Keresés

Részletes keresés

Nemozoli Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2502
Fúziós Úr,

az addig rendben is volna, hogy a szubtér-adás milyen gyorsan halad, meg milyen messzire hallatszik (elvégre a mi "normál terünkben" is csak addig hallható egy rádióadás, amíg megfelelő fluxusa van), de nem kellene a szubtérből való kilépés UTÁN olyat mondaniuk, hogy "kommunikációs hatótávon belül vagyunk", mert akkor már csak nem szubtér-jelet küldenek 2000 kilométerre, hanem szimpla adást, amit még a mai primitív technológiával is meg lehet simán oldani ilyen, sőt még sokkal nagyobb távra is, lásd pl. Voyager (az űrszonda, nem a hajó! :-) ) Engem igazán csak a teljes mértékű fizika iránti érdektelenség zavar, ami az egyes részekből süt, pedig nem vagyok egy fizikus-képzettségű egyén.

A relativitás-elméletet egész jól elmagyaráztad ahhoz képest, hogy "nagyon felületesen ismered" :-)

Érdekes semmibe vétele a fizikának a Trekben az is, hogy az impulzus-hajtóművet folyamatosan üzemeltetik, amikor pl. 1/2 impulzussal haladnak, pedig elég volna egyszer felgyorsítani a hajót egy "impulzussal" :-), azután már csak meg kellene állítani valahogyan (van ennek a hajtóműnek olyan neve is, hogy "Newtonian Drive"). Ahogyan ők használják, úgy vagy folyamatosan gyorsulnának, vagy pedig igen lassan érnék el az 1/2 impulzus-sebességet, mert az elején nem teljes meghajtással dolgozna a hajtómű... A "Teljes leállás" parancs után pedig semmilyen fékezőerő jele nincs a hajón kívül, pedig valahogy csak meg kéne állni! Ha így lenne, akkor pl. ha leveszed a lábad a gázról és leveszed a gyújtást, az autónak rögtön 0 sebességre kellene lassulnia, Te pedig kiesnél a szélvédőn :-)

Némó

Előzmény: Mr_Fusion (2493)
pikszi Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2501
http://www.trekenterprise.com/picsmain.shtml
Nézzétek meg ezt is....
BeePee_3 Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2500
http://www.angelfire.com/trek/startrekenterprise/images1.html

Itt vannak érdekes képek az Enterprise (nem a 1701 D vagy E !) első tisztjéről. Ha nem útálnám annyira ezt az ötödik sorozatot, még azt is mondanám, hogy ez egy marha jó nő...

ENGINEER Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2499
Sziasztok!

Valamit nagyon régen keresek már. Nagyon érdekelne a Voyageren hatályos Csillagflotta szabályzat. Gondolom a film készítői a rajongóknak elkészítették valamikor. Akkor pedig biztos le lehet tölteni valahonnan. Szóval ha valaki tud erről valamit, esetleg hogy hol található - talán magyarul is - akkor mindenképpen küldjön egy szubtér üzenetet.

Engineer

pasa_ Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2498
>Ezek szerint a ST fizikája nem létezik.

Ez ujdonsag? :-> A biologiaja sem letezik, es meg sok egyeb.

Szvsz nem is azert szeretjuk.

Pasa

Előzmény: Dob (2496)
BeePee_3 Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2497
Ezzel nem értek egyet. Amikor látták 8472 invázióját, még nem tudhatták, hogy a Borgok kezdték a háborút. Egyedül nem tudtak volna velük szembeszállni és mint köztudott a Borg a legfejlettebb technológiailag így logikus volt, hogy velük szövetkezzen...
Előzmény: Cifu (2481)
Dob Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2496
Van egy könyv. Fizika mindenkinak (sárga), abban benevan épeszü szavakkal is a relativitáselmélet. Mondjuk nekem igy sem volt 100%-ban tiszta, de valamicskét felfogtam. Ezek szerint a ST fizikája nem létezik.
Előzmény: Vóbert (2494)
Vóbert Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2495
Na úgy látszik éppen egy pillanattal később löktem be a hozzászólást, mint MRFUSION, úgyhogy az amit előzőleg írtam az lényegtelen, most már értem a lényeget.
Ilyen magyarázatokból még lassan a fizikát is megtanulom. :))))))

