Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
SzGazdaMA:Üdvözöllek!A Japán Izabella jó választás,ha valaki szereti a különleges,egyedi ízt.Az egyedi azt jelenti,hogy csak "neki" van ilyen íze,semelyik másik szőlő fajtának nincs ilyen íze.Az íze hasonlít az Izabellára,csak attól sokkal markánsabb.Van aki kimondottan szereti az ízét.A nyáron vittem a piacra belőle,csak úgy "kamuból".A láda tetejére raktam,színesíteni az amúgyis szines választékot.Jött egy csinos hölgy fehér kalapban,és kérdezte,van-e valamilyen különlegességem,mert partyt akar.Mondom neki:-hölgyem ez mind különlegesség,és már soroltam is a neveket:Vostorg kraszníj ,Pleven muscat...Japán Izabella.A hölgy felkapta a fejét -japán mi?és bekapott egy bogyót/de előtte jól megtörölgette/ forgatta a szájában,mint aki bort kóstol.Azt hittem kiköpi,de nem,lenyelte,és még egyszer megkóstolta.Azt mondta,életében ilyen finom,és érdekes ízű szőlőt még nem evett.Végül a 10 kilós ládát mind megvette.
Azóta,ha meglát mindig emlegeti,hogy mekkora sikere volt/a szőlőnek/.
Mennyire rezisztens?Nagyon!Az idei évet simán átvészelte kevés permetezéssel.Nem rothad!Darazsak nem bántják.Ha valaki szereti a különlegességet,akkor érdemes ültetni egy-két tőkét,vagy akár többet is.
Bőtermőnek nem mondhatnám,bár nekem még csak tavaly,és az idén termett,lehet,ha idősödik a tőke többet terem.A sima Izabellához hasonlítanám a termés mennyiséget.
Az igéreteimet felül kell vizsgálnom,sajnos a jogdíjasokból nem adhatok oltóvesszőt,a többiből lehet csere.
Add meg itt az e-mail címed,vagy valakiét,akinek írhatok,és megbeszéljük a részleteket.
Nagyon érdekes amit írsz és egyet is értek vele. Nem szereti mindenki a muskotályos és intenzíven édes szőlőket, ezt tapasztaltam. Van egy tőke Piros Saszlám, semmi különös, se cukor, se sav, csak éppen üdítően hat, ha eszem, nekem egyik kedvencem.
A Teréz egyik fő fajtám sok éve már, reklámozhatnám úgy is, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják, mert nem magas a cukorfoka, de a sava sem, ezért harmonikus az íze. Van még belőle, naponta eszem. A Jupiter Rea nálam nagy ígéret, gyönyörű magnélküli (csökevényes magvú) szőlő, de kényes, idén nem volt jó. A Néró fogyasztásakor engem zavarnak a kemény magjai, de ez nem jelent semmit, kiváló fajta.
Úgy emlékszem, 2010-ben csak májusban voltak rendkívüli esőzések. A mostani év különbözik, mert idén elmaradt a tél, még éjszaka is csak néha süllyedt fagypont alá a hőmérséklet, komoly hideg pedig egyáltalán nem volt.
Csak nekem fontos, van egy ablakom a ház melletti lugas felé. Ha nem hagyok itt vesszőket, nyáron besüt a nap - ha pedig hagyok, akkor ősszel sötét a lakás. A megoldás a korai lombhullató fajta lesz.
Ezek stabilan élnek egymás mellett, és a körülmények függvényében a növény vagy a parazita kerekedik felül. Most olyanok voltak a körülmények, amik a parazitáknak kedveztek. Nem abszolút rezisztensek az amerikai fajok sem. Az állandó eső ideális volt a kórokozóknak, de a fedett részeken szárazabb marad a növény.
Nagy a különbség, nálam 8-9 db levél van már csak az isabellán.
Pont, hogy ott nem jelenik meg. Legalább is szerény tapasztalatom, és meglátásaim ezt mutatják. Ha ez megnyugtat, már nekem is besárgult és barna pöttyösödött az izabella, de a mini lugas felső rétegén van így. Szóval pont ott, ahol a legszellősebb, legátláthatóbb és ezen takaró levelek védik az alsóbb leveleket is. Talán lehet tényleg fentről jött vmi, ami ezt okozta. De azért még mindig ősz van, egész nyáron szép zöld volt a levélzet! (leszámítva a néhány tőkén megjelenő augusztusi peronoszt)
Azt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az amerikai fajok tízmillió évek óta együtt élnek a peronosporával, és számtalan reakciót és ellenreakciót dolgoztak ki egymás ellen. Így más tünetek formájában jelenik meg a betegség, mint a védtelen viniferákon.
Mindig nagy örömmel és várakozással olvastam hozzászólásaidat itt a fórumon.
