Keresés

Részletes keresés

juhosttt Creative Commons License 2014.11.16 0 0 888

gyerek koromban  ligarléroztak 

 

Manapság már a bio szőlészet elveti a rigolérozást, mert ez viszont nagyon felborítja a talajéletet. Oké hogy a szőlőnek ez jó, de hosszú távon nézve a talajélet pusztul. Persze akkoriban más volt a hozzáállás, másabb volt minden! Ma azért már egyre többen hajlanak a tudatos, természetmegóvó termesztés felé. 

 

miért nő meg a szőlő akkár 6 métert is, míg az alföldön karóig ha nő. 

 

Ez most kicsit úgy esik le, hogy az alföld az 0, tokaj meg a minden. Ésszerű gazdálkodással, itt is nőhet 6 métert a szőlő. itt is lehet jókat alkotni. Ez elég hülye nézőpont, hogy itt csak a fröccs és közép szintű ivóborokat lehet csinálni. Jó műveléssel és jól megválasztott fajtákkal, itt is lehet jó bort csinálni. Ez mind csak hozzáállás kérdése.

Azért ilyen butaságot se kellene állítani, hogy a kamionnyi földet elhagyva a szőlő besült. Ebben lehet igazság, de sok tényező befolyásolhat:

Az altalaj sivóhomok. Az altalaj túl meszes, vagy kavicsos, ahol a növény már valóban nem tud tápanyaghoz jutni. Az alföldön is vannak jó zsíros agyagos kötött talajú területek. Bár ezeket a mezőgazdaság takarmánynövény hasznosítására használja. Szóval az alföld nem  csak a sivó homokból áll, meg a kunsági homokból, ahol 2 méteren már agyag van... (csak a szőlő átlagosan ha nem muszáj nem megy olyan mélyre.)

 

 

A szőlő kultúra ott terjedt el ahol a hegyrendszerek vonulnak

 

Hát egy meredek hegyen csak nem fognak leállni olyan takarmánynövényt termelni, ahol sokat kell géppel mozogni... pl tengeri, napraforgó, kalászosok... Azért egy kombájn nem fog a meredeken lefele szaladni és aratni :D

Én mikor kis iskolás voltam, azt tanították, hogy tokajba azért ültettek szőlőt, hogy megkössék vele a homokot. Hát azért mai felfogásommal ezt már megkérdőjelezném.

 

A robbantásos technológiát kifejtenéd?

 

Az tény, hogy a gyökérzet a vizet keresi, ha éppen nem talál. A legtöbb élőlénynek meg van az a képessége, hogy a túlélésért tegyen meg dolgokat. Így van ez a szőlővel is.

 

 

Végezetül hangsúlyozom, h nem kötekedni akarok, csak szimplán leírtam a nézeteim, reagálva a Te nézeteidre és várom a további véleményedet!

Előzmény: Kramcsák István (885)
pintjano Creative Commons License 2014.11.16 0 0 887

"az utobbi 15 év nem  az átlagos nagy könyv  szerint meg írt időjárása volt,"

Az ember ront az időjáráson ez kétségtelen, de nem csak ez...

A 60-70-es években ha jött egy felhő esett az eső--nyáron-- s utána hétrét sütött a nap.

Ez ajándék volt, amivel éltünk jól, vagy rosszul, de ez már csak nosztalgia nekem is. Az a normális ami most van--- hol igy, hol úgy--- kontinentális.

 

A középkorban volt --nagy földrajzi felfedezések idején volt ilyen ajándék-- s hogy mikor lesz ismét, ha lesz egyáltalán ki tudja? Ezen az oldalon lehet az ábrán látni: http://www.met.hu/eghajlat/fold_eghajlata/foldtorteneti_korok_eghajlata/

 

S itt  a Vikingek idejében:http://www.met.hu/eghajlat/fold_eghajlata/elmult_evezred_eghajlata/

 

Ez ellen, ami most van, nem lehet semmit tenni, legfeljebb rontani. Alkalmazkodni kell, ezt próbálom... Egyébként ha visszagondolnak idősebbek, akkor nyomon követhető. Akkor kezdtek fóliázni, amikor kezdett kiszámithatatlanná válni a tavasz, s mikor hagyta abba a többség, amikor még szélsőségesebb lett, de sajnos ez van.

