"Másrészről viszont közel sem lehet megbecsülni, hogy mi a helyzet valódi, tényleges és pontos utasszámlálás nélkül. Ez az, ami nem történt meg. Mert nem rendelkezel pontos adatokkal, hogy adott napon, adott vonaton A és B állomások között mennyi utas van."
Szerinted mennyi napon, héten, hónapon, éven keresztül kell mérni az utasok számát ahhoz, hogy valódi, tényleges, pontos adatokkal rendelkezzél arról, hogy egy-két-tíz-húsz év múlva mennyien fognak utazni azon a vonalon? Komolyan érdekelne, hogy te milyen időszak mérésére mondanád azt, hogy az valóban pontos adatokkal szolgál számodra.
"Ahhoz egy kicsit drága a móka, hogy kipróbáljuk. A dolgot meg lehet becsülni elég biztosan. "
Ez itt részben off, de más kérdés kapcsán kérlek nagy betűkkel nyomtasd ki és add oda az integrált ütemes menetrend felelőseinek, mert bizony vannak benne szarvashibák, amiket nem akarnak észrevenni. :)
Másrészről viszont közel sem lehet megbecsülni, hogy mi a helyzet valódi, tényleges és pontos utasszámlálás nélkül. Ez az, ami nem történt meg. Mert nem rendelkezel pontos adatokkal, hogy adott napon, adott vonaton A és B állomások között mennyi utas van. Csak becsülik a pénztári statisztikából, amik csalnak, mert azzal a jeggyel tök más irányban is elutazhatok. Ezért van az, hogy egyesek szerint vannak olyan "nullaforgamú" vonalak, ahol a Bz sz.rrá és púposra van tömve. És nem csak egy napszakban.
Persze, vannak vonalak, ahol csak hétvégén vagy csak hétközben van érdemi forgalom. Akkor azt kellene elfogadni az illetékesekenek (úgyse fogják), hogy csak hétvégén vagy csak munkanapokon kell fenntartani a forgalmat. Erre van nem egy példa a Bezzegvasutak Országában. A másik időszakban meg lehet mellé szervezni autóbuszt.
Csak mondjuk kedvenc példámnál: Csesznekről és Porváról is lesz vonatpóltó? Hüm. Az két busz, vagy ha egy, akkor a kutya sem fog vele utazni.
Szia! Feltételezem, hogy az ilyen egyedi vonatok pont az elővárosi forgalom erősödése és az ezzel járó ütemes menetrend miatt jelentenének nehézséget a jelenlegi helyzetben. Viszont most van csatlakozás a zónázóra, ami szvsz. tűrhető kompromisszum. Nem hiszem, hogy a közvetlen vonat visszaállítása túl reális. Persze nem tudom, nekem úgy tűnik, hogy a két vonal nincs egy súlycsoportban, a kapacitás meg szűkös. Ilyenkor a csatlakozás a szokásos.
Az adott útvonal elég nagy kerülő, és kerek egy órával gyorsabb a busz. Ebből mondjuk fél (?) órát le lehet dolgozni, akkor még mindig sehol sincs a vonat. Ha a busz csatlakozik a zónázóhoz, az így jobb, mintha a vonat csatlakozik hozzá.
Ha megszünteted a forgalmat, akkor már sohasem lehet azt megtudni, hogy egy esetleges jobb menetrenddel, nagyobb sebességgel közlekedő vonatok, hogy szolgálták volna.
Ahhoz egy kicsit drága a móka, hogy kipróbáljuk. A dolgot meg lehet becsülni elég biztosan. Ahol a vonatnak bármiféle (komoly) előnye kihasználható, vagy kihasználható lehet a közúttal szemben, és van akkora igény a közösségi közlekedésben, hogy el tudjon éldegélni a vonat, ott nem kellene bezárni. Az egy teljesen jogos érv, hogy "szüneteltetés" után újraindítani nehéz lesz. Ilyen vonal a 28-ak közül nekem egy ugrik be, a 11-es talán értékes túrista/idényvonal lehetne*.
