Keresés

Részletes keresés

juhosttt Creative Commons License 2014.10.15 0 0 778

Kezdjük ott, hogy konkrét fajtáról beszéltünk ami az izabella ami amcsi szőlő.

Ezután van olyan, hogy a szőlőnek van mély nyugalmi időszaka. Ez kb november vége  és január között van, de van erről szép leírás is.

Ha az idő engedi, akkor január közepén már megindulhat fakadni a szőlő. De a túl hosszú vegetációs idő csökkenti a szőlő életét. lehet 50 év helyett csak 40 év. Bár az üzemi termelés ezt leszarja :) De most ez se lényeg.

Másod termést szüretelni rövid tenyész idejű csemege szőlőnél nem olyan földön kívüli dolog :) De attól függetlenül meg van hogy melyik növénynek mennyi a vegetációs ideje. Pl a fekete ribizlim már nyár végén lehullajtja a leveleit, a rügyei szépen be vannak rakódva és él és virul. Korán hajt, korán hullajtja a lombját. 3 fajta 3 helyről szóval nem betegség miatt hullik le a lombja. 

 

Előzmény: Kramcsák István (777)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.10.15 0 0 777

juhos, tudod grúziában vagy izraelben mikor fakadnak a szőlők , ahol kétszer szüretelnek és biztos vegetációban.  úgy hogy a növénynek fény és hő kell és ha ez meg van ő beosztja a nyugalmi idejét, kevessebb betegséggel. párosulva.

Előzmény: juhosttt (776)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.15 0 0 776

Mert ezek a fajták kimondottan peronosz állók. Sok házikertben van/volt hogy 20-30 éven át sose volt permetezve mégse betegedett le. A szőlős topic-ban is felmerült mire ez a nagy direkt termő szőlő termelés a régi időkre nézve. Hát mert az akkor is terem, ha hétvégén leugrasz megcsodálni hogy néz ki, nem kell foglalkozni vele. 

Továbbá ősz van. Öregednek a levelek. Lehet szimplán ezzel magyarázható. Korán fakadtak a szőlők országos szinten, sokkal több időt töltöttek vegetációban, mint pihenve. Ez egy pont után már negatívan hat a szőlőre. Kell a vegetációs időszak h gyűjtsön tápanyagot, de ha túl sokáig vegetál, már nem gyűjt, hanem feléli. 

Előzmény: Beer Monster (775)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.14 0 0 775

Nem, a nyári képek itt vannak egy-két héttel ezelőtt, nem volt baja. Más direkttermő is megbetegedett, ez egy ilyen év.

 

Miért gondolod, hogy nem lehet rajta peronospora?

Előzmény: juhosttt (774)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.14 0 0 774

Izabellán nem lesz peronosz. sok minden lehet de az nem. Én inkább a lisztharmatra tippelnék, esetleg vmi másra. De hát ősz van, ilyenkor öregedik a lombozat. Vagy egész nyáron ilyen csúnya volt?

Előzmény: Beer Monster (773)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.14 0 0 773

Akkor ez peronoszpora lesz, mert itt viszont nem nyomnak semmit.

Előzmény: Kramcsák István (767)
Falusi1 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 772

Nagyon köszönöm, így már világos. Azt hiszem, most jobb, ha egyebet nem írok.

Előzmény: Jani71 (771)
Jani71 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 771
Előzmény: Falusi1 (769)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.14 0 0 770

Köszönöm Szőlőszem ! Nem valami nagy a muskat bleu fürt.....

 

"

Írtad, hogy     "Amennyiben jogdíj nincs rajta,oltócsapot tudok adni" ezt nem értem megmagyaráznád , járatlan vagyok...

 

Előzmény: szölőszem (763)
Falusi1 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 769

Biztos borzasztóan buta vagyok, de kérlek benneteket világosítsatok fel, kik és mit nyomnak reggel négy-öt között?

Előzmény: Kramcsák István (767)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.13 0 0 768

Érdekes megközelítés. Cáfolni se tudom és igazolni sem. De ami az éretlen zöld vesszőket illeti:

Tavaly okt 1-én lefagyott minden. A vesszők még zöldek voltak, majd ahogy megcsípte a dér bebarnultak és egyszerre hullott az összes levél. Teljes fagyás pedig csak a vesszők 10-30 cm-es végén voltak. Mind a rügyek, mind a vesszők egészségesek maradtak, kihajtottak ahogyan kell.