 

Nem véletlen, hogy a szőlő közé sok mást is ültettek régen... valami legalább legyen.

Soproniak babot--persze nem csak ezért-- máshol sok gyümölcsfát. Különleges adottságú helyeken--pl Tokaj-- az más. Csakhát az ajándék időszaknak megvan az ára. A legjobb- legbiztosabb helyekről --hegytető-- lejöttek s a laposon ültettek szőlőt.

Valamikor minden faluban --domb és hegyvidék- oda ültették a  szőlőt, ahol más nem termett (a száraz déli oldalba vagy tetőre) de az sok munka... nem folytatom, mindeki tudja, de mikor áll vissza a régi logika szerint bevált???

 

Örvendetes, hogy sokan szeretik a szőlőt s hogy mondjak valamit amit mindehol lehet hasznositani (nem én találtam ki a Prohászka könyvben olvastam) a fal tövébe ültetett szőlő mindenhol-hazánkban-- megterem. Azóta próbálkozom vele, s micsoda különbség!!!

S örülök, hogy ezen az oldalon sok mindent meg lehet osztani.

üdv PJ

 

 

Előzmény: Kramcsák István (885)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.11.16 0 0 886

Szőlőszem"  üdvözöllek , köszönöm a  lehetőséget, hogy meg ismerhettelek, hogy monda az öreg barátod tízenhárom levél kell egy fürt szőlő táplálására még optimális nap fényes évjáratban is , és egy szakajtó kis hal ültetéskor  a gyökérnek a foszfor helyett   , most ahogy nézem e képeid , a szegényes homok talaj  érződik a  fiatalabb leveleken /sápadtabbak/ nitrogén  hiány , de a termés nagyon finom ízletes és fűszeres re érett. osztd meg továbbra is tapasztalaidat,  üdv pista.

Előzmény: szölőszem (884)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.11.16 0 0 885

pinjano, én  ahogy írtam is eltudom fogadni mások általam eltérő véleményét, már csak azért is mert az utobbi 15 év nem  az átlagos nagy könyv  szerint meg írt időjárása volt, gondolom nem kell tovább magyarázni.de az hogy 2-3 évre érje el a gyökér a trágyát, ez kivágta a biztosítékot. gyerek koromban  ligarléroztak tokajhegyalján, ez azt jelenti kb 80cm széles és  ilyen mély árkot ástak a parcella teljes széleségében és át forgatták a talajt a fenti humusz mindig ment alulra,. lakott mádon egy nagy doktor/kandidátus/ geologus , ő kutatta meg hegyalja ásvány kincseit, kiváncsi volt  hogy nálunk miért nő meg a szőlő akkár 6 métert is, míg az alföldön karóig ha nő.  egy kamionnyi hegyaljai földet vitt az alföldre és abba ültette a szőlőt, az eredmény az lett míg a gyökér a hegyaljai föld böl  nem ér túl addig itt is több méteresre nőt a vesző, a többi paramétereket nem ismerem, /itt meg kell ismerni a youtube- és van a parlag kultúrárol " videó mely mélyebb öszefügést tár fel az élővilágról./ régebben  oltványoztam , most is van  magról kelt csemetém és az a tapasztalatom hogy a növény gyökérzete 2 szeres hosszú ,a fenti hajtással szemben. akkor már ha "juhos szerint 2-3 évre érje el a gyökér a trágyát "/ hány métere kell le ásni???? nonszensz!!!ez nem a topic -ba való vélemény... nem írtad,  ezt a messzes talajt az előzőekben , így már más a leányzó fekvése ahogy mifelénk mondják.!!!! a válaszban írtam a körülményekkel kapcsolatban .A szőlő kultúra ott terjedt el ahol a hegyrendszerek vonulnak, tudni illik ott  olyan feszültségek vannak a térségben/  a föld gyűrődése következtében , ami élteti a szőlőt. az ásványi  tartalom/foszfor kálium, stb huszadlagos.  jártam horváth országban egy 800 méter magas fensíkon ahol olivát ültettek , gyémánt fúrókkal lefurtak és abba szikla  porjába ültették az olivát  folyamatos öntözéssel nagyon szép ültettvényt hoztak létre ,én már láttam a termés hozamott is, sokunknak el állt a lélegzetünk , a szőlő ugyan ezt produkálja ,itt is mióta jönnek ezek a hirtelen nagy essők , az egyik hegyoldalt úgy lemosta a hirtelen jött  sok eső ,hogy a termőföldet elmosva láttuk a valóságot,  ott állt a  tőke kőzet repedéseiben érdekes módon megtalálva az útját a gyökér.!!!  / nem beszélve arról hogy szakemberek szerint , a növény annyira inteligens , hogy van neki robantássos tecnologiája!!  így is tud haladni a víz után.!

