Keresés

Részletes keresés

Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 721

Igaz, hogy nem nálam kell nézni, hogy volt-e fagy, hanem az a kérdés, hogy Kramcsák István szőlőjében fagyhatott-e. Vagy pedig nem betegedett-e meg a lomb, mielőtt lehullott.

Előzmény: Beer Monster (719)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 720

Így még érdekesebb a helyzet. A levél sem hasonlít egyikre se?

Előzmény: gyula. (717)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 719

"Hááát, nálam teljesen zöldben van minden. Nem korai ez egy kicsit, a lombhullás korai fagy következménye lehet, volt ilyen?"

 

Nem emlékszem fagyra idén még. Azt is lehetségesnek tartom, hogy a betegségek vitték le a lombot, nálam ugyanis főleg a fertőzött lomb hullott le, de közben ugyanazon a tőkén az egészséges rész még élénk zöld, és egyáltalán nem hullik. Ezt úgy értsd, hogy a nem permetezett tőkén, ahová véletlenül jutott némi védelem, azokon a vesszőkön semmi lombhullás sincs, de a tőke többi részén már a lomb 10%-a van csak fenn.

Előzmény: Kulicz (705)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.03 0 0 718

Nem vagy egyedül a problémáddal.Én az ősszel ültettem oltványokat/Villányból!/Jó néhány már teljesen kopasz.Sajnos csak háromszor permeteztem,mint a többit,és ez kevés volt.Én is azt javaslom,amit Kramcsák,

vedd fel nagy földlabdával és vidd be fűtetlen világos helyre.Én azt csináltam,hogy átlátszó műanyag zsákot

húztam rá,még korábban,amit gyakran szellőztetek.Pici levélkék jelentek meg rajta a csúcs közelében.Az már jó lenne,ha legalább az alsó rügy be tudna érni.

Más fajták viszont fél-egy métert is nőttek,és nem hullott le a levelük.Ők rezisztensebbek.Valószínű,hogy inkább őket tartom meg,és nem bánkódok azok miatt amelyek felkopaszodtak.Olyan sok jó rezisztens fajta van,hogy kár a pénzt és időt pazarolni azokra,amelyek betegségre hajlamosak.Nekem/már/ez a szemléletem.

Előzmény: budai2 (700)
gyula. Creative Commons License 2014.10.03 0 0 717

Nem felel meg,de érdekes képek.

Előzmény: Beer Monster (713)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 716

Az izabellát nem kell oltani - vajon a japán izabellával ilyen téren mi a helyzet?

Előzmény: Kramcsák István (714)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 715

A rendkívül nehéz év próbáját kiállták:

 

 

 

Kramcsák István Creative Commons License 2014.10.03 0 0 714

beer monster, én ettem a szőllő szem jápán izabelláját ,neken bejönn/ ez a labruszkás íz, nagy fürt, jó íz tetszetős szín, jónak ítélem, én is fogok oltani belőle. a fehér izabellának van  egy másik neve is , nem jut eszembe , már itt a fórumon tárgyalva lett róla korábbi hozzá  szólásokban keres rá.

Előzmény: Beer Monster (704)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 713

Amt a 689-692-ben betettem, az megfelel valamelyik fajtádnak?

Előzmény: gyula. (707)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.10.03 0 0 712

budai II,/ nem a focista!/ vicc , először kérdezem , hogy hol vetted? én szlovák  oldalon láttam hirdetni Molnár farm ? talán / nekem is meg tetszett, de úgy látom nagyon meleg igényes  déli fajta. ha optimálisan ültetted el /jó földbe,  védett hely,  stb, most még meleg és fény kellene, hogy az a kis veszőcske 2-3 szemre beérne!de úgy gondolom, hogy már ez veszet fejsze nyele , mert már nyugalomban van  a növény , sajnos ez az év ilyen pocsék , nekem is a július 15 i oltásaim  nem valószínű ,hogy beérnek,  meg állt és visza felé  fordult a növények fejlődése , ezen 3 hét 25  c meleg segítene, ami már nem valószínű. búra alatt   mesterséges fénnyel kezelheted  kivéve földel együtt  vödörben bent a szobában , persze ha meg éri már mint az ára . de csak így tudod meg menteni!  szerintem máris vidd be , nehogy betakard  a zöld veszőt azonnal befullad  ,/ meg döglik/  nem túl nedves talajban , meleg és fény kell  , amit megtudol tenni , /az ablakba kirakni déli oldalra hogy érje a fény. az áttelelés  ajánlott fagymentes helyen.de nem melegben mert a gomba plusz 5fok felett dolgozik , esetleg enyhe rezes kezelés max 1% os.

Előzmény: budai2 (700)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.03 0 0 711

A második képen a jobb felső sarokban látszik egy fél levél részlet.

Előzmény: Beer Monster (704)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 710

Bocs, kétszer ment

Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 709

https://www.youtube.com/watch?v=0G3s9vZGoqY&feature=youtu.be

Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 708

https://www.youtube.com/watch?v=0G3s9vZGoqY&feature=youtu.be

 

szeptember 20. Attila és  Afuz Ali

gyula. Creative Commons License 2014.10.03 0 0 707

 

 

 

 

A fehér izabellából ennyi maradt mutatónak. A levelei kerekdedek,ez a legfőbb jellemzője. Az íze tipikusan izabellás,a fehér jóval édesebb a kéknél és persze a fürtjei is nagyobbak ettől az elbújt példánytól,amely csak azért maradt meg,mert az asszony nem vette észre.

Sokáig kutatam,leirásokat kerestem a neten és könyvekben,de semmi érdemlegeset nem leltem. Azt hittem,hogy helyi érdekesség mignem 2011- ben Erdélyben jártam és bizony a falusi udvarok lugasai nagyrészt ebből a fajtából álltak.

