Keresés

Részletes keresés

HitetlenTamaska Creative Commons License 2004.07.16 0 0 205

"Megnéztem. Unalmas, egyoldalú, átlátszóan budapesti és napi politikai olvasata egy sokkal több figyelmet, alaposabb elemzést érdemlő kérdésnek, amely néhányunknak fájdalmas is. "

Lattod, en a szerzore valo tekintettel, ezt anelkul is tudtam, hogy erre celra penzt dobtam volna ki, ami nem is pontos kifejezes, mert ha kidobom, akkor meg remenykedhetem benne, hogy azt jo celra forditjak, igy meg csak szegyellhettem volna magam, hogy kit szponzoralok en onkent.

Előzmény: Buják Marci (177)
DJ Bill Creative Commons License 2004.07.16 0 0 204
Na, ez a Trianon-film nagy sz@r.
Überfos.
Persze nagyon nem is vártam mást, miután köztudomású, hogy Koltainál tehetségtelenebb rendező nincsen.
De akkor is.
wizes Creative Commons License 2004.07.16 0 0 203

Ki tudja hun van Tranon? Gran avagy Petit?

-

Eddig senkit sem láttam kik?

Senkik látták?

Franciák véleménye? -> lesöpörtek minden magyar köpést!

Utálom a hazugságot, de gyűlölöm a tudatlanságot!

wizes.

Tzp Creative Commons License 2004.07.16 0 0 202
Mert van ra igeny.
Előzmény: Törölt nick (201)
Tzp Creative Commons License 2004.07.11 0 0 200
Nem tudom, de olyanra is fel kell keszulni, hogy nem csak hogy nem vetitik hanem nem kapsz helyben mar jegyet, mert elfogyott. Telefonalni kell nekik hogy vetitik-e meg szerintem foglalni jegyet elore kulonben konnyen lemaradhatsz rola.
Előzmény: EdgE (199)
EdgE Creative Commons License 2004.07.11 0 0 199
Valaki meg tudná mondani, hogy ezt a filmet hanyadikáig vetítik az Uránia moziban?
Én 23-án tudok felmenni Pestre. Akkor szívesen megnézném. Csak félek, hogy addigra már nem fogják adni :(
_hendrick_ Creative Commons License 2004.07.01 0 0 198
Eladó 2 páholyjegy ma este 18:30 Uránia ...
lokosofia Creative Commons License 2004.06.25 0 0 194
Ja, és az alvó lovagok felébredtek.... :))))))
Olisadebe is magyar lenne, délmagyar:))))
Előzmény: bormester (90)
Deashi Barai Creative Commons License 2004.06.25 0 0 193
Hasonlóan gondolkodom én is, a tegnapi vevítés óta. Nagyon zavart a "home-video" minőség, valamint, hogy az előadóknak miért kellett a fejét folyamatosan teljes képernyőn mutatni...:-( Ez utóbbi számomra nagyon visszavetette a film élvezhetőségét, szívesebben vettem volna korabeli filmbejátszásokat, képek bevillantását sokkal több alkalommal. Annyit mondanék még, hogy kíváncsi lennék a teljes, eredeti sorozatra, remlem lesz lehetőség valamikor, valamilyen feltételek mellett megtekinteni.
Előzmény: peaso25 (192)
peaso25 Creative Commons License 2004.06.24 0 0 192
a film szvsz éppen olyan részletességgel meséli el a történetet, amilyen részletsség szükséges egy trianonról és körülményeiről nem sok mindent tudó embernek. épp ezért jó. épp ez hiányzik . nem értem viszont miért ilyen béna a minősége, mint egy videofelvétel. feleslegesnek tartottam azt is, hogy a verseket a versmondó képével együtt "adták", miért nem inkább a témához kapcsolódó képek voltak? nem illett össze a 2 (most a "sárasándoros elmondják a hátteret" dokfilm. vagy romantikára érzületre hajazó játékfilm?)újkeletű "jobbos" énekek sem hiányoztak mekem.

