Na ezek tényleg kicsi betük. Osszál szorozzál, mennyi csibét is akarsz keltetni? mennyibe kerül a tojás? Hány %- a kel ki? Mennyibe kerül a villanyáram.' 1 keltetési ciklus 21 nap.?és utánna még a napi idő ráforditás, A legolcsóbban készitett gépek álltalában a legdrágábbak. Számolj megéri-e vagy megveszed a csibéket jércéket, vagy a tyúkokat.
Nem akarlak elrémiteni, de egy 20-db os keltető annyiba kerül mint egy 200- dbos, csak kisebb.
Én egy 20 db tojás keltetőt nem tartok gazdaságosnak hogy meg építsék .Én egy 100 négyzetméteres házban lakom és ere azt mondom hogy x összegből melegedünk 4 -en ,de ugyan eböl a pénzből 20-30 is ugyan úgy melegednénk. Szóval ha már keltetőbe fekteted a pénzed akkor ha már lúd legyen legalább kövér !!! 20 db-os ba ne is gondolkodj szerintem!
Szia! Egy kicsit olvas vissza, találsz étermembránról leírást. :-) Szerintem az egyik leg egyszerűbb hőkapcsolás,és a leg olcsóbb. Én is ebből építem a keltetőt. Fegyver Zoli részletesen le ír róla mindent.
Végül is minden dobozból lehet csinálni keltető gépet. Csak nem mindegy, hogy mekkora a hővesztesége. AZért csinálják sokan hűtőszekrényből( én is)mert kész szekrény, jó hőtartó,párásodástól nem vetemedik és könnyen lehet tisztítani.
Én is most építem a keltetőmet, Szegedről rendeltem meg a hőfokszabályozót. Kimondottan erre a célra gyártják, 0,3 Celsius-fokos pontossággal lehet beállítani a hőfokot. Legalábbis ezt írják a termékről. 8500,- forintért adják, plusz a csomag, összesen 10.000,- forint. Nem tudom, hogy szabad-e itt reklámot csinálni a cégnek, ha igen, akkor szívesen leírom az oldalt, ahol rátaláltam. Több helyen kerestem, idáig ez tűnt a legjobb ajánlatnak, még ha drágának is tűnik elsőre.
Azt hiszem max. 1000 W teljesítményt tud szabályozni.
Én grillgépből csinálnék keltetőt de nemtom mivel fűtsem meg mivel állítsam be a hőmésékletet vagyis milyen hőfokszabályzóval azt mondják a mosogépbe a bojlerbe meg a vasalóba való mérők sokat tévednek kb 5fok plusz,mínusz.az pedig eléggé sok.várom a javaslatokat hogy ki miből csinálná
Eddigi tapasztalataim szerint 3-5 fok tájékán nem sérül a csökken a csírakorong életképessége. Szerintem, ha "nem fagy meg" alkalmas lehet keltetésre.
Ha ebben nem vagy biztos, ne kerüljön a melegbe, mert fagyáskor sérülnek a tojás belső hártyái, ahol baktériumok juthatnak a belsejébe, tönkretéve a tojást, ami megfertőzheti a keltetőtér levegőjén keresztül a többi tojást is!
Nem kell elbizonytalanodni, rengeteg megoldás létezik! :-D
Itt (pl nálam is) azért esett a választás a hűtőszekrényre, mert az kész, hőszigetelt doboz volt!
Bútorlapnál, szerintem kicsit nagyobb lesz a hőveszteség, de, ha a lakásban keltetsz, az elszivárgott hő nem megy kárba. be kell kalkulálni azt is, hogy áramszünet esetén, meddig tudja a kritikus felett tartani hőfokot a rendszer.
A szellőztetés érdekes kérdés...
ha asztali gépet építesz, akkor elég a passzív szellőzés, mert forgatáskor úgyis kinyitod az ajtaját, és akkor átszellőzik, és a tojásoknak is van idejük hűlni.
ha a tojások 1 sorben vannak, légkeverés sem kell, de akkor törekedni kell a "LAPOS" dobozra, mert az álló meleg levegő rétegződik, ami azt jelenti, hogy felfelé haladva, centiméterenként kb 1 C fokot emelkedik a keltetőtér hőmérséklete.
szabályról, a szellőztetéshez nem tudok, de ha valakinek van "összefüggés táblázata" megoszthatná velünk :-)
szerintem a szabályozható nyilás minden esetben megoldás lehet.
milyen az "elektronikus" szabályzó?
természetesen szívesen vennénk, ha publikálnád az építés folyamatát!
Sziasztok! Én még a tojás gyűjtésnél tartok. Azt szeretném megkérdezni, hogy most hogy ilyen hideg van nem baj-e ha a tojást csak este (18 óra felé) szedem be. Sajnos egész nap nem vagyok otthon. Reggel ellátom őket utána csak 18 órakkor.
Sztem jó a bútorlap. Nekem 2 inkubátorom van amivel keltetni is lehet van benne egy fűtőegység és ennyi.Nálam kispapagájok nevelkednek benne de nemsoká a keltetést is kipróbálom de ahoz csinálok egy laposabb dobozt. Ezek műa panelből vannak nagyon jó a szigetelésük.
Új hozzászólóként szeretnék én is érdeklődni a keltetőgép építés felől. Az internetről már elég sok oldalt átolvastam, képeket leszedtem, főleg külföldi honlapokon találtam jónak tűnő ötleteket. Már megvolt az elképzelés, azután rátaláltam erre az oldalra, végigolvastam és elbizonytalanodtam.
Itt mindenki hűtőszekrényből készíti az inkubátort, ezzel szemben a minimax gépek is 18 mm-es bútolapból készülnek. Én is abból csinálom (abból van sok hulladékanyag otthon) és megfelelően leszigetelem. Nem jó ötlet talán?
Szellőztetéshez elegendő-e alul - felül elhelyezni a furatokat (és a ventillátor gondoskodik a megfelelő kiszellőzésről) vagy kivülről különálló ventillátor szívja be a friss levegőt?
Van arra szabály, hogy adott légköbdeciméterenként mekkora keresztmetszetű nyílásnak kell lenni a keltető dobozán?
A tojások a keltetés alatt lehetnek-e papír tojástálcára állítva, vagy olyan helyet kell biztosítanom, amelyen a levegő körbejárja?
A válaszokat előre is köszönöm. Addig akarom a végleges tervet elkészíteni, amíg a hőmérsékletszabályozó meg nem érkezik. Sokáig gondolkodtam, milyen legyen, végül is Szegedről rendeltem meg az elektronikus szabályozót, remélem nem fogok csalódni benne.
Ha lesz rá igény néhány képet felteszek, ahogy lépésenként haladok az építéssel.
Megoldódott a problémám!Az élet hozta meg a döntést helyettem!Eladták a mini-max-os gépet előlem,így hát marad a pl maschine,amit a monori börzén fogok megvenni.Köszönöm a tanácsokat!
Ez is gyári keltetőgép. A két kapcsoló nszinüleg utólag lett beépítve valami biztonsági kapcs. lehet. Gondolom aki adja el az ad néked valamílyen leírást a gépről és a keltetésről is. Ha minden műxik rajta akkor vedd meg mert olcsób is mint a másik és több toj fér bele.
Ha netán nem adna kezelésit kérhetsz a gyártótól, de akkor alkudj az árából.