Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A Tóth Imre és Pernesz György-féle Szőlőfajták könyv ábrái alapján próbáltam megtalálni a leginkább hasonlót. A peronosznak való ellenálló-képessége alapján a Bianca ugrott be elsőnek, de a könyvben közölt fürtök és levelek formájával összehasonlítva elbizonytalanodtam.
Igen, a bogyója egy kissé ovális. A nagyobb szemekben három darab viszonylag nagyobb mag van, a kisebbekben pedig kettő. A tőkék viszonylag régi ültetésűek, több mint 20 éves mind (már az előző tulajdonos előtt is megvoltak, aki kb. 20 éve vette a területet). Homokon, a Kunságban van a szőlő, október közepére ért be idén, de korábban is nagyjából ekkorra szokott. Idén 16-os lett a must cukorfoka.
Tehát olyan web -lapot akarok,ahol az általam felkutatott és leírt fajták leírása megtalálható egy helyen,lehetőleg fotóval együtt,legyen az magyar,vagy külföldi fajta.
Ha egyszer tényleg eljutsz oda, hogy bevinnéd valahova az adatokat, felajánlom segítségem, tárhellyel meg valamilyen motorral, ami jól meg tudja jeleníteni a katalogizált adatokat és könnyen szerkeszthető.
Kövérszőlő: A levél,fürt,érési idő alapján lehet akár kövérszőlő is.A betegség ellenállás alapján azonban nem valószínű,mert ez a fajta hajlamos a peronoszra.
A legvalószínűbb a Bianca/Ecs-40/Mert annak a levelének alig látható oldalöblei vannak.A levél olyan széles,mint hosszú.Bogyó héja vékony,szívós,husa fűszeres.És ami a leglényegesebb:a legrezisztensebb magyar borszőlő fajta.
Kunleány azért nem lehet,mert neki a levele 5 karélyos oldalöblei mélyek.Bogyó sárgászöld,rágós bőrű,lédús,semleges ízű.
A fehér Delewarenak is más a levele/csúcsos,3 karélyú/
De mint ahogy Juhostt is írta,több adat kellene ahhoz,hogy biztonsággal meg lehessen állapítani a fajtáját.
1 fürt és egy levél nem mérv adó. A bogyó jól látom hogy nem gömbölyű hanem kissé ovális? Tovább a magok száma is fontos.
Én is kaptam egy kis szőlőt, 2 éve semmi munka nem volt vele (metszés, kapálás, permetezés), mégis volt rajta bőségesen. Bár nem szedtem le, mert olyan savanyú volt októberben is h borzasztó Ez is egy fehér szőlő volt. Ugyanitt volt vmi rózsaszín szőlő, talán piros szlanka, bár nem biztos. Na a lényeg h mindegyiken élt és virult a szőlő.
Az is szempont, hogy mikori ültetésű tőkék. Olyan fajtákat is lőj ki amelyek nem túl régóta vannak elterjesztve.
Lehet nem jól látom, de néhány szem már meg van töppedve. Erre se képes minden fajta. Van amelyik lerohad, van amelyik lehullik, van amelyik túléretten is csak van. Szóval ezt is vedd figyelembe. Aztán a levél azonosítás a vitorla alapján van, nem egy öreg levélen.
Kedves szőlőszem tudnál írni az e-mail címemre? Jelezte az oltványos, hogy a nyári muskotálya is elfogyott. Amiről egyik hozzáértő ismerősöm azt mondta, ilyenről nem hallott, de valószínű a palatina az, amit augusztusi muskotálynak is hívnak. Ha lesz oltványod megbeszélhetnénk privátba, milyen lesz és mennyi kellene. Ha tudsz nekem megfelelő fajtát, akkor a moldovákat is lemondom szerintem az oltványosnál.
Sziasztok! Ma a szüleimnél voltunk szüreten, és ők arról számoltak be, hogy mindenfajta növényvédelem dacára idén ez az egy fajta kivételével az összes többi tönkrement. A probléma az, hogy ennek a fajtának viszont nem tudják a nevét. Én megpróbáltam azonosítani a fürt és a levél formája, valamint az érési idő alapján, a fő tippem a Kunleány lenne (a második pedig a Bianca), de nem vagyok biztos benne. Tudnátok segíteni a beazonosításban? Köszönöm!
Nagyon jó terv és nagyon hasznos! Én csak tudom, hiszen hasonlónak álltam neki én is csak más vonalon. Nem az oldal elkészítése az igazán nehéz, hanem a tartalommal való feltöltés és a menedzselés. Kitartás kell hozzá és idő!