Milyen gyakorlati tapasztalataid vannak ilyentéren? Utaztál már valaha a 28 halállistás vonal bármelyikén is? Utaztam jónéhányon. Reprezentatív képem persze nincs. Amikor az ember odafele Bz-vel megy meg 3 utastárssal, visszafele meg a jól kihasznált buszon; amikor a vonat tekereg mindenfele, csak a lakott településen nem; Amikor a busz a megyeszékhelyre megy, a vonat meg a pusztában kipakol, ahol át lehet szállni a másik vonatra, esetleg helyijárattal bemenni a városba; akkor azért az ember elgondolkodik. Ha emellé még számokat is lát a topikon, amik a legborzasztóbb pesszimizmusát is felűlmúlják... ha ezekről kiderül, hogy ráadásul vasutasok írták össze... szóval érted.
Úgy vagyok vele, inkább ilyenekre kellene költeni az adóforintokat, mint az át nem gondolt, megalapozatlan kormányzati "reformok"-ra. Konkrétan pont egy "kormányzati reform"-ról beszélünk, a helyközi közösségi közlekedés átszervezéséről. Pontosabban annak egy lépéséről, amit -- valószínű hibáival együtt -- elfogadhatónak és szükségesnek tartok. És rohadtul nem tartozik ide, hogy a többi reform mennyire átgondolt. Valahol el kell kezdeni, és nem hiszem, hogy nekünk itt mondjuk az eü. rendszerrel kellene foglalkoznunk.
--- * Itt az az alapvető gondom, hogy ennek a fenntartása régiós és nem állami feladat lenne, viszont a helyi szintek Magyarországon nem nagyon rendelkeznek önálló forrással. Szóval az államnak valami lehetőséget kellene adnia erre.
Például a 76-ora semmit sem költöttek. Illetve költöttek, mert elszámoltak rá összegeket. De más vonalaknál is így van, "leosztják rá" az összesített összegeket
Szétlőtték a használható menetrendet (Pl. Budapest-Vác-Dj-Bánk (!)-Romhány közvetlen járatot, mely az össz-utaslétszám felét adta, jó időpontban).Hol volt még az ütemes... A megengedett sebesség évről évre csökkent, mert még tákolni sem tákolták. Most már tényleg nem érdemes költeni rá...
"Ma helyette buszkonvojok okoznak dugót helyett Veszprém belvárosában."
Ma csúcsban óránként 10-12 busz indul Veszprémből Balatonfüredre, Alsóörsre, Almádiba. Ez első látásra buszkonvoj, főleg ha arra gondolunk, hogy a volánok nem tudnak elszakadni attól a rögeszmétől, hogy autóbuszállomásról csak 0-ra és 5-re végződő percben indulhat busz, így mindig egyszerre sok áll sorba a kijáratnál és az első pár lámpánál, aztán percekig semmi.
De ha megnézzük, hogy ezek merre mennek, és a vasút merre vezetett, akkor kiderül, hogy legalább a felének akkor is járnia kellene, ha járna a vonat is, mivel az általuk kiszolgált terület már kicsit messze esik a vasúttól. A vonattal kiváltható mennyiség (mondjuk kb. óránként 6 busz) egy forgalmas főúton a teljes járműforgalom (egységjárműben mérve, dugó szemponjárból ez számít) 1-3 %-a. Nem a busz okozza a dugót.
seTTebello: Igen, költöttek, költenek rájuk, és itt nem csak az infrastruktúra fejlesztésefenntartása tákmányolása az, amire gondolok. Persze, az is pénzbe kerül, hogy a pályát egyáltalán (bármilyen) közlekedésképes állapotban tartsák. De pénzbe kerül az állomási szolgálat, pénzbe kerül a két-háromfős vonatszemélyzet. A járműállományt is fenntartották, tankoltak bele.
Ezen kívül az eszközök amortizációja fonyamatos. A MÁV vett új járműveket. Nem ezekre a vonalakra, de így tud lenni még ezeken a vonalakon egyáltalán valami.
Ha a fenntartásban gondolkodunk, akkor tényleg költeni kell rájuk hamarosan, bézé se fog örökké ketyegni, egyszer a pályát is fel kell majd újítani. Ennek az árát is oda lehet vésni a kiadási oldalhoz az "eszközök amortizációja" rovátkába. Egyszer ténylegesen is ki kell fizetni.
"A halállistás vonalak ma nem tudják kiszolgálni az utasokat..."