köszi

Vóbert Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2494
Jó igaz, de nem vagyok egy fizikus, aki ezt meg tudja magyarázni, a relativitás elméletét meg eddig még nem igazán tudtam felfogni, csak észben. Azért írtam, hogy ha valaki többet tud akkor írjon. :)))
De az azért tény, hogy a kezdő sebesség mozgó test esetén nem lehet nulla vagy igen? Nincs egy fizikus a körünkben? Talán elmagyarázhatná kevésbé értelmes embereknek, mint amilyen ÉN vagyok. :)))
Előzmény: Mike73 (2491)
Mr_Fusion Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2493
A 'minden szubtérsávon' általános üzenetet jelent, mikor nem tudják, melyik sávban hallgatózik az, akinek üzenni akarnak. Ugyanaz, mint a sima rádiónál, ott is egy-egy adott (szabványos) vivőfrekvencián forgalmaznak, és ha éppen nem azt figyeled, nem hallasz semmit. Hogy ez a szubtéri kommunikációban pontosan mit jelent, azt nem tudom, de ezzel analóg.
A rádióhullámokat valamilyen eljárással áttolják a szubtérbe, egy, az alapsávnak megfelelő szubtéri sávra, és az adás elvileg 9.999-es görbülettel halad, viszont az adóteljesítménytől függő távolságra jut csak el (esetleg így értelmezhető a valaki által emlegetett 'hogy is van hatótávolsága a kommunikációnak' című kérdés), ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy a szubtéri mozgás nem-Newtoni, vagyis ha nem fektetsz be folyamatosan energiát, lelassulsz, és megállsz (és csak a kezdetben befektetett energia mértéke szerinti mennyiséget tudsz haladni).

Az FC-ben a borg egy 'interplexiós jeladót' akart építeni, amit a deflektor kimenő teljesítményével akartak meghajtani, ezért piknikeztek odakint. elvégre a földről a Delta Kvadránsba kezdeményezett távolsági híváshoz kellhetett egy kis energia, a deflektorrendszer pedig általában közvetlenül a keverőkamrából van kicsatolva.

A sebességek összeadódása csak fény alatt igaz, még ha egy fénysebességgel haladó járműről lőnél ki egy lövedéket, az is csak max fénysebességgel tudna haladni, mert elvileg annál semmi sem mozoghat gyorsabban, semmilyen körülmények között. Ebből adódik a rengeteg érdekes effektus a fényét megközelítő sebességű testeknél, ok-okozati viszonyok változása, tér-, és időtorzulás, ugyanis ezeknek kell változnia, mivel a testek sebessége egyetlen viszonyítási rendszerben sem lehet nagyobb a fényénél, ha két test fénysebességgel halad egymás felé, akkor is csak fénysebességgel közeledik a szemből jövő a mi nézőpontunkból, nem annak a duplájával, így mintha kisebb távolságot tenne meg egységnyi idő alatt, mint amennyit valójában (vagy valami ilyesmi, csak nagyon felületesen ismerem ezt a témakört).

Előzmény: Vóbert (2490)
Mr_Fusion Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2492
Janewaynek mindkét esetben 'prostituálnia' kellett volna magát (a második esetben szó szerint), vagy a Föderáció alapelveit.
Elvekről van szó, és vannak olyan emberek, akiknek nehezére esik szembefordulni az addig követett értékítéletükkel, még akkor is, ha ezzel másoknak jót tennének. És szerintem ez inkbb gerincesebb jellemre utal, mint a másik variáció.
Lehet persze önzésnek is nevezni (mint ahogyan nevezték is Janeway azon tettét, hogy az ocampák védelmében inkább megsemmisítette a Gondviselő állomását, mint hogy egy vállvonás után szépen hazamentek volna), de én nem látom annak.
(És persze, igen, az is benne van a pakliban, hogy nem érhetett véget a sorozat a 3. évadban... ;)
Előzmény: Cifu (2483)
Mike73 Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2491
"... a sebességek összeadódnak ..."
Na ez azért nem igaz, még alacsony sebességeknél sem, csak alacsony sebességeknél jól használható az összeadás, és nem vétesz nagy hibát. Viszont nagy sebességeknél totál nem igaz, legalább is fénysebesség alatti kis kozmoszunkban. Bővebben ld. Relativitás elmélet ...
Előzmény: Vóbert (2490)
Vóbert Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2490
Na látod ez már engem is érdekelt mindig is.
De ha belegondolsz a kapitány mindig azt mondja ha valakivel kapcsolatot akar teremteni, hogy "...küldje az üzenetet minden szubtér sávon...", vagy valami ilyesmi. A First Contact-ban a borgok meg a deflektor valamit (sajna nem jut eszembe hogy hívják, minden hajó elején a nagy kör vagy ovális alaku kék izé) akarták átalakítani subspace transzmitternek. Úgyhogy én is csak azt tudom gondolni, hogy ezt használják valahogy az üzenetek gyorsítására.

