Na jól van, visszavonulót fújok. :)
Veled úgysem tudok vitatkozni. Nem is akarok.
Bár, mégis a videómagnó az elterjedtebb elnevezés itthon, mégha nem is pontos.
De igazad van, ez a topik nem erről szól. Csak nem szeretem a kötözködést és Dob-nak szerintem igaza van. Úgyis értjük mit akar mondani akkor is ha c-vel írja a dilítiumot.
Ez egyébként sem az a fórum ahol olyan égető szükség lenne a helyesírásra.
Nem akarok kötözködni, de a magnó a magnetofon rövidítése, ami pedig a mágneses HANGrögzítő berendezés elnevezése (latin szóösszetételből).
A videomagnó (képmagnó) így tehát súlyos képzavar. Még a videorekorder is jobb nála.
Na, ez megint tök jó rész volt!
Hiába, nekem mindegyik tetszik ahol a Doki sziporkázik :)
Ezek a szövegek!
-Itt a Borg.
-(legyintés) Jó, tudom kik maguk...
-Asszimiláljuk magukat!
-Csak a holomátrixomon át!
-Figyelem! Reaktormaghasadás jóval előbb mint hinnék!
-Figyelem! Utolsó esély, hogy hős legyen Doki, nyomás!
Ebben az volt a legszebb, hogy a számítógép mondta. :)))
-Ez itt egy fotonágyú. Magam terveztem.
( A bioágyra mutatva)
-Mit nem adnék most egy pukizó párnáért!
-Miért?
-Ősi technológia...
Na szóval kösz srácok. Ha nem figyelmeztettek, hogy most lesz ez a rész, soha nem jövök rá a címéből. Jó az álmodozás. Hát milyen félrevezetés már ez. Én a Doktor, Piktort vártam...
Ha lesz rá igény, kitalálok még pár verziót, szerintem überelik a jelenlegi ST forgatókönyvírók munkáit :)))
Kiváncsi vagyok egyébként, hogy a Desingerek mit fognak alkotni az "új" [vagyis jó régi] Enterprise-al, van egy jó kis gyűjtemény ITT Gene Rodenberry űrhajótervezési irányelveíről - feltünő mennyire mellőzik ezeket az újjab hajótipusoknál a Trekben...
Ja, egyébként nem tudom, mennyire van igazam, de valahol láttam korai vázlatokat a Voyager-ről, és azok pontosan úgy néztek ki, mint az Equinox. Szóval lehet, hogy végül a nullszériás Voyager-tanulmánymodellt vették elő, hogy ne vesszen kárba. :)
Nos igen, feltűnően hasonlit egymásra a két hajó, de ITT lehet elolvasni a Desinger leírását, miszerint a hajó alapja a DS9 Technikal Readout-ban leközölt Defiant Pathfinder osztály volt.
További hajók [Akira, Voyger, stb.] hasonló leírása a Starship Concept Art-on.
Lentebb volt egy kis kérdés-felet, a Galaxy osztály létszámát illetőleg, ami felkeltette érdeklődésemet, ám konkrét választ nem találtam [hazudok, találtam: 6-tól 55-ig mindenfélét...], viszont erről, és hasonló ST problémákról van egy nagyon jó kis hely, a "Stuff We Don't Agree On", érdemel elolvasni a felvetéseket-válaszokta :)
Megvan! Rájöttem!!! Komoly agyrém, hogy tudják megcsinálni azt, hogy a Pre-TOS, V. szériás Enterprise nem szerepel se az Enterprise-D és -E modelgyűjteményében, és továbbá eddig egy szó sem esett róla egyik sorozatban sem.
Szupergreat Spoiler Warning!!!
Inenntől jelöld ki, ha érdekel mégis!
-> A megoldás nagyon egyszerű: a Voyagerből kell kiindulni. Mivel ugyanaz a "szellemi" csapat műve, nem is nehéz rájönni a megoldásra. Nem ugrott be? Csak gondolj a Voyager Endgame-re! Egyszerűen csinálnak egy hét évig tartó sorozatott, majd a végén valami miatt kiderül, hogy ez "csak" egy alternatív idő, és valójában meg sem történt, vagy nem úgy, ahogy 7 évig néztük! Két saját verzió:
1.: A 7. évad utolsó epizódjában egy időutazáskor megváltoztatják a múltat, mégpedig úgym hogy a hajót elnevező bizottság nem Enterprise-nak, hanem mondjuk Patyomkin páncélosnak nevezik el a hajót - innentől kezdve a kutyát sem érdekli a sorozatban lévő hajó, mert az ugye nem Enterprise :))
2.: Az első rész: Az Enterprise méltóságteljesen kiúszik az űrdockból első útjára...
