Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Valószínűnek tartom,hogy a Muscat bleu azonos a kék muskotállyal./németből fordítva/.Előfordul,hogy ha egy picit rosszabbul termékenyül,nagyobb lesz a bogyó mérete.Ilyen volt a tavalyi év júniusa,amikor virágzáskor esős szeles idő volt.Akkor nálam is egy kicsit nagyobb volt a bogyó mérete.Hátránya még,hogy a darazsak szeretik,mivel édes,és a bogyó héja vékony.Állítólag jó rosé bort lehet belőle készíteni,ugyanis az egyik szülő Müller Thurgau/Rizlingszilváni/.
Be van az a szőlővessző jól érve? Megpróbálhatod eltárolni a következő módon : felvágod 2-5 rügyes darabokra, megfüröszröd (10 perc) gömbaölőszeres (pl. Dithane 0,°5%) vízben. Lecsurgatod és enyhén nedvesen (nem száraz, nem locsog) fólia zacskóba teszed, légmentesen lezárod (gumigyűrű vagy szoros görcs). A csomagot még egy fóli zacskóba teszed! Utána 0-5°C-on tárolod (hűtőszekrény alsó polc).
/Ha kicsit is babonás vagy, akkor meg se nézed addig míg nem akarsz oltani./ Volt már akinek 7 hónapot kibírt az oltóvesszője a hűtőben. Ott felejtette. :-)
Szia TINTUS! Ne a fürt nagyságát nézd,hanem azt,hogy augusztus második felében nincs olyan kék szőlő a piacon,ami finom muskotályos.
Ha megnézed az augusztusban érő muskotályos fajtákat-melyek rezisztensek is- a három színben csak 3 db.
karakteres ízű fajtát találsz:sárga színben:Palatína,kék színben Muscat Bleu,rózsaszínben Piroska.
Ez a hazai választék.Elég szegényes.Ha a hazai oltványosok bevállalnák a jogdíjas új fajtákat,egy csapásra
megszünne az olasz,chilei,Dél-afrikai szőlőimport./Lehet hogy nem "egycsapásra",de belátható időn belül./
Az is igaz,hogy ezeknek az oltványoknak az ára nem 350 Ft. lenne,hanem 3500-.Ft.Talán ezért van a húzódozás.
Azt Írtam a Muscat Bleu-ról:"Amennyiben jogdíj nincs rajta,óltócsapot tudok adni"
A jogdíj,oltalmi jog,szabadalmi díj,stb azt jelenti nagyjából a szőlőnél,hogy a szőlőnemesítőt egy bizonyos díj
illeti meg minden eladott szőlővessző után egy bizonyos ideig/általában 25 év,ami évente csökkenő mértékű/.
Ha megnézed a magyar csemegeszőlő választékot,nem találsz köztük jogdíjas fajtát.De új fajtát sem!
Az egyszerű ember /de még a szőlészek zöme sem/ nem tudja,hogy a Suveníron,Kardinálon,Pannónián,stb.
kívül léteznek korszerű,kiváló minőségű rezisztens fajták is.Én ezt az "űrt" próbálom kitölteni azzal,hogy minden héten felteszek a fórumra egy ismert,vagy kevésbé ismert fajtát,pontos fajtaleírással.Ha megnézed a neten a fajta leírásokat,amit az oltványosok írnak ,vagy nem írnak a fajtákról,hát inkább nem minősítem.
Van egy 16 éves favorit lugasom. Jól érzi magát, mert előfordult, hogy 2 mázsa szőlő is volt az egy tőkén. Egyik irányba kb. 15 m hosszú, illetve egy részen még 5x5 m-es két épület közötti kiülő részt is befuttattam vele + a szomszéd megkért rá, hogy egyik vesszőt engedjem át hozzá (ez kb. 5-6 m rész). Szóval hatalmas erős tőke lett. Kb 15 cm. átmérőjű az oltás felett a tőke vastagsága.
Problémám az, hogy kissé érzékeny a gombásodásra. Idén szinte az összes lerohadt, ami a rengeteg darázsnak és az esős időjárásnak volt köszönhető. Még egy ismerősöm van akinek favoritja van a darazsakra Ő is panaszkodik. Mi szeretjük a favoritot főleg, hogy védett fekvésben van és július közepén végén már ehető. Viszont az idei év elkeserített. Az 5x5 m-es résznél a tartó szerkezet eléggé tönkrement így oda új tám rendszert akarok csinálni, de kénytelen leszek a termő karokat visszavágni, hogy odaférjek.
