Keresés

Részletes keresés

budai2 Creative Commons License 2014.10.09 0 0 750

Tavaly a dmkert kinálatában volt, feltehetően kifogyott, aztán majd megint lesz.

Két tőkét ültettem tavasszal, szépen fejlődik és egészséges mindkettő, de természetesen termésről még szó sincs.

A többi irodalmi adat:

Kb a palatinával érik egy időben, lisztharmatra toleráns, muskotályos ízű. nem túl nagy a bogyómérete, a közepes és a nagy között van.. Magja minimális, vagy egyáltalán nincs.

A fajta borszőlőként indult, de megkedvelték csemegeszőlőként, és most így terjed a használata.

Én itt bukkantam rá először a leírására:

http://www.obstzentrum.de/fachinformation-obstgeh%C3%B6lze/empfehlenwerte-sorten

Tafeltrauben címszó alatt a lap aljafelé meg kellene nyíljon egy pdf fájl a részletesebb leírásért, de ez nekem most nem sikerült, ezért direkt linket nem tudok adni.

Előzmény: TINTUS (749)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.09 0 0 749

Sziasztok !

Mi a vélemény a muskat bleu  fajtáról ? Van e valakinek és ha jó fajta honnan lehetne beszerezni mert a stralk vagy a sieberz kínálatában nem szerepel.

Kulicz Creative Commons License 2014.10.09 0 0 748

www.zsigogyorgy.hu/tanfolyamok/gyumolcs/szolo.pdf

Nézd meg ezt, talán ráismersz. A vesszők nem foltosak?

Előzmény: Beer Monster (747)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.08 0 0 747

És ez milyen betegséget kaphatott el?

Előzmény: juhosttt (725)
budai2 Creative Commons License 2014.10.08 0 0 746

Igen, jól értetted.

Én még csak 4 éve tanulom. Most éppen saját káromon tanulok. Tudom, hogy hiba, sőt nagy hiba, de nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy hiba ennyi fürtöt meghagyni.

Nem követendő példaként írtam le, hanem reális helyzetjelentésként.

A kordon egyébként hatalmas, egy kezdő szintű lugas, ezért kockáztattam meg, hogy ennyi fürtöt hagyok. Ház mellett van és egy emelet magasságánál van már, feladata az erkély (lodzsa) beárnyékolása lesz. Két év múlva már az erkélyről is frissen szedett szőlőt ehetünk. A pölöskei (ugyancsak 4 éves) már az idén adott 3 fürtöt az erkélyen.

Előzmény: Kulicz (745)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.08 0 0 745

Jól értem, 20 /húsz/ fürt egy tőkén? Az Afuz Ali-nak egy kilogramm körüli fürtjei vannak, mivel nekem már húsz éve van ez a fajtám, megtanultam, hogy csak akkor érik be igazán, ill.  akkor nevel nagy fürtöket, ha nem terhelem túl. A Moldováról csak néhány éves tapasztalatom van, de szerintem későbbi érésű, mint az Afuz Ali, így  szintén óvatosan kellene terhelni.

Ha szép hosszú indián nyárban lesz részünk, teljesen napfényben tartva jól beérhetnek a késői szőlők, nagy terhelés esetén viszont nehezebben érnek be a vesszők és azokra jövő tavasszal nagy szükség lesz, jövőre is akarunk szép termést!

Szép napos időt, mindenkinek!

Előzmény: budai2 (744)
budai2 Creative Commons License 2014.10.08 0 0 744

A Moldova nálam is késik. Az Afuz Ali is.

Mindkettő napról napra érzékelhetően érik, de még szemezve is éppen csak nem savanyúak. Közrejátszik az is, hogy enyhén túlterheltek. (4 éves tőkén -kordonos- kb 20 - 20 fürtöt hagytam).

Délnyugati fekvésű lejtő Gödöllő közelében.