Sok értékes hozzászólásod volt és még több fajta bemutatód, amikből sokat tanultam. Egy fajtáról szeretném kikérni a véleményedet, a Japán Izabelláról. Persze más is kifejtheti a véleményét.
-Mit jelent az, hogy "egyéni" ízű, ami a leírásokban szerepel?
-Mennyire labruszka ízű ha egyáltalán az?
-Mennyire rezisztens pl. az idei évet figyelembe véve?
-Mennyire bőrtermő?
Összességében érdemes tartani akár egy két tőkét is vagy nem?
Tisztelettel kérdezem továbbá, hogy mi a módja (magyarul mit kell tennem ahhoz, hogy az általad megígért oltóvesszőkhöz hozzájussak)
-Meg kell adnom az email címemet, a lakcímemet?
-Ha igen akkor itt ezen a fórumon vagy hol?
-Hova lehet Neked írni?
Nem szeretnék semmiről lemaradni hiszen bírom az ígéretedet.
Annak idején azt írtad, hogy novemberben jelentkezzek. Hát november már itt van nem sokára)
aldric 01, a neten megtalálod: Veres csaba ,Abasár /plenev/ Kovács oltvány Villány, postázák is / ha jol fakad tavasszal a szőlő május végére már van olyan 50cm es hajtás mely kellően érett ahoz hogy oltani lehesen, aki nagyon spéci a lágyabb hajtást is megtudja oltani ,de itt könyebben roncsolódik a szövet, a terézről anyit , hogy nagyon meleg helyen /hegyoldal, védet hely/ hozza a 16 cukorfokot vagya felett már az íz is elfogatható, de embere válogatja, az unokám szülinapjára szept,23 /2013/ szetten a néróból, és a terétből. a Budapesti csapatnak jobban ízlet a teréz az elfogyott a jó ropogós és édes néró meg árválkodott, így kinek a pap kinek a né. nagyon sok féle választék van de még itthon olyan kiugró minőségű még nem nagyon van a jupiter a vénusz kósa stb de ezek még nem a csúcs, járd körbe ha van időd ezeket az oldalakat, ahogy írtam szőlőszem fórum társ tett fel rezistens fajtákat,
Kedves istván köszönöm szépen a választ. Akkor ahová oltani szeretnék azt a kart nem nyesem nagyon meg. Még jó, hogy érdeklődtem, mert erre nem is gondoltam, de logikus. Amit jobban metszek erősebb hajtások törnek elő. Terézről nem tudtam, hogy nem jó ízű. Pölöskeim is van szintén lugas, 13 éves körül van. Fele akkora sincs, mint a favorit és termése is kevesebb, de azért van rajta bőven. Idén az időjárást az is megsínylette, de lényegesen kevesebb kárral. Azért gondoltam, hogy rezisztens fajtát próbálok beszerezni. Éppen tegnap nézegettem még fajtákat és a vénusz is tetszett már amit leírtak róla. Hamburgi muskotályom volt, de mire termett volna kiment. Győr mellett lakom. Ezen a részen inkább borszőlővel foglalkoznak, legalábbis az ismeretségi körömben. Saszlát tudnák csak beszerezni. Tervem az volt, hogy veszek oltványt és arról próbálok oltani. Kaszasoltvány.hu-t javasolták, már telefonon beszéltem velük. Még valahol olvastam plenev (lehet itt olvastam) fajtáról, de eddig nem találtam oltványt. A zöldoltást jól értelmeztem, hogy május közepe-vége felé kell elvégezni? Vagy ez is inkább a szőlő fajtáktól függ?
aldric q1, ősz van sok a munka az elfoglaltságok, ezért nem kaptál még választ, a darazsakat nem tudod kikerülni, olyanok mint a muslica ahol egy kis alkoholt éreznek már ott vannak . a darázs meg az édességre, szerintem ilyenkor kell a fészkeket össze szedni elégetni, nem tudom mit szólnak ehhez az állatvédők, nekem is mióta zalagyöngye lugasom van minden vasba befészkelnek /traktor ba meleg helyre, jól gondolod az át oltást , az a véleményem ,hogy mivel való szinű jó környezete van a tőkének ez a 5m es futatás stb, drasztikusan ne vágd vissza , mert nagyon vastag ujj hajtást produkálna, ami nem optimális az átoltáshoz, általában az 1cm átmérő környéki vesszők az erősebbek és az oltó csapok is e körül jók.segítenék az át oltásban de nem tudom merre laksz ,/ én Szerencs mellett/ a terézről nem a legjobb a véleményem , az íze kívánni valót hagy , nagyon jó alanynak , hajt ezerrel, tíz év alatt produkál 10 cm es törzset, hatalmas fürtök, mikor virágzik a fele virág nem termékenyül és még így is tömött lesz a fürt., csak az íz! lenne jobb,!én javaslom a hamburgi muskotályt, a dunavszka , a moldova is ,jó , japán izzabella,és nekem a pölöskei muskotály is szinpatikus stb nézd végig a oldalakat szőlőszem tett fel ujabb rezisztens fajtákat . több fajtáról itt is tudsz csapot kérni a fórumozók -től én dunavot, évát , itáliát , hamburgit, pölöskeit, tudok adni , üdv. tel.
