Keresés

Részletes keresés

gzsolt001 Creative Commons License 2017.01.31 -1 0 3048

gzsolt001 Creative Commons License 2017.01.31 -1 0 3047

Egy másik, PéVé alkotókból megépített "szörnyszülött" :)

Előzmény: Zoli1949 (3046)
Zoli1949 Creative Commons License 2017.01.31 0 0 3046

Szervusztok Urak!

A lomjaim között az általam Sándor Béla gyártásának tulajdonított váltó miatt keresgéltem a hozzá passzoló sínt. Sajnos csak egy talpfát találtam, ami semmit nem bizonyít. Viszont egészen mást találtam. Tybycsoky a 2497 számú hozzászólásában feltett egy szörnyűségről készült képet. Akkor reagáltam rá, hogy a testvéreit én vettem anno egy lomistól.  Itt vannak a testvérek maradványai. Írtam róla, hogy az Előre zsámolyok, kerekek, ütközők és kuplungok miatt vettem meg nagyon olcsón. A kocsik között volt egy nyitott teherkocsi és egy személykocsi is. Azok viszont már az enyészeté lettek.

Ezzel le is írom  Gyurka prototípus teherkocsijával kapcsolatban a végső konklúzióm:

Olcsóbb volt annak idején ezeket a dolgokat megvenni, mint egy kasznit. Ellenkező esetben a szörnyűségeket  készítő "ügyeskezű nagypapa "  biztosan úgy tett volna, ahogy Tibi írta.

Ezzel én is túltoltam a dolgot és részemről befejeztem ezt a témát.

Üdv: Zoli

Roglin7 Creative Commons License 2017.01.30 0 0 3045

Szia Tibi!

Nézd Tibi nem vitatom a hozzáértésedet, de senki nem állította, hogy biztosan prototípus darab, csak azt, hogy nem kizárt, ez nagy különbség...

Szériában biztos nem volt ilyen textilbakelit kerék -nem is állította senki- de ez miért zárja ki egy esetleges mintadarab(ok)nál történő felhasználást? Csak azért mert barkács holmiknál volt jellemzően használva?

Valljuk be -mint azt már korábban is írtam- biztosat csak akkor tudnánk, ha ott lettünk volna...szólnak érvek mellette és ellene, de abszolút kizáró vagy megerősítő érvet senki nem tud. Nem gondoltam, hogy ekkora vihart kavar egy felvetés, ami abból a teljesen téves megállapításból indult ki, hogy a festés és a felirat nem eredeti...én a magam részéről le is zártam a témát.

Üdv: R.

Előzmény: tybycsoky1 (3036)
József Gábor Papp Creative Commons License 2017.01.30 0 0 3044

Szia Gyurka!Az élet nagy kérdései.:) Valószínűleg azért,mert olyan volt a minta.A szénkefe kupakja is recézett,pedig összeszerelt mozdonynál nem lehet megfogni.                                                                                   Üdv.Gábor  

Előzmény: jgyurka (3041)
jgyurka Creative Commons License 2017.01.30 0 0 3043

Tudnátok feltenni egy képet a két kocsiról, amit Karika említett? Sokunkat érdekelné. Köszi előre is, gyurka

jgyurka Creative Commons License 2017.01.30 0 0 3042

Rezet azért használunk, mert forrasztható.

jgyurka Creative Commons License 2017.01.30 0 0 3041

Szia! Hajlanék is rá, hogy egy ügyes nagypapa munkája, de ugyan mi a rákért esztergálta volna ki a magját a keréknek? Roglinnak igaza van, én legalább is biztosan nem tenném, könnyen tönkretehetem vele a már kész kereket. Lehet, hogy drogot csempészett benne a határon!? Üdv, gyurka

BE200 Creative Commons License 2017.01.29 0 0 3040

Szia !

Köszönöm !!!

