Keresés

Részletes keresés

Beer Monster Creative Commons License 2014.10.26 0 0 829

Ha nem csal a memóriám, Fehér Delaware.

Íze milyen?

Előzmény: kövérszőlő (825)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.26 0 0 828

Köszi. Milyen rendszerességű permetezést igényel a Csabagyöngye? És az helytálló, hogy csak homoktalajra jó?

Előzmény: Sanci07 (807)
Aldric01 Creative Commons License 2014.10.26 0 0 827

Kedves szőlőszem tudnál írni az e-mail címemre? Jelezte az oltványos, hogy a nyári muskotálya is elfogyott. Amiről egyik hozzáértő ismerősöm azt mondta, ilyenről nem hallott, de valószínű a palatina az, amit augusztusi muskotálynak is hívnak. Ha lesz oltványod megbeszélhetnénk privátba, milyen lesz és mennyi kellene. Ha tudsz nekem megfelelő fajtát, akkor a moldovákat is lemondom szerintem az oltványosnál.

Előzmény: szölőszem (815)
apus61 Creative Commons License 2014.10.26 0 0 826

Szerintem biztosan nem bianca.

Előzmény: kövérszőlő (825)
kövérszőlő Creative Commons License 2014.10.25 0 0 825

Sziasztok! Ma a szüleimnél voltunk szüreten, és ők arról számoltak be, hogy mindenfajta növényvédelem dacára idén ez az egy fajta kivételével az összes többi tönkrement. A probléma az, hogy ennek a fajtának viszont nem tudják a nevét. Én megpróbáltam azonosítani a fürt és a levél formája, valamint az érési idő alapján, a fő tippem a Kunleány lenne (a második pedig a Bianca), de nem vagyok biztos benne. Tudnátok segíteni a beazonosításban? Köszönöm!

Aldric01 Creative Commons License 2014.10.25 0 0 824

Nagyon jó terv és nagyon hasznos! Én csak tudom, hiszen hasonlónak álltam neki én is csak más vonalon. Nem az oldal elkészítése az igazán nehéz, hanem a tartalommal való feltöltés és a menedzselés. Kitartás kell hozzá és idő!

Előzmény: szölőszem (822)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.25 0 0 823

Ehhez a nagyívű tervhez sok erőt és egészséget kívánok. Talán egy doktorit is megérne megfelelő keretbe öntve, ha egyedi lesz nálunk.

Előzmény: szölőszem (822)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.25 0 1 822

Aldric01:Amikor elkezdtem csemegeszőlővel foglalkozni,és tudni akartam mi a fajta leírása,alig találtam valami használhatót.Az oltványosoknál meg végképp csapnivaló-még most is-a fajta leírás.Úgy nyolc-tíz évvel ezelőtt elkezdtem írni,és gyűjteni a fajta leírásokat.Mára már közelíti az ezret a leírások száma.Érdekes módon,utána kezdtem el gyűjteni a szőlőfajtákat.Mára már 24 országból vannak fajtáim.

Tehát olyan web -lapot akarok,ahol az általam felkutatott és leírt fajták leírása megtalálható egy helyen,lehetőleg fotóval együtt,legyen az magyar,vagy külföldi fajta.

Szinte minden országnak van egy ilyen katalógusa:a németeknek,oroszoknak,ukránoknak,lengyeleknek,de még a szlovákoknál is nemrég jelent meg egy internetes ampelográfia.Szégyen hogy az a nemzet,aki annyi híres szőlőnemesítőt adott az országnak,nem képes egy ilyen internetes ampelográfiai művet elkészíteni.

Nem mindenki tudja megvenni a drága,új szőlőfajta leírásokat,vagy régebbi szakkönyveket főleg,ha csak egy-két fajtát akar beazonosítani.

Előzmény: Aldric01 (819)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.25 0 0 821

Szerintem Piros kecskecsöcsű lehet:

PIROS KECSKECSÖCSŰ:Eredete ismeretlen.Szülők ismeretlenek.Érési idő:okt .eleje-közepe.Erős növekedésű.