Előzmény: Kulicz (741)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.08 0 0 743

Erről volt már szó h a kocsány szárad. Nekem a narancs ízű járt így meg vmi másik ismeretlen csemege, meg kb 2 ezerjó fürt is. Állítólag a terhelés közre játszik, de pl terheltebb tőkén nem fordult elő. Talán vmi betegség támadta meg, vagy nem tudom én is szeretném tudni.

Falusi1 Creative Commons License 2014.10.08 0 0 742

Jó neked. Errefelé már lassan egy hete nem láttuk a napot, viszont még egy kis eső is esett.

Kulicz Creative Commons License 2014.10.08 0 0 741

Szép szőlőérlelő idő van. Kérdés, hogy ez elég lesz-e a Moldovának, mert még savanyú. De milyen festő színe van, kicsit az Ottelló-ra emlékeztet. Szőlőszem, neked milyen érettségű a Moldovád? Lehet, hogy csak nálam nem akar beérni? Déli fekvés pedig.

Az Afuz Ali nem ilyen hibátlan, de már érett. A középső fürtnek szárad a kocsánya, ez mitől van vajon?

Egy érőfélben levő fürt:

Attila és Hamburgi már ládában. Ezekkel sok gond volt, sokat tanultam mit kell velük ilyen nehéz évben csinálni/legközelebb/ Azért néhány tőke szinte hibátlanul teljesített:

gyula. Creative Commons License 2014.10.07 0 0 740

Szia Szőlőszem. Tavasszal majd küldök vesszőt a rózsaszínű izabellából vagy,ha kell a fehérből is.Visszalapozva a topikban,végigolvastam a leírásaidat a gyűjteményed bemutatott szőlőjeiről.Csak gratulálni tudok hozzá a kitartó és szorgos munkád eredményéhez.

Nekem 64 fajta van,majdnem a harmada Abasárról származik. Ezek mind közismertek itt a fórumon,talán csak a Carina,Melinda,Suzy a rózsaszínű mazsola,Ametiszt és a Klára  kevésbé közismert,vagy emlegetett itt a fórumon.A Klára névváltozataként már találkoztam Clara,Julski Biser és Csauszruzsovüj elnevezéssel is. Én személyesen ízetlen szőlőnek találom és nem biztos,hogy megtartom. A Melinda valami tévedés áldozata nálam.Óriás fürtű szőlőnek reklámozzák,ennek elenére 5-6 szemet terem már második éve. A rózsaszínű mazsola tavasszal távozik a gyűjteményből.Nálam nagyon hajlamos volt a lisztharmatra,de csak a fürt.Nagyon repedős és a darazsak sem kímélik.Ezenkivül Miskolcról egy őstermelő hozza minden évben kétszer kinálatát hozzánk(felső-Bodrogköz) tőle is sokat vásároltam.A többi az csere-beréből van  és az apám által bekerített direkt termő öröklött szőlő egészíti ki a gyűjteményem. Ezekből  jónéhánynak még a valódi nevét sem tudtam kideriteni ezidáig csak az itt elterjedt névként ismerem őket.Például Erzsike napi szőlő - ez egy kisfürtű illatos,nagyon édes rózsaszínű szőlő.(nem rózsaszínű Delevári).A Seibel szőlőket itten csak Cájbertként emlegetik és az Otellóval együtt melyet pedig Nagybányai feketeként is hívnak és a Logány szőlő nos csemege szőlőként is előszeretettel fogyasszák.

A gyűjteményedből a Livia nyerte el legjobban a tetszésemet,ezenkívűl a Krasotka,Argo,és Katherineből,ha tudsz egy -egy vesszőt küldeni megköszönöm.

Előzmény: szölőszem (687)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.06 0 0 739

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131096282&t=9217758

Sajnos nem dicsekedhetek vele, talán jövőre szebb lesz.

Előzmény: TINTUS (736)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.05 0 0 738

Majd időben küldök mailt és megbeszéljük a cseréket.