Arra gondoltam, hogy erre a tőkére oltanák rezisztens fajtát, moldovát, terézt. Ahol visszavágom a karokat ott az előtörő vesszőkre gondoltam. A problémám az, hogy ebben nem vagyok járatps, mármint a szőlő oltásában. Mit mivel lehet, hogyan, stb. Vadribizlire oltottam már egrest, szilvát is szemeztem már. Egyik évben (kb. 10 éve) régen próbáltam othellót átoltani, de egyszer sem sikerült.
Szeretnék tanácsot kérni, hogy lehetséges-e ez amit elgondoltam. Megmondom őszintén sajnálnám ezt a tőkét kivágni, de már kezd elegem lenni a rengeteg darázsból, illetve az ilyen évektől. Tavaly az ellentétje volt. Adtam is el rengeteget belőle, illetve ettük is és a maradékot bogyóztam, cefréztem és nagyon finom pálinkát főzettem belőle (80 l cefre lett belőle és 10,5 l pálinka). Darász csapdákat rendszeresen teszek ki egy méhész tanácsa szerint készítem, de rengeteg darázs van.
Kezdjük ott, hogy konkrét fajtáról beszéltünk ami az izabella ami amcsi szőlő.
Ezután van olyan, hogy a szőlőnek van mély nyugalmi időszaka. Ez kb november vége és január között van, de van erről szép leírás is.
Ha az idő engedi, akkor január közepén már megindulhat fakadni a szőlő. De a túl hosszú vegetációs idő csökkenti a szőlő életét. lehet 50 év helyett csak 40 év. Bár az üzemi termelés ezt leszarja :) De most ez se lényeg.
Másod termést szüretelni rövid tenyész idejű csemege szőlőnél nem olyan földön kívüli dolog :) De attól függetlenül meg van hogy melyik növénynek mennyi a vegetációs ideje. Pl a fekete ribizlim már nyár végén lehullajtja a leveleit, a rügyei szépen be vannak rakódva és él és virul. Korán hajt, korán hullajtja a lombját. 3 fajta 3 helyről szóval nem betegség miatt hullik le a lombja.
juhos, tudod grúziában vagy izraelben mikor fakadnak a szőlők , ahol kétszer szüretelnek és biztos vegetációban. úgy hogy a növénynek fény és hő kell és ha ez meg van ő beosztja a nyugalmi idejét, kevessebb betegséggel. párosulva.
Mert ezek a fajták kimondottan peronosz állók. Sok házikertben van/volt hogy 20-30 éven át sose volt permetezve mégse betegedett le. A szőlős topic-ban is felmerült mire ez a nagy direkt termő szőlő termelés a régi időkre nézve. Hát mert az akkor is terem, ha hétvégén leugrasz megcsodálni hogy néz ki, nem kell foglalkozni vele.
Továbbá ősz van. Öregednek a levelek. Lehet szimplán ezzel magyarázható. Korán fakadtak a szőlők országos szinten, sokkal több időt töltöttek vegetációban, mint pihenve. Ez egy pont után már negatívan hat a szőlőre. Kell a vegetációs időszak h gyűjtsön tápanyagot, de ha túl sokáig vegetál, már nem gyűjt, hanem feléli.
Izabellán nem lesz peronosz. sok minden lehet de az nem. Én inkább a lisztharmatra tippelnék, esetleg vmi másra. De hát ősz van, ilyenkor öregedik a lombozat. Vagy egész nyáron ilyen csúnya volt?
Érdekes megközelítés. Cáfolni se tudom és igazolni sem. De ami az éretlen zöld vesszőket illeti:
Tavaly okt 1-én lefagyott minden. A vesszők még zöldek voltak, majd ahogy megcsípte a dér bebarnultak és egyszerre hullott az összes levél. Teljes fagyás pedig csak a vesszők 10-30 cm-es végén voltak. Mind a rügyek, mind a vesszők egészségesek maradtak, kihajtottak ahogyan kell.
Én inkább a lisztharmatra tenném a szavazatom, bár az ilyen direkt termőknél elvileg nem kéne előjönnie.
beer monster, és mindenkinek reggel négy -öt óra között néz fel az égre , mostanában egyre gyakrabban ,nyomják a chemrált , ebben lévő nanö részecskés nehéz elemek vannak a szőlő leveleken, ,ez okozza a beéretlen termést a kocsányok száradását, a beéretlen zöld veszőket, nálam van három méteres vesző a deleváré lugason mely még mindig zöld, ez máskor nem volt ahol takarásban van ott egézségesebb, előzőkben írtam ,hogy azt érzékeltem ,hogy visza fordult a növények fejlődése , értem ez alatt az cukor és az íz kialakulását. meg vagyunk lőve !!! vigyázni kell a gyümölcs fogyaztásával is ,erősen lemosva, ezek a nano részecskés nehéz fémek meg az emberi bőrön keresztúl közvetlen bejut a szervezetbe. a te leveleiden iis ezt érzékelem. kontrol célal csináljatok felső takarást foliával , és a tapasztalatokat vovjátok le!.