Ha megszünteted a forgalmat, akkor már sohasem lehet azt megtudni, hogy egy esetleges jobb menetrenddel, nagyobb sebességgel közlekedő vonatok, hogy szolgálták volna. Nem csak a mában kellene gondolkozni, hanem a jövőben is és ez a jövőkép sehogysem körvonalazódik (ez nemcsak a vasútra vonatkozik, hanem úgy általában), ami szerintem őrült nagy hiba és veszélyes dolog.
"Ezeken a vonalakon gyakorlatilag senki nem utazik. Ez szvsz. a napnál is világosabb."
Milyen gyakorlati tapasztalataid vannak ilyentéren? Utaztál már valaha a 28 halállistás vonal bármelyikén is?
"...a te, az én és sok más ember adóját ne kelljen tökéletesen fölöslegesen rájuk
költeni."
Úgy vagyok vele, inkább ilyenekre kellene költeni az adóforintokat, mint az át nem gondolt, megalapozatlan kormányzati "reformok"-ra.
A halállistás vonalak ma nem tudják kiszolgálni az utasokat, a legtöbbjük még irdatlan beruházások árán se tehető alkalmassá. Ezeken a vonalakon gyakorlatilag senki nem utazik. Ez szvsz. a napnál is világosabb. Mondhatnám, hogy aki mást állít, az vagy elfogult vasutas/vasútbarát, vagy demagóg, vagy hülye.
Nem a mellékvonalakról általában beszélek, hanem a kijelölt 28-ról. Egy-kettő van köztük, ami esetleg vitatható.
Ezeket nem a Volánok kedvéért kell megszűntetni, hanem hogy a te, az én és sok más ember adóját ne kelljen tökéletesen fölöslegesen rájuk költeni.
Ennek semmi köze ahhoz, hogy ki elvtárs és hol, persze most ez nagyon divatos "érv", de a tények makacs dolgok.
Nem igazán értem, hogy mi a különbség a két kérdés között. 10, 20 és 30 ember is befér egy járműbe. Akkor meg miért ne ennek a bekerülési, üzemeltetési, fenntartási költségeit nézzem?
Az Alsóörsi vonal halálának a fő oka a legenda szerint Papp elvtárs, Veszprém megye rettegett ura. A rendszerváltáskor legalább önkritikát* gyakorolt... És ez könnyen lehet, hogy igaz, ugyanis röviddel '68 után megszűnt, pedig a forgalom nem indokolta volna. Ma helyette buszkonvojok okoznak dugót helyett Veszprém belvárosában.
*Az öngyilkosság az önkritika legkifejezőbb formája. (graffiti)
Peti Bátyám, ez már történelem...:o) Az index őskorából. Te sem tegnapi nicknév vagy, emlékszel még a régi korokra, amikor még Brüsszelből stikában írogatott valaki vasútbarátként, meg magazinokat küldött az érdeklődőknek, meg tanított arra, hogy mennyire fontos megismerni a tényeket.. :o) Régi szép idők...
Hagyd, fölösleges ebbe belemenned. T. elvtárs valahogy mindig olyan helyzetbe manőverezi magát, hogy mindenki őt tartsa feketeseggűnek (kifejezés tőle). Ezért persze ő maga is sokat tesz. Most éppen a nagy vasútmegszüntető képében tetszeleg, mert így akar megfelelni. Mert ugye, megbízásra teszi, csak a kevésbé tájékozottaknak osztja az észt, hogy ő mintha valami főnök lenne. Ugyan már. Átnevelni, meggyőzni, ráébreszteni stb. nem fogod, mert immunis a kívülről jövő érvekre (meg nem is ért hozzá, meg pláne nem érdekli).
Szóval csak idegesíted magad azzal, hogy foglalkozol vele. Előbb vagy utóbb úgyis kinyírja magát a vezigen aztán mehet vissza nyafogó nyugdíjasnak. Lásd BKV-s pályafutás. Persze attól nem tartok hogy valami góré megint nem szemeli ki tanácsadónak. Valahogy erre a típusra mindig szükség van. Pfuj. A sok alacsony szintű talpnyaló meg aki bedőlt neki majd elsunnyog a balfenéken, de akkor már késő.
A legnagyobb baj persze, hogy addig is hatalmas károkat tud okozni az országnak.
Neked viszont nem kell lesüllyedni a fenyegetőzős szintre, mert ez T. elvtárs stílusa.
