Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Alulra jó mélyre a trágyát... én is igy olvastam, s igy tanitott apám s mindenki, de ha az emlitett Gyöngyösi szőlész nem mondta volna --s le is irta, de már nincs meg a papir-- hogy felülre annyi trágyát tehetsz, amennyi jól esik, akkor nem lenne szőlőm s kertben max. bukfencet vethetnék.
Mert száraz meszes --ahol pl.az Otelló kipusztul (ezt egyébként szőlész könyvében találtam utólag--Otellót száraz meszes talajon a filoxéria is györti)-hosszú keskeny rézsükkel tele kert, ahol nem érzi magát jól csak a mandula, őszibarack... de az is sokszor megfagy.
Mikor elkezdetem a telpitést tele volt perjével és tarackkal. Nem irtottam ki hanem a trágyából ami átjött, azt kézzel kiszaggatam...
A faluban egy helyről, több tehén alól nem volt hová kivinni a friss szalmás trágyát, igy naponta kétszer kb 1-1 köbméter trágyát hoztak ingyen.
Ezt frissen-illetve ősszel-- ültetett szőlőterületre a tővébe is (persze gondosan eligazitva) legalább 20 cm vastagon teritettem. Mint irtam, ahol ezt győztem, sikerült, ahol nem ott nem fogant meg...
Kevesebb trágya és nem szalmás mindez nem igaz, sőt útban van. Most, hogy megszünt e "tárgya kánaán", már nem igy csinálom, de most sem ásom be a keveset, hanem vastagon a krumplit takarom vele (egyébként erre pláne igaz, kár ültetni itt)
Fajtáimmal nem dicsekedek, de nem is szégyenlem (Zweigelt, Cserszegi fűszeres, Bianka, Eszter, Néró a tömege és még sokan mások hátul és a ház falához közel, vagy éppen a tövében).
El tudnám képzelni nyugdijas éveimet éppen Tokajban egy kisebb szőllő területtel és présházzal, de ez csak álom... s nem is lottózok. Ott minden előlről kellene tanulnom mint, ahogy itt is kb 30 éve, pedig gyerekként szinte a szőlőben töltöttem minden időmet, s megszerettem (ott Kadarka volt főleg, de már kivágták, s régen nem ott lakom) magát a növényt is s nem csak a levét.
Lehet tenni alá, de olyan mélyre kell tenni, hogy a gyökérzet csak 2-3 év múlva érjen el oda, így elkerülve az esetleges kiszáradást, meg a hirtelen nagy mennyiségű tápanyag löketet.
pint jano, nem tudom mit írjak neked, tudod TOKAJHEGYALJÁN ha" eldobok egy vesszőt biztosan megragad, " be gyökeresedik mert ilyen adottságok vannak, ,de az alapvető dolog ,hogy nem szabad közvetlen a trágyába tenni a gyökeret, vannak szakkönyvek ezeket át kell nézned, az is igaz hogy fentröl is bemosódik a trágya a gyökérig, de az is igaz ,hogy a gyökér lefelé igyekszik, a trágya tartalma az amónnia fentről könyebben elillan, amit írtam az általában igaz, vannak helyi adottságok amiket idősebb helyi szőlésztől vagy szakitól meg kell kérdezni, mit javasolnak ilyen a homokhát , homokos talaj , vagy a sárga nyirok föld , meszes talajok , stb üdv.
"nem árt alá szerves trágya" Nekem viszont egy idős akkor már 70-en felüli szőlész Gyöngyösön- akitől vettem az első, s második nagy adag szőlő olványaimat-, figyelmeztetett, hogy ne tegyek sem alá, sem mellé szerves trágyát mert megpenészedik a gyökér s pusztul---igaz talajfertőtlenitő ellensúlyozza?-- viszont felülre amennyi jól esik. Megfogadtam tanácsát s mind beállt az őszi ültetés, s még az izzasztóból kiültetésre szánt tavaszi ültetés is---igaz azokat többször öntöztem is.
Felülről kb 20 cm friss szalmás tehéntrágyát kapott, ahová nem jutott ott alig sikerült.
budai, egy értelmű, hogy most jobb mert nagyobb gyökérrel /ha erős a gyökérzet a felét váltakozva egyiket 4cm re az erősebbet 20cm vágod vissza / jól beiszapolod és tavaszra beágyazódik, és könnyeben indul,nem árt alá szerves trágya és talaj fertőtlenítő.
Igen utánna jártam s kiderült, hogy ez nem egy áruda.... szerintem ül valaki egy monitor előtt és rendelget. A lényeg, hogy lenne Muscat Blue ám az Hollandok küldik ... darabja 3490 + 1290 a postadíj. Ja és 2 db-ot kell rendelni hogy a rendelési limitet meghaladjam .
A Palatina kostolási versenyt nyert egy bajorországi versenyben.
Az alábbi összefoglaló felsorolja azokat a rezisztens csemegeszőlőfajtákat, amelyek eredményesen termeszthetők Lipcse Drezda körüli területeken, ahol az éves átlaghőmérséklet 8.6 fok. http://www.fassadengruen.de/uw/weinreben/uw/reben/reben.htm
Ezek a következők: Phönix, Muskat Bleu, Regent, Palatina, Birstaler Muskat, Teréz, Ester, Micsurinszkij A kostolási versenyről szóló hír mindössze egy rövid mondat a Palatina jellemzése közben.
