Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nagyon jó terv és nagyon hasznos! Én csak tudom, hiszen hasonlónak álltam neki én is csak más vonalon. Nem az oldal elkészítése az igazán nehéz, hanem a tartalommal való feltöltés és a menedzselés. Kitartás kell hozzá és idő!
Aldric01:Amikor elkezdtem csemegeszőlővel foglalkozni,és tudni akartam mi a fajta leírása,alig találtam valami használhatót.Az oltványosoknál meg végképp csapnivaló-még most is-a fajta leírás.Úgy nyolc-tíz évvel ezelőtt elkezdtem írni,és gyűjteni a fajta leírásokat.Mára már közelíti az ezret a leírások száma.Érdekes módon,utána kezdtem el gyűjteni a szőlőfajtákat.Mára már 24 országból vannak fajtáim.
Tehát olyan web -lapot akarok,ahol az általam felkutatott és leírt fajták leírása megtalálható egy helyen,lehetőleg fotóval együtt,legyen az magyar,vagy külföldi fajta.
Szinte minden országnak van egy ilyen katalógusa:a németeknek,oroszoknak,ukránoknak,lengyeleknek,de még a szlovákoknál is nemrég jelent meg egy internetes ampelográfia.Szégyen hogy az a nemzet,aki annyi híres szőlőnemesítőt adott az országnak,nem képes egy ilyen internetes ampelográfiai művet elkészíteni.
Nem mindenki tudja megvenni a drága,új szőlőfajta leírásokat,vagy régebbi szakkönyveket főleg,ha csak egy-két fajtát akar beazonosítani.
Sziasztok! Ma sétáltunk a hegyen és egy tő nagyon szép piros csemegére bukkantam!Szerintetek milyen fajta lehet hogy az idei viszontagságok mellett szinte tök egészséges!Nagyszemű,hosszúkás bogyójú és a vége hegyesedő.
Ma nézegettem a külföldi oldalakat is és találtam egy orosz moszkva környéki szőlő tulajdonos weboldalát. Ahol fényképekkel dokumentálja a kertjében lévő szőlőfajták termését, növekedését, illetve kezelését. Érdekes volt számomra látni a tegnapi képeit, ahol a szőlő lugas télire való felkészítését mutatja be. A vesszőket a földre fekteti és takarja, pont úgy, mint mi pl. a fügét.
De a vénusz későbbiekben is érdekel majd. Nekem értékes fajtának tűnik.
Hát én idő hiány miatt már nem nagyon töltöm fel tartalommal az oldalt. Építkezésbe fogtam és 3 kiskorú gyerekem is van. Időtöltésem általában lekötve. Az oldalt csak azért nem szüntettem meg, mert rengetegen látogatják a világ minden tájáról még most is. Ingyen üzemel, mert a szerver tulajdonos állja a költségeket azoknál az oldalaknál, ahol napi 100 látogató van, vagy 1 héten legalább 1x tartalmat töltenek fel. Valami hasonló szabály van. Már nem emlékszem pontosan rá, de mielőtt megszüntetnék az oldal létrehozójának mindenképpen küldenek értesítést. 1 éve legalább nem írtam rá új cikket, de rengeteg látogató van így egy fillért nem kell költenem rá. Egyébként bérelni is lehet rá tárhelyet. De szerintem sok embert érdekel a szőlő, simán el fog futni neked is. Jobban átláthatóbb lenne, mint itt a fórumon keresgélni a leírások után. De a fórumnak is megvannak a lehetőségei. Ezért nekem fórum is van, de elég kevesen írtak oda.
Az oldal elkészítésében tudok segíteni neked, de a tartalom feltöltésében nem, mert nem vagyok nagy szőlész. Bár 20 éve van szőlőm, de csak pár fajta és főleg a régi fajtákat ismerem. A kész oldalra cikket, leírást feltölteni nem bonyolult dolog, mert nagyon jó szövegszerkesztője van és olyan mintha pl. ide írnál egy bejegyzést, csak éppen kicsit több lehetőséged van a betűk formázására.
Aldric 01:A Muscat bleu fajtát javaslom,a fajtáról egy héttel korábban írtam/fotóval/.Februárban tudok oltóvesszőt küldeni,a Vénuszból is.Akkor érdeklődj újra itt a fórumban.
Egyébként gratulálok a honlapodhoz.Én is hasonlót akarok csemegeszőlőből.
Ha jól tudom,a filagória egy tetővel ellátott kerti kiülő.Az a funkciója,hogy a szép kertben kényelmesen gyönyörködhess.Ha ezt a panorámát egy lombfallal eltakarod/szőlő/,akkor mi benne a pláne?Talán annyi,hogy nyáron egy kicsit hűvösebb.A keleti,és északi odalra nem ültethetsz,mert árnyékban lesz.A permetezést hogyan oldod meg?A faszerkezeten/belülről/meglátszik majd a permetnyom.Ha rezisztenst ültetsz,azt is egyszer-kétszer permetezni kell.A Fanny,és a Palatína rezisztens,a Csaba gyöngye nem.A
Csaba gyöngyének,és a Fannynak kevés a zöldmunkája,a Palatínának sok./Sok hónalj hajtást hoz/.
Úgyhogy ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni.Én javaslom,hogy a filagori elé egy pergólát csinálj,
Érdeklődöm a hozzáértőktől, hogy a Vénusz szőlő helyett mit ajánlanának? Leadtam az oltvány megrendelésemet és a vénusz elfogyott nekik. Rezisztens legyen, korai és kék esetleg piros, lila, illetve ne legyen nagy magja.
