Keresés

Részletes keresés

Kramcsák István Creative Commons License 2014.10.21 0 0 794

aldric 01, a neten megtalálod:  Veres csaba ,Abasár /plenev/  Kovács oltvány Villány, postázák is /   ha jol fakad tavasszal a szőlő május végére már van olyan 50cm es hajtás mely kellően érett ahoz hogy oltani lehesen, aki nagyon spéci a lágyabb hajtást is megtudja oltani ,de itt könyebben roncsolódik a szövet,  a terézről  anyit , hogy nagyon meleg helyen /hegyoldal,  védet hely/ hozza a 16 cukorfokot  vagya felett már az íz is elfogatható,   de embere válogatja, az unokám szülinapjára szept,23  /2013/ szetten a néróból, és a terétből. a Budapesti csapatnak jobban ízlet a teréz  az elfogyott a jó ropogós és édes néró meg árválkodott, így kinek a pap kinek a né. nagyon sok féle választék van  de  még itthon olyan kiugró  minőségű még nem nagyon van a jupiter  a vénusz   kósa stb de ezek még nem a csúcs, járd körbe ha van időd ezeket az oldalakat, ahogy írtam szőlőszem fórum társ tett fel rezistens  fajtákat,

Előzmény: Aldric01 (793)
Aldric01 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 793

Kedves istván köszönöm szépen a választ. Akkor ahová oltani szeretnék azt a kart nem nyesem nagyon meg. Még jó, hogy érdeklődtem, mert erre nem is gondoltam, de logikus. Amit jobban metszek erősebb hajtások törnek elő.  Terézről nem tudtam, hogy nem jó ízű. Pölöskeim  is van szintén lugas, 13 éves körül van. Fele akkora sincs, mint a favorit és termése is kevesebb, de azért van rajta bőven. Idén az időjárást az is megsínylette, de lényegesen kevesebb kárral. Azért gondoltam, hogy rezisztens fajtát próbálok beszerezni. Éppen tegnap nézegettem még fajtákat és a vénusz is tetszett már amit leírtak róla. Hamburgi muskotályom volt, de mire termett volna kiment. Győr mellett lakom. Ezen a részen inkább borszőlővel foglalkoznak, legalábbis az ismeretségi körömben. Saszlát tudnák csak beszerezni. Tervem az volt, hogy veszek oltványt és arról próbálok oltani. Kaszasoltvány.hu-t javasolták, már telefonon beszéltem velük. Még valahol olvastam plenev (lehet itt olvastam) fajtáról, de eddig nem találtam oltványt. A zöldoltást jól értelmeztem, hogy május közepe-vége felé kell elvégezni? Vagy ez is inkább a szőlő fajtáktól függ?

Előzmény: Kramcsák István (792)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.10.20 0 0 792

aldric q1, ősz van sok a munka az elfoglaltságok, ezért nem kaptál még választ, a darazsakat nem tudod kikerülni, olyanok mint a muslica ahol egy kis alkoholt éreznek már ott vannak . a darázs meg az édességre,  szerintem ilyenkor kell a fészkeket össze szedni elégetni, nem tudom mit szólnak   ehhez az állatvédők, nekem is  mióta zalagyöngye lugasom van  minden  vasba befészkelnek /traktor ba  meleg helyre,  jól gondolod az át oltást , az a véleményem ,hogy mivel  való szinű  jó környezete van a tőkének ez a 5m es futatás stb, drasztikusan ne vágd vissza , mert nagyon vastag ujj hajtást produkálna, ami nem optimális az átoltáshoz, általában az 1cm átmérő környéki vesszők az erősebbek  és az oltó csapok is  e körül jók.segítenék az át oltásban  de nem tudom merre laksz ,/  én Szerencs mellett/ a terézről nem a legjobb a véleményem  , az íze kívánni valót hagy  , nagyon jó alanynak , hajt ezerrel,   tíz év alatt produkál 10 cm es törzset, hatalmas fürtök,  mikor virágzik a fele virág nem termékenyül és még így is tömött lesz a fürt., csak az íz! lenne jobb,!én javaslom a hamburgi muskotályt,  a dunavszka , a moldova is ,jó , japán izzabella,és nekem a pölöskei muskotály is szinpatikus  stb nézd végig a  oldalakat szőlőszem tett fel  ujabb rezisztens fajtákat . több fajtáról itt is tudsz csapot kérni a fórumozók -től én dunavot,  évát ,  itáliát , hamburgit,  pölöskeit, tudok adni , üdv. tel.

