Az angolban, ahogy azt Vóbert megjegyezte, csak tegezés van, magázás nincs. A magázást járulékos szavak beiktatásával érik el, mint pl. Sir, Madam, Mr. stb.
Van akinek megvan a Star Trek Voyager Elit Force-hoz az Expansion Pack kiegészítő?
Akinek megvan az írjon az mail-címemere!
Előre is köszönöm mindenkinek!
Ui.: FLASHMAN ha látod ezt a levelet légyszíves
lépj velem kapcsolatba ha már én nem tudtam!
Neked is köszönöm!
Én is ezt írtam, a németeknél a magázás az elterjedt, úgy mint nálunk a tegeződés. Nálunk ha megnézed az emberek ha kicsit megismerik egymást, az az első, hogy letegeződnek, ott viszont csak akkor tegeződnek le, ha már egy familiben vannak, vagy nagyonnagyon közel kerülnek egymáshoz és ez látszik a szinkronukon is. Ott eleve sértésnek veszik, ha egyszerűen letegezel valakit mégha egyidős is vagy és fiatal.
Szerintem itt annak is köze van, hogy az angol nyelvben tulajdonképpen nincs magázás, önözés, hanem csak "tegeződnek" és a magyarok nem tudják, hogy mikor tegezi és mikor magázza valójában a másikat.
De szerintem ez azért látszana, ha odafigyelnének egy kicsit az adott helyzetekre.
A tegezés engem is zavart egy rakat magyar szinkronban (seaquest,B5), abban rendessen letegezték a kapitányt. Mondjuk ha jól emlékezem, akor a TNG-ben nem volt nagyon tegeződés. Elég érdekes lett volna ha Riker elkezdi Piccarnak: "Te, kapitány..".
Na sziasztok megint itt vagyok!
Most olvastam az előző 150 hozzászólást, amiről lemaradtam és sajnálom, hogy kiaradtam egy-két dologból.
Minden esetre én a Star Treket legelőször és a legtöbb részt németül láttam és bizony a németek tényleg arra törekednek, hogy hasonlítson a szinkron hang az eredetire, de van mégvalami amiben nagyon alaposak, az pedig a technoblabla. Ha valamit nem tudnak lefordítani, akkor azt egész egyszerűen átveszik angolul és úgy mondják (lásd. Seven of Nine, stb.) Mondjuk nekik könnyebb, hiszen az angol és a német igencsak közel van egymáshoz, és nemcsak területileg.
Ja mégvalami a német szinkronban soha nem tegezik egymást a szereplők, még akkor sem, ha egymás között vannak, csak abban az esetben tegezik egymást, ha nagyon puszipajtások.
Mivel eddig még csak Angolul, és Németül látam Voyagert nem tom milyen lehet a magyarhoz képest. De a Német szikronhangok eléggé jók szoktak lenni. Persze megint más kérdés, hogy nyelvhelyesség mennyire jó, de nekem a Star Trek dolgokban a német nagyon jónak tűnik.
egyébként szerintem Janeway kivételével a németek mindig arra játszanak, hogy a szinkronhang nagyon hasonlítson az eredetire. nálunk is ez volt a tng-ben
Hal' Istennek en nem vagyok a nagykozonseg, igy nem fogom zavartatni magamat!
Tenyleg milyen a Voyager nemetul :)?
Parisch:"Hier ist eine große gebas Harri!"
Harri:"Ja, und schöne Sieben von Nojn"
Ha legközelebb a Mafilmnél járok, megkérdezem, mi a helyzet DS9 fronton.
Mellesleg szerintem a Díp Spák Nojn ezergymilliószor jobb, mint az Vojádzsör, de sajna szerintem a nagyközönség kevésbé fogja komálni. Bár, talán a Voyager mint előfutár megtette a dolgát. Reménykedés.
persze, hogy gázállapotban nem kristályosak :-))
csak azt elfelejtettem odaírni...
a többire meg nem emléxem KRISTÁLYtistán, úgyhogy
de egyébként tényleg kristályosak a fémek szilárd halmazállapotban, pl. az ónzörejt is az egymáson elcsúszkáló kristálylapok adják ki.
Na jó, elég a kémiából.
ON
én is azt hittem, otthagyták Tuvokot a bolygón :-)
de sebaj, mert a felélesztett idegen lények magukkal vitték túszként, és ugye Janeway is mondta, hogy még valószínűleg találkozni fognak velük, tehát meglesz a tárgyalási alap :-))))
Látom megint megy a áltudós maszlag. (Bocs ha valakinek összetörtem a lelkét).
A hétvégi voyager a SAt1-en elég nyerő volt. Nem volt annyira Voyageres. ilyenek a rémtörténetek a 25. században?? "És jön a rémes EMP.."
Bocsánat a hatalmas OFF-ért, de nagyon érdekesek Nemozoli hozzászólásai, most vagy engem hülyitettek éveken át, vagy nagyon nagyott változott a fémes anyagokkal kapcsolatos tudományos nézet :))
KÉMIA részleg ON
>>a rácsszerkezetük lehet akár ugyanolyan, az a vegyértéktől függ, de a kémiai kötések nem egyformák (fémes kötés miatt lehet alakítani a fémeket, az elektronok meg szabadon tudnak rohangálni -> elektromos vezetőképesség).
Ahhhaaa...
Bocsánat, de én meg úgy tanultam anno Mettalurgiából, hogy a rácsszerkezet nem vegyértéktől függ, a vas-vaskarbid állapotábrával kapcsolatban legalábbis nagyon nem ezt oktatták ezelött 5-6 évvel...