Előzmény: pintjano (879)
szölőszem Creative Commons License 2014.11.16 0 0 884

 

 

 

SFINX :Ukrán fajta.Szülők:Sztrasinszkíj X Timúr.Érési idő:igen korai,100-105 nap.Fürt:laza,hengeres,kúpos.Min.500 gr.Bogyó:ovális,nagy,28 x 22 mm.7-9 gr.,husos,lédús,finom bőrű.Mag:1-3 db nem zavaró.Színe sötétkék,íze jellegzetes,harmónikus,ropogós.Cukor:16-19%.Erős növekedésű.Betegség ellenállás magas.Rezisztens.Fagyállóság:-23 C.

Saját tapasztalat:Igen értékes új fajta.Nagyon tetszetős nagy fürtü,nagy bogyójú bőtermő.

Legfőbb értéke a koraiságában,és betegség ellenállásában van.2014-ben 3x-i permetezéssel megvédhető volt.

szölőszem Creative Commons License 2014.11.16 0 0 883

 

SFINX  csemegeszőlő

szölőszem Creative Commons License 2014.11.16 0 0 882

Kertkedvel!Csak sima 3 rügyes vesszőt tudok adni ami nem jogdíjas,max.3 db.amit kigyökereztethetsz,vagy oltásnak használhatod fel.Oltvánnyal nem foglalkozom.

Előzmény: Kertkedvel (860)
szölőszem Creative Commons License 2014.11.16 0 0 881

Szia TINTUS! A Muscat bleu fajtát sima 3 rügyes vesszőben februárban nálam megkaphatod ingyen.

Előzmény: TINTUS (867)
borsika79 Creative Commons License 2014.11.15 0 0 880
Kedves Szöllőszem! Írtam választ ha nem kaptad meg kérlek jelezd!
pintjano Creative Commons License 2014.11.15 0 0 879

Alulra jó mélyre a trágyát... én is igy olvastam, s igy tanitott apám s mindenki, de ha az emlitett Gyöngyösi szőlész nem mondta volna --s le is irta, de már nincs meg a papir-- hogy felülre annyi trágyát tehetsz, amennyi jól esik, akkor nem lenne szőlőm s kertben max. bukfencet vethetnék.

Mert száraz meszes --ahol pl.az Otelló kipusztul (ezt egyébként szőlész könyvében találtam utólag--Otellót száraz meszes talajon a filoxéria is györti)-hosszú keskeny rézsükkel tele kert, ahol nem érzi magát jól csak a mandula, őszibarack... de az is sokszor megfagy.

Mikor elkezdetem a telpitést tele volt perjével és tarackkal. Nem irtottam ki hanem a trágyából ami átjött, azt kézzel kiszaggatam...

 

A faluban egy helyről, több tehén alól nem volt hová kivinni a friss szalmás trágyát, igy naponta kétszer kb 1-1 köbméter trágyát hoztak ingyen.

Ezt frissen-illetve ősszel-- ültetett szőlőterületre a tővébe is (persze gondosan eligazitva) legalább 20 cm vastagon teritettem. Mint irtam, ahol ezt győztem, sikerült, ahol nem ott nem fogant meg...

