Semmilyen jogtól nem fosztom meg őket, de ők inkább az amerikai nemzet részét képezik, mint a magyarét.
Ettől még lehetnek büszkék a magyar származásukra.
Én is büszke vagyok horvát és szerb őseimre, voltak egy páran, ezért kezdtem el tanulni a nyelvüket is. Fontosak a gyökerek, de ettől még magyar nyelvi közegbe szocializálódtam és magyarnak vallom magam. Innentől kezdve sosem fogok igazán közéjük tartozni, még ha hirtelen megváltoztatnám a nemzeti hitvallásomat, akkor sem.
//"..ezért nem fogom magamat magyarnak hazudni..."//
Még soha, senki sem kérte, hogy bárki is magyarnak hazudja magát. Tőled sem várja el senki. Csak akkor ne szólj bele a nemzet belső ügyeibe és ne akard kívülről definiálni a nemzetet, előírni számára még azt is, hogy milyen történelmi jelképei lehessenek.
Együtt tudsz élni a nemzettel, vagy nem? Ez az egyetlen meghatározó a magyar nemzethez való viszonyodban.
Az elmondottak persze általánosságban értendők, csak azért "személyes" hangvételű a válaszom, mert Te is magadat hoztad fel.
Valami olyasmire akartam kilyukadni, hogy az orosz hadsereg is közöttünk élt 1945-1989 között, saját kolóniáiban, mégsem tartja senki rendkívülinek, hogy a nemzet meg akart szabadulni tőlük.
ez nem atiszemitizmus. Tény, hogy a zsidó értelmiség élen jár ebben a sértegetősdiben. Szerencsére sokan átjöttek már, (Csintalan, Demjén.. vagy a Tarlóst meghívó egyházközösség, akiket felülbírálva egy hiszériás 40 kilós hülyegyereke visítozott a zsinagóga előtt-- persze az SZDSZ kampány részeként)
Az "átigazoltak" legalább ténylegesen tesznek valamit az antiszemtizmus ellen, nemcsak az összecsomagolt bőrönd mellett üvöltik, hogy utálják őket, miközben olyan írásokat eresztenek el, hogy ők miért/mióta utálnak minket. (lásd: Kertész)
Azt is érdekes megfigyelni, hogy amikor valaki közéjük keveredik, hogyan válik magyarellenessé. Jó példa erre Mohácsi Viktoria (SZDSZ), aki cigányként hamar megtanulta a libsi viselkedésformát.
"akik már nem beszélik a nyelvet, mégis magyarnak vallják magukat."
Nekik lehet? Egy Magyarországon élő 100%-os szlovák származású embert körberöhögnék, ha magyar anyanyelve ellenére, csak a felmenői nyelvére, származására hivatkozva szlováknak mondaná magát! Kettős mérce?
Itt aki magyar anyanyelvű, az magyar! (kivéve, ha afro, roma, kínai. :-) A zsidók mára határeset. :-)
Én azt gondolom, hogy egyelőre a látszattal foglalkozunk. Nem tudjuk, mi van a háttérben. Lehetnek más megfontolások is. Például, ha én iskolaigazgató volnék, és mondjuk kapnék egy fülest, hogy ha ez a tabló kitudódik, akkor bezárják az iskolát, nos akkor én sem haboznék minél látványosabban együtt sodródni az árral, gondosan eltitkolva igazi érzéseimet, mert az iskola iránti felelősségem/kötelességem ezt követeli meg tőlem. Másfelől az igazgató tette ugyanúgy "kontraproduktív" mint a nagymagyarországozás. Nem hiszem, hogy akár az osztály tanulói, akár más diákok vagy tanárok emiatt a tablózúzás miatt fogják elveszíteni magyar identitásukat. Ha valami, akkor ez sokkal inkább megerősíti őket abban, hogy magyarok.