Rendszeresen sokat terem.Igénytelen fajta.Hosszú metszést igényel.Fürtje nagy,vállas,ágas.Fürt átlagtömege:220 gr.Bogyó:megnyúlt,kecskecsöcs alakú,piros,vagy rózsaszínű.Átlag 5 gr.Íze egyszerű.Bogyó héja vastag,magja nagy,zavaró.Cukor:17%,sav:6 gr./l.Téli tárolásra alkalmas.Hosszú ideig a tőkén hagyható.Szűrkerothadásnak jól ellenáll.A többi betegséggel szembeni ellenállása közepes.Fagyállóság átlagos.

Saját tapasztalat:Annak ellenére,hogy mára már nem korszerű fajta,igénytelensége miatt továbbra is megtartom a gyüjteményben.

Előzmény: Sanci07 (820)
Sanci07 Creative Commons License 2014.10.25 0 0 820

Sziasztok! Ma sétáltunk a hegyen és egy tő nagyon szép piros csemegére bukkantam!Szerintetek milyen fajta lehet hogy az idei viszontagságok mellett szinte tök egészséges!Nagyszemű,hosszúkás bogyójú és a vége hegyesedő.

Aldric01 Creative Commons License 2014.10.25 0 0 819

Szőlőszem ilyesmire gondoltál?

http://vinograd48.ucoz.ru/

Aldric01 Creative Commons License 2014.10.25 0 0 818

Ma nézegettem a külföldi oldalakat is és találtam egy orosz moszkva környéki szőlő tulajdonos weboldalát.  Ahol fényképekkel dokumentálja a kertjében lévő szőlőfajták termését, növekedését, illetve kezelését.  Érdekes volt számomra látni a tegnapi képeit, ahol a szőlő lugas télire való felkészítését mutatja be. A vesszőket a földre fekteti és takarja, pont úgy, mint mi pl. a fügét.

Letermés után így néz ki.

Később pedig földhöz rögzíti őket.

http://www.vino-vinograd.ru/_ph/4/971673458.jpg

http://www.vino-vinograd.ru/_ph/4/446154753.jpg

Akit érdekel az orosz oldal itt megnézheti http://www.vino-vinograd.ru/photo/nash_vinogradnik/vesti_s_polej/4

Aldric01 Creative Commons License 2014.10.25 0 0 817

Köszönöm a választ! Időközben körbe telefonáltam az ismerőseimet és meggyőztek, hogy jó lesz nekem a fehér muskotályos ízű is. Adtak egy linket is és 11 db-t rendeltem is ebből http://www.kaszasoltvany.hu/szolofajtak/csemegeszolo/nyari-muskotaly

De a vénusz későbbiekben is érdekel majd. Nekem értékes fajtának tűnik.

Hát én idő hiány miatt már nem nagyon töltöm fel tartalommal az oldalt. Építkezésbe fogtam és 3 kiskorú gyerekem is van. Időtöltésem általában lekötve. Az oldalt csak azért nem szüntettem meg, mert rengetegen látogatják a világ minden tájáról még most is. Ingyen üzemel, mert a szerver tulajdonos állja a költségeket azoknál az oldalaknál, ahol napi 100 látogató van, vagy 1 héten legalább 1x tartalmat töltenek fel. Valami hasonló szabály van. Már nem emlékszem pontosan rá, de mielőtt megszüntetnék az oldal létrehozójának mindenképpen küldenek értesítést. 1 éve legalább nem írtam rá új cikket, de rengeteg látogató van így egy fillért nem kell költenem rá. Egyébként bérelni is lehet rá tárhelyet. De szerintem sok embert érdekel a szőlő, simán el fog futni neked is. Jobban átláthatóbb lenne, mint itt a fórumon keresgélni a leírások után. De a fórumnak is megvannak a lehetőségei. Ezért nekem fórum is van, de elég kevesen írtak oda.

Az oldal elkészítésében tudok segíteni neked, de a tartalom feltöltésében nem, mert nem vagyok nagy szőlész. Bár 20 éve van szőlőm, de csak pár fajta és főleg a régi fajtákat ismerem. A kész oldalra cikket, leírást feltölteni nem bonyolult dolog, mert nagyon jó szövegszerkesztője van és olyan mintha pl. ide írnál egy bejegyzést, csak éppen kicsit több lehetőséged van a betűk formázására.