Tulajdonképpen arra akartam választ találni, hogy van-e jelentősége annak, hogy egy bujtással szaporított szőlőt (már terem, Palatina) ősszel, vagy tavasszal jobb-e a végleges helyére átültetni. Kérem, ha van valakinek erre vonatkozó tapasztalata, írja meg! Köszönöm.
Ott ahol nincs sok fertőző góc, kisebb eséllyel alakul ki a betegség.
Ha a fajta alul terhelt és jó kondiban van, akkor is megúszhatod permetezés nélkül.
A csemege szőlők többsége nem rezisztenciára van kihegyezve, de ezt visszább már olvashattad. (vagy a szőlős fórumon)
Ha 0 permetezéssel akarod, akkor ott az izabella. Azt nem kell permetezni, de az íze is csak olyan...
Ha mégis finom szőlőre vágysz, a jó művelésmód, jó termőhely/fekvés megválasztása nagyon fontos! Az 1-2 kénes-rezes permetet meg tényleg nem érdemes kispórolni, az öko szőlészetben is alkalmazzák!
Ne haragudj,ha megbántottalak volna.Nem ez volt a szándékom.Én nyugdíjas vagyok,valószínü a Te édesapád is "benne van a korban".A mi mentalitásunk a kötelességtudat,az hogy ha van valamilyen értékünk,azt meg kell védeni,legyen az szőlő,vagy bármi más.A mai fiatalokból ez már hiányzik.Mi nem így neveltük,de a "mai kor" követelménye-amit a média ont-nem a felelősségről,és kötelességről szól:lehetőleg munka nélkül szerezd meg amire vágysz.Az én vejem agrármérnök,kertes családi házban laknak,nemrég felvetettem,mi lenne ha egy sor csemegeszőlőt ültetnék/én/ a legjobb 20 fajtából,a kertjükben.Azt mondta,köszöni szépen,de addig míg nekem van,inkább ne.Ez a mentalitás sok mindent elárul.
A nyári muskotály jó választás volt,mert ugyanolyan rezisztens,mint a Palatína,csak nagyobb bogyójú,és tetszetősebb,kevesebb a zöldmunkája.De azért két-háromszor ezt is meg kell permetezni.Jó szőlészkedést!
én azért láttam már ( mezőgazdasági vegyészmérnök ) szőlőjét ahol évek óta nem permetez és pl. a'zenit' fajta ( ezt láttam saját szememmel) kivállóan elvan.
Amúgy édesapám a szőlész, szóval én biztos nem fogom permetezni, ő meg akkor is permetezi 'ha nem muszáj' :)
idén 5-6 x permetezett kb... ( és nem volt szőlőnk... :) mármint gyakrolatilag semmi emberemlékezet óta iylen még nem volt hogy semmi )
Ez persze az idei időjárással is összefügg.
Egyszer majd ugye...én fogok permetezni . Én a tavaszi lemosón kívűl nem nagyon szeretnék többször. ( jo lehet nem kivánságműsor)
Sajnos zala nagyon csapadékos és gyakran van köd , megül a szőlősben ...és a kórokozók ezt szeretik .
Tényleg csak a személyes véleményem mondom el a szőlő növényvédelmével kapcsolatban,ha már így feltetted a kérdést!Sokan kérdezik tőlem,ajánljak olyan szőlőt,amit nem kell permetezni.
Igen,tudok ilyet!Elmész a drága hipermarketba,és veszel.Lehetőleg ne a sarki zöldségesnél,
mert az magyar.Az az ember,aki sajnálja a fáradtságot a néhányszori permetezésre,az ne ültessen szőlőt.
Gondolom már sokan követelik tőled a fajtákat, én is beállnék a sorba! (Bár 2 kellett volna, de több hetes variálás után ezek amelyek nagyon megfogtak.) Nálam főleg a fagyállóság a mérvadó csemegénél. A betegségeket minden évben jobban megúszom, mint az országos átlag. De a fagy az hosszú távon rizikós lehet.
Köszönöm a fajta bemutatását,látom legalább annyira jó mint amennyire tetszetős.Kérlek váltsunk levelet hogy tudjam kaphatok-e pár vesszőt ezek a jogi dolgok végett,mert csak így tudok tervezni előre vagy maradok őszinte csodálód.
A Nyári muskotály jó fajta szőlő.aug.közepén érik nálam./Déli országrész/.Kár hogy nem magnélküli.A következő hétvégén teszek fel róla képet,és leírást.A fajtát mindenkinek ajánlom figyelmébe.
BIELIJ KOKL:/Fvk-4-2/Ukrán fajta.Szülők:Talisman/Kesza-1/ X Kuban.Érési idő:120-130 nap.Fürt:400-600 gr.kúpos,közepesen laza.Bogyó:ovális,33 x 23 mm.12-14 gr.húsos,lédús,közepesen vastag héjú/nem zavaró/,szine világos zöldes-fehér.Íze kellemes,harmónikus.Cukor:14-18%Betegség ellenállás magas,alig rothad.Fagyállóság:-24C.
Saját tapasztalat:Igen tetszetős külsejű,nagy bogyójú fajta.Cukorfoka nem túl magas,ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják.A 2014-es évben néhány permetezéssel megvédhető volt.