E-mail címem: vadasgyorgy@citromail.hu. Egyébként 15 tő új rezisztens szőlőfajtát szeretnék telepíteni-különböző érésidejűeket-néhány fajta vesszője is nagy segítség lenne.
Mivel nincs faiskolai és szőlő-iskolai engedélyem,ezért szaporító anyagot sem forgalmazhatok.Gondosan olvasd el a 622,és 623 sz. hozzászólásomat.Abban tudok segíteni,hogy megadom a külföldi beszerzési lehetőségeket,de itt a fórumon azt sem nagyon tehetem,mert tiltott reklámnak minősül a fórum szabályzat szerint.Ha megadod az e-mail címed,tudok segíteni.
Svájci fajta.Szülők:Garnier 15/6 X Müller Thurgau.Érési idő:aug.második fele.Fürt:250-400 gr.kúpos,hengeres
gyakran szárnyas,laza.Bogyó:gömb alakú,19-21 mm.5 gr.lédús muskotályos ízű.Cukor:17-20%,sav.6-8 gr/l.
Erős növekedésű,igen termékeny.Bogyó szine kék,kékes-fekete.Bogyó húsa kék./festő/Bor készítésére is kiválóan alkalmas.Sokoldalú fajta.Betegség ellenállás magas,nem rothad.Filoxéra toleráns.Fagyállóság:-23C Nem magnélküli,egy-két kis magja van.
Más forrás szerint a szülők:/Villard noír x Müller Thurgau/ x Perlett noír/Teneron x SV 12358/
Saját tapasztalat:Minden évben megbízhatóan terem,jól termékenyül,finom muskotályos ízű.Sokáig a tőkén hagyható,rezisztensnek mondható.Nagyon értékes fajta.
Sajnos,hogy az oltvány kereskedésekben nemigen kapható.Amennyiben jogdíj nincs rajta,oltócsapot tudok adni a fórumtársaknak.
Ha csináltál már paradicsomlét,akkor ugyanaz a technológia.nagyon érett szőlő kell hozzá.Lecsumázod a
bogyókat,és felrakod főni.Utána botmixerrel óvatosan pépesíted.Olyan szőrőn átnyomod,amin a mag nem megy át.Utána ujra felrakod főni,és addig főzöd,amíg a felesleges víz ki nem párolog.
Mind2nek magas a pektin tartalma, ezért jó lekvár alapanyag. Nekünk még a tőkén van, a kutya se eszi... Az izabellát még valamelyest ettük is, de az othello az semmi. Ha sikerül átoltom, ha nem kivágom...
Na de ami a magot illeti, nagyon jó kérdés hogy oldja meg. Talán olyan szita kell amin a mag nem megy át, csak a pép. De ez lassú. Ha robotgéppel nekiáll, a magot összevághatja.
Ami a hatalmas levelű izabellát illeti, mit értesz ezalatt? A jól karban tartott jó viszonyok között lévő tőkék tudnak átlagnál magasabb levelet is hozni. Nekem pl a hamburgi muskotálynak akkora levele van, hogy a 2 legtávolabbi pontja (csak szemre nézve) kb 40 cm.
Talán fura ötlet szőlőből lekvárt főzni, de a karakteres ízű otelló tökéletes alapanyag. Szilva- és bogyósgyümölcslekvár rajongóknak kötelező! Tovább »
Szia Gyula!Köszönöm az elismerést.Sokáig tartott,mire idáig eljutottam.Az Izabellákkal kapcsolatban majd
e-mailban megbeszéljük a cserét.
A Klára nekem sem jött be.Tavaszra én is kiveszem a gyüjteményből.Egyébként nem tudom,hogy honnan ered a fajta.Próbáltam utánanézni,de sehol nem találtam róla használható,és főleg hiteles leírást.A
csausrüzsovűj szinoníma név orosz eredetre utal/van olyan szőlőfajta,hogy csaus, a rüzsovij-rozovij
oroszul rózsaszín.Csakhogy a Klára meg sárga/.Szerintem ez egy jól hangzó felvett név,valaki kitalálta,de az majdnem biztos,hogy abasári eredetű.Ez hasonló szituáció mint a japán Izabella./a japán sortimentben nem található/.Egyébként a Klára a legújabb kiadású,majdnem teljes szakkönyvben sem szerepel/Hajdú Edit:Magyar szőlőfajták/.
A rózsaszín izabelláról/nem japán Izabella/ van egy hivatalos fajtaleírásom:
LINDLEY:/Hibrid Rogers No-9/:USA fajta .Roger nemesítette 1908-ban.Szülők:Karter X fehér chasselas.