Én meg nagy lelkesen akartam írogatni MÁV-os fórumokba :D 

Tehát, ezek szerint a "Mi" Pannóniánkról nevezték el a NAGY testvért :) 

Üdv

Sanyi

Előzmény: Törölt nick (3039)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.29 0 0 3039

...és már el is értük 1957-et:

--------------------------------------

Als kleine Abrundung soll auch der D 76 Berlin-Prag-Budapest-Belgrad-Sofia bei seiner Einführung im Jahr 1957 gezeigt werden - den Namen Pannonia-Ex. erhielt der D 76 erst zum Sommerfahrplan 1958.

-------------------------------------

Tehát ezek szerint az expressz 1957-ben lett menetrendbe állítva, de szép, s számunkra érdekes nevét csak 1958-ban kapta.

Üdv!

Előzmény: Törölt nick (3038)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.29 0 0 3038

Szia, ezt a listát egy német oldalon találtam, most már 1960-ban vagyunk:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Im Sommer 1960 fanden sich folgende Expresszüge und -triebwagen im Netz der DR ein:

Ext 21 NEPTUN Berlin - Warnemünde (NEU)
Ext 22 NEPTUN Warnemünde - Berlin (NEU)
Ext 54 VINDOBONA Berlin - Prag - Wien
Ext 55 VINDOBONA Wien - Prag - Berlin
Ex 58 BALT-ORIENT-EXPRESS Berlin - Prag - Budapest - Belgrad - Sofia (mit Kurswagen nach Bukarest)
Ex 59 BALT-ORIENT-EXPRESS Sofia - Belgrad - Budapest - Prag - Berlin (mit Kurswagen von Bukarest)
Ex 76 PANNONIA-EXPRESS Berlin - Prag - Budapest - Bukarest
Ex 77 PANNONIA-EXPRESS Bukarest - Budapest - Prag - Berlin
Ext 125 BEROLINA Berlin - Warschau - Brest
Ext 126 BEROLINA Brest - Warschau - Berlin
Ext 143 Erfurt - Halle - Berlin
Ext 144 Berlin - Halle - Erfurt
Ext 147 KARLEX Prag - Karlovy Vary - Radiumbad Brambach - Gera - Leipzig - Berlin
Ext 148 KARLEX Berlin - Leipzig - Gera - Radiumbad Brambach - Karlovy Vary - Prag
Ext 154 HUNGARIA Berlin - Prag - Budapest (NEU) 
Ext 155 HUNGARIA Budapest - Prag - Berlin (NEU)

-----------------------------------------------------------------------

Üdv!

Előzmény: BE200 (3037)
BE200 Creative Commons License 2017.01.29 0 0 3037

Szia !

70-es évek ! jó irányba haladunk :) 

Az már sokkal közelebb van, mint ami a neten felehető.

Autentikus forrástól nincs is jobb, főleg ha személyes élményen alapszik. 

Nekem szerencsém volt ezzel a táblával.

A vaterán vettem, és még meg is lepett mekkora az érdektelenség iránta. 

Személyesen menetem érte. Az eladó az mondta, már nem emlékszik, hogy került hozzá, 

de vagy 30 éve rakosgatja, ide-oda. 

Mennyi ilyen "kincs" lehet szana-széjjel !?

Próbálok utána járni, ha lesz infom, jelzem.

Üdv

Sanyi

Előzmény: Törölt nick (3035)
tybycsoky1 Creative Commons License 2017.01.29 0 0 3036

Már megint sok a hülyítés!!

Akinek már sok agyonlomizott, padlás/pincesöprő, stb. tapasztalata van, az élesebb képet kap a régi időkről.

1.- A bakelit anyagok használata buheratúra kőrökben hétköznapi volt, azaz, aki építeni tudott egy akármilyen ócska kis vagont, annak a rendelkezésére állt mindenféle esztergálható bakelit, jellegzetesen rúd formájában. Ebből ingyen lehetett kerék, mert volt belőle a munkahelyen, az eszterga mellett.

2.- A bakelit gyári felhasználása ennél jóval nehezebb, mert általában a porkohászati eljáráshoz hasonló technikával préselték, mivel hőre "KEMÉNYEDIK" így önthetetlen és az esztergálása őrültség nagy tételben.

