtban alig lenne). Meg kell nézni a dobozát. A Vitalinea joghurtban nincs cukor sem.
Nem akarom elbagatellizálni a dolgot, mert biztos van akinél komoly probléma a terhességi cukorbetegség.
Csak elmesélem hogy engem is ezzel riogattak (éppenhogy határérték fölötti értékkel) aztán mikor szülni mentem, nem a saját dokimhoz mert volt egy kis gáz, és ő nézegette a leleteimet, meg beszélgettünk, akkor mondtam neki hogy magas volt a cukrom. Nyugtázta az info-t majd mikor odaért a cukorkás papirhoz azt mondta hogy ja, ő azt hitte hogy az éhgyomri értékem volt ilyen magas, és még az se lett volna komoly gond...
Hát egyrészt éppenhogy csak magas a cukor. Másrészt ma reggel ráálltam a mérlegre, mondom megnézem én az elmúlt két napomat ezzel a 180 gramm körüli értékkel - egyik nap sem értem el. Hát ez sem lesz így jó, nem hinném, hogy fogynom kellene.
Azon is megdöbbentem, hogy a 180 grammos szénhidrát diéta az gyakorlatilag az 1500 kalóriás étrendnek felel meg. Fogyókúrázás. Azon gondolkoztam, hogy mégis mit kéne ennem, hogy ne fogyjak, ne egyek több szénhidrátot stb.
Mennyi volt a cukrod? A diéta szigorúsága attól is függ. Én ezt a második verziót kicsit lazának érzem, bár ha csak éppenhogy magas a cukrod akkor nem.
A listát megköszönném. Én anno nem jutottam el a diétáig, mert ugye akkor kiderült, hogy tévedtek, de nem is keveset.
A helyzet az, hogy a kórház ahová járok a 180 grammos diétát tartja üdvözítőnek, én viszont a kórházi dietetikust kevésbé. Egyelőre abba maradtam a sajátommal, hogy leginkább arra figyeljek, hogy minőségében egyek megfelelő szénhidrátokat - tehát natív cukrok: csoki, cukor, lekvár, méz száműzve. A felszívódásról pedig abban maradtunk, hogy részesítsem előnyben az alacsony glikémás indexű dolgokat. Egyelőre írnom kell, hogy általában mit eszem, és megpróbálunk ahhoz alkalmazkodó étrendet keresni, max egy kicsit átvariálva, másképpen elosztva. De még sem időmeghatározás, sem mennyiségi elosztás nem volt.
Csak tudnám, hogy a kórházi hölgy erre miért nem képes:-(
wywywy:
A ciklamáttal mi a gond terhesség alatt? Mert ezt még nem is hallottam. Az aszpartam alapú dolgokat már össze-vissza szidták, hogy rákkeltő.
Momentán reggel nem szabad tejes dolgot, mert az gyorsan szívódik fel és a reggelinek kizárólag lassan szívódónak kell lennie. A gyümölcs szintén gyorsan szívódik, így a gyümölcsös müzli is kizárva.
A reggel 7 órás evés nekem is gondot jelentett, én vettem diátás kekszet, abból azt hiszem 3 darabot kellett lenyomni, az még ment valahogy. Aztán inzulin mellett már kicsit lazábban van a "lassú vagy gyors felszívódás".
Most jól összekeverünk, szvsz próbáld meg úgy ahogy a dietetikus mondta - ki tudja lehet, hogy nem mindenhol veszik olyan szigorúan a felszívódás sebességét, nálunk ez nagyon szigorú volt - ha leírod, hogy mikor mennyit ehetsz és milyet akkor jobban tudunk segíteni.
Hogy kell enned? Nekem 7-kor kellett először 3 óránként 25, 25, 50, 20, 30 g szénhidrátos eloszlásban. Én reggel 7-kor alapesetben még fel sem keltem, ezért kitaláltam, hogy 0%-os Milli ivójoghurtot iszom, ez egy picit több, mint 25 g. Aztán vmi reggelisebb 10-kor. Diétás lekvár sem ajánlott, mert az ciklamát alapú, ami terhesség miatt nem jó. Viszont van egy San dolfour (asszem így írják) lekvár, tök jó! hosszű üvegben van.
Meg lehet enni túró rudit, diétás csokit, és néha tejes jégkrémet (kis pohárnyit), zek állítólag nem dobják meg a cukrot. Sajnos az édes péksüti tényleg nem megy. Próbálkozz a lekvárral, nekem bejött még ezekkel az Abonett tipusuakkal is. Ja palacsinta! 12-14 g van egy paliban, eheted ezzel a lekvárral, vagy túróval, én vettem candereles kakaót. Én sok gyümölcsöt és joghurtot (0%) ettem. KÉrdezz, mi érdekel?
Nekem van egy listám még abból az időszakból, amikor egyszerre jártunk ebben a cipőben :-) (Tényleg, akkor nem diétáztál?)
Itt kaptam egy olv.társtól, és a klinikai dietetikus rábólintott. A kaják abból a szempontból vannak csoportosítva, hogy milyen gyorsan szívódik fel belőlük a CH. Nem csak a CH tartalom a lényeg, hanem az is, hogy milyen környezetben kerül be az ember szervezetébe. Magasabb rosttartalommal kísérve lassabban szívódik fel.
