Sziasztok!Ahogy mondtátok visszavettem a hőfokot!Még azt akarom kérdezni,hogy melyik hőmérőt kell nézni ilyenkor,mert nekem kettő van,egy a tojásokon és egy a tojások felett!Tettem fel egy képet is hogy lássátok!A nagy 35 felett van egy picivel ami a tojások tetején van az 37 mutat!Akkor így most jó?
A monori börzén szoktak árulni keltetőgép kiegészítőket is!Ha Te,vagy ismerősöd megy a börzére 8.-án,akkor szerintem érdemes lenne addíg várni a keltető indítással!
Március 5 fele be szeretném üzemelni a keltetőmet csak az a problémám hogy nem kapok sehol könyök hőmérőt ,az AniVet-nél van csak postai utánvételnél nem vállalnak garanciát a törés ill a szálszakadásra . Ha van valami digitális hőmérőre linketek vagy valami,megköszönném!!
Hát az ingadozást még tojás nélkül mértem, viszont a tojástérben, ahova majd azok esnek. És azt be tudtam állítani különböző hőfokokra, szóval 38,2 körül is. Azt hiszem, h 37,5-38,5 °C volt a hőmérséklet.
Akinek nem ventis keltetője van leírná nekem,h mennyi a maximum ingadozása? Mert az enyém 1 °C körül van, és nem tudom, h számíthatok-e így csirkékre. Gyári keltető, csak a szabályzója lett kicserélve, és eddig keltek benne csirkék, csak nem tudok pontos adatot mennyi volt akkor az ingadozása.
Az ideális páratartalom eléréséhez fontos hogy nagy felületen tudjon a víz párologni vagy elég ha kis tálkába öntök vizet?Köszönöm az eddigi válaszotokat.
keltetés
mindazon fizikai és mechanikai tényezők összessége, amelyek nélkülözhetetlenek a tojásban levő embrió fejlődéshez és kikeléséhez. A természetes keltetéskor a kotlós alakítja ki, mesterséges keltetéskor a keltetőgépben kell megteremteni a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, levegőellátást, a tojások forgatását és hűtését. A keltetőtér hőmérséklete a kotlós alatt, a bőrrel való közvetlen érintkezésben: 39-40 °C. Az optimális hőmérséklet, amiről a keltetőtérben gondoskodni kell, 37-38°C körül van. A hőmérséklet nagyobb mérvű ingadozása nem engedhető meg, mert az embrió a 41,5-42°C-on elpusztul, 28°C-on megáll a fejlődése. A páratartalom igen fontos szerepet játszik abban az anyagcserében, amely a keltetés alatt álló tojás és környezete között lejátszódik. A csirkék számára a keltetés 18. napjáig ált. 60% körüli relatív páratartalom szükséges. Ezután növelni kell a kelésig 70%-ra
Részlet agrároldal.hu-ból
Szerinted nem, de ha sok a nedvesség a szíkzacskó nem szivódik fel eléggé, ha viszont kevés nem tud a csibe megfordulni tojás törés közben mert rászárad a tojáshéj. a kis csibe nem a nyakát csavarja körbe, hogy feltörje a tojász ugyan úgy forog a tojásban mint a kismama hasában a pici baba.
ha, cak pár db fias tojás van akkor nem számit az a fél fok, de ha sok fias és sok tojás van bent bizony számít az önhőmérséklet. A forgatást a 19napon abba kell hagyni ill. ha van bújtatóba kell rakni és ott már nincs is lehetőség forgatásra. Én a forgatást a 19-ik nap 6- ik órája után szokom abbahagyni. 19- naptólA permetezést langyos vizzel 2ránként addig amig kb negyed része csibe ki nem kel természetesen a kibújt csibéket nem fújom le.
A 19- napon 36,8-ra a szakirodalom is azt javasolja és az én sok éves tapasztalatom is. A 16- naptól már a tojásna ki is van un. önhője, hisz már majdnem kifejlett a csibe. most a 17-ik napon 37,2 -re.
Ha a keltetés alat folyamatosan 37.5C használsz és a páratartalomra rendesen oda figyelsz nem lesz és nem is lehet probléma .Persze a forgatást nem kel el hanyagolni naponta minimum 2*3-szor minimum de ha van rá lehetőség legalább két óránként!!
Amit gyula írt a hőfokról,az szerintem nem minden gépre igaz!Az én gépem leírása 38 39 fokot ír elő és a volt tulaj is annyit mondott!Nekem azt mondták,hogy az csak a légkeverékes gépekre vonatkozik!Az enyém nem az!
A páramérő tényleg nem árt, ha van. Igen egész a kikelésig kell permetezni. És a hőfok sem egyforma az elejétől a végéig itt lejebb valaki leírta nagyon helyesen és pontosan és azt be is kell tartani. az embroó 39 fokon elpusztul, vigyázni kell a túlfűtéssel.
Akkor fontos a szellőztetés mert már ki van fejlődve a csibe (majdnem).
Én ugy tudom hogy ahány fok van a helységben anyi percig kell szellőztetni, de szerintem 12-13percnél akkor se legyen több. Ne akkor permetezd a tojásokat amikor elkezdesz szellőztetni hanem a végén!
Szia!Nem minden gépnél egyforma a hőmérséklet!Nekem mini-maxos keltetőm van annak 38 39 fok a megfelelő!Az van a leírásban és a volt tulaj is azt mondta!