3.- A réz anyagok a legelterjedtebbek voltak a sufni tunning kőrökben. Hogy miért, ne kérdezd, de szinte nincs olyan barkács mozdony, ami ne használna töményen rezet, függetlenül a kor "hiánygazdasági" jellegzetességeitől. Ráadásul több gyári mozdonyom van, ami hivatalosan is több réz alkatrészből áll, ami lehet meglepő de mindezekből ítélve a réz nem volt ritka, sem drága. Mindenesetre a vasútmodellezésnél teljesen hétköznapi volt.

4.- A PV-4 festés eredeti a képen. A vagonban semmi érdekes, eredeti "prototípusos" egekik hypeolt elmebaj nincs. Valószínüleg egy nagypapa rakta rá a cuccost mert az olcsóbb volt fusiből.

Más:

5.- A PV legelső szériás sínjei voltak CSAK bakelit talpfások. Itt-ott látjuk közreadva a képeken. Ritka kis jellegtelen barna tömbök, aszt kész.

6.- A közismert, főleg Pannónia sínek NEM bakelitsínek, ne hülyítsük már egymást mindig, mindennel csak mert az jobban hangzik és értéknövelő tényező!! Mindenki baromira okos, különösen, az, aki épp túl van a kezdő korszakán és azt hiszi, hjogy tud...  A Pannónia sín közönséges hőre lágyuló, fröccsöntött, szutyok műanyagból van (ált. isk. 7. oszt...).

Más:

Karikav Károlynak gratula a PV- személykocsiért. Láttam, nagyjából olyan zöld, mint a mozdony. Na, az ritka így szót érdemel.

Más:

A bemutatott Jeep-et, ráadásul több méretben csinálták. Anno, minden hiánygazdaságosság ellenére a játékmodellek többségét, akár fémből, akár fából 3 méretben és/vagy kivitelben gyártották aztán volt még a festési igényesség is, ami külön feláras volt. Mindez a háború előtti kapitalista tradíciókra vezethető vissza. Érdekes módon ez fennmaradt az 50-es években, ráadásul irdatlan sokféle játékot gyártottak az unásig kanonizált cégeken kívül.  

Előzmény: jgyurka (2992)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.28 0 0 3035

Szia Sanyi, sajnos azt én sem tudom, hogy mikor állították először menetrendbe a régi Pannónia expresszt, de a 70-es években már utaztam vele az NDK-ba. Szerintem van rá esély, hogy ez ihlette a Pénzverdei készlet elnevezését. Mindenesetre, akár igaz, akár nem, ilyen táblákat én is begyűjtenék melléjük alkalom szerint. Üdv!

Előzmény: BE200 (3034)
BE200 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 3034

Szia Zoli !

Az már egy éve volt !! majdnem, hogy repül az idő.

Nagyon szeretem, de lányaim apás "hóbortnak" tartják.

Azóta lett egy-két szerzeményem.

Ilyen a képeken látható tábla.

Sajnos a történetét nem sikerült kiderítenem, nem találok rá, utalást.

(Amennyiben valaki tudna segíteni, nagyon megköszönném)

Az biztos, hogy a rendszerváltás előtti.

Lehet nem kapcsolódik a "MI" Pannóniánkhoz, de nekem nagyon tetszik,

és korhű, még ha talán nem is időrendben.

Üdv

Sanyi

ui: Zsolttal nem volt semmilyen "vihar", sőt, megismerhettem egy szimpatikus fórum társat.

Előzmény: Zoli1949 (3010)
József Gábor Papp Creative Commons License 2017.01.28 0 0 3033

Hamut szórok a fejemre!:) Benéztem a síneket,annyira a "fülre" figyeltem fel,hogy nem láttam a bakelit talpfákat.Az enyémek prespán szigetelésű lemez talpfásak,de még rögzítőfülesek.                                                   Üdv.Gábor  

Előzmény: gzsolt001 (3028)
jgyurka Creative Commons License 2017.01.27 0 0 3032

Csúnya ilyet mondani, de ezt a készletedet nagyon irigylem! Gyönyörű szép!