Előzmény: Aldric01 (780)
Aldric01 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 791

Köszönöm a tájékoztatást.

Janii84 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 790

Köszönöm!

Előzmény: szölőszem (786)
Sanci07 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 789

Valóban jól néz ki és biztos finom is!Írod nem mindig a bogyóméret számít,ezzel nagyon egyet értek mivel az én kedvencem a mai napig a csabagyöngye ami ugye nem egy nagy szemű fajta.Igaz nálam van két tőke közel 30 éves ami sokkal jobban hozza magát mint az új telepítésűek.Szerintem az ellenálló képessége is jobb.Nyáron tettem fel képet is róla gyönyörű volt.

Előzmény: szölőszem (787)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.19 0 0 788

Köszönöm ,írtam a dm.nek  talán novemberben lesz.

Előzmény: szölőszem (782)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.19 0 0 787

 

SZASA LEONOV:Amatőr orosz nemesítés.Szülők:Victoria x Sztrasinszkíj.Korai érésű/110-115 nap/.

Fürt:400-500 gr.gyakran szárnyas,közepesen laza.Bogyó:vörös,vagy sötét vörös,26x23 mm,6-7 gr.kissé ovális,ropogós,muskotályos.Cukor:16-19%.Termékenység magas.Betegség ellenállás az átlag felett.

Fagyállóság:-25 C.

Saját tapasztalat:Egy üde színfolt a gyüjteményben,Korán érik,kissé muskotályos,és tetszetős kinézetű.Nem mindig a méret számít/bogyóméret/.

szölőszem Creative Commons License 2014.10.19 0 0 786

Valószínűnek tartom,hogy a Muscat bleu azonos a kék muskotállyal./németből fordítva/.Előfordul,hogy ha egy picit rosszabbul termékenyül,nagyobb lesz a bogyó mérete.Ilyen volt a tavalyi év júniusa,amikor virágzáskor esős szeles idő volt.Akkor nálam is egy kicsit nagyobb volt a bogyó mérete.Hátránya még,hogy a darazsak szeretik,mivel édes,és a bogyó héja vékony.Állítólag jó rosé bort lehet belőle készíteni,ugyanis az egyik szülő Müller Thurgau/Rizlingszilváni/.

Előzmény: Janii84 (785)
Janii84 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 785

Sziasztok!A muscat blue azonos a kék muskotály szőlővel,ami a starkl kínálatában volt pár éve(akkor rendeltem)?

Szőlőszem leírása szerint lehetséges,bár nálam a bogyóméret inkább 25-30mm volt,bár kevés szem volt rajta,mert rosszul termékenyült tavasszal.

Ali-bá Creative Commons License 2014.10.18 0 0 784

" minden héten felteszek a fórumra egy ismert,vagy kevésbé ismert fajtát,pontos fajtaleírással"

 

Áldásos munkát végzel, köszönet érte!

Előzmény: szölőszem (782)
Ali-bá Creative Commons License 2014.10.18 0 0 783

Be van az a szőlővessző jól érve?   Megpróbálhatod eltárolni a következő módon : felvágod 2-5 rügyes darabokra, megfüröszröd (10 perc) gömbaölőszeres (pl. Dithane 0,°5%) vízben. Lecsurgatod és enyhén nedvesen (nem száraz, nem locsog) fólia zacskóba teszed, légmentesen lezárod (gumigyűrű vagy szoros görcs). A csomagot még egy fóli zacskóba teszed! Utána 0-5°C-on tárolod (hűtőszekrény alsó polc).   