 

Én inkább a lisztharmatra tenném a szavazatom, bár az ilyen direkt termőknél elvileg nem kéne előjönnie.

Előzmény: Kramcsák István (767)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.10.13 0 0 767

beer monster,  és mindenkinek  reggel négy -öt óra között néz fel az égre , mostanában egyre gyakrabban ,nyomják a chemrált ,  ebben lévő nanö részecskés nehéz elemek vannak  a szőlő leveleken, ,ez okozza a beéretlen termést a kocsányok száradását, a beéretlen zöld veszőket, nálam van három méteres vesző a deleváré lugason mely még mindig zöld, ez máskor nem volt  ahol takarásban van ott  egézségesebb,  előzőkben írtam ,hogy azt érzékeltem ,hogy visza  fordult a növények fejlődése , értem ez alatt az cukor és az íz kialakulását.  meg vagyunk lőve !!! vigyázni kell a gyümölcs fogyaztásával is  ,erősen lemosva,  ezek a nano részecskés nehéz fémek  meg az emberi bőrön keresztúl  közvetlen bejut a szervezetbe. a te leveleiden iis ezt érzékelem. kontrol célal csináljatok felső takarást foliával , és a tapasztalatokat vovjátok le!.

Előzmény: Beer Monster (747)
Vadas György Creative Commons License 2014.10.13 0 0 766

 

 Kedves Szőlőszem!

 E-mail címem: vadasgyorgy@citromail.hu. Egyébként 15 tő új rezisztens szőlőfajtát szeretnék telepíteni-különböző érésidejűeket-néhány fajta vesszője is nagy segítség lenne.

 Köszönettel:

                 Vadas György

szölőszem Creative Commons License 2014.10.13 0 0 765

Kedves Vadas György:

 

Mivel nincs faiskolai és szőlő-iskolai engedélyem,ezért szaporító anyagot sem forgalmazhatok.Gondosan olvasd el a 622,és 623 sz. hozzászólásomat.Abban tudok segíteni,hogy megadom a külföldi beszerzési lehetőségeket,de itt a fórumon azt sem nagyon tehetem,mert tiltott reklámnak minősül a fórum szabályzat szerint.Ha megadod az e-mail címed,tudok segíteni.

Előzmény: Vadas György (756)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.13 0 0 764

Szia Kulicz:Mivel én a Dél-Alföldön lakom,nálam a Moldova már leért,de az idén nem volt olyan szép mint tavaly.Jövőre jobban odafigyelek rá.

Előzmény: Kulicz (741)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.13 0 0 763

 

MUSCAT BLEU:/Garnier 83/2/:

 

Svájci fajta.Szülők:Garnier 15/6 X Müller Thurgau.Érési idő:aug.második fele.Fürt:250-400 gr.kúpos,hengeres

gyakran szárnyas,laza.Bogyó:gömb alakú,19-21 mm.5 gr.lédús muskotályos ízű.Cukor:17-20%,sav.6-8 gr/l.

Erős növekedésű,igen termékeny.Bogyó szine kék,kékes-fekete.Bogyó húsa kék./festő/Bor készítésére is kiválóan alkalmas.Sokoldalú fajta.Betegség ellenállás magas,nem rothad.Filoxéra toleráns.Fagyállóság:-23C Nem magnélküli,egy-két kis magja van.

Más forrás szerint a szülők:/Villard noír x Müller Thurgau/ x Perlett noír/Teneron x SV 12358/

 

Saját tapasztalat:Minden évben megbízhatóan terem,jól termékenyül,finom muskotályos ízű.Sokáig a tőkén hagyható,rezisztensnek mondható.Nagyon értékes fajta.

Sajnos,hogy az oltvány kereskedésekben nemigen kapható.Amennyiben jogdíj nincs rajta,oltócsapot tudok adni a fórumtársaknak.