Előzmény: gzsolt001 (3025)
jgyurka Creative Commons License 2017.01.27 0 0 3031

Ez csak azért is érdekes lenne, mert én azt gondoltam eddig, hogy teherkocsit akkor csináltak, amikor a standard Előre készlet már gyártásban volt. De ez azt bizonyítaná, hogy egyszerre lettek kifejlesztve, máskülönben már rendelkezésre álltak volna a már legyártott alkatrészek. Jó lenne találni még hasonlóakat, pl. személy-, vagy postakocsi formájában. Üdv!

Előzmény: Roglin7 (3030)
Roglin7 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 3030

Azon elgondolkodtatok, hogy az első szériás sínek is bakelit talpfásak voltak, akkor az első vagonok kerekei miért ne készülhettek volna szintén abból? Érdekes, hogy belül miért van ki esztergálva, nem elképzelhetetlen hogy ilyen minta alapján készült el a későbbi műanyag kerek öntő formája. Ráadásul prototípus daraboknál simán előfordulhatnak később nagy szériában nem használt anyagok mint réz, ami nagy szériában drága, és lehetett textilbakelit kerék is. Azért ne felejtsük el, hogy hiánygazdaságban -főleg egy prototípus darabhoz- azt használhatták fel amit éppen találtak. Nagy szériában persze végig kellet gondolni a felhasználandó anyagok fajtáját, aszerint, hogy tömeggyártásban miből olcsóbb vagy éppen egyszerűbb legyártani egy alkatrészt. Egy-két prototípus darabnál fontosabb lehetett, hogy minél hamarabb kész legyen a mintadarab. Aztán simán eladták azokat is az első készletekben, mivel nem volt különösebb értékük akkori szemmel nézve. A játékhiányos időszakban pedig igyekeztek kielégíteni minél gyorsabban az igényeket azzal ami volt, tehát nem számított minimális eltérés. Az ütközők sem konyhaasztalon készültek az biztos...engem a képek méginkább meggyőztek arról, hogy ez a darab lehetett prototípus is akár...biztosat meg nem fogunk tudni sajnos...minden esetre nekem nagyon izgalmas képek, a hazai játékgyártás történetének egy apró rejtélyes szelete...

Csak érdekesség képen egy 50'-es évekbeli játék dzsip képei. Gondolnátok róla, hogy akkori játékkatalógusban szereplő "széria" darabról van szó? Inkább tűnik nagypapi által a konyhaasztalon gyártott darabnak, pedig nem az...

R.

Előzmény: jgyurka (3012)
József Gábor Papp Creative Commons License 2017.01.27 0 0 3029

Sziasztok!Csak annyit fűznék még hozzá,hogy az utoljára gyártott,teljes műanyag aljzat gyártása és szerelése sokkal egyszerűbb,kevesebb élőmunkát igényel.Kár hogy az akkori műanyagok még elég gyenge minőségűek voltak.                                                                                                                                                                   Üdv.Gábor     

Előzmény: gzsolt001 (3028)
gzsolt001 Creative Commons License 2017.01.27 0 0 3028

Köszönöm a válaszodat Gergő. Tapasztalataim szerint ez a téma nincs kellőképpen feldolgozva, talán megérdemelne több figyelmet. Sajnálatos módon ezekben a sínekben nincs semmiféle jelzés, beütő. A sínprofil viszont teljességgel megegyezik a fémtalpas, prespán szigetelős későbbi pénzverdei sínekkel. Gábor helyesen írja, hogy elég gyatra minőségben készült ez az első szériás bakelit talpas sínkészlet, a ponthegesztés gyenge volta miatt - az enyémről is több helyről hiányzik. A meglátásom mégis az, hogy a "zsákutca" a fémsínekre való áttérés volt a Pénzverde fejlesztésében. Talán nem véletlen, hogy a legújabb síntípusnál elhagyták az acél talpfákat, illetve áttértek az alumínium sínszálakra.  Ezeken ugyanis a légnedvesség hatására, illetve ha nem a megfelelő módon voltak karbantartva nagyon könnyen felületi rozsda alakult ki rajtuk. A szigetelés megoldása is hagyott maga után kívánnivalót. Sajnálatos az is, hogy ezekből igazán szép állapotban megmaradt nagyon kevés van. A felújításuk, ahogyan arról már korábban írtatok meglehetősen körülményes, időigényes. Persze ott a helyük minden pénzverdei gyűjteményben, legalább néhány szép állapotú elem megőrzése mindenképp indokolt.