Valóban jól néz ki és biztos finom is!Írod nem mindig a bogyóméret számít,ezzel nagyon egyet értek mivel az én kedvencem a mai napig a csabagyöngye ami ugye nem egy nagy szemű fajta.Igaz nálam van két tőke közel 30 éves ami sokkal jobban hozza magát mint az új telepítésűek.Szerintem az ellenálló képessége is jobb.Nyáron tettem fel képet is róla gyönyörű volt.
SZASA LEONOV:Amatőr orosz nemesítés.Szülők:Victoria x Sztrasinszkíj.Korai érésű/110-115 nap/.
Fürt:400-500 gr.gyakran szárnyas,közepesen laza.Bogyó:vörös,vagy sötét vörös,26x23 mm,6-7 gr.kissé ovális,ropogós,muskotályos.Cukor:16-19%.Termékenység magas.Betegség ellenállás az átlag felett.
Fagyállóság:-25 C.
Saját tapasztalat:Egy üde színfolt a gyüjteményben,Korán érik,kissé muskotályos,és tetszetős kinézetű.Nem mindig a méret számít/bogyóméret/.
Valószínűnek tartom,hogy a Muscat bleu azonos a kék muskotállyal./németből fordítva/.Előfordul,hogy ha egy picit rosszabbul termékenyül,nagyobb lesz a bogyó mérete.Ilyen volt a tavalyi év júniusa,amikor virágzáskor esős szeles idő volt.Akkor nálam is egy kicsit nagyobb volt a bogyó mérete.Hátránya még,hogy a darazsak szeretik,mivel édes,és a bogyó héja vékony.Állítólag jó rosé bort lehet belőle készíteni,ugyanis az egyik szülő Müller Thurgau/Rizlingszilváni/.
Be van az a szőlővessző jól érve? Megpróbálhatod eltárolni a következő módon : felvágod 2-5 rügyes darabokra, megfüröszröd (10 perc) gömbaölőszeres (pl. Dithane 0,°5%) vízben. Lecsurgatod és enyhén nedvesen (nem száraz, nem locsog) fólia zacskóba teszed, légmentesen lezárod (gumigyűrű vagy szoros görcs). A csomagot még egy fóli zacskóba teszed! Utána 0-5°C-on tárolod (hűtőszekrény alsó polc).
/Ha kicsit is babonás vagy, akkor meg se nézed addig míg nem akarsz oltani./ Volt már akinek 7 hónapot kibírt az oltóvesszője a hűtőben. Ott felejtette. :-)
Szia TINTUS! Ne a fürt nagyságát nézd,hanem azt,hogy augusztus második felében nincs olyan kék szőlő a piacon,ami finom muskotályos.
Ha megnézed az augusztusban érő muskotályos fajtákat-melyek rezisztensek is- a három színben csak 3 db.
karakteres ízű fajtát találsz:sárga színben:Palatína,kék színben Muscat Bleu,rózsaszínben Piroska.
Ez a hazai választék.Elég szegényes.Ha a hazai oltványosok bevállalnák a jogdíjas új fajtákat,egy csapásra
megszünne az olasz,chilei,Dél-afrikai szőlőimport./Lehet hogy nem "egycsapásra",de belátható időn belül./
Az is igaz,hogy ezeknek az oltványoknak az ára nem 350 Ft. lenne,hanem 3500-.Ft.Talán ezért van a húzódozás.
Azt Írtam a Muscat Bleu-ról:"Amennyiben jogdíj nincs rajta,óltócsapot tudok adni"
A jogdíj,oltalmi jog,szabadalmi díj,stb azt jelenti nagyjából a szőlőnél,hogy a szőlőnemesítőt egy bizonyos díj
illeti meg minden eladott szőlővessző után egy bizonyos ideig/általában 25 év,ami évente csökkenő mértékű/.
Ha megnézed a magyar csemegeszőlő választékot,nem találsz köztük jogdíjas fajtát.De új fajtát sem!
Az egyszerű ember /de még a szőlészek zöme sem/ nem tudja,hogy a Suveníron,Kardinálon,Pannónián,stb.
kívül léteznek korszerű,kiváló minőségű rezisztens fajták is.Én ezt az "űrt" próbálom kitölteni azzal,hogy minden héten felteszek a fórumra egy ismert,vagy kevésbé ismert fajtát,pontos fajtaleírással.Ha megnézed a neten a fajta leírásokat,amit az oltványosok írnak ,vagy nem írnak a fajtákról,hát inkább nem minősítem.