Valóban, vannak olyan vonalak, amik menthetetlenek. Sőt, meg is teheted, hogy akár személyes vagy bármi más indokból mondj, tégy, javasolj dolgokat. Régen, nagyon régen és még egész más néven szólva sok hasznos dolgot tanítottál az embereknek itt. Más volt, más voltál Te is. De, valami megváltozott...
Utánajárni a dolgoknak? Meghallgatni az embereket? Nem, helyette olyan jól hangzik, hogy a volánok megijedtek, hogy csődbe mennek, ha a vonatokat kell pótolni. Hmm. jól hangzik, biztos van ilyen is..
Te mesélted, régen: Kaptatok vezetőt. Remélem jól idézem: Aki pártvonalról jött és azt monda, hogy "csinálják jól", az általában jó vezető lett. Aki azt mondta, "mutassanak meg mindent, hogy megy", az megmaradhatott és sokszor jól beletanult a szakmába és jó vezető lett. Aki meg úgy csinált "na emberek holnaptól minden másképp lesz", nos azok meg jól megbuktak. Emlékszel? Érted, hogy miért is támadnak az emberek? Jó ez Neked? 1969-ben szűnt meg a Veszprém-Alsóörs vonat. Az ottani idősebbek, vasútmániától függetlenül emlegetik. Azokkal együtt, akik a megszüntetésben benne voltak. 30 évvel az eset után. Nem felejtettek. _annak_ a vonalnak nem lett volna szabad megszűnnie.
Még az tetszik, hogy most is "vonalakról" beszélünk. A 84-es esetén pl. Kisterenyéig meg Kál-Kápolnáig látunk. Salgótartján és Füzesabony, Eger ugyanúgy kívül esik a döntéselőkészítők látókörén, mint a menetrendszerkesztőkén. Persze, hogy sem Kisterenyére, sem Kál-Kápolnára nincs kimutatható utazási igény. Távolabbra meg nem is kérdezik, belenyugodnak, hogy most sincs. Azt meg senkinek nem érdeke vizsgálni, hogy mi lenne ha még 10-20 km-t továbbmenne a vonat. Képzeljétek el, milyen botrány lenne, ha véletlenül más döntést sikerülne előkészíteni, mint amit már bejelentettek...
"Az a baj, hogy akik a felelős döntést hozzák, az ilyen problémákat sosem érzik a saját bőrükön. Ha érdekeltek lennének, bizony lehetne jó menetrendet összehozni." Ebben az az érdekes, hogy egyidőben dolgozik egy csoport a jó menetrenden, valamint egy másik csoport a "felelős döntéseken", azaz a politika által elvárt vonalmegszüntetésekhez gyártják az indoklást. Ez a második csoport tett nyáron egy kétségbeesett kísérletet arra, hogy az első csoport munkájának eredménye alól kihúzzák a szőnyeget, azaz hamarabb zárják be a vonalat, mint ahogy a jó menetrend hatása érvényesülni tudna. A harc magyar módra dőlt el: miközben a második csoport "felelős döntései" parkolópályára lettek téve, az első csoport munkáját is sikerült annyira megpuhitani, hogy várható sikerei ne kerülhessenek látványos ellentmondásba a "felelős döntésekkel".
"Mert ha ez így megy, akkor tényleg nem lesz miről beszélni, mert nem lesz mellékvonal." Nyugodj bele, éppen ez a cél.
"Az elcsepegtetett 40-70 %-os díjemelésről szóló hír, illetve ha ez tényleg megtörténik, csak még tovább romlik a helyzet. Nem biztos hogy több bevétele lesz a vasútnak." Tudják ezt ők is. Bevétel helyett azonban lesz több indok a "felelős döntések"-hez.
"Éppen ezért kellene ésszerű menetrendeket összeállítani. De erre semmi törekvést nem látok, hogy próbáloznának, egyszerűen halálraítélik, mert az egyszerűbb." Jó példa erre a néhány éve néhány dél-alföldi vonalon bevezetett napi három vonatpár, abból is 1-2 a leglehetetlenebb időpontban. Hogy ez mire volt jó?
"Aki pedig dönt, annak biztos volt már korábban is elképzelése egy-egy adott ügyről." Igy van, a döntéselőkészítőkek az indoklás "előkészítése" maradt.