SzGazdaMA:Üdvözöllek!A Japán Izabella jó választás,ha valaki szereti a különleges,egyedi ízt.Az egyedi azt jelenti,hogy csak "neki" van ilyen íze,semelyik másik szőlő fajtának nincs ilyen íze.Az íze hasonlít az Izabellára,csak attól sokkal markánsabb.Van aki kimondottan szereti az ízét.A nyáron vittem a piacra belőle,csak úgy "kamuból".A láda tetejére raktam,színesíteni az amúgyis szines választékot.Jött egy csinos hölgy fehér kalapban,és kérdezte,van-e valamilyen különlegességem,mert partyt akar.Mondom neki:-hölgyem ez mind különlegesség,és már soroltam is a neveket:Vostorg kraszníj ,Pleven muscat...Japán Izabella.A hölgy felkapta a fejét -japán mi?és bekapott egy bogyót/de előtte jól megtörölgette/ forgatta a szájában,mint aki bort kóstol.Azt hittem kiköpi,de nem,lenyelte,és még egyszer megkóstolta.Azt mondta,életében ilyen finom,és érdekes ízű szőlőt még nem evett.Végül a 10 kilós ládát mind megvette.
Azóta,ha meglát mindig emlegeti,hogy mekkora sikere volt/a szőlőnek/.
Mennyire rezisztens?Nagyon!Az idei évet simán átvészelte kevés permetezéssel.Nem rothad!Darazsak nem bántják.Ha valaki szereti a különlegességet,akkor érdemes ültetni egy-két tőkét,vagy akár többet is.
Bőtermőnek nem mondhatnám,bár nekem még csak tavaly,és az idén termett,lehet,ha idősödik a tőke többet terem.A sima Izabellához hasonlítanám a termés mennyiséget.
Az igéreteimet felül kell vizsgálnom,sajnos a jogdíjasokból nem adhatok oltóvesszőt,a többiből lehet csere.
Add meg itt az e-mail címed,vagy valakiét,akinek írhatok,és megbeszéljük a részleteket.
Nagyon érdekes amit írsz és egyet is értek vele. Nem szereti mindenki a muskotályos és intenzíven édes szőlőket, ezt tapasztaltam. Van egy tőke Piros Saszlám, semmi különös, se cukor, se sav, csak éppen üdítően hat, ha eszem, nekem egyik kedvencem.
A Teréz egyik fő fajtám sok éve már, reklámozhatnám úgy is, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják, mert nem magas a cukorfoka, de a sava sem, ezért harmonikus az íze. Van még belőle, naponta eszem. A Jupiter Rea nálam nagy ígéret, gyönyörű magnélküli (csökevényes magvú) szőlő, de kényes, idén nem volt jó. A Néró fogyasztásakor engem zavarnak a kemény magjai, de ez nem jelent semmit, kiváló fajta.
Úgy emlékszem, 2010-ben csak májusban voltak rendkívüli esőzések. A mostani év különbözik, mert idén elmaradt a tél, még éjszaka is csak néha süllyedt fagypont alá a hőmérséklet, komoly hideg pedig egyáltalán nem volt.
Csak nekem fontos, van egy ablakom a ház melletti lugas felé. Ha nem hagyok itt vesszőket, nyáron besüt a nap - ha pedig hagyok, akkor ősszel sötét a lakás. A megoldás a korai lombhullató fajta lesz.
Ezek stabilan élnek egymás mellett, és a körülmények függvényében a növény vagy a parazita kerekedik felül. Most olyanok voltak a körülmények, amik a parazitáknak kedveztek. Nem abszolút rezisztensek az amerikai fajok sem. Az állandó eső ideális volt a kórokozóknak, de a fedett részeken szárazabb marad a növény.
Nagy a különbség, nálam 8-9 db levél van már csak az isabellán.
Pont, hogy ott nem jelenik meg. Legalább is szerény tapasztalatom, és meglátásaim ezt mutatják. Ha ez megnyugtat, már nekem is besárgult és barna pöttyösödött az izabella, de a mini lugas felső rétegén van így. Szóval pont ott, ahol a legszellősebb, legátláthatóbb és ezen takaró levelek védik az alsóbb leveleket is. Talán lehet tényleg fentről jött vmi, ami ezt okozta. De azért még mindig ősz van, egész nyáron szép zöld volt a levélzet! (leszámítva a néhány tőkén megjelenő augusztusi peronoszt)
Azt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az amerikai fajok tízmillió évek óta együtt élnek a peronosporával, és számtalan reakciót és ellenreakciót dolgoztak ki egymás ellen. Így más tünetek formájában jelenik meg a betegség, mint a védtelen viniferákon.
Mindig nagy örömmel és várakozással olvastam hozzászólásaidat itt a fórumon.
Sok értékes hozzászólásod volt és még több fajta bemutatód, amikből sokat tanultam. Egy fajtáról szeretném kikérni a véleményedet, a Japán Izabelláról. Persze más is kifejtheti a véleményét.
-Mit jelent az, hogy "egyéni" ízű, ami a leírásokban szerepel?
-Mennyire labruszka ízű ha egyáltalán az?
-Mennyire rezisztens pl. az idei évet figyelembe véve?
-Mennyire bőrtermő?
Összességében érdemes tartani akár egy két tőkét is vagy nem?
Tisztelettel kérdezem továbbá, hogy mi a módja (magyarul mit kell tennem ahhoz, hogy az általad megígért oltóvesszőkhöz hozzájussak)
-Meg kell adnom az email címemet, a lakcímemet?
-Ha igen akkor itt ezen a fórumon vagy hol?
-Hova lehet Neked írni?
Nem szeretnék semmiről lemaradni hiszen bírom az ígéretedet.
Annak idején azt írtad, hogy novemberben jelentkezzek. Hát november már itt van nem sokára)