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.24 0 0 191
Az más!
A Kárpát-medence a honfoglaláskor nem volt osztrák föld. Az osztrákok uraink bénasága miatt a 16. században telepedtek ránk.
De ha akarják, akkor elmondhatják...
Előzmény: Bimbum (190)
Bimbum Creative Commons License 2004.06.24 0 0 190
Ezt az osztrákok is elmondhatnák rólunk.
Előzmény: Törölt nick (189)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.24 0 0 189
Ezt részben elfogadom, azonban a szlovák nép, nyelv, kultúra Magyarország területén vált azzá, ami. Köszönhetően annak, hogy hagytuk őket fejlődni...
Már csak ezért is bunkóság, hogy elszakadtak.
Előzmény: Bimbum (181)
-Survivor Creative Commons License 2004.06.24 0 0 187
Csak+1 gondolat:
ezt az "eroszakos magyarositas " vadat a fuggetlensegre torekvo nemzetisegek radikalis vezetoi harsogtak es tettek jol propagalt "kozkinccse".....aztan mar barmikor elo lehetett venni magyar ellenes ervkent, sot szepen beleepult a tortenelem konyvekbe is.
( A.H. mondta, hogy a dolgokat csak sokszor, es hangosan kell ismetelgetni...., mindenki el fogja hinni es kritikatlanul elfogadja)
Előzmény: -Survivor (186)
-Survivor Creative Commons License 2004.06.24 0 0 186
Na, ezzel az "eroszakos magyarositassal" kapcsolatban nekem ketsegeim es fenntartasaim vannak. Tobb okbol: (egy kis elozmenykent: minden kornak megvan a maga standardja, amit mercenek lehet tekinteni, tehat a XIX szd.-i nemzetisegpolitikat az akkori kor altalanos nemzetkozi gyakorlatanak fenyeben kell elbiralni.)
Velemenyem szerint a monarchiabeli Magyarorszagnak nincs igazan szegyenkeznivaloja, osszevetve pl. a habsburgok nemetesitesi torekveseivel a tartomanyi reszeken, az angolok irorszagi es walesi nemzetisegi politikajaval, a spanyol korona nemzetisegi politikajaval, a cari oroszorszag baltikumi nemzetisegi politikajaval, a nemet birodalom kelet poroszorszagi nemzetisegi politikajaval, az elzasz-lotharingiai(vica-versa) nemzetisegi politikaval, stb..stb..stb sot!!!! A nemzetisegek szabadon hasznalhattak nyelvuket, sajat tannyelvu iskolakat tarthattak fent, ujsagokat, konyveket nyomtathattak szabadon, a magyar fizetoeszkozon fel kellett tuntetni az osszes nyelven az informaciokat, hivatalos kiadvanyokat, kozlonyoket minden nemzetisegi nyelven ki kellett adni, stb. stb.
Kerdem en, mutass nekem olyan europai vagy mas allamot, amely az adott korban a magyarnal liberalisabb es toleransabb nemzetisegi politikat kovetett!!!
Előzmény: Bimbum (182)
Bimbum Creative Commons License 2004.06.24 0 0 185
A franciáknak nem kellett idejönni, ugyanis már Magyarország területén voltak, Szeged és környéke francia megszállás alatt volt.
Előzmény: Nappa (180)
Bimbum Creative Commons License 2004.06.24 0 0 184
Inkább azok voltak a patkányok, akik belehajszolták az országot az I. Világháborúba, majd azt szépen, ahogy azt a magyarok szokták el is veszítették.
Előzmény: raukkonen (175)
Bimbum Creative Commons License 2004.06.24 0 0 183
1920-ban hol volt már a kommunista Tanácsköztársaság?

A megbízható szövetségesnek számító történelmi magyarorszag (sic!) előtte éppen négy éven át harcolt az Antant ellen.

Előzmény: kavkaz (135)
Bimbum Creative Commons License 2004.06.24 0 0 182
Éppen ez az erőszakos magyarosítás volt az utolsóelőtti szeg a történelmi Magyarország koporsójába.
Előzmény: Első Polgár (71)
Bimbum Creative Commons License 2004.06.24 0 0 181
A szlovákok ősei azért a történelmi Magyarországon éltek.
Előzmény: Törölt nick (35)
Nappa Creative Commons License 2004.06.21 0 0 180
Jeje tudok irni a fórumba, ugyhogy ezt gyorsan ki is használom:))

"Szerinted a magyaroknak kulon istene van?"
Ezt nem tudom mire irtad, nem értem!