Ami pedig a nemzeti öntudatot illeti... Egy nemzet éppolyan élőlény, mint egy ember. Van teste, van lelke, van szíve. Az infarktusos és lábszárfekélyes embernek nem a lába a legsúlyosabb gondja. A felvidéki, vajdasági, erdélyi magyarellenes attrocitások csak tünetei egy egész nemzetet érintő betegségnek, amelynek gócpontja itt van, a mai Magyarországon, a nemzet szívében. Ezért aztán a gyógyulásnak is innen kell kiindulnia. Ez az egyetlen lehetőség. Nem a határon túliakért kellene aggódni elsősorban, hanem határokon belül megteteremteni a nemzet egységét. Hogy jó érzés legyen azt mondani, "én ide tartozom".
Mondanom sem kell, hogy olyan politikai vezetéssel, amely a nemzet fogalmát a káromkodással tekinti egyenértékűnek, ez sosem fog sikerülni. De a sírás-rívás sem segít, akkor sem, ha Brüsszelben sírunk, vagy a hágai bíróság előtt...
Én még az anyanyelv használatát sem tartom feltétlenül követelménynek. Vannak külföldön, például az Államokban olyan 3. generációs magyarok, akik már nem beszélik a nyelvet, mégis magyarnak vallják magukat. Őket ne foszd meg ettől a joguktól.
Elvált szülők, harmadik házasságában élő, nem is vérszerinti gyermekek mint rokoni kapcsolat. De attól még család a család, nem?
És a méhecskék is tudják melyiket kell "kiírtani", ugye? Nyilván nem az idegen betolakodó jeleiből, hanem előbb megideologizálták maguknak, hogy melyik méhecske tartozik a kaptárhoz, és melyik nem.
Nem túl okos dolog definicíót keresni ott, ahol nem elmélet működtet egy rendszert, hanem a természet törvényei.
Inkább azt kellene kutatni, hogy mivégett működik így a természet és nem az ideológiák szerint.
Szerintem magyar (a nemzethez tartozik) mindaz, aki magyarnak vallja magát, továbbá magyar az anyanyelve, vagyis ha úgy jobban tetszik, magyarul gondolkodik.
A nemzet nem egy zárt vérségi fertő, ahogy egyes marginális neonáci csoportok gondolják, nem is lehet az, annyiféle nép jött-ment, keveredett errefelé.
Mikor ősi magyar földről beszélek, nagyjából Szent István Magyarországának határaira gondolok, azért pont arra, mert ekkorra telepedtünk meg teljesen a Kárpát-medencében, s ekkor csatlakoztunk a nyugati kultúrához keresztény államunk megalapításával melynek a határai teljesen ésszerűen húzódtak ott, ahol.
S mivel kulturálisan, jogrendszerünket tekintve továbbra is a nyugati civilizáció részei vagyunk, ezért a nyilvánvaló folytonosság okán ez a mérvadó.
A mai Magyarország lakosságának szignifikánsan nagyobb része az államnyelvhez történt asszimilálódás következményeképpen beszél magyarul. És nem a "magyar, mint lovagias befogadó nemzet, mely besnő nagyszerűsége miatt delejesen vonzza az engedelmes nemzeteket önnön kebelébe, hogy pelikánként envérével táplálja őket kultúrfölénye dús gyümölcseivel", hanem azért, mert anyelv elsősorban kommunikációs eszköz, s az államnyelv használata természetes dolog és minél nagyobb a népmozgás, az oktatás és a kulturális csere, annél inkább...
Most ugyanez megy végbe, csak éppen nem a magyar felé, hanem a magyartól elfele. Semmi különös, business as usual.
Végülis százötven éve mindkét magyar föváros, Pozsony és Pest túlnyomóan német város volt - örüljünk neki, hogy nem kell visszanémetesítenünk, szép telesítmény ez egyí ötszáz éve szuverenitásának teljességét elvesztett országtól...
//"....Megis ugy erzem, ha egy kobanyai thaiwani kereskedo kijelenti magarol, hogy o bizony magyarnak valja magat, inkabb mosolyogna sok ember, mint magyarnak tekintene..."//
Hogy lefagyjon a mosoly az arcunkról, arra találta fel a politika a politikai nemzet fogalmát.
Evvel a trükkel akarja a nemzeteket perifériára szorítani saját hazájukban.
Tiszta területszerzési és világhatalmi trükk az egész.
