Megjott a mikulas szereny boltocskamba, es rengeteg uj cd-t, es LP-t, hanglemezt hozott! Rock, Jazz, Prog Rock, Hammond-os blues jazz zenek....stb ami szem szajnak ingere! www.victoraudio.hu
Aki teheti nezzen be hozzank, vagy latogasson el a weboldalukra! Tavolsag nem akadaly, postazunk mindenfele a vilagban!
Uj Medeski Martin and Wood cd lemez is kaphato mar!
Megjott a mikulas szereny boltocskamba, es rengeteg uj cd-t, es LP-t, hanglemezt hozott! Rock, Jazz, Prog Rock, Hammond-os blues jazz zenek....stb ami szem szajnak ingere! www.victoraudio.hu
Aki teheti nezzen be hozzank, vagy latogasson el a weboldalukra! Tavolsag nem akadaly, postazunk mindenfele a vilagban!
Uj Medeski Martin and Wood cd lemez is kaphato mar!
Dec 5 -én a Syma csarnokba lesz Frenreisz 60 éves születésnapi koncert.
Tegnap elvittem a B3-at a 122 lezlivel a próbahelyükre és végignéztem a próbát.
Lesz Metró 5 számmal, MKI LGT öt számmal!!!! és a legutolsó Skorpió.
Mindegyikben közreműködik gazdán kívül Demeter Gyuri és egy énekeslány az vokált erősítendő.
Metró: Zorán, Fogarasi J, Veszelinov A,
plusz segítség Szűcsa Antal Gábor-gitár, Pálvölgyi Géza-billentyűsök.
Legjobb a hallottak alapján a Pár csepp méz, igazi progresszív zene.
Egy kivételével mindegyikben fog orgonálni Fogarasi János. A klumpa elmaradhatatlan és már 71 éves!
Számomra, de szerintem legtöbbünknek a nagy meglepetést az LGT MKI fogja okozni!
Frenreisz, Presser, Laux és a gitárnál Karácsony J. (plusz a két vokál)
Presser csak a Hammondon játszott, nem vacakolt egyéb billentyűkkel. Viszonylag otthonosan mozgott rajta. Megvan még az A100 és L100-asa.
Kezdés, Tengelykezű félember, majd:
Royal Blues, Boldog vagyok -egyszerre két szaxit fújt, ahogy a lemezen is-, Ezüst nyár, Érints meg.
Karácsony nagyon alaposan készült, precízen hozta a szólamokat.
A lagnagyobb meglepetés számomra maga Karesz. Tényleg jó basszer, énekelni is tud, de Fogarasi mellett nagyon jól szaxizott jazzt is, de a lényeg Hammondos játéka egész jó! Szépen, ízesen hozta a jazz sztenderdeket amikor csakúgy odaült az orgona mögé szünetben.
Kár hogy többszámot nem játszanak, pl. Kenyéren és vízen, Megvárlak ma délben. Ezek is Frenreisz alapú LGT számok.
A legjobb persze az az egészben hogy nem volt semmi digitális ebben a felállásban. Fender Sqiuer bass, Strato, B3, csak csöves alappal. Mindjárt más minőség.
Páran még nem jöttek el (vagy csak félig) a Jimmy Foster videóért a jelentkezők közül. Várom őket.
Egy igazi érdekesség:
Az öreg B2-n játszik. Ezen a hangszeren két különbség van játéktechnikailag a B3-hoz képest:
1: perka nincs
2: még a nehezebb, léptetős húzóregiszterek vannak.
Nos, Jimmy bácsi magasról tesz rá és B3-ként használja.
1: TrekII perka, ill. megoldható szinte tökéletesen ha a third-nek megfelelő regsiztert kihúzza, a 2 2/3-ot.
2: van egy-két állás amibe kicsit vehemensebben betolja a kívánt értéket.
(888080000, 808800008, 88888888, 800000888, alulra 808000000, ill. 808000000 :-)
Legjobb példa erre a vol2.-ből a Summertime.
És egy harmadik trükk: kissé el kell felejteni a klasszikus iskolázottság kéztartását és szabályos ujjrendet. Ezek a feka Hammondosok eléggé kitekert mancscsal játszanak általában kicsit olyan fóka tartásban. Bal 1-essel meg szinte mindig rápuffogtat a basszmenetre a láb mellett. Ez is hozzátartozik a fííílinghez.
Pontosan, V3! Van egy jó beállítás a CX-3-ban 'Voxinental' néven (gyárilag V2 van beállítva), abszolút nem Hammondosan szól :) Jó karcos, hangos keyclick-el, egy az egyben tranyós VOX. Ez elég érdekes tulajdonsága a CX-3-nak... Egyébként a demo-felvételen nem a CX-3 szól, hanem egy Farfisa-hangmintát használtam. Az kicsit közelebb áll a késői Doors-hangzáshoz, ahol Manzarek már Gibson (Kalamazoo) G101-et használt. X5D billentyűzetem volt 6 évig :) imádtam, de csak a hangját. Valahogy túl rövidek voltak rajta a billentyűk, igazán sosem bírtam megszokni. Mikor eladtam, annyira hiányzott a hangja, hogy kerestem egy modul-verziót :) Ez az EMU bill. most nagyon bevált, és elég is a 4 oktáv basszusra.