Az utolsó rész: A hajó egyik gépésze a visszatekintve a 7 évi mellőzés és szenvedést, amit a hajóra lépése után tapasztalt, visszautazik az időben, és meggyőzi hét évvel korábi önmagát, hogy nem érdemes élni, mert mostantól hetes éven át csak sz0pni fog, és a hajó a méltóságteljes kiúszását a dockból egy látványos robbanásban tetőzik be - vagyis VOLT valaha egy hajó, amely sajnálatosan első útja elött elpusztult, így a kutya se akar emlékezni rá :))
Nem akarok kötözködni, de te is videorekordert mondasz a videómagnó helyett :)))
Hogy is van ez a legyünk már magyarok, vagy mi a fene... dolog?
Vagy ez nálad csak a Treknél létkérdés?
a "dilícium" magyarul DILÍTIUM, ami a lítium könnyűfém egy kristályos változata lenne (a vegyjelét nem ismerem, de lítiumból+valami másból áll)
a deutérium "fém" magyarázata lehet, hogy a hidrogén (és így egyik módosulata, a deutérium is) nagy nyomáson és kis hőmérsékleten bizonyos "fémes" tulajdonságokat vesz fel (jó vezetőképesség stb.), bár nem hiszem, hogy a ST alkotói ezzel tisztában lennének... :-)
Trekkerek, valaki meg tudná írni nekem mailben, mi is történt pontosan az Equinox 2. részében? Pont egyszer nem állítottam be a videorekordert, na vajon mikor, és persze még az esti ismétlést is lekéstem :-(
a Dilicium a ST-ben egyértelműen kristály. A ST-4-ben azért kellet Chekovnak a USS Enterpridera mennie, hogy szerezzen gamma sugaragat, az ujrakristályosításhoz.
A flottaméret azért elég nagy. Most nézem az osztályleírásokat és a Csillagflottán belűl 35 különböző hajóosztály van. Mindegyik osztályból csinálnak mondjuk 4-et, akkor az már elég szép szám. A DS9 alatt azért mert háború van, azért elkezdték gőzerővel gyártani a hajókat (főleg a támadóbb típusokat) (Galaxy, Excelsior, Akira), tehát elég sok hajóról van szó. Ráadásul ne feledjük el hogy mig a Wolf-i csata során csupán kb 2 hét volt a felkészülésre, adig a Dominion háború évekig tarott, és elég jól össze tudták szedni a flotta hajóit. Pl a Semleges zóna határáról a teljes védelmet kivonták, ezért kötöttek a Romulánokkkal megnemtámadási szerződést.
A nagy flottamozdulatok során sem volt annyi Galaxy hadrendben, csak támadásonként kb 5-6-ot használtak. inkább Excelsiorokat nyomattak.
Jobbára csak az antianyagos részre válaszolnék (az Equinox-ot olyan régen láttam, hogy már nem emlékszem ilyen részletekre)...
Alaphelyzetben antianyagot speciális állomásokon állítanak elő, amik egy csillag közvetlen közelében parkolnak (egy AU-n jóval belül), és a nap sugárzását (is) használják. Ráadásul valószínűleg nem úgy csinálják, ahogy mi ma képesek vagyunk rá (a legnagyobb energiájú részecskegyorsítóval addig ütköztetjük az atomokat, míg valamelyikből sikerül kilőni épp azokat a szubatomi részecskéket, aminek hiányában antirészecske esz belőle, vagy valami ilyesmi), úgyhogy vélhetően sokkal kisebb energiabefektetéssel is megy. Ráadásul valószínűleg nem több száz (ezer) tonnás mennyiségekről van szó, hanem esetleg csak néhány száz kilóról hajónként. És a DS9 nagyzási mániájával ellentétben (ahol több ezer hajót mozgósítottak a nagyobb ütközeteknél, amíg ez a háborús vonal be nem jött, összesen 6 Galaxy osztályú hajó létezett, aztán hirtelen megjelent még vagy negyven, 'háború van' felkiáltással) a Csillagflottának valójában csak néhány száz hajója volna... A TNG-ben a Wolf 359-nél asszem a flotta komoly részét jelentette az ott megsemmisült 39 hajó, amit úgy kellett összeszedni a környező szektorokból.
Elvileg a nagyobb hajókon is van valami szerkezet, amivel _nagyon_ lassan tudnak deutériumból anti-deutériumot csinálni, olyan vészmegoldás gyanánt. Persze a Föderáció területén belül igazából erre nincs szükség, ha a fúziós reaktoruk nem áll le, pár nap alatt úgyis eléri őket a mentőhajó.
Az ötven fényév/tízezer fényév azért mintha rémlene...
A deutériumércben nem vagyok biztos, nem dilithium-ércet mondtak? Persze az is hülyeség, mert a dilithium egy kristály, nem fém (márpedig érce a csk fémeknek van, ha jól tudom), de a VOY-ban többször elhangzott már.
Ja, egyébként nem tudom, mennyire van igazam, de valahol láttam korai vázlatokat a Voyager-ről, és azok pontosan úgy néztek ki, mint az Equinox. Szóval lehet, hogy végül a nullszériás Voyager-tanulmánymodellt vették elő, hogy ne vesszen kárba. :)
Ma újra néztem egyben az Equnoix két részét, és feltünt pár dlog - kritikus Cifu újjab ámokfutása :)
-Equnoix I. rész: Janeway emlití, hogy a Nova osztályú kutatóhajó maximum 8-as Görbületi sebességre képes.
