Ja és... van egy nagyon jópofa fórum-kezdemény, eredetileg a vébé-meccsek elemzésére jött létre, de tuti sok egyéb vita is lesz rajta... és majd' minden topicban van szavazás is, lehet voksolni a magyarokra, hajrá :-)
Az alábbi ábrát mindannyiunk kedvenc grafikus-művésznője, picur varázsolta a Kék Rózsában Sirpi és blick játszott narancssárga-akvamarin meccsről. Tudnivaló: az eredeti kép egy olyan szűrőn ment át, amely a kék és zöld színek bizonyos árnyalat-tartományait megőrzi, az összes többit pedig greyscale árnyalatokká konvertálja.
A világbajnoksággal kapcsolatos FAQ (gyakran ismételt kérdések), más néven Essentials (azaz, amit mindenképpen tudni kell a vb-n való játékhoz) mostantól magyar nyelven is elérhető:
Persze, akik rendszeres olvasói a fórumnak, azokról tudom, hogy (1) többnyire már játszottak valamilyen bajnokságban (2) amúgyis utálják a szabályokat :-) de azért lécci olvassátok el (aki esetleg nem perfekt angol, annak külön jól jöhet), ÉS FŐLEG segítsétek az újonc magyar TG-játékosokat, ennek keretében pedig olvastassátok el velük...
Nekem azt mondta a kábeles csávó, aki jött bekötni a netet (amikor megkérdeztem, lehetséges-e elméletileg :-) ), hogy windows alól ne próbálkozzak megosztani a netet, mert azt látják!
Be lehet üzemelni egy régebbi számítógépet Linuxos szervernek, de akkor annak kell állandóan bekapcsolva lennie, hogy a másik gép is bármikor fel tudjon menni a netre.
Ennél egyszerűbb (olcsóbb és kisebb energiaigényű) beszerezni egy néhány (4-6) portos switchet, ami mellesleg tűzfalként is funkcionál. Ilyet 5-15 ezer körül már lehet kapni garanciával.
Nekem is tetszett a blitz, bár baromira nem sok közöm volt a dolgok alakulásához :-) Viszont Zormac, szerintem a beszámolódból hiányzik valami, mégpedig, hogy kik jutottak tovább, és szerintem ezt nem is baj, ha mindenki tudja (8 pont volt a maximum):
Felnőtt továbbjutók: pekko(7.0) és MIKELLOS(6.5)
U16 továbbjutók: shunter(4.5) és TOMMG(4.5)
(merthogy utólag kitalálták, hogy jók az U16-osok, megérdemelnek egy külön döntőt)
Ezúton gratulálok mindkét magyar továbbjutónak!!!
Csopi, Neked pedig annyit, hogy ami új hardver kell 2 géphez, az 2 db hálózati kártya, meg közéjük egy madzag. Az internet-megosztáshoz pedig van progi, amivel nem látják, hogy 2 gép van összekapcsolva, de egyrészt nem tudom a nevét (mert nekem nem kellett eddig), másrészt egy kicsit OFF lenne itt bőven kifejtve, de a lobbyban sokan vannak, akik készségesen tudnak Neked segíteni.
Mégegyszer grat a továbbjutóknak és sok sikert a köv. selejtezőn, meg a prelimen is minden érintettnek.
Most kezdtem forditgatni Steven emiljét a WTC-ről, nem merem azt érteni, hogy én olyan jóóóó!!!! vagyok, hogy még nem kell jáccanom. De tényleg csak szeptemberben???!!! Addig unatkozzak??? §:-)) (amikor végre felraktam a remélem tökéletes szunyoghálót, és bogármentesen tudok jáccani)
Még lehet jelentkezni a Blitz-re?? nem baj, hogy az első fordulóban nem indultam??
Másik téma: a drága net! Igen, szerintem is drága. Chr42-vel azt tervezzük, hogy osztozunk a költségeken. (ha már ugyis az én gépemről jáccik. Meg Szaminak is kezd kialakulni a függősége. Én mikor jutok nethez?? ilyenkor!!! §:-))
Milyen kütyüvel lehet a kábelnetet két gépre kapcsolni?? Vagy vegyek még egy modemet??
Beszámoló az I. blitz qualifier bajnokságról
2003. augusztus 10.
Kicsit pesszimista voltam, mert a chess.net-es tapasztalataim szerint az a rögzített idejű tournament, amelyben egyidejűleg több, mint 10-15 ember játszik, szívás szokott lenni (leszakadások, egyesek hülyeségei, egyebek).
De végül összességében nem volt problémás a dolog. Persze akadt egy-két reklamáció, egy-két leszakadás, játékosok kiestek végleg, beneveztek féltáv után stb, de az emberek kb 90%-a korrektül végigjátszotta az egészet.