BMW-GMBH Creative Commons License 2014.10.25 0 0 816

Pergola lesz:-) Csak ment a variálás mi legyen:-)

Nem lesz semmi, csak 4db oszlop, és a tetején pár gerenda.

Soha nem volt szőlőnk, ezért fordultam hozzá értökhöz.:-)

Érdemes rezisztens szőlőt egyáltalán ültetni?

Nekem jó a sima is, ha már a rezisztenst is permetezni kell.

Köszönöm.

Előzmény: szölőszem (814)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.25 0 0 815

Aldric 01:A Muscat bleu fajtát javaslom,a fajtáról egy héttel korábban írtam/fotóval/.Februárban tudok oltóvesszőt küldeni,a Vénuszból is.Akkor érdeklődj újra itt a fórumban.

Egyébként gratulálok a honlapodhoz.Én is hasonlót akarok csemegeszőlőből.

Előzmény: Aldric01 (813)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.25 0 0 814

Ha jól tudom,a filagória egy tetővel ellátott kerti kiülő.Az a funkciója,hogy a szép kertben kényelmesen gyönyörködhess.Ha ezt a panorámát egy lombfallal eltakarod/szőlő/,akkor mi benne a pláne?Talán annyi,hogy nyáron egy kicsit hűvösebb.A keleti,és északi odalra nem ültethetsz,mert árnyékban lesz.A permetezést hogyan oldod meg?A faszerkezeten/belülről/meglátszik majd a permetnyom.Ha rezisztenst ültetsz,azt is egyszer-kétszer permetezni kell.A Fanny,és a Palatína rezisztens,a Csaba gyöngye nem.A

Csaba gyöngyének,és a Fannynak kevés a zöldmunkája,a Palatínának sok./Sok hónalj hajtást hoz/.

Úgyhogy ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni.Én javaslom,hogy a filagori elé egy pergólát csinálj,

és arra futtasd fel a szőlőket.

Előzmény: BMW-GMBH (810)
Aldric01 Creative Commons License 2014.10.25 0 0 813

Érdeklődöm a hozzáértőktől, hogy a Vénusz szőlő helyett mit ajánlanának? Leadtam az oltvány megrendelésemet és a vénusz elfogyott nekik. Rezisztens legyen, korai és kék esetleg piros, lila, illetve ne legyen nagy magja.

Beer Monster Creative Commons License 2014.10.24 0 0 812

Még markánsabb az Izabellánál? A Japán izabella állagát hogyan kell elképzelni, abban is hasonlít, az is vastag héjú, nyálkás húsú?

Előzmény: szölőszem (811)
szölőszem Creative Commons License 2014.10.24 0 1 811

SzGazdaMA:Üdvözöllek!A Japán Izabella jó választás,ha valaki szereti a különleges,egyedi ízt.Az egyedi azt jelenti,hogy csak "neki" van ilyen íze,semelyik másik szőlő fajtának nincs ilyen íze.Az íze hasonlít az Izabellára,csak attól sokkal markánsabb.Van aki kimondottan szereti az ízét.A nyáron vittem a piacra belőle,csak úgy "kamuból".A láda tetejére raktam,színesíteni az amúgyis szines választékot.Jött egy csinos hölgy fehér kalapban,és kérdezte,van-e valamilyen különlegességem,mert partyt akar.Mondom neki:-hölgyem ez mind különlegesség,és már soroltam is a neveket:Vostorg kraszníj ,Pleven muscat...Japán Izabella.A hölgy felkapta a fejét -japán mi?és bekapott egy bogyót/de előtte jól megtörölgette/ forgatta a szájában,mint aki bort kóstol.Azt hittem kiköpi,de nem,lenyelte,és még egyszer megkóstolta.Azt mondta,életében ilyen finom,és érdekes ízű szőlőt még nem evett.Végül a 10 kilós ládát mind megvette.

Azóta,ha meglát mindig emlegeti,hogy mekkora sikere volt/a szőlőnek/.