Stromfeld művéről nem mondanám hogy csak vagánykodás volt!
Vörös is csak részben volt.
A hedsereget nem komcsi szimpátiából, hanem hazaszeretetből állitotta fel!
Értelme meg volt, mert mind a Szlovákokat, mind a szerbeket hazavágta, a románok se voltak túl erősek, franciaország meg nem jött volna ide háborúzni, ki volt merülve, elég volt neki az első vh!
Az erős hadsereg meg megmentette volna az országot, mint ahogy Törökországot is megmentette.
Attatürk csinált egy erős badázst s mondta gyertek vegyátek el.Na erre nem vállalkozott senki, pedig Törökországnak lett volna Trianon a javából..Isztambul ma tuti Görög lenne, Kurdok is kaptak volna stb.Lehet hogy már nem is lenne Törökorzság, ki tudja!
Magyarországgal hadsereg nélkül meg azt csináltak sajnos amit akartak!

Deashi Barai Creative Commons License 2004.06.17 0 0 179
lehet, hogy a vágás miatt sikerül unalmasra? Hisz a film egy sorozatnak készült...
Én tegnap akartam megnézni, de nem volt egy szabad hely sem:-(
pergelin Creative Commons License 2004.06.17 0 0 178
K. Buják Marci!
A magyarázat szerintem egyszerű: a bekiabáló minden bizonnyal egy neveletlen, gyáva seggfej, aki a mozi sötétjében a lelepleződés veszélye nélkül mondhatta el primitív véleményét egy tisztességes szándékú emberről. (Úgy is értelmezheted, hogy bemutatkozott.)
Cserében elárulnád, kik szerepeltek a filmben?
Előre is köszönöm.
pergelin
Buják Marci Creative Commons License 2004.06.13 0 0 177
Megnéztem. Unalmas, egyoldalú, átlátszóan budapesti és napi politikai olvasata egy sokkal több figyelmet, alaposabb elemzést érdemlő kérdésnek, amely néhányunknak fájdalmas is. A közönséget láthatóan érdekli a téma, telt ház volt. Ennyi a pozitivum: beszéltek róla. Tanulságos lehet mindenkinek, aki azt mondja, "hagyjuk már, nyolcvan éve volt, majd az EU megoldja, illetve a határon túl mindenki olvadjon be és ne gyertek ide elvenni a magyarok kenyerét".

A végén persze tapsoltak, amúgy jó polgári kör stilusban. Viktorozás nem volt. Amikor Antall József neve először elhangzott, a nézőtéren valaki felüvöltött: ÁRULÓ! (Ezt ha megmagyaráznátok nekem, megköszönném)

Egyébként meg üdv, még egyszer nem szenvedném végig.

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.12 0 0 176
originalqszi (2)

Azért mégis csak be kellene mutatni, ha nem másoknak, hát a 40-60 éveseknek, mert azoknak akkoriban nem hogy nem tanították, de még említeni sem volt szabad:(((((((( Meg a hiteles magyar történelmet is fel kéne már dolgozni, főleg paneloséknak!!!:)))))

traficc :

Attól függ ki mit ért tanitáson.
Az emlitett 40-60-as nemzedék középértékeként ( 52 éves vagyok) tanúsitm, hogy mind általános iskolában mind a középiskolában TANITOTTÁK nekünk Trianont.

Az, hogy valaki nem tanulta az nem azt jelenti, hogy nem tanitották.

A hazai felnőtt népességünk jó 60-70%-a hármasra vagy kettesre tudja a történelmet.
Ez nem vélemény, hanem történelmi osztályzat átlag.

Az értelmiség egy részének örök baja, hogy egy témáról mely őt érdekli azt hiszi, hogy azt mindekinek kötelessége érdeklődéssel figyelni, tanulni.

NEM.

Mindig voltak akiket egyáltalán nemérdekelt se Trianon se Segesvár.

Többször megirtam már sok topicba .:.......Tanárképző Főiskolára felvételiztető bizottság tagjaként hallottam :
- A Szovjetúnó Vörös Hadserege leverte az 1848-as Magyar Szabadságharcot,
- Az első világháborút a magyarok nyerték de a második félidőt ( sicc !!) az oroszok '45-ben.
- Ferenc József fia, Kádár János volt.
- Hortyt azért hivták lovastengerésznek mert uralkodása alatt három tenger mosta Magyarország határait,
- stb.