/Ha kicsit is babonás vagy, akkor meg se nézed addig míg nem akarsz oltani./ Volt már akinek 7 hónapot kibírt az oltóvesszője a hűtőben. Ott felejtette.  :-)

Előzmény: Törölt nick (781)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.18 0 1 782

Szia TINTUS! Ne a fürt nagyságát nézd,hanem azt,hogy augusztus második felében nincs olyan kék szőlő a piacon,ami finom muskotályos.

Ha megnézed az augusztusban érő muskotályos fajtákat-melyek rezisztensek is- a három színben csak 3 db.

karakteres ízű fajtát találsz:sárga színben:Palatína,kék színben Muscat Bleu,rózsaszínben Piroska.

Ez a hazai választék.Elég szegényes.Ha a hazai oltványosok bevállalnák a jogdíjas új fajtákat,egy csapásra

megszünne az olasz,chilei,Dél-afrikai szőlőimport./Lehet hogy nem "egycsapásra",de belátható időn belül./

Az is igaz,hogy ezeknek az oltványoknak az ára nem 350 Ft. lenne,hanem 3500-.Ft.Talán ezért van a húzódozás.

Azt Írtam a Muscat Bleu-ról:"Amennyiben jogdíj nincs rajta,óltócsapot tudok adni"

A jogdíj,oltalmi jog,szabadalmi díj,stb azt jelenti nagyjából a szőlőnél,hogy a szőlőnemesítőt egy bizonyos díj

illeti meg minden eladott szőlővessző után egy bizonyos ideig/általában 25 év,ami évente csökkenő mértékű/.

Ha megnézed a magyar csemegeszőlő választékot,nem találsz köztük jogdíjas fajtát.De új fajtát sem!

Az egyszerű ember /de még a szőlészek zöme sem/ nem tudja,hogy a Suveníron,Kardinálon,Pannónián,stb.

kívül léteznek korszerű,kiváló minőségű rezisztens fajták is.Én ezt az "űrt" próbálom kitölteni azzal,hogy minden héten felteszek a fórumra egy ismert,vagy kevésbé ismert fajtát,pontos fajtaleírással.Ha megnézed a neten a fajta leírásokat,amit az oltványosok írnak ,vagy nem írnak a fajtákról,hát inkább nem minősítem.

 

Előzmény: TINTUS (770)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.16 0 0 781

Sziasztok!

Kaptam Albert Royal vesszőket, szerintetek zöldbe-fás oltáshoz lehet valahogy kitárolni belőle?

Szölőszem!

Nekem is küld  el légyszives a beszerzési forrásokat elsősorban, amit kértem (LIVIA, V25/20) érdekelne. Köszönöm!

K.Pál 

Aldric01 Creative Commons License 2014.10.16 0 0 780

Üdvözlöm a fórumozókat!

 

Van egy 16 éves favorit lugasom. Jól érzi magát, mert előfordult, hogy 2 mázsa szőlő is volt az egy tőkén. Egyik irányba kb. 15 m hosszú, illetve egy részen még 5x5 m-es két épület közötti kiülő részt is befuttattam vele + a szomszéd megkért rá, hogy egyik vesszőt engedjem át hozzá (ez kb. 5-6 m rész). Szóval hatalmas erős tőke lett. Kb 15 cm. átmérőjű az oltás felett a tőke vastagsága.

Problémám az, hogy kissé érzékeny a gombásodásra. Idén szinte az összes lerohadt, ami a rengeteg darázsnak és az esős időjárásnak volt köszönhető. Még egy ismerősöm van akinek favoritja van a darazsakra Ő is panaszkodik. Mi szeretjük a favoritot főleg, hogy védett fekvésben van és július közepén végén már ehető. Viszont az idei év elkeserített. Az 5x5 m-es résznél a tartó szerkezet eléggé tönkrement így oda új tám rendszert akarok csinálni, de kénytelen leszek a termő karokat visszavágni, hogy odaférjek.