Előzmény: Sanci07 (737)
Sanci07 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 737

A Nimrangot május 21.-én permeteztem először,plusz három hetenként még négy alkalommal.Betegségnek nyoma sem volt,jelenleg az egyetlen szőlőm aminek a levele most is szép zöld.Nem mertem még kipróbálni hogy bírná permetezés nélkül mert mindenképp meg akartam kóstolni.Az íze csodás! Mikor megharapod enyhe savanykás ízt érzel,de egyből elönt egy édes íz is és ennek a keveréke valami máshoz nem hasonlító ízkavalkádot képez.Ennek kimondottan örülök mert késői csemegém kevés van mert nálunk senkinek nem kell sem a teréz sem a hamburgi,érdekes ugye?Idén fénykép nem készült nem is mértem,de jövőre pontos leírást készítek róla.Érése október eleje,és eléggé tetszetős.Vesszőt szívesen küldök,csomagolom az Éva mellé.

Előzmény: szölőszem (735)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.05 0 0 736

Köszönöm a képeket.

Tetszik az a TERÉZ.

Az Eszterről nincs képed??

Előzmény: Kulicz (715)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.05 0 0 735

Sanci 07:Mondtam,hogy ne vágd ki a Nimrangot!A hivatalos leírás az ízéről nem tesz említést.Hányszor permetezted?Milyen a betegség ellenállása?Az hogy keveset termett az idén/3-ik év/az még nem azt jelenti hogy nem lesz több rajta jövőre.Nekem is volt olyan fajtám,aki a 4-ik évben kezdett el teremni.

Várjuk a bővebb fajta leírást róla.Ha tudsz adni vesszőt róla tavaszra,cserébe olyat adok, amilyet kérsz.

Az a problémám,hogy kevés olyan fajtám van,ami rezi,és késői érésű.A következők vannak,ami viszonylag ellenálló:Dominanta,Sachtior 4X,Sport-2/Zarevo/,Belűj Originalnűj,Moskovskie csernüj,Pölöskei,Attila,Piros

kecskecsöcsű.Ezekkel nem volt gond az idén.Ami jövő őszre érik,és viszonylag ellenálló:Rembrandt,és

Rizomat ustojcivij/Bogyó:42 x 27mm,néha 44 x 29 mm,sulya 16-18gr.olykor20-25 gr./kissé muskotályos

rózsaszín.Alig várom,hogy jövőre teremjen.Tavaly ősszel ültettem még késői érésűeket,melyek a leírás szerint jó ellenállóak,de nem rezisztensek:Rusmol,Araráti,Tajfi rozovíj,Tüskéspupú,Masis,Boskop glory

Rosa menna di vacca.

Folyamatban van a beszerzése a késői érésű rezisztens,nagybogyójú fajtáknak.De ez igen nehéz feladat.

Előzmény: Sanci07 (734)
Sanci07 Creative Commons License 2014.10.05 0 0 734

Szölőszem,van olyan fajtád ami most vagy mostanában érik és jól bírta az idei évet?Egyébként leszedtük a nimrangot valami fantasztikus íze van igazán egyedi!Már csak az a bajom vele ami neked és jó néhány topiktársnak az Évával alig terem,de majd kísérletezek vele mert nagyon-nagyon bejön az íze.

szölőszem Creative Commons License 2014.10.04 0 0 733

ALBERT ROYAL:/Alphonse Lavallee,Fekete malaga,Alfons,Prince royal,Albert,Royal,Barbarou,Gros noir/:

Francia fajta.Szülők:Hamburgi muskotály X Kharistvala Kolkhur.Érési idő:szept.közepe,vége.Nagyon termékeny fajta.Erős növekedésű.Fürt:500-700 gr.vállas,laza.Bogyó:sötétkék,ropogós,közepesen vastag héjú,/de nem zavaró/,lédús,finom,harmonikus ízű,gömb alakú 20-22 mm átmérőjű.Betegség ellenállás

átlagos.Fagyállóság:-20-22 C.