Én cukormentes müzlit vettem, azt szinte mindenütt lehet kapni, és azt reggeliztem. Én kenyeret/péksüteményt alig ettem, helyette inkább olyan gyümölcsöt, aminek magas a rosttartalma, mert azt jobban szeretem.
A diabetikus sütikkel az a baj, hogy általában iszonyú magas a zsírtartalmuk, és szvsz ehetetlenek. Én nem szerettem őket.
A Canderelt ajálnlják a leginkább, szerintem annak van a legkevesebb mellékíze. Arra vigyázz, hogy főzés hatására állítólag veszít az édesítőhatásáből, így célszerű utólag beletenni.
Teljeskiőrlésű dolgokat leginkább bioboltban találni. Merrefelé laksz? Attól függ, hogytudok -e ajánlani.
Ha a kajánál a mennyiség is fontos, pl nem elég vacsorára egy zsemle, akkor a Tescoban kapható diétás zsemle, ill. kenyér, amiben kevesebb a szénhidrát. Hozzáteszem, hogy én kipróbáltam és pocsék az íze.
Édesség: Érden a Pataki cukrászdában lehet kapni diabetikus tortát és diabetikus bonbont is. Mindkettőnek megvan a pontos ch tartalma.
Természetesen járok dietetikushoz. De más értelemben már többszörös tapasztalat, hogy a tapsztalat sok mindent alakít. A dietetikus mármint az első a kezembe nyomott egy mintaétrendet, meg egy szénhidrát-táblázatot. Beleolvastam és megkérdeztem, hogy és ha édességre vágyok. Közölte azt nem lehet.
Most úgy tűnik találtam valakit, aki hajlandó arra is figyelni, hogy vannak elképzeléseim és vágyaim nekem is, és emberből vagyok.
Akkor kérdezek is, tudsz olyan lelőhelyet,ahol teljes kiőrlésű gabonából készült müzlik, pelyhek és egyebek vannak. Ugyanis azt olvastam, hogy ezek kedvezőbbek szénhidrát szempontból.
Vagy pl. milyen édesítőt lehet főzéshez, sütéshez használni, melyiknek van a legkevesebb mellékíze.
Szia!
Előszőr is részvétem, én is átestem ezen. Remélem jársz megfelelő dietetikushoz, mert az elengedhetetlen.
A reggelivel kapcsolatosan, azért nem kell ám lemondani mindenről. Ha nem bírsz sósat reggelizni, a következőket tudom ajánlani:
1, a kiflire tegyél egy pici diabetikus lekvárt. A szénhidrátértékét mindenképpen számítsd be.
2, ha müzlit ennél, javaslom, hogy csinálj magadnak müzlit. A lényeg, hogy csak a megfelelő típusú CH legyen benne. Magyarul a gyümölcsöt hagyd ki. Tehetsz viszont bele diétás "mézhelyettesítő"-t, ilyet a nagyobb áruházakban kapni, vagy diabetikus lekvárt.
Mint láthatod, nem lehetetlen változatossá tenni a dolgokat, a lényeg a fantázián van.
Az inzulinnal kapcs. annyit, hogy nem tudom, hogy hány százalékot érint, én a 34. héttől kezdve kaptam, előszőr azt hittem, hogy ez maga a vég, de aztán megszoktam.
Ugye jársz dietetikushoz????
Bármi kérdésed van írj nyugodtan akár magánban is.
Sok kitartást és a végén egy gyönyörű egészséges kisbabát kívánok:
MentátNé
Nagyon kedves vagy, de kevésbé nő és kevésbé terhes. Én pedig hasonszőrüek tapasztalataira vagyok kíváncsi. Nem az érdekel, hogy hajítsak el mindent, mondjak le mindenről, hanem az, hogyan könnyítsem meg a magam számára ezt az időszakot.
Nem vagyok hülye és tudom, vannak bizonyos betartandó szabályok, de azontúl ott vagyok én is.
Annyiban van messze, hogy a terhesseg utan elmulik. Annak ideje alatt legalabb (ha nem meg jobban) komolyan kell venni mar csak a baba miatt is. Beleolvastal a javasolt Topic-ba ? Ott
eleg sok szo esik errol a temarol. A lemondason kivul nem jut eszembe mas amit a terhességi cukor ad...
Amit én idáig a témáról olvastam aszerint max 20% jut el az inzulinig.
A diéta ok, de én azt gondolom, hogy itt és érvényes a mindent mértékkel szabály. Tehát pl. a diétás lekvár és társai. Azért a terhességi cukor messze van a normál cukorbetegségtől sok szempontból.
Ha nekem mindenről csak le kell mondanom, akkor az pszichésen és ezzel egészségileg többet árthat, mint bármi más.
0 otletem van. Piszok nehez lesz az biztos.
A kalácsrol, lekvárrol, mézrol lemondhatsz. Javaslom a 'cukrosbacsi lettem' c. topicot. remelem jol emlexem a cimre. Ha csak dietaznod kell akkor annak orulj. A legtobb
terhessegi cukorbeteg inzulinon el.
Otleteim : szigoru dieta, rendszeres cukormeres,
suru orvosi kontroll...