 

Kevesebb trágya és nem szalmás mindez nem igaz, sőt útban van. Most, hogy megszünt e "tárgya kánaán", már nem igy csinálom, de most sem ásom be a keveset, hanem vastagon a krumplit takarom vele (egyébként erre pláne igaz, kár ültetni itt)

 

 Fajtáimmal nem dicsekedek, de nem is szégyenlem (Zweigelt, Cserszegi fűszeres, Bianka, Eszter, Néró a tömege és még sokan mások hátul és a ház falához közel, vagy éppen a tövében).

 

El tudnám képzelni nyugdijas éveimet éppen Tokajban egy kisebb szőllő területtel és présházzal, de ez csak álom... s nem is lottózok. Ott minden előlről kellene tanulnom mint, ahogy itt is kb 30 éve, pedig gyerekként szinte a szőlőben töltöttem minden időmet, s megszerettem (ott Kadarka volt főleg, de már kivágták, s régen nem  ott lakom) magát a növényt is s nem csak a levét.

üdv PJ

Előzmény: Kramcsák István (876)
gyula. Creative Commons License 2014.11.15 0 0 878

Szőlőszem-Beer Monster.

Mégiscsak akadtak olyan ismerőseim akik későn szüreteltek és sikerült képeket kérnem a rózsaszínű izabelláról.

 

Össze lehet hasonlitani az általatok ismert fajtával,hogy azonos - e.

Az érési idő szeptember vége,íze kevésbé labruscás ,nem olyan erős mint a fehér,vagy a kék fajtáé.

Visszatérve a japán rezisztensnek mondott izabellához.

Lisztharmatra és perenoszpórára természetesen rezisztens,de a levelei nagyon érzékenyek az akarinózisra - legalábbis nálam.

 

juhosttt Creative Commons License 2014.11.14 0 1 877

Lehet tenni alá, de olyan mélyre kell tenni, hogy a gyökérzet csak 2-3 év múlva érjen el oda, így elkerülve az esetleges kiszáradást, meg a hirtelen nagy mennyiségű tápanyag löketet. 

Előzmény: Kramcsák István (876)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.11.14 0 0 876

pint jano, nem tudom mit írjak   neked, tudod TOKAJHEGYALJÁN ha"  eldobok egy vesszőt biztosan megragad, " be gyökeresedik  mert ilyen adottságok vannak, ,de az alapvető dolog ,hogy nem szabad közvetlen a trágyába tenni a gyökeret, vannak szakkönyvek ezeket át kell nézned,  az is igaz hogy fentröl is bemosódik a trágya a gyökérig, de az is igaz ,hogy a gyökér lefelé igyekszik, a trágya tartalma az amónnia fentről könyebben elillan, amit írtam az általában igaz,  vannak helyi adottságok amiket idősebb  helyi szőlésztől vagy szakitól meg kell kérdezni, mit javasolnak  ilyen a homokhát , homokos talaj , vagy   a sárga nyirok föld , meszes talajok , stb üdv.

Előzmény: pintjano (875)
pintjano Creative Commons License 2014.11.13 0 0 875

"nem árt alá szerves trágya" Nekem  viszont egy idős akkor már 70-en felüli szőlész Gyöngyösön- akitől vettem az első, s második nagy adag szőlő olványaimat-, figyelmeztetett, hogy ne tegyek  sem alá, sem mellé szerves trágyát mert megpenészedik a gyökér s pusztul---igaz talajfertőtlenitő ellensúlyozza?-- viszont felülre amennyi jól esik. Megfogadtam tanácsát s mind beállt az őszi ültetés, s még az izzasztóból kiültetésre szánt  tavaszi ültetés is---igaz azokat többször öntöztem is.

Felülről kb 20 cm friss szalmás tehéntrágyát kapott, ahová nem jutott ott alig sikerült.

üdv PJ

 

Előzmény: budai2 (874)
budai2 Creative Commons License 2014.11.13 0 0 874

nagyon köszönöm és megfogadom a tanácsot.

Előzmény: Kramcsák István (873)
Kramcsák István Creative Commons License 2014.11.13 0 0 873

budai,   egy értelmű, hogy most jobb  mert nagyobb gyökérrel   /ha erős a gyökérzet  a felét váltakozva egyiket 4cm re az erősebbet 20cm vágod vissza / jól beiszapolod és tavaszra beágyazódik, és könnyeben indul,nem árt alá szerves trágya és talaj fertőtlenítő.