Előzmény: pv-vonat (3027)
pv-vonat Creative Commons License 2017.01.27 0 0 3027

IGEN. Az első Előrék sínkészletei ilyen balelit-talpfás lemezsínnel jöttek ki. "Később" váltottak a lemezközé kis prespán változatra.

József Gábor Papp Creative Commons License 2017.01.26 0 0 3026

Szia Zsolt! Pár éve vettem egy ugyanilyen mozdonyt,egy ugyanilyen "széles" tetejű kocsival,aminek a képét beküldtem,a sinjei olyanok mint a legalsó képen látható,"füles" lemezsín.Igaz,gyatra a ponthegesztése.a zöméről hiányzik.           Üdv.Gábor   

Előzmény: gzsolt001 (3025)
gzsolt001 Creative Commons License 2017.01.26 0 1 3025

gzsolt001 Creative Commons License 2017.01.26 0 1 3024

Urak!

Apropó, szóba kerültek olyan fogalmak, mint prototípus, kísérleti, null szériás stb. Az alábbi sínkészlet kapcsán kíváncsi lennék a véleményetekre. A nemrég hozzám került PéVé Előre készlettel kapcsolatban a korábbi gazdája, aki még kisgyerekként kapta karácsonyi ajándékba, határozottan állította, hogy ezek a szögletes bakelit talpfák voltak a készlethez ( úgy tűnik, hogy a legkorábbi kivitelről van szó, piros kerekek, esztergált acél ütközők, 0-18V-os trafó, türkisz színű PV.3 személykocsik ) Van valakinek ilyen kivitelű sínje, mit lehet ezekről tudni?

A választ Előre is köszönöm.

Üdv.:

Zsolt 

József Gábor Papp Creative Commons License 2017.01.26 0 0 3023

Még egy lehetőség van.A kerék belső felületét olajos ronggyal áttörölve,látható lesz a szövetszerkezet.Ha nem,akkor valóban prototípus.Az oroszok a mai napig használják ezt a vörösesbarna bakelitet.Az ötvenes évek anyagínségében elképzelhető hogy olyanból készült az első pár mintadarab.Ezzel részemről befejezem a témát.:) Üdv.Gábor

Előzmény: karikaV43 (3022)
karikaV43 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 3022

Pedig az lesz az,esztergálni lehet nem csak rúdból,a nyomkarima oldalán látszik a forgácsolás,de ennyi idő alatt kopik is az rendesen.A futó felület meg tiszta lerakódás.

Előzmény: jgyurka (3017)
a_hollo Creative Commons License 2017.01.25 0 0 3021

Sziasztok, egy készlet Előre lemezsín esetleg érdekel valakit? Tisztítani kell, de használható. Emailben lehet érdeklődni. Üdv, Ákos

gzsolt001 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 3020

Bocsánat Zoli, csak most látom hogy nem láttam pontosan mit írtál. Igen a németek a bakelit helyett kezdték el a Presskunststoff nevű anyagot gyártani.

Előzmény: Zoli1949 (3014)
gzsolt001 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 3019

Bocs' Zoli, de a bakelitet 1907-ben egy Leo H. Baekeland nevű belga-amerikai kémikus fickó találta fel. Az új anyagot önmagáról nevezte el, amely egyébként védett márkanév volt. Nálunk az 1930-as években nem is hozhatták ilyen néven forgalomba a fenol-formaldehid gyantát, a Kábelgyár Rt. ( KRT ) pl. "Futurit" márkanéven, az Isola Művek Rt.  meg Isolit márkanéven hozta forgalomba az új "műanyagot". A németek inkább a Presskunststoff anyagok használták előszeretettel, amely nem bakelit. Az általad említett textilbakelit rudakat viszont könnyen lehet esztergálni, szerintem jgyurka vagonjának kerekei is ilyen esztergált kerekek lehetnek.

Üdv.:

Zsolt 

Előzmény: Zoli1949 (3014)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!