"Korábban (2-3 éve) 6:00-kor indult a Nyugatiból egy gyorsvonat, debrecenbe vagy Nyíregyházára" Annak a gyorsvonatnak volt egy nagy bűne. Mindig tömve volt, és ez nagyon csípte a szemét az IC-t erőltető "szakembereknek". Van helyette IC, a dolog szépséghibája csak az, hogy a pótjegyet Te fizeted, nem aki erőltette. De még igy is örülhetsz, ha egyáltalán kapsz.
Az emberket úgy kellene kiszolgálni, hogy az olcsóbb legyen. Beszéltél Te a mellékvonalak felelőseivel, vagy csak a Volánosokkal haverkodsz? Mert pl. ha az utasokat kell elvinni és nem a vasutat pótolni, miért nem szerveztek eddig is olyan járatokat? De ez itt off. Az on része az az, hogy nem képesek, még a vasúttal együttműködni sem. Ezért mit kell csinálni? Hát persze, a vasutat eltüntetni. Mert a gonosz vasút a szegény volánoknak útban van. Van ennek értelme? Nincs. Viszont lámpavas van elég az ilyen ötletek kitalálóinak. Lehet, hogy most újjongás lesz, hogy hurrá! Aztán 5-10 év múlva nem. Nagyon nem. De ez már több, mint egy választási ciklus, hol lesz a tervek kiagyalója addigra... Viszont az is kérdéses, hogy a tervek készítője ismeri-e a tényleges szerepét, jelentőségét egy-egy vonalnak. Lehet, hogy nem is az állomásnak névadó település(ek) utasait kell elfuvaroznia a busszal, hanem az _állomás_ utasait. Marha nagy különbség ám. Csak hát meg kéne érteni.
"Miért kényszerítenek rá , hogy reggel álmosan, este hulla fáradtan kocsit vezessek...??!!"
Épp ezt akartam én is írni. Gyakran jól esik munka után sétálni, kirakatot nézni, emberekkel beszélgetni, vagy épp hazagyalogolni. Néha van alkalom egy-egy pohárkára. Autóval ezt sem lehet, azt sem lehet. Se inni, se gyalogolni, se otthagyni a dugó közepén, még ha nyilvánvaló, hogy gyalog gyorsabb. Nem is értem, hogy lehetek olyan barom állat, hogy nekem ez NEM KELL. Bele is halnék, ha a munkahelyem és a lakásom között háztól házig autóznom kellene, semmi mozgás, semmi emberekkel való érintkezés, egyből bele a bádogdobozba, azzal meg a garázsba. Élet ez?
Én röhögök a dugóban állók pofájába. Tele velük a város, büdös tőlük a város, de ők csak mennek-mennek, percenként egy métert. Méterenként elindul, megáll, kipufog. És van belőlük sokezer. Másik ezer meg szagolja. Imádom őket. És akkor örüljek neki, hogy ez a jövő? NEM FOGOK. Én élni akarok, azt szeretném, hogy az emberek foglalják vissza a várost az autóktól. Hiszek ebben, és ha lesz lehetőségem, teszek is érte.
Én nem költözöm a munkahelyemtől legtávolabb lévő településrészre, csak azért, hogy minden nap végigvágtathassak a városon.
Nekem is jó lenne egész nap szórakozni, de nem tehetem. Az autósokat is ilyen helyzetbe kell hozni. Ha a méregdrága benzin, súlyadó és egyéb terhek nem elég ehhez, akkor másképp. Ha nem elég ennyi adó, emeljük a duplájára, úgyis kell a bevétel az államnak. Az autósok így is önként adóznak ezreket, tízezreket. Nekik nem számít, mert ők autózni AKARNAK.
Nézem az autóhirdetéseket. Lassan már elélveznek egy-egy új tipustól. Engem meg kurvára hidegen hagy.
Nézem az utcán, zöldre várva azt a törtetést, erőszakosságot, értelmetlen rohanást, dudálást, amit az autóba szorult emberszabásúak művelnek. Miért van az, hogy aki autóba ül, elfelejt ember lenni? És miért van az, hogy olyanok kapnak jogosítványt, akik erre nyilvánvalóan alkalmatlanok? Vagy már ez is állampolgári jog lett?
Most olvasom, hogy még jönnek az EU-s roncsautók is ............(ez már nem tűr nyomdafestéket, és politikai vonatkozása is van) Na meg gondolom elegetek is van belőlem. Csak le akartam írni, milyen egy barom vagyok, hogy nem az autóban látom a boldogság forrását.