Előzmény: budai2 (870)
pintjano Creative Commons License 2014.11.12 0 0 872

Kérdeném: van-e valakinek piros Delewár szőlője? Oltóvessző kellene.

Cserébe én is tudok akár most küldeni, kész oltványt--többet oltottam s nem győztem tavassza irni, cimkézni, de valószinű, hogy Néró vagy Eszter.

Mielőbbi választ várok, mert lehet hamar elajándékozom ami még van.

üdv PJ Galgagyörk

TINTUS Creative Commons License 2014.11.12 0 0 871

Igen utánna jártam s kiderült, hogy ez nem egy áruda.... szerintem ül valaki egy monitor előtt és rendelget. A lényeg, hogy lenne Muscat Blue ám az Hollandok küldik  ... darabja 3490 + 1290 a postadíj. Ja és 2 db-ot kell rendelni hogy a rendelési limitet meghaladjam .

 

Szóval az anyjuk p......t.  passz.

Előzmény: budai2 (868)
budai2 Creative Commons License 2014.11.12 0 0 870

A Palatina kostolási versenyt nyert egy bajorországi versenyben.

Az alábbi összefoglaló felsorolja azokat a rezisztens csemegeszőlőfajtákat, amelyek eredményesen termeszthetők Lipcse Drezda körüli területeken, ahol az éves átlaghőmérséklet 8.6 fok.
http://www.fassadengruen.de/uw/weinreben/uw/reben/reben.htm

Ezek a következők:
Phönix, Muskat Bleu, Regent, Palatina, Birstaler Muskat, Teréz, Ester, Micsurinszkij
A kostolási versenyről szóló hír mindössze egy rövid mondat a Palatina jellemzése közben.

Tulajdonképpen arra akartam választ találni, hogy van-e jelentősége annak, hogy egy bujtással szaporított szőlőt (már terem, Palatina) ősszel, vagy tavasszal jobb-e a végleges helyére átültetni. Kérem, ha van valakinek erre vonatkozó tapasztalata, írja meg!
Köszönöm.

budai2 Creative Commons License 2014.11.11 0 0 869

utolértük a fejlett nyugati államokat az ár tekintetében.

Ez a pofátlanul magas ár megfelel a német és osztrák faiskolák árainak.

Előzmény: budai2 (868)
budai2 Creative Commons License 2014.11.11 0 0 868
Előzmény: TINTUS (867)
TINTUS Creative Commons License 2014.11.11 0 0 867

Sziasztok .

 

MUSKAT BLEU   szőllőt hol lehetne venni?

juhosttt Creative Commons License 2014.11.09 0 0 866

Azért pár dolgot érdemes észben tartani:

 

Ott ahol nincs sok fertőző góc, kisebb eséllyel alakul ki a betegség.

Ha a fajta alul terhelt és jó kondiban van, akkor is megúszhatod permetezés nélkül.

A csemege szőlők többsége nem rezisztenciára van kihegyezve, de ezt visszább már olvashattad. (vagy a szőlős fórumon)

 

Ha 0 permetezéssel akarod, akkor ott az izabella. Azt nem kell permetezni, de az íze is csak olyan...

Ha mégis finom szőlőre vágysz, a jó művelésmód, jó termőhely/fekvés megválasztása nagyon fontos! Az 1-2 kénes-rezes permetet meg tényleg nem érdemes kispórolni, az öko szőlészetben is alkalmazzák! 

Előzmény: marinmegye (864)
szölőszem Creative Commons License 2014.11.09 0 0 865

Ne haragudj,ha megbántottalak volna.Nem ez volt a szándékom.Én nyugdíjas vagyok,valószínü a Te édesapád is "benne van a korban".A mi mentalitásunk a kötelességtudat,az hogy ha van valamilyen értékünk,azt meg kell védeni,legyen az szőlő,vagy bármi más.A mai fiatalokból ez már hiányzik.Mi nem így neveltük,de a "mai kor" követelménye-amit a média ont-nem a felelősségről,és kötelességről szól:lehetőleg munka nélkül szerezd meg amire vágysz.Az én vejem agrármérnök,kertes családi házban laknak,nemrég felvetettem,mi lenne ha egy sor csemegeszőlőt ültetnék/én/ a legjobb 20 fajtából,a kertjükben.Azt mondta,köszöni szépen,de addig míg nekem van,inkább ne.Ez a mentalitás sok mindent elárul.