Egyébként még gondoltam olyasvalamire is, hogy amikor egy száguldó autón pisztolyból kilőnek egy golyót, akkor annak a kezdeti sebessége megegyezik az autó sebességével és a sebességek összeadódnak, így ez talán lehetséges az űrben is. Igaz nem vagyok egy kozmonauta így ez nem igazán lehet helytálló.

Viszont ha valaki többet tud ebben a témában akkor nagyon szívesen venném, ha megosztaná velem a tudását. Ez megintcsak nagyon érdekelne, mint a többi technikai kütyü is.

Előzmény: Nemozoli (2486)
mrzool Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2489
hogyan tudnak a TNG-től kezdve a szubtérben való haladáskor kommunikálni?

Szubteri ado-vevovel. Ilyen persze jelenleg nincs, csak a trek fizikajaban.:)

ráadásul a Warp 1 és a teljes impulzusmeghajtás elvileg a fénysebesség

A teljes impulzus kb. 30ezer km/sec, ha jol emlexem egy-ket technoblablara... Egyebkent eleg logikus, hogy nem mennek sokkal gyorsabban. Nagyobb sebessegnel mar fellep nehany csunya dolog, mint pl. idodilatacio, amit ugyebar nem akarhatnak.:)

hogy miként jut ki a "subspace bubble"-ből a jel, amikor térmeghajtással haladnak.

Miert is ne tudnanak szubteri jelet kuldeni, mikor gorbulettel haladnak? Trekben ennek semmi sem mond ellent.

Előzmény: Nemozoli (2486)
Lee_ Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2488
Ez a csikótej mindenkinek a barátja. Ezt kb. 2 részenként mindig elmondja valakinek :). Akkor miért ne tegeződjenek? .)
Előzmény: pg_breki (2484)
mrzool Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2487
pg_breki:

Tenyleg nem esett meg le, hogy mikor tegezodnek es magazodnak?:) Nezd meg egy keveset a sorozatot, es talan rajossz...

Előzmény: pg_breki (2484)
Nemozoli Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2486
Vóbert,

arra én is mindig kíváncsi voltam, hogyan tudnak a TNG-től kezdve a szubtérben való haladáskor kommunikálni? Ha az elektromágneses hullámot nagyobb sebességre tudnák gyorsítani, mint a hajó haladási sebessége, akkor elfogadható volna, de ez nem derült ki egyik részből sem, ráadásul a Warp 1 és a teljes impulzusmeghajtás elvileg a fénysebesség. A másik jó kérdés, hogy miként jut ki a "subspace bubble"-ből a jel, amikor térmeghajtással haladnak.

Némó

Előzmény: Vóbert (2468)
mrzool Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2485
Death wish:

Quinn menekultjogot kert a Foderaciotol, es a targyalas utan Janeway nem donthetett maskepp, hiszen ragaszkodott a foderacios elvekhez.

Q and the grey:

Itt mar kemenyen belecsoppentek a Kontinuum belugyeibe, ha mar megtortent, megprobaltak a leheto legkisebb diplomaciai karokat okozni, eredmeny uaz mint az elobb.:)

Előzmény: Cifu (2483)
pg_breki Creative Commons License 2001.06.08 0 0 2484
Jim Beam és Csokapik mikor dönti már el végre, hogy tegezi vagy magázza egymást? ;))) Minden részben változik a helyzet. ;)
Cifu Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2483
[Janeway] Szinte mindig a tobbseg erdeket nezi...

Emlékeim szerint Q kétszer [Death Wish és The Q and the Grey] is felajánlotta Janewaynek az azonnali hazajutást, viszonylag "csekély" áldozat árán. Janeway mindkét esetben kompromiszumos megoldást kereset, aminek a vége az lett, hogy Q nem "kényszerült" ajánlata végrehajtására, igaz, így nem is lett vége a sorozatnak a 2. illetve a 3. évad közepén :)))
Előzmény: mrzool (2482)
mrzool Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2482
Van kulonbseg, egyertelmuen...