Előzmény: TINTUS (749)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.13 0 0 762

Ha csináltál már paradicsomlét,akkor ugyanaz a technológia.nagyon érett szőlő kell hozzá.Lecsumázod a

bogyókat,és felrakod főni.Utána botmixerrel óvatosan pépesíted.Olyan szőrőn átnyomod,amin a mag nem megy át.Utána ujra felrakod főni,és addig főzöd,amíg a felesleges víz ki nem párolog.

Előzmény: Beer Monster (760)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.13 0 0 761

Persze hogy működik!

 

Mind2nek magas a pektin tartalma, ezért jó lekvár alapanyag. Nekünk még a tőkén van, a kutya se eszi... Az izabellát még valamelyest ettük is, de az othello az semmi. Ha sikerül átoltom, ha nem kivágom...

Na de ami a magot illeti, nagyon jó kérdés hogy oldja meg. Talán olyan szita kell amin a mag nem megy át, csak a pép. De ez lassú. Ha robotgéppel nekiáll, a magot összevághatja.

 

Ami a hatalmas levelű izabellát illeti, mit értesz ezalatt? A jól karban tartott jó viszonyok között lévő tőkék tudnak átlagnál magasabb levelet is hozni. Nekem pl a hamburgi muskotálynak akkora levele van, hogy a 2 legtávolabbi pontja (csak szemre nézve) kb 40 cm. 

De a nitrogén is csodákra képes... 

Előzmény: Beer Monster (760)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.12 0 0 760

Vajon Isabellából is jó lesz?

 

Otellólekvár: ne hagyják ki!

Talán fura ötlet szőlőből lekvárt főzni, de a karakteres ízű otelló tökéletes alapanyag. Szilva- és bogyósgyümölcslekvár rajongóknak kötelező! Tovább »

forrás: divany.hu

 

Gondolom, az erős íz a pláne benne, és hát rókaízű ez is, az is.

A paszírozáskor vajon mit csinál a rengeteg maggal, hogy lehet úgy paszírozni?

Beer Monster Creative Commons License 2014.10.11 0 0 759

Hatalmas levelű izabellát láttatok már?

szölőszem Creative Commons License 2014.10.11 0 0 758

Gyula!Majdnem elfelejtettem:A rózsaszin,és fehér Izabella beszerezhető a Klivia.com kertészetből.

/szlovák/.Én ott vettem a Boskop Glory-t,és a Rembrand-ot.Nem egy olcsó jánosok,de sok új fajtájuk van.

Olyanok is,amelyekről már írtam.

Előzmény: gyula. (740)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.11 0 0 757

Szia Gyula!Köszönöm az elismerést.Sokáig tartott,mire idáig eljutottam.Az Izabellákkal kapcsolatban majd

e-mailban megbeszéljük a cserét.

A Klára nekem sem jött be.Tavaszra én is kiveszem a gyüjteményből.Egyébként nem tudom,hogy honnan ered a fajta.Próbáltam utánanézni,de sehol nem találtam róla használható,és főleg hiteles leírást.A

csausrüzsovűj szinoníma név orosz eredetre utal/van olyan szőlőfajta,hogy csaus, a  rüzsovij-rozovij

oroszul rózsaszín.Csakhogy a Klára meg sárga/.Szerintem ez egy jól hangzó felvett név,valaki kitalálta,de az majdnem biztos,hogy abasári eredetű.Ez hasonló szituáció mint a japán Izabella./a japán sortimentben nem található/.Egyébként a Klára a legújabb kiadású,majdnem teljes szakkönyvben sem szerepel/Hajdú Edit:Magyar szőlőfajták/.

A rózsaszín izabelláról/nem japán Izabella/ van egy hivatalos fajtaleírásom:

LINDLEY:/Hibrid Rogers No-9/:USA fajta .Roger nemesítette 1908-ban.Szülők:Karter X fehér chasselas.

Érési idő:szeptember 3-ik hete.Levél nagy,tojásdad.Fürt:kicsi,hengeres,,nagyon laza.Bogyó:kis-közepes,

kerek,rózsaszín.Husa nyálkás,és izabella ízű.Erős növekedésű.Betegség ellenállás,és fagyállóság magas.

Roger nevezte el az angol botanikusról Lindley-nek.

A jegyek alapján neked ez a fajta van meg?