Alapvető tanulság: a 7 perc nagyon sok, mondhatni rengeteg! egyáltalán nem kell kapkodni a játékban, az időkorlátot önmagában azzal is kiküszöbölheted, ha az átlagosnál egy kicsivel kevesebb bonyodalmat vállalsz a játékban. Az összes olyan partit elvesztettem, ahol a szokásos TG-stílusomat próbáltam játszani, mert arra kevés a 7 perc. És az összes ellenfél, akitől kikaptam, nem csinált semmit, csak minden lépésben hozzáadott kettőt a vonalához, és volt egy kis szerencséje, hogy egy-egy nagyobb darab véletlenül hozzákötődött. Amint átálltam az egyszerűbb üzemmódra (építkezni ezerrel, nulla védekezés, lehetőleg hurokra), rögtön jöttek a meccsek.
Valószínűleg az is igaz általában, hogy aki védekezésre kényszerül, hátrányban van, mert az időigényesebb - igaz, a Pekko-t csak Miklós verte meg, és pont úgy, hogy 20-as hurokról védekezve... szóval ez lehet, hogy mégsem annyira általános érvényű.
Energiatakarékosság: Ariel elleni meccsemen mindketten hurokra hajtottunk, én 48-asra, ő 30-asra. Amikor indirekten már mindkettő bezárult, ő volt lépésen - értelemszerűen blokkolni próbálta az enyémet, mert ha én bezárom, ő biztosan veszít. Persze az időhiány (meg a sok hátralevő lapka) miatt nem tudta elég jól megcsinálni, még azelőtt meglett a 48 pont, hogy szabad lépéssel jöttem volna. Na ilyenkor nem érdemes az embernek összetörnie magát a blokkolással: a 48-14 és a 48-30 ugyanúgy 1-0-t jelent a bajnokságban, a szoba pedig unranked, tehát innentől "nagyvonalúan" hagytam neki, hogy bezárja :-)
Szervezés: a 20 percre tervezett körökből átlag 25 lett, tehát aki korrektül lejátszotta a meccsét (max) 10-12 perc alatt, az újabb ugyanennyit várakozni kényszerült a következőig. Ami végülis viselhető, bár kicsit sok volt az üresjárat.
Negatívum: még sose láttam a Stevent ennyire bunkó módon viselkedni :-( (na jó, egyszer majdnem) - nem vagyok kompetens annak megítélésében, hogy a Miklósnak igaza volt-e abban, amit reklamált (józan paraszti ész alapján igen, a "szabály-az-szabály" száraz és elvtelen alkalmazása alapján nem, tehát ezt eldönteni tényleg ízlés dolga), de én a magam részéről nehezen tolerálom, ha egy kontroller ilyeneket ír a nyilvánosság előtt: "OH SHUT UP MIKELLOS, STOP WHINGING" - "I DON'T CARE IF HE'S RIGHT, I GAVE HIM PLENTY OF OPTION TO CLAIM A WIN IN THAT GAME" - "WHAT DO YOU F-ING WANT ME TO DO". Idézet copy-paste útján, a Caps-lock-ot a tourney elejétől a végéig használta azért, hogy jobban lehessen látni, amiket ő ír. (Nekem egyébként az sem szimpatikus, hogy a torna után néhány órával írt egy levelet az összes résztvevőnek, amelyben sok egyéb dolog mellett ezt a konkrét esetet is jó alaposan kivesézte - valahogy egészségtelen, ha egy nyilvános összetűzés után a közvélemény egyoldalú tájékoztatást lát - imho).
--
FONTOS: még lehet nevezni a másodikra! Augusztus 23., szombat este. Részletek: tournaments.tantrix.co.uk. Gyertek minél többen, összességében JÓ BULI VOLT!
Hü bakker, mit láttam ma a lobbyban... Biztos sokan ismerik mn8 nevü játékosunkat, aki elöszeretettel veszit, és jelenleg 191 pontja van... Amellett hogy mindig a robotnak segit, hogy sokat vesziccsen, még egy nagyon durva dolgot is elkövetett: épitett a robotnak egy 84es hurkot, aminek ime a játékazonositoja: Robot-84-mn8-10-2003-08-10-1102 és ime egy kép a remekmüröl:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Sirpi, akkor ezt lécci fogalmazd meg egy proposal-ban, és rakd fel a wish listre. :-) De tényleg. Írd bele, hogy nem vagyunk elégedettek az országok szerinti népszerűségét mutató statisztikával. :-)
Komolyra fordítva a szót, én is szok kezdőt szoktam "pátyolgatni" (pl. ha látom, hogy a robot3 ellen 3 perce 1-0 az állás...) és ez az esetek nem elhanyagolható részében a lobbyban is szoktak ragadni a delikvensek (egy ideig legalábbis). Ha mégse, annak több oka lehet: egyik a már Zormac által említett gondolkodás-fóbia, de az esetek egy részében egyszerűen az áll a háttérben, hogy igenis, 2003-ban kis hazánkban még mindig drága a net. Többekről tudok, akik csak ezért nem játszanak. És ezen nem lehet sajnos segíteni.