Mindketten haza akarnak jutni, de Janeway mindig betartotta (tobbe kevesbe, a kovetkezo epizodokban erdekes dolgok vannak meg hatra...) az Elsodleges iranyelvet, direkt sohasem kezdett bele faj(ok) kipusztitasaba. Arturis faja egy elore nem lathato mellekhatasa volt a borg szovetsegnek.

Kis SPOILER lesz a kovetkezo bekezdesben!!!

Van valami Janewayben, ami koti a flottaszabalyzathoz, es ezt az elvet sokaig nem adja fel. Szinte mindig a tobbseg erdeket nezi, barmilyen furcsan hangzik ez esetleg. Az Endgame-ben fog kiderulni, hogy azert az evek mulasaval feladja az elveit, szinte egy teljesen mas Janewayt lathatunk majd, aki tenyleg mindent megtenne a legenysege azonnali hazajuttatasaert!

Visszaterve Ransomra: vegulis visszaterne a flotta elveihez, de mar keson hozna helyre a hibat, amit vetett. Es itt a kulonbseg: Janeway eleve nem kovet el olyan hibat, amely egy, az Equinoxban lathato fajirtashoz vezetne...

Előzmény: Cifu (2478)
Cifu Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2481
Félreértettél, nem a 8472-ről beszéltem, bár az is megér egy misét.
Arról a fajról beszélek, amely az NX-01 Dauntless-t "csinálta", amelynek a 8472 volt ugye az utolsó reménységre. Az alapján a Borg ugye jópár fajt még kiirtot, pardon, asszhimilált - ha a 8472 nem lett volna visszaűzve, akkor még ezek mindig élnének.
Előzmény: Dob (2479)
Dave Bowman Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2480
a tng-ben az volt a gyönyörű, hogy a végére már teljesen kicsiszolódtak az egyéniségek, például Picardé is

ezzel szemben a voy nem fejlődött akkorát

Előzmény: Dob (2479)
Dob Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2479
A Species 8472 azért nem pusztult ki teljessen. igaz Janaway valóban nem az a mintakapitány mint pl Piccar
Előzmény: Cifu (2478)
Cifu Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2478
Én arra vagyok kiváncsi, hogy szerintetek mi a különbség az Equnoix és a Voyager kapitánya között...

-Ugyebár mindekettő haza akar jutni. Lehetőleg a legénységével [Janeway se olyan húde szívemen-viselem-a-legénységem-sorsát kapitány, mint amilyennek tűnik. Pl. lesz olyan legénységi tag, aki csak 6. év után találkozik vele ("Good Shepherd")]
-Mindkettő sokmindent megtenne a hazajutásért [Janeway: Legalább egy faj kihalásáért közvetve felelős, amikor a BORG-nak segitett a 8472-es faj elleni harcban, de lehetne még sorolni...]

És mégis... Janeway nem tudja megérteni Ransom-ot...
Vajon pont azért, mert annyira hasonlít rá?

Nagyoreg Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2477
Szerintem a kapitánynak saját kezüleg kellett volna megkorbácsolnia Chakotay parancsnokot az engedetlenségéért... :)

Vagy estleg ennek kellett volna lejátszódnia:

Janeway: Ellenszegülsz a parancsomnak?!?!?!
Chakotay: Igen, olyan rossz kis parancsnok voltam... Kérlek, bűntess meg, Kapitány...

:))))))))))))))))

Előzmény: John Zero (2476)
John Zero Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2476
Janeway-féle kettős mérce:
-Az Equinox legénységétől elvárta volna, hogy rájöjjenek, hogy rossz a parancs, amit kaptak, és tagadják meg azt, de
-Amikor Chakotay megtagadta Janeway parancsát, hogy hagyják magára és esetleg meghalni azt a foglyot, aki nem akart beszélni, ezért felfüggesztést és rosszallást kapott.
mrzool Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2475
Nagy szerencseje a nezoknek, hogy a Viasat3 igy egyben adja... Bezzeg annak idejen 5 honapot kellett varni a folytatasra.:(
Előzmény: Vóbert (2473)
Timna Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2474
Ja, télleg, és ő is nagyon fontos... Innye lesz itt még kavarás.
Előzmény: Vóbert (2473)
Vóbert Creative Commons License 2001.06.07 0 0 2473
A Doki még a kisebbik gond, de Hetes is ott van a hajón, azt is ki kell menteni és nem csak a Equinox legénysége karmából....
Minden esetre én is várom már nagyon a mai részt :)))
Előzmény: Timna (2472)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!