A fémes kötéssel kapcsolatban is vitatkoznék, de ez már keményebb dió, igy ezt részemről hanyagolnám :)
>>Tehát a dilítium egyszerre fém és kristály is.
elötte:
>>fémek egyébként mind kristályosak, ha nem folyékony állapotban vannak
> reakciót csak 1:1 arányban lehet végrehajtani,
> vagy fennmarad valami (anyag vagy antianyag).
Azt hiszem, pontosan itt van a lehetséges magyarázat. Az anyag-antianyag reakció csak energiát (gammasugárzás fotonokat) termel. A hajót energiaforrása viszont plazma (ionozált _normál_ anyag). Tehát a gamma sugárzás, ami ha jól emlékszem ionizáló, a keverőkamrába az 1:1 arányhoz képest feleslegben adagolt normál anyagot ionizálja. Az így leletkező plazmát aztán elvezetik az energiafogyasztó rendszerekhez, ahol a felhasználás során 'lehűl' és a keverőkamrába normál komponensként visszavezetve újra felhasználható.
Ezek szerint a keverési aránnyal a plazma hőmérsékletét és az ionizátsági fokát (ha jól gondolom, az 'energiatartalmát') lehet szabályozni.
Úgyhogy SZVSZ hibáztak abban a TNG részben, ahol Vesley az Akadémián domborít. Az írók elhamarkodottan lecsaptak egy magától értetődő tudományos tényre, és feladták nagyokos stéberünknek, hogy jó magasról lecsaphassa. Talán nem kellett volna... :-)
Pedig millen jól nézett ki abban a részben, mikor a Földön jártak, és a hegyes füleit rejtve melegitőben kilépett, ha jól rémlik az obszervatóriumból... :o))))) Javaslom a nagykoru nőnemü topilátogatóknak a jelenet alaposabb megnézését, ha megvan! (izé... ne a fejét nézzétek, hanem máshol... :o)
Tényleg, hallottam hogy a viasatot lehet sima antennával is venni. Vik kerben lakom, itt is lehetséges ez?! Milyen antenna kell hozzá, vajon meg tudnám csinálni magam is?
Mikor hosszabb haja volt a Jim Bimnek akkor tisztara ugy nezett ki, mint egy XIX.szdi nevelono. De komolyan.
Valaki meg itt reklamozta magat, hogy vannak neki osszes Voyagerek CD-n. Most mar lehet, hogy szuksegem lenne ra. (ma sem latom. Osszesen eddig 2-3 reszt nem lattam a 79-tol (az utan sikerult beuzemelni az antennat, de addig is lattam a 32-ig)
> Pl. a mai napig nem igazán értem, hogyan
> szabályozhatná egy dilítium-kristály (anyagi
> természetű) az antianyag-anyag reakciót. Nem
> értem azt a kitételt sem, hogy "túlságosan dús
> az anyag/antianyag keverési arány", mintha
> karburátor volna a Warp Core, mivelhogy ezt a
> reakciót csak 1:1 arányban lehet végrehajtani,
> vagy fennmarad valami (anyag vagy antianyag).
Persze hogy nem érted. Senki se érti :\ Most a 21. században vagyunk -- kétlem, hogy pl. 17. század bármelyik nagy elméje felfogta volna a "képmagnó" (ez tényleg obszcén) működési elvét :)))
véleményem szerint a tv3-as szinkronok jobbak lettek, mint az HBO Generationsja. néztem is, hogy mik ezek az új hangok. az persze igaz, hogy William Shatnernek mindig ugyanaz a magyar hangja :)
és a következő filmet már a sorozatbeli hangok szinkronizálták
OFF
KÉMIA ON
a rácsszerkezetük lehet akár ugyanolyan, az a vegyértéktől függ, de a kémiai kötések nem egyformák (fémes kötés miatt lehet alakítani a fémeket, az elektronok meg szabadon tudnak rohangálni -> elektromos vezetőképesség).
KÉMIA részlegesen OFF
ON
a Trekben nem túlzottan szentelnek figyelmet a kémiai/fizikai indoklásoknak, csak a "technobabble" hivatott megmagyarázni az egyes eseményeket. Pl. a mai napig nem igazán értem, hogyan szabályozhatná egy dilítium-kristály (anyagi természetű) az antianyag-anyag reakciót. Nem értem azt a kitételt sem, hogy "túlságosan dús az anyag/antianyag keverési arány", mintha karburátor volna a Warp Core, mivelhogy ezt a reakciót csak 1:1 arányban lehet végrehajtani, vagy fennmarad valami (anyag vagy antianyag).
Ezt egyébként (1:1-es keverési arány) az egyik TNG részben is megindokolták, amikor Wesley Crusher felvételizik az Akadémiára (2 napja volt a Sat1-en).
Jah, még valami.
Akkor valszeg rosszul emlékszem (régen tanultam már kémiát), de mintha a fémek, és a kristályos anyagok atomjai más rácsszerkezetbe rendeződnének (más lapszám, más kapcsolódási szögek), többek között ezért törékenyek a kristályok, és alakíthatók a fémek.
DS9 szinkron...
Na igen, nem tudom, pl. Avery Brooks egyedi orgánumát hogy sikerül majd visszaadniuk. Bár az HBO-n az American History X szinkronizált változatában nagyon jó volt (mint ahogy a Generations szinkronja is egészen kellemesre sikerült, valahogy az HBO-nak megy ez a szinkronizálósdi...). Szóval volna rá szinkronszínész, kérdés, mennyi erőfeszítést tesznek a megtalálás érdekében.