"Egy kobanyai thaiwani kereskedo" attól még lehet jó magyar állampolgár és barátságos a magyar nemzettel. Nyilván egy afrikai magyar-ab nehezebben viselné el a magyarországi életformát, mégis magyar származásúnak TUDJA magát.
Valamint erdekelne mely ev, honap Magyarorszagi hatarvonalak a mervado, hogy Magyarorszagot ne csonka orszagkent emlegessuk es miert pont az.
Nincs ilyen határ. Magyarország ugye tényleges állami önállóságát ötszáz éve elvesztette, 1526-ban, azóta nemzetközi jogi szuverén teljességét csak a trianoni békével nyerte vissza.
De ugye az 1525-os határok is csonkák, a török miatt, tehát valahol Mátyás körül kellene keresgélni, csakhát ott ugye Bécs, meg a többi nem igazán maradandóan magyar földek...
Maradjunk tehát Parassapusztánál, Ártándnál és Pinkamindszentnél. Mást úgysem tehetünk, de igazából valójában ezek a trianoni békeszerződésben visszakapott magyar szuverenitás körvonalai.
jaj tankszerelő:-) Megszerelted a tankod?..avagy ellopták az oroszok a tankod,mikor hazamentek,azota vagy ilyen megveszekedettül zabos?:-) No akkor én vagyok az olyan sváb,aki pont veled ellenkező nézeteket vall..pedig minket aztán jól meghurcolt a kommunizmus...hm..érdekes.
Magam is hasonlokepen latom. Megis ugy erzem, ha egy kobanyai thaiwani kereskedo kijelenti magarol, hogy o bizony magyarnak valja magat, inkabb mosolyogna sok ember, mint magyarnak tekintene.
Letezhet olyan olyan orszaghatar, amit senki sem vitat, senkit sem sert? Vagy a hatarok vegleges elmosasa lehet az egyetlen megoldas erre problemara? En az utobbi mellett vagyok.
ja, csak hogy a magyarok meg a szlovákok tök úgy néznek ki, csak a nyelvűk más. És a felmenőik nyelve is. Legnagyobb magyar költő Alexander Petrovic, a legnagyobb szlovák költő meg Országh László. :-)
"Kassa Szlovákiában van. Innentől fogva részletkérdés, hogy az egy magyar vagy egy szuahéli iskola..."
Finnországban kb. 5.000.000.- ember él. kb. 294.000.- svéd ( kb. a lakosság 6%-a ) Finnországban 2 nemzeti nyelv van: finn és a svéd EZEK JOGILAG EGYENLŐK!!!!!!
Szlovákiában kb. 5.300.000.- ember él. kb. 570.000.- magyar ( kb. a lakosság 10,8%-a ) Szlovákiában 1 nemzeti nyelv van...............................................
//"...Szeretnem, ha valaki pontosan definialna nekem, kit is tekintunk magyarnak!.."//
Egyszerű. A magyarokat.
Mindenféle definíció nélkül. Szoktad tán definiálni a családodat? Kis Péter, Kis Péterné, Kis Marika, Kis Zolika. Slussz. Nevük és a kapcsolatod velük untig elég, nem?
Vagy hogyan definiálsz egy méhkast? Elmondod a méhekre jellemzőt és megjelölöd a kaptárt, hová aludni járnak, hogy megkülönböztesd a többi méhkastól.
Miért kell bárkinek is definíció ahhoz, hogy tudja, melyik nemzethez tartozik??????
Még a méhek sem keverik össze magukat más rajokkal. Okosabbak lennének, mint a homo sapiens?
Az én őseim (anyai ág) akkor már németanyanyelvű magyarok voltak. És szociáldemokrata szavazok, tehát nem kifejezetten Horthy-sták, a Horthy-sták inkább a "tót"-ágban akadtak, de ott sem mind. :-)
Szerintem mindenki magyar, aki magyarnak vallja magát. Következésképp mindenkinek a tiszteletre méltó magánügye, hogy magyar-e vagy sem. És ugyanez érvényes a világ valamennyi nemzetének szülöttére...