Hát jobb is két billentyűzettel. A VK7-et is így használtam, legfeljebb ott benn volt a hangmodul. Nem lenne jobb akkor egy X5DR billentyűzet? Nem kell midit dugdosni ;-)
A szoftvernek szép meggyőző a hangja, kicsit off.
Gondolom olyan Vox-os hanxínhez a V3 vibrátót használod és jó élesre teszed az eq-t, amolyan lájtmájfájeresre. Vagy inkább a Hammondos sound a jellemző?
Zsolt, a basszus és a Rhodes zongora koncerteken egy Korg X5D modulból jön, úgy, hogy a CX-3 billentyűzetét splittelem. C'-től felfelé orgona, néha Rhodes, lefelé pedig basszus. Legalábbis idáig így csináltam. A következő koncerttől kezdve egy plusz billentyűzet lesz a bal kezemnek, egy EMU Xboard-49 a basszusokhoz. Így a CX-3 öt oktávját teljesen az orgonának tudom szentelni. A demofelvételeken egy szoftveres hangszert használtam basszusra, amelyben benne vannak a régi Rhodes Piano Bass hangmintái :)
Egyik jobb mint a másik! A Kansas szuper, a doorstribute mp3-jai meg mintha eredeti felvételek lennének. Nem látok mást csak CX3-at. Miből jön a basszus, a Rhodes? Zs
5-én a Syma csarnokban Frenreisz Károly 60 éves születésnapi koncert lesz. Ebből az alkalomból a Metró, LGT, Skorpió közös műsor komolyságát Hammond orgonával is erősítik. B3-ast viszek nekik 122-essel. Jelen lesz Fogarasi János, Presser Gábor.
Szeretném figyelmetekbe ajánlani az alábbi eseményt:
http://www.eriksumo.hu/biotonfesztival/
december 2-án az új WB-ben lesz egy monstre koncert 3 felépő bandával, és a "vadonat új" 1953-as B3-asommal (aki fenn akadt az évszámon annak elárulom, hogy eredetileg B2-es volt csak Harangozó mester turbózta fel egy A0-28 és némi huzalozás segítségével).
A holland banda linkje: http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=84334882
nagyon jó kis ős funk zene sok hammondolással Utána még a Boogie zenekarban lesz hammondozás, amit én fogok prezentálni.
Mindenkit szeretettel várunk, a koncert ingyenes!!!! az orgona kipróbálható a buli után, meg minden, jó volna személyesen is találkozni...
Eladó egy kétmanuálos drawbaros elka hammond klón /szerintem az egyik leghitelesebb/ + egy alsó felső rotoros solton 100w -os erősitő. Az elka érdekessége
hogy egy "moog" szekciót is tartalmaz. Ezt most gazdaságos áron 200 ezer forintért megveheted három az egyben akcióm keretében . Ja és van egy 145-ós lesliem is eladó ha valakit érdekel. 06303100437.
Igen, szerintem megveszem az M-100-ast, jó az ára, szép állapotú, már csak ki kell próbálni, és a szállítást megszervezni. A foldbackelés később tuti, hogy érdekel, de a sorrend:
Ezekben mindenképp majd számítok azokra a kiváló szakemberekre, akikről már ódákat hallottam itt ezen az oldalon... persze ehhez újra kell tölteni a kincstárat, hogy legyen mibűl... :)
Mindenképp jelentkezem bármi kérdés, para is merülne fel, mert egyelőre még a dolgok technikai részében zöldfülű vagyok. Előre is köszi a veterán Hammondosoknak!
Lord kollégánál mind L100-at, mind M100-at találsz. Inkább az M-et javaslom én is.
Ne hagyd ki, olcsón adja.
Aztán azon is lehet fejleszteni hogy a scanner vibrátó jobban sírjon, sikítson, a foldback is lehet hogy egy idő múlva hiányozni fog.
A hirdetett M3 Miskolcon van.
Igen, az enyám volt az A38-on az az A100-as. Meg a Leslie is.
Most ebben az összeállításban használom:-)
A baloldali a 142-es (122, 20cm-el alacsonyabb dobozban)
A jobboldali 145-ösített 45 (147, 20cm-el alacsonyított dobozban), ill. ez lett szimmetrizáltatva, úgyhogy ez is 142.
A 45, 47, 22 a 145, 147, 122 elődje, annyi a difi hogy még nincs bennük a lassú-chorale sebesség, csak tremoló. És még annyi, hogy a tölcsér hátulról nem a jobbszélen van hanem középen. Motorok kicserélve a duplára, vezérlése 3 sebességes, a többi tartozék változatlan.
Amit írtam korábban, nagyon bevált, a hagyományos hatos kábellel minden meg van oldva. Orgonából bekapcsolással kapja a nagyfeszt, a szimmetrikus jelet és a három sebesség variálását. Gyári lezliknél ezt általában a kilenc tüskések (Pro széria 760, 330, 710) tudják megoldani 8 tüskével.
