Nem időjárás jóslás kötődik hozzá, hanem a népi regula a szőlők virágzását köti hozzá. Persze ez még a globális felmelegedés előtti időkből való, mert mostanság rendre előbb van a virágzás.
Ez nem igaz, a Bianca nem érzékeny sem kénre, sem rézre, viszont egy rezisztens szőlőfajta, azaz eléggé ellenálló a gombabetegségekkel szemben. Elvileg évi akár 2-3 permetezés megvédi, csak komoly fertőzésveszélyben kell erre odafigyelni!
Kb. ennyi!
Tudtom szerint Antal naphoz nem kötődik szőlővel kapcsolatos időjárás-jóslás.
Inkább azzal a másik oldallal kísérletezz, ahol egy fertőzött levelet kell a képernyőn megjelenő levél-formához illeszteni, és ez energetizálja a fertőzést. A levelet ezután el kell égetni, és kora hajnalban kipermetezni a hamut. Állítólag bombabiztos.
Húha! Jól föladtad a leckét! Ugyanaz és ugyanarról a helyről a három kép? Ennyire nem lehet nagy különbség, hogy 05.23-án már virágzik, a 06.04-i képeken meg még nem. De megnézem... :)
sajnos eljutottam odáig,hogy locsolni kellett a szőlőimet.alulról be kellett engedni,mert március eleje óta nem volt eső,és elkezdtek az őszi ültetésű szőlők levelei fonnyadni,majd ezután elkezdte ledobálni a leveleket...
Itt most is esik. A szőlő már nem kívánja, sőt, de a kapások örülnek neki. A fürtöt tekintve erre kicsit előbb jár a természet, a koraiak fürtje kitisztult már. És hol van még Antal nap.
Azt szeretném kérdezni milyen vegyszereket kell alkalmazni Viktoria Gyöngye szőlőnél? Most ültettem tavasszal és nagyon féltem.Ha tud valaki segíteni,tapasztalatait szivesen veszem .Köszi
Nem nehéz a csercsapos váltómetszés, csak fel kell ismerni a "szereplőket". Ilyenkor nehéz, de levélhullás után jól mutatja magát. A Biancát azért kell így metszeni, mert a rengeteg felesleges hajtást így tudod a legkönnyebben eltávolítani. Egyelőre max. 2 db. vesszőt neveljél, nem baj, ha több méteresek lesznek, lehetőleg ne egymás mellettiek legyeneka hajtások. Aztán tavasszal 2-2 szemre metszed őket, aztán tavasszal megint 2-2 szemre metszed a 4 vessződet. Aztán már tudsz mindent...
attisch, jacsoj, köszönöm a gyors válaszokat! Megpróbálom hétvégén átrágni magam a "váltócsapos bakműveléssel" kapcsolatos irodalmon: Csepregi Pál: A szőlő metszése - most ezt forgatom. Van, hogy papíron lerajzolva már megértek egy metszésmódot, de amikor kimegyek a fiatal ill. a két öreg tőkéhez és élesben (képzeletben) eljátszom, akkor már ismét nem értem:(((( Első amit már lehet elszúrtam: "Bakművelés" fejezet alatt: "az ültetés évében egy rügyre metszünk vissza, s egy erős vesszőt nevelünk"; ezzel szemben van ahol nem egy vesszőm van (bár egy rügyre metszettem, de az alvók is kihajtottak), hanem amennyi kijött, mivel úgy tudtam, hogy az első évben hagyni kell minél több zöld felületet, hogy gyökérre dolgozzon a szőlő. Ezek ellenére később írja: "Rövidül az alakítás ideje akkor, .......... egy rügyre metszett oltvány valamelyik rejtett rügyéből olyan erős vesszőt kapunk, hogy azt is csapra metszhetjük" Akkor most mégsem egy erős vesszőt kell nevelnem az első évben, hanem akár többet is amit erősnek ítélek meg... de akkor a többivel mi legyen ill. mikor döntsem el, hogy melyik az erős? No hát ebből is látszik, hogy egy kezdő nézőpontjából mennyi apró részlet okoz bizonytalanságot, ezért előre is köszönöm a segítségeket továbbá sok türelmet kérek..... etil....
A bak művelésmódnál valószínű az éves hajtás eleve 30-40 cm magasról indul a földtől mérve. Szerintem 1 m magas lombfelületnél magasabbat kell hagyni, mert ha csonkázod idő előtt a szőlőt, akkor sok mellékhajtása lesz. Általában 1.5 m körül szokták csokázni, és a karó vége még kilátszik. Tehát 2 m körüli karóhosszban gondolkodj.
Bianca: szerintem váltócsapos bakműveléssel metszed, a 4 sarokra. A rügyek száma a tőke kondíciójától függ, de próbálhatod 4 sarok X 5-6 rügy. Fakadás után április végén, a felesleget le kell dörzsölni 1 cm es állapotban, még könnyen hozzáférsz a belsejébe, május elején újra le kell dörzsölni az 1 cm-es hajtásokat, és júniusban szintén. Természetesen ezek a hajtások nagyrészben a termőre hagyott bak vesszők alatt lesznek, tehát alulról hozzáférhetőek. Nem kell válogatni, egyszerűen mindet el kell távolítani. Fejműveléskor nem férsz hozzá a rengeteg hajtáshoz, és ha arasznyi hosszúakat akarsz válogatni, akkor belebolondulsz. Bakműveléskor a fürtök inkább a külső részen helyezkednek el, könnyebb hozzáférni szüretkor, és a nap is jobban éri. Permetezés nem számít, mert nem kell permetezni. Széles tőkékre számíts. Megfelelő fekvés esetén a Nap körbejárja a tőkét, tehát az árnyék is vándorol.
A megkezdett egység már csapadéknak számít, mert akkor nálunk ' mm volt tegnap, a 2 hónap alatt 5 mm összesen!!! :((
A Biancát legfeljebb! egy szemre szabad metszeni, vagy ha kialakul majd a tőkefejed, akkor kopaszra. Annyi sok hajtást hoz - én csak söprűsnek hívom -, hogy már 2 szemes csapot hagyva sem fogsz bírni vele fejművelésen! Ja igen, és ne bak-, hanem sima fejművelésű legyen a fentiek miatt! A sárszemről vagy 1 tiszta szemről is fog megfelelő termést hozni, hidd el.
Én személy szerint olyant még nem hallottam, hogy a tőke mellé való karót valaki égette volna, szerintem azt nem kell, nem szokás... Ha a támrendszer oszlopairól lenne szó, akkor oké. Én azt a rézgálicos-áztatós módszert javaslom, ha elfogadod.
Az 1x1-es térálláshoz, amit írtál, valóban az 1 méteres max. magasság passzol, hogy ne árnyékolják egymást.
Készülj fel, sokat fogsz küzdeni a Biancával ilyen művelésen. A zöldmunka őrületes lesz...
Végre esett nálunk is az éjjel - majd két hónap után kb. 3-5 mm-t! Nálam a támrendszer lesz karós azaz bak művelésmód karós támasszal (forgatom a metszés könyvet, de a megfelelő metszésmódot még nem tudtam vagy nem értettem eldönteni - ha ebben van Biankás tapasztalat azt is szívesen várom), így a karók végig kísérik a szőlő életét. Eddigi javaslatok alapján égetett aljú négyszögletes lesz. Föld feletti hossza elképzelésem szerint azért egy méter, mert az árnyékolás miatt úgy sem lehet magasabbra engedni a szőlőt - javítsatok ki ha rosszul gondolom - vagy a karó lehet hosszabb csak a szőlő ne nőjön tovább ?!?
Egyébként tegnap Etyeken át jöttem hazafelé és megdöbbentő, hogy milyen mértékben sárgulnak a szőlők a szárazság miatt. Nálunk nincs olyan mértékű. Úgy láttam, hogy főleg az idősebb szőlőket és azon belül is a függöny-művelésűeket érinti leginkább.
Már nálam is látszódik a leveleken a klorózis, de sokkal kisebb mértékben szerencsére.
Mindenesetre virágzás után azonnal indítom a lombtrágya projektet, már a következő permetezéssel. Ilyenkor bór- és vstartalmú műtrágyák a legfontosabbak, de nekem nagyon bejön a Damisol Szőlő levéltrágya már évek óta használom! :)
Köszönöm Rambo, Bzoli és Cirfandlia véleményét a 3. éves szőlőm terheléséről. Azt hiszem akkor maradok a max. 5 fürt/tőke terhelésnél és csak az erősebb hajtásokon fogom meghagyni azt a párat.
Telepítés előtt talajvizsgálatot végeztettem, annak alapján végeztem az alaptrágyázás műtrágyás részét, de szarvasmarha-trágyából igen nagy dózist kapott a terület, azaz mintegy 300 mázsát az 1/10 hektár... :) Azért mertem ekkora mennyiséget meglépni, mert le tudtam tenni 80 cm mélyre (ki lett markolva) és így nem kell félnem a perzseléstől. Szerintem még el sem érte a gyökere ezt a réteget.
Rambo: valóban 50 évre telepítettem, remélem az én életemet már kibírja.... ;)
Az akáckaróra nekem egyszer azt mondták, hogy jó tömény rézgálicos oldatba kell állítani néhány napra, attól tartósabb lesz. De ha semmit nem csinálsz vele, akkor is ki kell, hogy bírjon 20 évet szerintem. És a háromszög vagy négyszög alakú a legjobb megoldás...
Jól néz ki, döbbenetes, hogy 3. nyaras telepítésnél ilyen szálvessző van... volt alaptrágya rendesen? Nálam 4.ik évben tudtam elhúzni a kart (már ahol mert nem mindegyik tőkénél) és az erősebb hajtásokon hagytam 1 db fürtöt;tőkénként 3-6-ot. Nálam nem Guyot, hanem kordonos művelés van 4-5 rövid csappal. Jó a szellős lombfal, nincs pára ami a betegség melegágya.
tf1: ilyen záporos jellegű csapadéknál simán lehet pár km-en belül is akár nagyobb eltérés is. (vö. most pénteki vihar: Árpádtető 27 mm; Komló 11 a távolság 7-8 km)
karók tartósítása: most végoszlopról vagy karóról van szó? mert a karót sztem nem nagyon szokták, szerepe amúgy is csak a tőke kialakításakor van, 3-4 év után kiveszik. A végoszlop az más tészta -annál tényleg az égetés a tuti.