Arra gondoltam, hogy erre a tőkére oltanák rezisztens fajtát, moldovát, terézt. Ahol visszavágom a karokat ott az előtörő vesszőkre gondoltam. A problémám az, hogy ebben nem vagyok járatps, mármint a szőlő oltásában. Mit mivel lehet, hogyan, stb. Vadribizlire oltottam már egrest, szilvát is szemeztem már. Egyik évben (kb. 10 éve) régen próbáltam othellót átoltani, de egyszer sem sikerült.

Szeretnék tanácsot kérni, hogy lehetséges-e ez amit elgondoltam. Megmondom őszintén sajnálnám ezt a tőkét  kivágni, de már kezd elegem lenni a rengeteg darázsból, illetve az ilyen évektől. Tavaly az ellentétje volt. Adtam is el rengeteget belőle, illetve ettük is és a maradékot bogyóztam, cefréztem és nagyon finom pálinkát főzettem belőle (80 l cefre lett belőle és 10,5 l pálinka). Darász csapdákat rendszeresen teszek ki egy méhész tanácsa szerint készítem, de rengeteg darázs van.

Falusi1 Creative Commons License 2014.10.15 0 0 779

A szakirodalom szerint október második felétől január közepéig tart a mélynyugalmi időszak.

Előzmény: juhosttt (778)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.15 0 0 778

Kezdjük ott, hogy konkrét fajtáról beszéltünk ami az izabella ami amcsi szőlő.

Ezután van olyan, hogy a szőlőnek van mély nyugalmi időszaka. Ez kb november vége  és január között van, de van erről szép leírás is.

Ha az idő engedi, akkor január közepén már megindulhat fakadni a szőlő. De a túl hosszú vegetációs idő csökkenti a szőlő életét. lehet 50 év helyett csak 40 év. Bár az üzemi termelés ezt leszarja :) De most ez se lényeg.

Másod termést szüretelni rövid tenyész idejű csemege szőlőnél nem olyan földön kívüli dolog :) De attól függetlenül meg van hogy melyik növénynek mennyi a vegetációs ideje. Pl a fekete ribizlim már nyár végén lehullajtja a leveleit, a rügyei szépen be vannak rakódva és él és virul. Korán hajt, korán hullajtja a lombját. 3 fajta 3 helyről szóval nem betegség miatt hullik le a lombja. 

 

Előzmény: Kramcsák István (777)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.10.15 0 0 777

juhos, tudod grúziában vagy izraelben mikor fakadnak a szőlők , ahol kétszer szüretelnek és biztos vegetációban.  úgy hogy a növénynek fény és hő kell és ha ez meg van ő beosztja a nyugalmi idejét, kevessebb betegséggel. párosulva.

Előzmény: juhosttt (776)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.15 0 0 776

Mert ezek a fajták kimondottan peronosz állók. Sok házikertben van/volt hogy 20-30 éven át sose volt permetezve mégse betegedett le. A szőlős topic-ban is felmerült mire ez a nagy direkt termő szőlő termelés a régi időkre nézve. Hát mert az akkor is terem, ha hétvégén leugrasz megcsodálni hogy néz ki, nem kell foglalkozni vele. 

Továbbá ősz van. Öregednek a levelek. Lehet szimplán ezzel magyarázható. Korán fakadtak a szőlők országos szinten, sokkal több időt töltöttek vegetációban, mint pihenve. Ez egy pont után már negatívan hat a szőlőre. Kell a vegetációs időszak h gyűjtsön tápanyagot, de ha túl sokáig vegetál, már nem gyűjt, hanem feléli. 

Előzmény: Beer Monster (775)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.14 0 0 775

Nem, a nyári képek itt vannak egy-két héttel ezelőtt, nem volt baja. Más direkttermő is megbetegedett, ez egy ilyen év.

 

Miért gondolod, hogy nem lehet rajta peronospora?

Előzmény: juhosttt (774)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.14 0 0 774

Izabellán nem lesz peronosz. sok minden lehet de az nem. Én inkább a lisztharmatra tippelnék, esetleg vmi másra. De hát ősz van, ilyenkor öregedik a lombozat. Vagy egész nyáron ilyen csúnya volt?