-Equnoix II. rész: Szintén Janeway emliti, hogy max. 6-os görbületi sebességre képesek [az Equnoix].
Vagyis most mekkora a Nova osztály maximális görbületi sebessége???
Lehetséges válasz: Az Equnoix sérülései miatt nem képes maximális görbületi sebességre - ám egyszer már Janeway hasonló helyzetben nagy sebességel menekült a széthulló Voyager-el, tehát ez a magyarázat sántit....
-Equonix I. rész: Ransom kapitány: ...10000 fényévet tettünk meg két hét alatt...
-Equnoix II. rész: Kiderül, hogy egy Ankari bolygón találkozik Ransom és legénysége a különleges szellem-lényekkel. Chakotay azon felvetésére, hogy menjenek el az Ankarikhoz, hogy segitségükkel beszélhessenek a szellem-lényekkel, Janeway válasz: ...menjünk 50 fényévet visszafele?
Ezek alapján az Ankarik birodalma _legalább_ 9950 fényév hosszú, mégha nem is túl széles, akkoris területre hatalmas. Ugyan nemvagyok naprakész, precíz Trek adatokkal ellátva, de tudtommal ez sokkal nagyobb, mint a szövetség, a Klingon és Romulán birodalom eggyütvéve! Ennél nagyobb területtel eddig csak 2 birodalom rendelkezik: a BORG és a Dominion... [ha jól vagyok informálva...]
Akkor viszont eddig miért nem láttunk egy Ankarit sem? Mégcsak utalás sem volt arra, hogy a Voyager találkozott velük, sőt, nem is tud a Voyager legénysége túl sokat róluk!
-Az Equnoix legénysége Deutérium ércről beszél! Álltalam ismerten a deutériumnak legegyszerübb felelése a tengervízben, annak pártized százalékát alkotó nehézvízben [képlete: D2O] található.
Mégegy: még mindig nem értem, hogy lehet anyag-antianyag reakciót létrehozni... OK, szereznek deutériumot, de honnan szereznek anti-deutériumot? Mesterségesen létre lehet hozni, de sokkal nagyobb energiabefektetés árán, mint amekorát ki lehet nyerni belőle, tehát "gyártani" nem nyereséges egy űrhajónak. Viszont természetes állapotban nem található meg, mert egyből reakcióba lép a "hagyományos" [nem anti-] anyagokkal...
Igazad van, pontot kellett volna tennie a mondat végére, de nem úgy ahogy azt tette. Az eszközzel volt baj, nem a céllal. Ahogy Janeway cselekedett az nem a tőle elvárt volt, nem ezt szoktuk meg tőle az eddigi százakárhány részben.
SPOILER WARNING !!!
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Azért volt önálló akaratuk, mert a doki beadott nekik valamit a csodaszerei közül. Neural suppressant-ot...
Hétvégén a SAT1-en lenyomták a Unimatix 0-t. Érdekes volt az biztos, de nekem ennek ellenére nem tetszett. Totál nem értem miért nem olvadtak be a kapitányék egyből a kollektívába. Miért volt még orákkal az asszimiláció után is önnálló akaratuk. Eddig nem ilyesmiket tapasztaltam Borg ügyben.
B'Elanna új frizurája pedig király, sokkal klingonosabb. Belannahasonmás kedvesemnek meg is említettem, hogy sirály volna ha ő is így hullámosíttatná... :)
Az Equinox-ban az zavart, hogy szegény Chakotay ellent mert mondani a kapitánynak és ő erre egyből lefokozta.
Nem egyszeruen ellentmondott, hanem parancsot tagadott meg, ezert siman jar a lefokozas.
A második rész közepére pedig egész egyszerűen ellenszenvet éreztem Janeway iránt, mert amiket tett, azzal egész egyszerűen felrúgta az egész eddigi út alatt felépíteett föderációs elveit.
Action Kate a Dark Frontier utan ujra bemutatkozott.:)) Nekem speciel kifejezetten tetszett, hogy vegre hajlando volt cselekedni, kiemelkedni a tobbiek kozul, es nem csak uszni az arral, ahogy eddig tette... Felrugta volna a foderacios elveket? Ugyan mivel? Janeway igy is sokaig turt es kompromisszumokat kotott, Sisko bezzeg hamarabb cselekedett volna.:) Ransomnak felelnie kellett a tetteiert, es a Voyageren kivul mas UFP hajo nem volt a kozelben, igy Janewaynek kellett pontot tennie a mondat vegere.
Az Equinox-ban az zavart, hogy szegény Chakotay ellent mert mondani a kapitánynak és ő erre egyből lefokozta. És még csodálkozunk, hogy C. kevés szerepet kap a Voyageren. A második rész közepére pedig egész egyszerűen ellenszenvet éreztem Janeway iránt, mert amiket tett, azzal egész egyszerűen felrúgta az egész eddigi út alatt felépíteett föderációs elveit. B'Elanna új frizurája pedig király, sokkal klingonosabb.