Amúgy pedig egy olyan statisztika sokkal pontosabb lenne, amiben azt látnánk, hogy x országban van ennyi aktív játékos, ebből ennyi zöld, sárga, szürke (mester, 900+ pontszám, 100+ meccset játszott). Ebben ugye nincsenek benne a kezdők, akik 3 játék után lelécelnek. Ha lehetséges, kellene ilyen statisztikát csinálni, szvsz. És akkor olyan gond se lenne, hogy a németeknél van egy Othello, aki eddig majdnem 20000-et (!!!) játszott, míg az összes magyar együttvéve 60000-et, mert ebben ő is csak 1-et érne.
Amúgy meg, ha bárki kételkedett is eddig, hogy melyik országnak van a legjobb csapata, akkor 2-3 hete már nem teszi, mert megmutattuk, hogy nekünk. És ez több, mint statisztikai adat.
Általában is nagyon jó érzés magyarnak lenni a lobbyban, példa erre szegény Osiris, aki (nem tudom, kinek a hibájából) a magyarok közé került a WTC listán (amúgy ausztrál, és már átpakolták). És ő azt mondta, hogy szívesen maradna köztünk, mert ez egy jó (és sikeres) társaság.
Bocs, ha valakit untatott ez a hegyibeszéd, gyorsan be is fejezem... Na jó, gyorsan már nem tudom, arról lekéstem :-)
Hajrá mindenki, jó Blitz-et meg WTC-t, és ezen kívül is sok kellemes órát a lobbyban.
Szerintem e téren inkább a minőségre, mint a mennyiségre érdemes hajtanunk. Önmagában az, hogy sok vagy kevés regisztrált játékosunk van, kevésbé lényeges annál, mint hogy a már létezők között mennyi a tényleges játékerő, milyen a közösség, milyenek a kapcsolatok, stb.
Sok új játékost látok, aki, amikor megérinti a minimális gondolkodás szükségességének szele, feladja a dolgot és nem jön többet... pedig esküszöm, nem a pair blokkal szoktam kezdeni az oktatást ;-)
Szerintem, sokan előbb regisztrálják magukat, aztán nézik meg miről is van szó valójában. Rájönnek, hogy ez nem nekik való és utána nem játszanak. Akinek tetszik a játék, pátyolgatás nélkül is rá fog jönni erre.
Szóval lehet pátyolgatni (én is szoktam),de félek, ettől az arányok nem fognak változni.
Azért a számokkal vigyázni kell. Egyrész az "utolsó hely" természetesen csak azok között utolsó, akik meg vannak jelenítve ... Ettől persze valóban nagy a "nevező".
A másik dolog /gyanú/, hogy ebben a táblázatban nincsenek benne a mastergame-k. /mint ahogy a monthly ranglistába sincs beleszámolva ... stb .../
S most már sok magyar master van, s én ők szinte mindig masterjátékot játszanak. Ez az osztót nem növeli :-(
Abban viszont igazad van, hogy a "kezdőket" valahogy jó lenne megfogni.
Szép-szép, hogy már a mienk a legnagyobb on-line Tantrix közösség, és a milló lakosra jutó játékosok szerint is 2.-ok vagyunk (itt még kell gyúrni 150-200 főt az első helyig :-) ), de néztétek már hogy az egy játékosra jutó játékszámban Dániával holtversenyben az utolsók vagyunk?
Ez kettőt jelent:
Keveset jáccunk, ill. a rengeteg új játékos nagyon leviszi az átlagunkat.
Mego.: Bátorítani és támogatni kell a magyarul bejelentkező újakat, hogy ne csak 1x nézzenek be aztán elmeneküljenek. Ez kicsit munkás, elismerem (párszor már próbáltam és nincs is mindíg kedvem hozzá), de a sok újonc nem ér semmit, ha csak regisztrálnak, és aztán többet nem hallani róluk.
Ja, téged is a Müllnerné tanított biológiára? :-) bár szerintem ez akkor is delfin, a cápának nincs ilyen helyes pisze orra.
Tegnap amúgy csúcsot döntöttem minél-jobban-kikapásból - aki akarja, visszanézheti az alábbi azonosító segítségével, amelyben egyúttal az eredmény is benne foglaltatik:
Nica-62-Zormac-17-2003-07-31-2159
A korábbi rekordot asszem egy Zormac-Luigi 14-54 tartotta...
A páros játszmákhoz nincs világrekord-rovat, ha jól láttam... pedig nem ártana, ha lenne - az imént játszottam párost (pedig nagyon ritkán teszek ilyet) és sikerült összehozni egy hurok-féleséget... lásd alább. Sajnos a játék elszállt a végén, így nem lehet visszanézni (sőt, pontot sem kaptunk érte, ha minden igaz). De a screenshot megvan: