Volt 2101-em, örültem hogy megszabadultam tőle. Az a két pici 5'-os mélyhanxóró benne az vicc, huppog, zörög, a torzítója gagyi. Még szobában sem elég igazából amit tud. Otthon a DB5-tel összekötve nem lehetett egy jóízűt orgonálni vele. Nagyon messze van az igazitól.
A Motion Soundomat 1100Eu-ért adom, Bp-en van és fényévekkel jobb a hangja, szebben szól. Felépítésre hasonló:
Ugyanúgy forgótölcséres plusz egy kétutas sztereó állórendszere térbeli dobrotor effekttel, csak lényegesen más minőségben.
Csöves előfok szabályozható torzításal, egyéb sztereó szintibemenetek lezlieffekt nélkül, vonalbemenet akár cd lejátszásához és a legfontosabb, azonnal mikrofonozott lezlis felvétel is készíthető vele a beépített sztereó mikrofonok segítségével. De ezt már írtam. Méretre, súlyra alig nagyobb a 2101-nél, de hangra a 122-essel partiban van.
Tramibibácsi, ezt a hírt a honlapja alján fedeztem fel a szolgáltatójától :-)
A tölcsér a hanxóróra ültetett, ott van egy nagy driver a motor mögött. A motorocska rendesen éxíjjal hajtja a tölcsért, oldalról. Itt egy másik kép, ezen jobban látszik.
Az amerikaiak rendesen elbonyolították a 80-as évektől az egymotoros optikai segédletű motorvezérlést. Kezdték a 315, 415-tel, de a mostani 122XB iy ilyennel szerelt. A 3-415 kapcsolása letölthető a captain-foldback.com -ról, az újét nekem megküldte a Holland főszervizes, a Jan Kok. Akkor már inkább 2101 vagy Motion S -féle meghajtás, ámbár a Motion Soundé teljesen néma, míg a 2101 é eléggé hallható :-(.
Lizzy:
Az eredeti lezlimotoroknál a nagy -tremolo- motor túloldalán egy gumiperemes tárcsa van. Ha a kismotor megkapja az áramot, leszívja magát mágnesesen annyira, hogy a tengelye hozzádörgölőzzön ehhez a gumitárcsához és azzal szép komótosan forgassa az élettelen nagymotort. Ha elmegy az áram, a kismotor tengelyére fűzött kis rugó a forgórészt visszalöki annyira, hogy ne érjen a tárcsához.
Nemrég az ausztrál Leslie homemade oldalon volt egy egyenáramú lezlimeghajtás vezérléskapcsolással. Az nem jó megoldás??
A Motion Sound ellensúlya nem egy vak ikertölcsér, hanem tényleg súly.
Itt látszik a kismotor tengelye amint ráharapott a gumitárcsára. A ksimotor tengeyén lévő rugó attól függően van elö vagy hátul, hogy a motorcsoprt lóg vagy áll.
a leslie építésem még nagyon kezdeti stádiumban van. Próbálkoztam 12V-os egyenáramú motorral de a feszültségszabályzó nagyon melegszik valamint a fel és lefutási sebességet nem nagyon tudom megoldani. Nagyon gyors, mivel a tölcsérnek nincs nagy tehetetlensége. Ezért kérdeztem hogy 220V-os motort lehet-e frekvencia szabályzással vezérelni. Bár ha a 400-as fordulathoz 50Hz tartozik akkor a 40-es fordulathoz 5Hz kellene. Azzal pedig szerintem nincs nyomatéka és el sem indulna. Hacsak már 400-as fordulathoz nem emelem meg a frekvenciát.
A duplamotornál van valami kuplung a két motor között vagy ha a magasabb fordulaton megy rotor akkor az egyik motor a másik motort 10x-es fordulaton hajtja?
Britney ugyan má ez is hir ,amikor Kelemen Anna nem jelent meg az RTL klubba, hát mi lesz igy a kormány konvergencia programjával? Más tessék mondani a laza szilikon ékszij az mit is csinál, ha direkt drive-s a tölcsér ? A sebesség figyelö és stabilizáló elektronikának , jeladóját hajtja meg ? Más, az Amerikai elektronikus
sebesség váltó Europai változatát a Dr Böhm orgonákban már használták anno ,igaz jóval tekintélyesebb mértü áramkörrel, és ott is jampereken lehetett beállitani a felfutás-leállás gyorsaságát, vagyis gyorsan , vagy lassan történjen. . Sima mezei egyenáramú szénkefés motorokat szabályoztak.
És hogy cifrázzák még forgási irányt is tudtak váltani. Egy szó mint száz, nem véletlenül vátoztatta meg a nevét a Böhm, doktorra.....
Britney Spears a pop hercegnője megújúlva visszatér! Ha kiváncsiak vagytok a részletekre akkor kattanjatok! Na ettől bekattantam :-D
Megoldaható az egymotoros lezli többsebességesítése. 8888000000 kolléga már készített egy ilyet, de egyenlőre nem müxik tökéletesen, mert nagyon melexik.
Kint már megoldották.
Pl. Caribbean Controls 2 speed conversion unit 270$
Egyszer szívesen találkoznék ilyennel, mert ha kifogástalan a motorok fel-lefutási jellemzője, akkor ezzekkel egyszerűbb lenne az élet.
A kis-lassú- motorok könnyebben csapágyasak lehetnek mert oldalról nyomódnaka görgőhöz. A gumigörgő kopása során néha finoman utána kell állítani a kismotor billentésének. A kismotor hangosabb. De csak ha ugyanúgy viselkedik egy motorral mint kettővel.
A Motion Sound és az új 2101 lezlijeimből szerzett tapasztalat alapján azonban szerintem a jövő az egyenáramú motoroké, főleg ha léptető. A Motionban is ilyen csöppség van, a 2101-ben meg léptető. Annál még azt is meg lehetne oldani hogy mindig egy irányban álljon meg, hogy a stop esetén mindig azt a hangzást hozza.
Már csak az a kérdésem, miért nem direktben csinálják?
A Motion Sound nagyon filigrán és tökéletesen működő megoldása: kis egyenáramú motor, kis, laza szilikon éxíj.
A Leslie megoldása egy méretesebb léptetőmotor, textilbevonatos éxíjjal. Közelről nézve szaggatott a mozgása, főleg leállásnál, de ez normál távolságból nem hallható.
kérdezd őket. És csak egy gondolat Lord kollegának, ha valaki vesz egy drága, de legalább sz@r dolgot akkor elkezdi misztfikálni , hátha valaki kajálja .Igy alakult ki a a megbizható Német autó, a Harley maga szabadság, az Opel sosem kop el ,
Leslie építéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Az egysebességes leslie-t hogyan lehet többsebességessé tenni. Az a bizonyos tirisztoros kapcsolás csak a relét helyettesíti és duplamotort kell beépíteni vagy esetleg a szimpla motor-t lehet vele más hálózati frekivel más fordulatra kényszeríteni?
Tényleg, legtöbbször az eredeti a nyerő. (a motorokat hagyjuk) Sajnos azt lehet tapasztalni, hogyha készül egy másolat, a készítője mindig hozzáfejleszt, hozzátold egy "okosat". És itt botlik meg a klónozás. Véleményem szerint nem olyan vészes ezen nagyszerű alkalmatosságok lemásolása, csak az hiteles legyen. Az eltérések ott kezdődnek, hogy a másolás során felgyülemlett sok plusz igénynek is meg akarják azokat feleltetni. Tranyós orgonákkal is működjön, harmonikával gitárral...
Meg igazából nem is akarták az eredetit pontosan lemásolni, mert az úgyis van és nagy, nehéz. Mindig valami könnyebbel, kisebbel, olcsóbbal próbálkoztak, kivéve a Parit.
Az európai lezliknél pl. a legmacerásabb, a rotorok, motorok, tehát a mechanika teljesen korrektül működik, szinte milliméterre ugyanaz a fölső tölcsér, meg a polisztirol dobrotor. (najó, a fa nem jellemző, de nekem van olyan is :-) Szerintem még a kiválasztott hangszórók is egész korrektek.
Az eltérést két helyen látom.
1, Legfőképp ott, hogy a crossover vágási frekvenciája kb. 1300Hz a 800 helyett, de ezen viszonylag könnyen lehet segíteni és még a hanxóróknak is bírniuk kell.
2, A másik, kisebb bibi hogy a fadoboz kisebb térfogatú és nyitottabb. Igaz, a 860-as nagyon kicsi és nagyon nyitott. Mégha nem is hallottam, de el tudom képzelni. Már korábban írtam, többen ki is próbálták hogy 3 oldalról viszonylag rekesszék be a nagy nyílásokat kb. 80%-ban. Megtörtént a csoda, előjött az a jó zárt bödönszerű hang. Hogy erre miért nem figyeltek a másolók???!!!
A Motion Sound pont a fentiek figyelembevétele miatt úgy is szól mint az eredeti, pedig másolat!
A Hammond digitális klónoknál meg ugyanaz a helyzet. A többi márkánál butaságból, az eredeti Suzukinál meg piaci szempontokból az "okos" módosításaikkal soxor nagyon a használhatóság rovására tudnak menni.
A Suzukinál szándékos a kisebb modellek hangbani, szolgáltatásbani gyengítése, mint ahogy régen is volt az ABC kontra Spinetek esetében. Szóval a Nyúbíszrí egész jól szól, de nehogy a párezres (EU, $) XB, XK termék akárcsak megközelítőleg is úgy szóljon mint a tízszer olyan drága. Valahol érthető, de azért kapják be.
A VK-k esetében szintén nagyon hiányoltam a szelekív vibrátót a kicsikben, míg a nagyban "természetesen" megvan.
A Nord Electro-t úgy "újragondolták" hogy arrólkódult :-( És még az audio erősítője is nagyon halovány.
Szolgáltatásaiban az új Korg CX nagyon korrekt, csak feleslegesen nehéz és valamit a hangjában nem tudok megfogni. Itt a CX-BX közt nincs az a nagy szolgáltatásbani különbség.
A végére maradt a Viscount :-) A legolcsóbb és mégis a lehitelesebb orgona. Csak a vibrátóját csinálnák meg rendesen! Meg a kicsi azért több helyen kevesebbet tud.
Igazából összegezve nincs nagy difi a fenti orgonák közt sem, egyik ezt tudja jobban, a másik azt.
Csak az nincs, hogy valamelyik hanxer minden szempontól AZT csinálja! Ha igen, drágább mint az eredeti.
Valóban Lord, a kérdésedre válaszolva a sok másolat közt tényleg kevés az eredetit megközelítő. Üdv, Zs.
Nem hiszem hogy az Alföldi mezővárosok nagyrabecsült zenészeinek izlés világát és értékitéletét nekem kéne átrefolmálnom , ugyhogy te dolgod hogy neked mi tetszik.Etalonként, egy "eredeti" 145-ös lezlit használok, és mivel van
Soltont, CBS, Dopplertone, és Roland lezlim is igy módomban áll különböző
orgonákkal különböző hangzásokat próbálgatni, és nem mindig az "eredeti" jön ki gyöztesként nálam. Hálistennek nem egyforma az izlésvilágunk, igy a randa nő is talál magának férjet.
És csak mint érdekességként mertem bemutatni a Rolandot, és nem szerettem volna vele lelked nyugalmát megbolygatni. Harley Davidsonra pedig tényleg nem kötekedésként, sok mindent rálehet fogni , de hogy preciz? Nem lehet hogy csak képről láttál ilyen motort izrájderöcsém ? má ne vedd sértésnek ....
Ja. És még a motorokról annyit, hogy mostanában elkezdték utánozni a Harley Davidson-t. De valahogy egy cégnek sem sikerül igazán. :-) Lásd Yamaha Roadstar, Suzuki Intruder, stb... Próbálják utánozni a hangját is. Persze több - kevesebb sikerrel. Tiszta felesleges! Ugyan olyat amit akkoriban a két ember kitalált senki nem fogja tudni leutánozni. Ezek olyan precíz pontos dolgokon múlnak amit ha szét szednek sem fognak rájönni, hogy mitől olyan amiyen.
Ezek a dolgok vonatkoznak minden féle Hammond, Leslie stb... dolgokra világszerte.
Na igen....az eredeti az eredeti! En mindenben azt szeretem, ha bakeliten jott ki Mono felvetelen, akkor ugy kel, es nem MP3-ban...stb stb, a csovek ne orosz mostani gyartmanyok legyenek, hanem regi hatvanas NOS Tung Sol, Sylvania, RCA stb stb, kondik Elkok.... original-t mindenbol:-)
Nekem van 2db 760-as eredeti Leslie-m M3-ra rákötve úgy szól mint akár egy California Jam vagy bármelyik Purple koncert. Próbáltam már sok fajta Leslie-t mint pl: Solton, Dynacord. Hát nem egy százas! Akkor Németországban láttam Allsound-ot egy tranyós Hammondal az úgy szólt a gyors sebességen mint ha a macskafarkát húztákvolna. Egyszerűen iszonyú!"Na nem mintha az orgonának olyan jó hangja lett volna" Viszont lassú forgáson elég elfogadható volt a toezítása és a hangja.
Egyszó mint száz... Nagyon kevés olyan utánzat Leslie van ami megközelíti az redeti tranyós vagy csöves Lelsie-t.
Úgyhogy bemész és kérsz szintetikus műszerolajat, melyet bármely nagyobb boltban kapni. (tesco, auchan, akármi) Ha híg, kicsit sűrítheted motorolajjal, de felesleges. Inkább legyen szárazabb, mint olajosabb a kelleténél, különben scanner rebuilt.
A HAMMOND orgona tulajdonosoktól szeretnék segítséget kérni, hogy honnan lehet vásárolni az orgonához kenő olajat. Örülnék neki ha valaki tudna segíteni.
Eredeti Hammond xb-1 orgona eladó, nem más cég által előállított klón orgona!!! Eredeti hammond hangzás a legendás B3 (C3), és még két fajta spinet orgona hangokkal. Kitűnő perka (second és third), valamint a legendás purple és heep hangzást előállító overdrive, és realtime drawbar funkciókkal. Tiszta hangzásával a jazzben is megállja a helyét. Tökéletes kétutas Leslie szimuláció. Könnyen szállítható, így kitűnő tournéhangszer keménytokkal (22 kg tokkal együtt).!!!
Feleslegessé vált igy eladó egy A 028 preamp erösitö uj gyári csövekkel ha valakit érdekel , ettöl szól ugy az abc orgona ahogy szól. Ugyanitt egy lábpedál kontakt is . tel 06303100437
Nem játszik ő digitálisan, sőt, szinte senki nem használja, minek is? Egy rendes zenész minek vegyen háromszoros árért egy fele olyan jó hangszert? Az már így hatszoros difi.
Néha, frekventált fellépéseken KELL villogniuk azokkal, szerintem jópénzért. Tony Monaco korábbi honlapján is bemutatta a fellépőcuccát. Az is egy legjobb szériás B3 + két lacika. A B3-hoz Organ Mate Tube reverb, Hamptone EQ volt, a lezlik 122-esek. Az oktatóvideóján ennek ellenére digitálissal játszik nem véletlenül, hogy a kezdők a látottak alapján inkább azt vegyék. csak reklám. Továbbra is kérdés, mi lesz a nyúbíszríkkel húsz év múlva, ha a kifolyó kondi megmarja a nyákot, processzort, miközben az oldbíszrík vígan forgolódnak tobbb :-)
Úgy néz ki menni fog a gyártás. Árat még nem tudok. Az ár a natúr MDF dobozra fog vonatkozni, amiben lesz két -az eredetivel ellentétben kihúzható- telepolc. Azért tele, hogy mindenki azt rakhasson rá/bele, ahogy neki tetszik, amilyen mechanikája van. Meg olyanra festi, lakkozza ahogy jólesik.
A doboz 1/1 másolata a 122/147-nek, tehát a három nútolt oldallap, alja, teteje, két belső polc, a középső-hanxórókat takaró falap, a két ívesített sarokelem és igény szerint az alsó/felső párkányok. A rotorok hátsó takarólapjait viszont felesleges kiadásnak tartom, anélkül szólnak u.is jól.
Egy közelítő adat, furnérozva, politúrozva kb. 60e lesz a felár a nyershez képest.
A szerszámok megvannak, még régebben egy lezli már készült, csak tömörfából, az meg olyan nehéz ezért, hogy na! De úgy is szól, otthonra a legjobb. Ha esetleg érdekel valakit ez a képen látható prototípus, továbbítom.
A bele a 760-asból lett átemelve. Egyből, csak az új doboz révén lényegesen szebben szólalt meg még a tranyós erősítéssel is. Ámbár szép hangúak a Leslie tranyós erősítői is. Üdv, Zs
Baromi sok brutál hangja van, (meg Gm-je is). 64 polifónia, 640 preset, 128 programozható hely, 48kHz-es minták, kb. 600 darab. Persze csak editorral programozható és nincs kedvem egerészni. Ha végképp nem győzök vele monitoron át, hadd menjen. Akkora, hogy pont befér egy CDROM helyébe és van sztereó RCA bemenete is. Pont azért, hogy kvázi hangkártyaként is lehessen használni.