Szeptember közepére már szüretelhető,bőven terem és kiegyensúlyozottan.

A rózsaszínűről már csak jövőre lessz kép,hacsak valamelyik barátom nem hagyott mutatóba a tőkéjén egy pár fürtöt. Szüretkor,ha rögtön préselik kellemes fefér bort lesz belőle.Két - három nap áztatás után viszont nevéhez illő színű a bora. A levele nagyon hasonlit a kék fajtához.

Az általam szagosnak nevezett fajta érdekessége a kékkel szemben,hogy már messziről érezni az illatát,a fürtjei kicsik a levelei pedig a fent említett két fajta jegyeit viselik és nem a kékét

budai2 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 706

Annnyi kiegészítés, hogy korában már foglalkoztam a fajtával, és ott adtam egy fordítást a fajta tulajdonságokról (ha valakit érdekel, de nem tud oroszul)

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131150643&t=9217758

Előzmény: budai2 (700)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 705

Hááát, nálam teljesen zöldben van minden. Nem korai ez egy kicsit, a lombhullás korai fagy következménye lehet, volt ilyen?

Előzmény: Beer Monster (695)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 704

Ez is újdonság az isabelláról, a különféle szinűek íze is felismerhetően eltér?

A japán leveléről is akad kép?

Előzmény: szölőszem (702)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 703

Köszi az infót! Nálad ők mikor hullatták le a levelet?

Előzmény: Kramcsák István (697)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.03 0 0 702

 

Egy tavalyi fotó a "Japán Izabelláról"

 

A Japán Izabelláról én sehol nem találtam leírást.Pedig évek óta kutatom a származását.Az a gyanúm,hogy ez egy kitalált jól hangzó név.Ha valakinek van információja róla,szívesen venném.

Saját tapasztalat:A fürtje nagy,vagy nagyon nagy,átlag 500-1000 gr.ágas,kúpos,laza.Bogyó:kb.6-8 gr.ovális,rózsaszín.Íze erősen labrusca,még a kék Izabellánál is brutálisabb ízű.Bogyó héja vékony,de rugalmas.Bogyó belseje nyálkás,lédús.Érési idő szeptember közepe.Betegség ellenállás :teljesen rezisztens.

A levele nem hasonlít a kék Izabellára,nem kerek,vagy ovális,hanem 4-vagy 5 ágú,erősen elkülönülő öblökkel,levél széle fűrészes.

Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 701

Ez nagyon jó, köszönöm!

Előzmény: Sanci07 (698)
budai2 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 700

tanácsot kérnék, miként óvjak meg egy eddig alig fejlődő szőlőfajtát.

magnélküli, Attika márkanevű, csak oroszul találtam róla leírást:

http://vinograd.info/sorta/bessemyannye/attika.html

tehát valóban egy ritkaságról van szó.

Tavasszal ültettem, és azóta talán 30 cm-t hajtott. Vagy a csigák rágták le a leveleit, vagy az a kevés is lehullott, ami volt neki, jelenleg egy mini veszőcskéje van.
Félek, hogy bármennyire takarom, elfagy a télen, ezért arra gondoltam, hogy kiemelem és egy nagyobb cserépben a fűtetlen garázsban átteleltetem.
Ott nincs fény, de fagy sincs.
Másik lehetőség,  egy fűtetlen szoba, ahol azért garantált plusszok vannak (10 -12 fok) , és a szőlő igényei szerint kerülhetne szórt fényű helyre, vagy ablak közelébe.
De mik az igényei az ilyen átteleltetésű szőlőnek? Mennyire kell nedvesen tartani a földet, mikortól lehet melegebb és naposabb helyre vinni? Mikor szedjem ki a jelenlegi helyéről? Ebben szeretnék tanácsot kérni.
Előre is köszönöm.

szölőszem Creative Commons License 2014.10.03 0 0 699

 

Állítólag ez volna egy japán izabella.

Sanci07 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 698

Én nagyon megbízhatónak tartom,amit tőlük rendeltem maximálisan rendben volt mind megeredt és azt kaptam amit kértem.

Előzmény: Kulicz (696)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.10.03 0 0 697

beer monster,    a néró és az eszter,    kopasz. de a sok víztől a többi is vetkőzik.

Előzmény: Beer Monster (695)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 696

Van valakinek tapasztalata a villányi oltványokkal kapcsolatban? Feltűnően olcsó és nagy a fajtaválaszték. Van néhány fajta, ami érdekelne valószínűleg fogok rendelni, ha valaki megbízhatónak tartja.

http://www.szolooltvany.extra.hu/index2.php?frame=main

Beer Monster Creative Commons License 2014.10.02 0 0 695

Valamelyikőtöknél van már olyan fajta, amelyik intenzívebben elkezdte hullatni a lombját?

Beer Monster Creative Commons License 2014.10.02 0 0 694

Több, mint ötven éves már a tőke, nem én ültettem. Tegyél fel valami egészséges izabelláról akkor képet, hogy legyen valami összehasonlítás.

 

Előzmény: juhosttt (693)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.01 0 0 693

Hát sztem ez nem izabella lesz. Az alany szőlőknek van ilyen levele. Biztosan valami amerikai fajta lehet, de nem hinném hogy izabella. Honnan került a jelenlegi helyére? Lehet valami nemes szőlő alanya kihajthatott.

Előzmény: Beer Monster (692)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.01 0 0 692

Lehet, hogy igazad van de ez sötétebben is lilára érik. Ettem már izabellát, ami kékre érett. Az két héttel korábban érett ennél.

Itt vannak nyári képek a leveléről.

 

     

Előzmény: juhosttt (690)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!