 

A nyári muskotály jó választás volt,mert ugyanolyan rezisztens,mint a Palatína,csak nagyobb bogyójú,és tetszetősebb,kevesebb a zöldmunkája.De azért két-háromszor ezt is meg kell permetezni.Jó szőlészkedést!

Előzmény: marinmegye (864)
marinmegye Creative Commons License 2014.11.09 0 0 864

jo,  :)  

én azért láttam már ( mezőgazdasági vegyészmérnök ) szőlőjét ahol évek óta nem permetez és pl. a'zenit' fajta ( ezt láttam saját szememmel) kivállóan elvan.

 

Amúgy édesapám a szőlész, szóval én biztos nem fogom permetezni, ő meg akkor is permetezi 'ha nem muszáj' :)

idén 5-6 x permetezett kb... ( és nem volt szőlőnk... :)  mármint gyakrolatilag semmi emberemlékezet óta iylen még nem volt hogy semmi  )

Ez persze az idei időjárással is összefügg.

Egyszer majd ugye...én fogok permetezni . Én a tavaszi lemosón kívűl nem nagyon szeretnék többször. ( jo lehet nem kivánságműsor)

Sajnos zala nagyon csapadékos és gyakran van köd , megül a szőlősben  ...és a kórokozók ezt szeretik . 

 

 

Előzmény: szölőszem (863)
szölőszem Creative Commons License 2014.11.09 0 0 863

Tényleg csak a személyes véleményem mondom el a szőlő növényvédelmével kapcsolatban,ha már így feltetted a kérdést!Sokan kérdezik tőlem,ajánljak olyan szőlőt,amit nem kell permetezni.

Igen,tudok ilyet!Elmész a drága hipermarketba,és veszel.Lehetőleg ne a sarki zöldségesnél,

mert az magyar.Az az ember,aki sajnálja a fáradtságot a néhányszori permetezésre,az ne ültessen szőlőt.

Előzmény: marinmegye (862)
marinmegye Creative Commons License 2014.11.09 0 0 862

köszönöm neked!

Szerinted átlagos években ( kevesebb csapadék ) elég 2 permetezés?  ( amúgy zalai dombság )

Őszintén szólva én nem akarnám permetezni. 

Előzmény: szölőszem (861)
szölőszem Creative Commons License 2014.11.09 0 0 861

 

NYÁRI MUSKOTÁLY:/Muscat nyári,muscat letni/:

 

Moldáv fajta.Szülők:Perrel X Szőlőskertek királynője muskotály.Érési idő:110-120 nap/Aug.eleje,közepe/.Közepesen erős növekedésű.Fürt:Kúpos,hengeres,közepesen laza.600-700 gr.olykor 1000 gr.Bogyó:29 x 23 mm,7-8 gr.fehéres-zöldes-borostyán színű.Húsos,lédús,ize muskotályos.Cukor:17-20%,sav:6-8 gr./l.Metszés 6-8 rügyre.Jól szállítható.Betegség ellenállás magas.Fagyállóság:-23C.

Saját tapasztalat:Értékes fajta,Nálam az idén 3 permetezéssel megvédhető volt.Íze érezhetően kellemes muskotályos.Nem,vagy alig rothad.

Mivel az egyik szülő Perrel/SV 20366/,innen a rezisztenciája.

Kertkedvel Creative Commons License 2014.11.09 0 0 860

Nagyon jók a fényképes fajtaleírásaid.

Szaoorítani is szoktál a saját fajtákból, oltványt lehet tőled vásárolni?

Előzmény: szölőszem (851)
borsika79 Creative Commons License 2014.11.09 0 0 859
Ez se rossz fajta! Magja van,ha igen mekkora?
Előzmény: szölőszem (443)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!