Saját tapasztalat:Extrém évjáratokban lisztharmatra és botrytisre igen érzékeny/idei év/.Ilyenkor gondos növényvédelmet igényel.Egyébként egy nagyon értékes fajta.

budai2 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 732

Hasonló a szemléletünk.

Ami nem megy, azt nem erőltetem. Amúgy meg amatőr szinten a túlzott választékbővítésnek (fajtabővítésnek) úgy sincs gyakorlati haszna.

Köszönöm a válaszod.

Előzmény: szölőszem (718)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 731

Valóban, a 707-es kép alapján "visszafelé" is hasonlít.

Előzmény: gyula. (729)
budai2 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 730

Először is köszönöm a választ.

Starkl csomagküldőtől vettem, de az idei kínálatukban már nem szerepel. Igencsak sokat késtek a szállítással, ezért is került későn a földbe.

Akkor úgy reklámozták, hogy "a legjobb magnélküli".

Tanácsaid szerint fogok eljárni. Kint lepermetezem, és ha jól értettem, akkor még 2 - 3 hétig meleg világos helyen tartom, majd utána  hűvösebb , de világos helyre teszem.

Ami nekem magnélküliből bevált, az a Crimson seedless. Nem túl kényes, erős növekedésű, bőtermő és beérik.

Most, első évben szépen fejlődik az ugyancsak magnélküli Lakemont, persze messze még a kostolás.

Amivel meg kétszer is pórul jártam, az a sieberztől vásárolt magnélküli Magdalena és Thomson. Egy telet sem bírtak ki, pedig takartam őket vagy 20 cm földdel.

Mégegyszer köszönöm a választ.

Előzmény: Kramcsák István (712)
gyula. Creative Commons License 2014.10.03 0 0 729

Azért írtam,hogy érdekes,mert a levele a fehér fajtára hasolít így képen keresztűl.

Előzmény: Beer Monster (720)
gyula. Creative Commons License 2014.10.03 0 0 728

A kék izabellám.

gyula. Creative Commons License 2014.10.03 0 0 727

A jappán izabelám. Mihelyt kezd szinesedni,pirkadni,már ehető - legalábbis nálam.

Az íze megegyezik az alapfajtával.Azonban nem egy bőtermő fajta.

gyula. Creative Commons License 2014.10.03 0 0 726

A nova nagyon hullós,pergős szőlő és az íze is másabb.

Előzmény: juhosttt (723)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.03 0 0 725

Ilyen van a szomszédnak is pár izabella tőkén, de ez nem peronosz. esetleg lisztharmat, de tuti nem peronosz. Az enyémet kérdezted,  hát még képet nem tudtam csinálni de tök átlagos sötétzöld levelek, világos/fehéres levélfonákkal. átlagos mérettel.

Előzmény: Beer Monster (724)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 724

Itt vannak a beteg izabella-levelek. Én ezt peronosporára tippelném:

Előzmény: Kulicz (722)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.03 0 0 723

Szerintem ez Noha lesz. :)

Előzmény: gyula. (707)
Kulicz Creative Commons License 2014.10.03 0 0 722

Értem, ezek szerint betegségek okozták a lombhullásodat, lisztharmat v. peronosz, esetleg mindkettő, mert ritkán ilyen is előfordulhat. Minimum 25 éve nem volt ilyen zűrös év, emlékeznék rá. Kezdődött a bundásbogár rügyrágásával, atkával, lisztharmattal, botritisszel, csoda, hogy van szőlőnk a vajas kenyerünkhöz.

Előzmény: Beer Monster (719)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.03 0 0 721

Igaz, hogy nem nálam kell nézni, hogy volt-e fagy, hanem az a kérdés, hogy Kramcsák István szőlőjében fagyhatott-e. Vagy pedig nem betegedett-e meg a lomb, mielőtt lehullott.

Előzmény: Beer Monster (719)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!