Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Igaz, hogy nem nálam kell nézni, hogy volt-e fagy, hanem az a kérdés, hogy Kramcsák István szőlőjében fagyhatott-e. Vagy pedig nem betegedett-e meg a lomb, mielőtt lehullott.
"Hááát, nálam teljesen zöldben van minden. Nem korai ez egy kicsit, a lombhullás korai fagy következménye lehet, volt ilyen?"
Nem emlékszem fagyra idén még. Azt is lehetségesnek tartom, hogy a betegségek vitték le a lombot, nálam ugyanis főleg a fertőzött lomb hullott le, de közben ugyanazon a tőkén az egészséges rész még élénk zöld, és egyáltalán nem hullik. Ezt úgy értsd, hogy a nem permetezett tőkén, ahová véletlenül jutott némi védelem, azokon a vesszőkön semmi lombhullás sincs, de a tőke többi részén már a lomb 10%-a van csak fenn.
Nem vagy egyedül a problémáddal.Én az ősszel ültettem oltványokat/Villányból!/Jó néhány már teljesen kopasz.Sajnos csak háromszor permeteztem,mint a többit,és ez kevés volt.Én is azt javaslom,amit Kramcsák,
vedd fel nagy földlabdával és vidd be fűtetlen világos helyre.Én azt csináltam,hogy átlátszó műanyag zsákot
húztam rá,még korábban,amit gyakran szellőztetek.Pici levélkék jelentek meg rajta a csúcs közelében.Az már jó lenne,ha legalább az alsó rügy be tudna érni.
Más fajták viszont fél-egy métert is nőttek,és nem hullott le a levelük.Ők rezisztensebbek.Valószínű,hogy inkább őket tartom meg,és nem bánkódok azok miatt amelyek felkopaszodtak.Olyan sok jó rezisztens fajta van,hogy kár a pénzt és időt pazarolni azokra,amelyek betegségre hajlamosak.Nekem/már/ez a szemléletem.
beer monster, én ettem a szőllő szem jápán izabelláját ,neken bejönn/ ez a labruszkás íz, nagy fürt, jó íz tetszetős szín, jónak ítélem, én is fogok oltani belőle. a fehér izabellának van egy másik neve is , nem jut eszembe , már itt a fórumon tárgyalva lett róla korábbi hozzá szólásokban keres rá.
budai II,/ nem a focista!/ vicc , először kérdezem , hogy hol vetted? én szlovák oldalon láttam hirdetni Molnár farm ? talán / nekem is meg tetszett, de úgy látom nagyon meleg igényes déli fajta. ha optimálisan ültetted el /jó földbe, védett hely, stb, most még meleg és fény kellene, hogy az a kis veszőcske 2-3 szemre beérne!de úgy gondolom, hogy már ez veszet fejsze nyele , mert már nyugalomban van a növény , sajnos ez az év ilyen pocsék , nekem is a július 15 i oltásaim nem valószínű ,hogy beérnek, meg állt és visza felé fordult a növények fejlődése , ezen 3 hét 25 c meleg segítene, ami már nem valószínű. búra alatt mesterséges fénnyel kezelheted kivéve földel együtt vödörben bent a szobában , persze ha meg éri már mint az ára . de csak így tudod meg menteni! szerintem máris vidd be , nehogy betakard a zöld veszőt azonnal befullad ,/ meg döglik/ nem túl nedves talajban , meleg és fény kell , amit megtudol tenni , /az ablakba kirakni déli oldalra hogy érje a fény. az áttelelés ajánlott fagymentes helyen.de nem melegben mert a gomba plusz 5fok felett dolgozik , esetleg enyhe rezes kezelés max 1% os.
A fehér izabellából ennyi maradt mutatónak. A levelei kerekdedek,ez a legfőbb jellemzője. Az íze tipikusan izabellás,a fehér jóval édesebb a kéknél és persze a fürtjei is nagyobbak ettől az elbújt példánytól,amely csak azért maradt meg,mert az asszony nem vette észre.
Sokáig kutatam,leirásokat kerestem a neten és könyvekben,de semmi érdemlegeset nem leltem. Azt hittem,hogy helyi érdekesség mignem 2011- ben Erdélyben jártam és bizony a falusi udvarok lugasai nagyrészt ebből a fajtából álltak.
Szeptember közepére már szüretelhető,bőven terem és kiegyensúlyozottan.
A rózsaszínűről már csak jövőre lessz kép,hacsak valamelyik barátom nem hagyott mutatóba a tőkéjén egy pár fürtöt. Szüretkor,ha rögtön préselik kellemes fefér bort lesz belőle.Két - három nap áztatás után viszont nevéhez illő színű a bora. A levele nagyon hasonlit a kék fajtához.
Annnyi kiegészítés, hogy korában már foglalkoztam a fajtával, és ott adtam egy fordítást a fajta tulajdonságokról (ha valakit érdekel, de nem tud oroszul)
A Japán Izabelláról én sehol nem találtam leírást.Pedig évek óta kutatom a származását.Az a gyanúm,hogy ez egy kitalált jól hangzó név.Ha valakinek van információja róla,szívesen venném.
Saját tapasztalat:A fürtje nagy,vagy nagyon nagy,átlag 500-1000 gr.ágas,kúpos,laza.Bogyó:kb.6-8 gr.ovális,rózsaszín.Íze erősen labrusca,még a kék Izabellánál is brutálisabb ízű.Bogyó héja vékony,de rugalmas.Bogyó belseje nyálkás,lédús.Érési idő szeptember közepe.Betegség ellenállás :teljesen rezisztens.
A levele nem hasonlít a kék Izabellára,nem kerek,vagy ovális,hanem 4-vagy 5 ágú,erősen elkülönülő öblökkel,levél széle fűrészes.
Tavasszal ültettem, és azóta talán 30 cm-t hajtott. Vagy a csigák rágták le a leveleit, vagy az a kevés is lehullott, ami volt neki, jelenleg egy mini veszőcskéje van. Félek, hogy bármennyire takarom, elfagy a télen, ezért arra gondoltam, hogy kiemelem és egy nagyobb cserépben a fűtetlen garázsban átteleltetem. Ott nincs fény, de fagy sincs. Másik lehetőség, egy fűtetlen szoba, ahol azért garantált plusszok vannak (10 -12 fok) , és a szőlő igényei szerint kerülhetne szórt fényű helyre, vagy ablak közelébe. De mik az igényei az ilyen átteleltetésű szőlőnek? Mennyire kell nedvesen tartani a földet, mikortól lehet melegebb és naposabb helyre vinni? Mikor szedjem ki a jelenlegi helyéről? Ebben szeretnék tanácsot kérni. Előre is köszönöm.
Van valakinek tapasztalata a villányi oltványokkal kapcsolatban? Feltűnően olcsó és nagy a fajtaválaszték. Van néhány fajta, ami érdekelne valószínűleg fogok rendelni, ha valaki megbízhatónak tartja.
Hát sztem ez nem izabella lesz. Az alany szőlőknek van ilyen levele. Biztosan valami amerikai fajta lehet, de nem hinném hogy izabella. Honnan került a jelenlegi helyére? Lehet valami nemes szőlő alanya kihajthatott.