Előzmény: Beer Monster (773)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.14 0 0 773

Akkor ez peronoszpora lesz, mert itt viszont nem nyomnak semmit.

Előzmény: Kramcsák István (767)
Falusi1 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 772

Nagyon köszönöm, így már világos. Azt hiszem, most jobb, ha egyebet nem írok.

Előzmény: Jani71 (771)
Jani71 Creative Commons License 2014.10.14 0 0 771
Előzmény: Falusi1 (769)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.14 0 0 770

Köszönöm Szőlőszem ! Nem valami nagy a muskat bleu fürt.....

 

"

Írtad, hogy     "Amennyiben jogdíj nincs rajta,oltócsapot tudok adni" ezt nem értem megmagyaráznád , járatlan vagyok...

 

Előzmény: szölőszem (763)
Falusi1 Creative Commons License 2014.10.13 0 0 769

Biztos borzasztóan buta vagyok, de kérlek benneteket világosítsatok fel, kik és mit nyomnak reggel négy-öt között?

Előzmény: Kramcsák István (767)
juhosttt Creative Commons License 2014.10.13 0 0 768

Érdekes megközelítés. Cáfolni se tudom és igazolni sem. De ami az éretlen zöld vesszőket illeti:

Tavaly okt 1-én lefagyott minden. A vesszők még zöldek voltak, majd ahogy megcsípte a dér bebarnultak és egyszerre hullott az összes levél. Teljes fagyás pedig csak a vesszők 10-30 cm-es végén voltak. Mind a rügyek, mind a vesszők egészségesek maradtak, kihajtottak ahogyan kell.

 

Én inkább a lisztharmatra tenném a szavazatom, bár az ilyen direkt termőknél elvileg nem kéne előjönnie.

Előzmény: Kramcsák István (767)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.10.13 0 0 767

beer monster,  és mindenkinek  reggel négy -öt óra között néz fel az égre , mostanában egyre gyakrabban ,nyomják a chemrált ,  ebben lévő nanö részecskés nehéz elemek vannak  a szőlő leveleken, ,ez okozza a beéretlen termést a kocsányok száradását, a beéretlen zöld veszőket, nálam van három méteres vesző a deleváré lugason mely még mindig zöld, ez máskor nem volt  ahol takarásban van ott  egézségesebb,  előzőkben írtam ,hogy azt érzékeltem ,hogy visza  fordult a növények fejlődése , értem ez alatt az cukor és az íz kialakulását.  meg vagyunk lőve !!! vigyázni kell a gyümölcs fogyaztásával is  ,erősen lemosva,  ezek a nano részecskés nehéz fémek  meg az emberi bőrön keresztúl  közvetlen bejut a szervezetbe. a te leveleiden iis ezt érzékelem. kontrol célal csináljatok felső takarást foliával , és a tapasztalatokat vovjátok le!.

Előzmény: Beer Monster (747)
Vadas György Creative Commons License 2014.10.13 0 0 766

 

 Kedves Szőlőszem!

 E-mail címem: vadasgyorgy@citromail.hu. Egyébként 15 tő új rezisztens szőlőfajtát szeretnék telepíteni-különböző érésidejűeket-néhány fajta vesszője is nagy segítség lenne.

 Köszönettel:

                 Vadas György

szölőszem Creative Commons License 2014.10.13 0 0 765

Kedves Vadas György:

 

Mivel nincs faiskolai és szőlő-iskolai engedélyem,ezért szaporító anyagot sem forgalmazhatok.Gondosan olvasd el a 622,és 623 sz. hozzászólásomat.Abban tudok segíteni,hogy megadom a külföldi beszerzési lehetőségeket,de itt a fórumon azt sem nagyon tehetem,mert tiltott reklámnak minősül a fórum szabályzat szerint.Ha megadod az e-mail címed,tudok segíteni.

Előzmény: Vadas György (756)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!