Mennyire rezisztens?Nagyon!Az idei évet simán átvészelte kevés permetezéssel.Nem rothad!Darazsak nem bántják.Ha valaki szereti a különlegességet,akkor érdemes ültetni egy-két tőkét,vagy akár többet is.

Bőtermőnek nem mondhatnám,bár nekem még csak tavaly,és az idén termett,lehet,ha idősödik a tőke többet terem.A sima Izabellához hasonlítanám a termés mennyiséget.

Az igéreteimet felül kell vizsgálnom,sajnos a jogdíjasokból nem adhatok oltóvesszőt,a többiből lehet csere.

Add meg itt az e-mail címed,vagy valakiét,akinek írhatok,és megbeszéljük a részleteket.

Előzmény: SzGazdaMA (795)
BMW-GMBH Creative Commons License 2014.10.24 0 0 810

Sziasztok.

3x3-as filagórihoz, szeretnék lugast.

Soha nem csináltam még ilyet.

Gondoltam 7 oltványt venni, 3 csaba gyönygyét, 2 Fanny-t, 2 palatinát.

Szerintetek ezek jók?

Köszönöm.

Kulicz Creative Commons License 2014.10.24 0 0 809

Nagyon érdekes amit írsz és egyet is értek vele. Nem szereti mindenki a muskotályos és intenzíven édes szőlőket, ezt tapasztaltam. Van egy tőke Piros Saszlám, semmi különös, se cukor, se sav, csak éppen üdítően hat, ha eszem, nekem egyik kedvencem. 

A Teréz egyik fő fajtám sok éve már, reklámozhatnám úgy is, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják, mert nem magas a cukorfoka, de a sava sem, ezért harmonikus az íze. Van még belőle, naponta eszem. A Jupiter Rea nálam nagy ígéret, gyönyörű magnélküli (csökevényes magvú) szőlő, de kényes, idén nem volt jó. A Néró fogyasztásakor engem zavarnak a kemény magjai, de ez nem jelent semmit, kiváló fajta.

Előzmény: Kramcsák István (794)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.24 0 0 808

Úgy emlékszem, 2010-ben csak májusban voltak rendkívüli esőzések. A mostani év különbözik, mert idén elmaradt a tél, még éjszaka is csak néha süllyedt fagypont alá a hőmérséklet, komoly hideg pedig egyáltalán nem volt.

Előzmény: juhosttt (805)
Sanci07 Creative Commons License 2014.10.24 0 0 807

Nálam a csabagyöngye minden évben szeptember közepe-vége felé teljesen kopasz.A többi ilyenkor még csak sárgul.

Előzmény: Beer Monster (802)
alfi13 Creative Commons License 2014.10.24 0 0 806

Kösz így már értem. De ez nagyon sok mindentől függ főleg az időjárástól és a gombabetegségektől.

juhosttt Creative Commons License 2014.10.24 0 0 805

2010 is nagyon esős volt. Sokkal esősebb mint most. Az izabella levele mégse volt ilyen. 

Előzmény: Beer Monster (799)
Beer Monster Creative Commons License 2014.10.24 0 0 804

Az nem csak az Isabellára hat?

Előzmény: Ali-bá' (803)
Ali-bá' Creative Commons License 2014.10.23 0 0 803

Azt hiszem segíthetsz a lugasodnak lombhullatni. Permetezd meg erősebb rézgáliccal.

Beer Monster Creative Commons License 2014.10.23 0 0 802

Csak nekem fontos, van egy ablakom a ház melletti lugas felé. Ha nem hagyok itt vesszőket, nyáron besüt a nap - ha pedig hagyok, akkor ősszel sötét a lakás. A megoldás a korai lombhullató fajta lesz.

Előzmény: alfi13 (801)
alfi13 Creative Commons License 2014.10.23 0 0 801

Nem értem miért fontos hogy melyik szőlő mikor hullatja le a leveleit?

Előzmény: Beer Monster (796)
Sanci07 Creative Commons License 2014.10.23 0 0 800

Tisztelt szölőszem!Nyáron tettél fel egy kéret a Bielij Kokl.nevű igen tetszetős szőlődről.Megismertetnéd velünk,és azt hogy hogyan teljesített?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!