Köszi tehtube Mester, ezeket már körülbelül tudtam, mert jó régóta olvasgatom a fórumot, van közös ismerősünk, sőt mi is találkoztunk már, Viktorral és Veled közösen segítettük felcipelni az A-100-asodat(ha jól sejtem a Tiéd volt) Rhoda A38-as koncertjén tavaly. :) (ide is írogattam anno, de még más néven)
Nos, jómagam eléggé csóringer vagyok, úgyhogy most egyelőre spinet kategóriában gondolkodom, most kimondottan az M-100, ami a kitűzött (és megvalósítható) cél.
Most megyek is egyet megnézni, ha minden igaz, a héten, nevezetesen jon lord kolléga M-100-asát.
Egyelőre Leslie nélkül tudok beruházni csak, azt később, tavasz körül venném meg.
Mivel hallottam, hogy az L-100 a scanner vibrato hiánya miatt nem szól igazán úgy, ahogy azt a Hammondfan fülek szeretnék, ez a típus kilőve. (és hát mitagadás, kipróbáltam L-100-ast, hiába volt baba állapotú, valóban nem szólt úgy, a perka is elég halvány volt, mellesleg amikor lecsekkoltam, hogy Göme, Wright, és Thijs van Leer bácsi is M-100ast használt, akkor megnyugodtam, hogy ez nekem is jó lesz.
Most 6 kiló sok egy M3-ra, még ha Lesliestől is, az nekem majd legfeljebb a következő lépcső lesz az M100 után.
Ez a változó sebességű shiftline kitűnő lezlieffekt. A lassú kicsit gyors még, de hangra nagyon ott van. Kéne egy másik scanner is, az meg a magasrotort pótolhatná:-D
Két scanner különböző sebességekkel, tökéletes mechanikus műlezli.
A Hammondokból sokféle létezik csövesen belül is, ami hangzásban, árban különbség:
- L100, Porta-B csöves, de még nem mechanikus és szelektív a vibrátója, no foldback.
- M100, már szelektív scanner vibrátó, no foldback.
- M3, waterfall billentyűzet, no foldback.
Utána a fentieket plusz 60-70ezerért lehet foldbackeltetni, hogy a legfelső két oktáv teljes értékű legyen.
Eddig ezek a 2×3,5 oktávos hangszerek voltak, kézi basszusozni nem nagyon lehet velük, inkább akkordkíséretet a balkézre, 1 oktáv a lábbasszra.
- E100 2×5 oktáv, +2 lábra foldback, de nem waterfall billentyűzet, és a perkára, scanerre némi igazítás kell a hangzás miatt.
- BV, CV már klasszikus nagy, de no perka, step drawbarok és nem szelektív a virátó.
- B2, C2 u.az, de már szelektív vibrátó. (utolsó évjárat smooth drawbarok)
- B3, C3, A100 minden, ami kell hogy szóljon. Jó ha van beépítve Organ Mate Tube Reverb.
Lezlikkel ugyanez a helyzet, ahogy drágul, annál jobb.
600-ért a foldbackelt M3+brutál hangos, csöves, kétrotoros lezi jó ajánlat.
Köszönöm! Ezexerint lehet, hogy ic-csere? Egy ismerősömet kérdeztem már, ő utánajárt a neten, elég ritka két ic van benne, az egyiket egyetlen helyen tudta megtalálni, egy amerikai fickó honlapján. remélem a gyakoribb krepált be ...
A frekvencia osztást egy ic vezérli, nagy valószinüség szerint SAJ ...valami, no
ott van az őrdőg , na meg a részletekben.
Ha javitatni akarod , adok telefonszámot akikkel konzultálhatsz érdemben a dolgokról. Más, elkészült valami nagyon érdekes dolog. Arra már minden mechanikus
hammond tulajdonos rájőhetett hogy a hangzáskép egyik sarkalatos pontja az un scanner vibrátó. Gondolom más is elgondolkodott már rajta hogy milyen érdekes hangzást lehetne kihozni, ha változtatni lehetne a scanner sebességét. Elkészült
és kiprobálható egy ilyen szerkezet ahol lehet állitani a gyors és lassú sebességet, és még ráadásul a felfutás, leállitás gyorsaságát is . No és halj csodát benne van
szerkezetben a leslie effekt. A demo egy m100 vonal kimenetéről készitett száraz /zengető nélküli/ felvétel .
egy utsó kérdés lábbasszus ügyben, újabb fejlemény: ugyan még semmit nem tisztítgattam a pedálban, viszont ha egy működő pedált lenyomva tartok, és úgy nyomok le egy hibásat, akkor utóbbi működik, és ez mindegyik hibás pedálra igaz. Ezek szerint nem az érintkezés lehet koszos, hiszen szól mindegyik, csak éppen nem akkor, amikor én szeretném :-( Van ötletetek a dologra, hogy mi a csuda lehet ez? És amikor megérkezett, félóráig jól működött, csak utána szállatk el a bal oldali pedálok.