S ezek voltak a tanultabb ifjak.
Ők már főiskolára jelentkeztek.

A többség még ennyit se tud.

Előzmény: originalqszi (2)
raukkonen Creative Commons License 2004.06.12 0 0 175
A 18-19-es patkányok utódai ma is itt vannak, és tőlük aztán a maradék ország kétharmadát is elvehetnék.
Előzmény: Maggie Archer (173)
figyelő Creative Commons License 2004.06.12 0 0 174
Mindez persze a dolog érdemi részét nem befolyásolta: nem holmi tábornokok döntöttek rólunk, és nem az említett időpontban.
Előzmény: Maggie Archer (173)
Maggie Archer Creative Commons License 2004.06.12 0 0 173
"1918. nov. 7. : "Belgradban,a Karolyi miniszterelnok vezette kuldottseg
talalkozik
Louis-Felix Franchet d'Esperay tabornokkal (...) fegyverszuneti
targyalast folytat."
A tabornok egyaltalan nem mutatott rokonszenvet a nala megjelent magyar
kuldottseg irant.
Diszbe oltozve, osszes kitunteteset kituzve jelent meg, es meglepetve,
dobbenten merte vegig Karolyi kuldottseget, akik sportsapkaban es
terdnadragban
alltak elotte. Rideg es lenezo lett.
Kezet nem adott senkinek.Osszefonta mellen a karjat.
Amikor Karolyi belefogott annak az emlekiratnak a
felolvasasaba, amelyet Jaszi utkozben megszerkesztett, a tabornok
felbeszakitotta,
es felszolitotta a tarsasag tagjait, alljanak a lampa vilagaba, hogy
jobban
lathassa oket.

Az emlekirat szovegenek felolvasasa kozben a francia tabornok ismetelten
megjegyzeseket tett.
"Vous etes Juif?" - kerdezte Hatvanytol, aztan Jaszira pillantott.
Kozbevetette, hogy a magyarsag csupa ellensegtol van korulveve, es csak
egy intesebe kerul, hogy ezek minden oldalrol ratamadjanak
Magyarorszagra.
("Vous avez comme ennemis les Tcheques, les Slovaques, le Roumains et
les Yougoslaves. Je n'ai qu'un signe a faire et vous serez detruits.")

Leplezetlen ellenszenv tukrozodott az arcan, amikor Karolyi mint a
forradalom vivmanyait bemutatta neki a munkas- es katonatanacs ket
kikuldottjet.
A katonatanacs kepviselojenek Csernyak Imre szazadosnak (akit ok maguk
is "aljas indokok altal vezetett tortetonek" tartottak) kerdon mutatott
a gallerjara, melyen hianyzott a rangjelzes:
"Vous etes tombes si bas? (Ilyen melyre sullyedtek?)"

Es elment ebedelni anelkul, hogy meghivta volna oket.
Pedig az asztal szamukra is teritve volt.
Karolyi es tarsai aznap ehen maradtak Belgradban.

A francia tabornok, miutan megebedelt, kemeny szavak kisereteben atadta
a deputacionak a megalazo fegyverszuneti felteteleket.
Ez lehetove tette Erdely a Maroson inneni reszenek
megszallasat a romanok altal, es a Delvidek elfoglalasat a szerbek
altal.
(A magyar kormany nov. 13-an irta ala a belgradi fegyverszuneti
egyezmenyt.)"

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.11 0 0 172
Ezt valaki megmagyarázná nekem?

A törökök bezzeg nem írták alá a Trianon-i szerződést és nyertek. De hát nem volt magyar hadsereg, törököknek meg volt.

Itt valahogy másképpen írják...

Előzmény: Deashi Barai (164)
nagymagyarország Creative Commons License 2004.06.11 0 0 171
Trianon

URÁNIA NEMZETI FILMSZÍNHÁZ (1088 Budapest, Rákóczi út 21. , tel: 1/486-3400, 1/486-3414) Péntek (június 11.) 16:00 18:30

Hétfő (június 14.) 18:30
Kedd (június 15.) 18:30
Szerda (június 16.) 18:30

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!