 

Előzmény: gyula. (740)
Vadas György Creative Commons License 2014.10.11 0 0 756

Kedves Szőlőszem!  Szeptember 7.-i hozzászólásodban írtál egy listát az általad javasolt rezisztens csemegeszőlőkről. Ezek közül szeretnék kérni a különböző érésidejűek közül szaporítóanyagot Tőled. Tavaly telepítettem csemegeszőlőket- rezisztenseket- de az általad közzétett fajtákat nem ismerem, ám leírásod, képeid alapján csodálatosak.Ezért fordultam hozzád, bízva segítőkészségedben- amelyet előre is köszönök! Üdvözlettel: Vadas György

budai2 Creative Commons License 2014.10.09 0 0 755

Még két fontos részlet: terjesztési jogok tulajdonosa nem ismert (lényegében szabadon terjeszthető) és virágzáskori szélre érzékeny.

Az, hogy a bajor gyümölcsközpont érési időre szeptembert adott, az ott érvényes.

Ugyanezt az időt adta a palatinára, ezért írtam, hogy érési ideje egybeesik a palatináéval. Érdekesség: a németek szerint a palatina jogdíjköteles és nem terjeszthető szabadon.

Előzmény: budai2 (754)
budai2 Creative Commons License 2014.10.09 0 0 754

bayerische obstzentrum minősítése:

 

Muscat bleu
blaue Tafeltraube mit lockerem Aufbau der
Trauben
muskatartig gewürzt, hoch aromatisch
Beeren mittelgroß bis groß
Kerne stören nur wenig
Reifezeit Mitte September
tolerant gegen Mehltau

 

A magok csak kevéssé zavaróak "Kerne stören nur wenig"

 

egy freytagi faiskola ismertetése szerint:

 

Beeren nach Reife noch lange hängen. Kernarm, ca. 1 - 2 Kerne pro Beere.

 

A bogyók érés után még hosszú ideig fennhagyhatóak. Kevés magja van, 1 - 2 mag bogyónként.

Előzmény: Beer Monster (752)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.09 0 0 753

Botrytis-szel szemben is erősen rezisztens:

 

http://fr.wikipedia.org/wiki/Muskat_bleu

Előzmény: budai2 (751)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.09 0 0 752

Ellenben úgy emlékszem, hogy mikor a magvatlan rezisztensek között fölsoroltam a Muscat bleut, akkor kijavítottátok, hogy az nem magnélküli. Végülis mi az igazság vele kapcsolatban?

Előzmény: budai2 (750)
budai2 Creative Commons License 2014.10.09 0 0 751

van  Vikipedia szócikk

 

http://de.wikipedia.org/wiki/Muscat_Bleu

 

E szerint ez mos németországban a legnépszerűbb csemegeszőlő, és e szerint lisztharmatra is és peronoszporára is rezisztens és fagyálló.

Előzmény: budai2 (750)
budai2 Creative Commons License 2014.10.09 0 0 750

Tavaly a dmkert kinálatában volt, feltehetően kifogyott, aztán majd megint lesz.

 

Két tőkét ültettem tavasszal, szépen fejlődik és egészséges mindkettő, de természetesen termésről még szó sincs.

A többi irodalmi adat:

Kb a palatinával érik egy időben, lisztharmatra toleráns, muskotályos ízű. nem túl nagy a bogyómérete, a közepes és a nagy között van.. Magja minimális, vagy egyáltalán nincs.

A fajta borszőlőként indult, de megkedvelték csemegeszőlőként, és most így terjed a használata.

 

Én itt bukkantam rá először a leírására:

 

http://www.obstzentrum.de/fachinformation-obstgeh%C3%B6lze/empfehlenwerte-sorten

 

Tafeltrauben címszó alatt a lap aljafelé meg kellene nyíljon egy pdf fájl a részletesebb leírásért, de ez nekem most nem sikerült, ezért direkt linket nem tudok adni.

Előzmény: TINTUS (749)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.09 0 0 749

Sziasztok !

 

Mi a vélemény a muskat bleu  fajtáról ? Van e valakinek és ha jó fajta honnan lehetne beszerezni mert a stralk vagy a sieberz kínálatában nem szerepel.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!