Aldric01:Amikor elkezdtem csemegeszőlővel foglalkozni,és tudni akartam mi a fajta leírása,alig találtam valami használhatót.Az oltványosoknál meg végképp csapnivaló-még most is-a fajta leírás.Úgy nyolc-tíz évvel ezelőtt elkezdtem írni,és gyűjteni a fajta leírásokat.Mára már közelíti az ezret a leírások száma.Érdekes módon,utána kezdtem el gyűjteni a szőlőfajtákat.Mára már 24 országból vannak fajtáim.
Tehát olyan web -lapot akarok,ahol az általam felkutatott és leírt fajták leírása megtalálható egy helyen,lehetőleg fotóval együtt,legyen az magyar,vagy külföldi fajta.
Szinte minden országnak van egy ilyen katalógusa:a németeknek,oroszoknak,ukránoknak,lengyeleknek,de még a szlovákoknál is nemrég jelent meg egy internetes ampelográfia.Szégyen hogy az a nemzet,aki annyi híres szőlőnemesítőt adott az országnak,nem képes egy ilyen internetes ampelográfiai művet elkészíteni.
Nem mindenki tudja megvenni a drága,új szőlőfajta leírásokat,vagy régebbi szakkönyveket főleg,ha csak egy-két fajtát akar beazonosítani.
Sziasztok! Ma sétáltunk a hegyen és egy tő nagyon szép piros csemegére bukkantam!Szerintetek milyen fajta lehet hogy az idei viszontagságok mellett szinte tök egészséges!Nagyszemű,hosszúkás bogyójú és a vége hegyesedő.
Ma nézegettem a külföldi oldalakat is és találtam egy orosz moszkva környéki szőlő tulajdonos weboldalát. Ahol fényképekkel dokumentálja a kertjében lévő szőlőfajták termését, növekedését, illetve kezelését. Érdekes volt számomra látni a tegnapi képeit, ahol a szőlő lugas télire való felkészítését mutatja be. A vesszőket a földre fekteti és takarja, pont úgy, mint mi pl. a fügét.
De a vénusz későbbiekben is érdekel majd. Nekem értékes fajtának tűnik.
Hát én idő hiány miatt már nem nagyon töltöm fel tartalommal az oldalt. Építkezésbe fogtam és 3 kiskorú gyerekem is van. Időtöltésem általában lekötve. Az oldalt csak azért nem szüntettem meg, mert rengetegen látogatják a világ minden tájáról még most is. Ingyen üzemel, mert a szerver tulajdonos állja a költségeket azoknál az oldalaknál, ahol napi 100 látogató van, vagy 1 héten legalább 1x tartalmat töltenek fel. Valami hasonló szabály van. Már nem emlékszem pontosan rá, de mielőtt megszüntetnék az oldal létrehozójának mindenképpen küldenek értesítést. 1 éve legalább nem írtam rá új cikket, de rengeteg látogató van így egy fillért nem kell költenem rá. Egyébként bérelni is lehet rá tárhelyet. De szerintem sok embert érdekel a szőlő, simán el fog futni neked is. Jobban átláthatóbb lenne, mint itt a fórumon keresgélni a leírások után. De a fórumnak is megvannak a lehetőségei. Ezért nekem fórum is van, de elég kevesen írtak oda.
Az oldal elkészítésében tudok segíteni neked, de a tartalom feltöltésében nem, mert nem vagyok nagy szőlész. Bár 20 éve van szőlőm, de csak pár fajta és főleg a régi fajtákat ismerem. A kész oldalra cikket, leírást feltölteni nem bonyolult dolog, mert nagyon jó szövegszerkesztője van és olyan mintha pl. ide írnál egy bejegyzést, csak éppen kicsit több lehetőséged van a betűk formázására.
Aldric 01:A Muscat bleu fajtát javaslom,a fajtáról egy héttel korábban írtam/fotóval/.Februárban tudok oltóvesszőt küldeni,a Vénuszból is.Akkor érdeklődj újra itt a fórumban.
Egyébként gratulálok a honlapodhoz.Én is hasonlót akarok csemegeszőlőből.
Ha jól tudom,a filagória egy tetővel ellátott kerti kiülő.Az a funkciója,hogy a szép kertben kényelmesen gyönyörködhess.Ha ezt a panorámát egy lombfallal eltakarod/szőlő/,akkor mi benne a pláne?Talán annyi,hogy nyáron egy kicsit hűvösebb.A keleti,és északi odalra nem ültethetsz,mert árnyékban lesz.A permetezést hogyan oldod meg?A faszerkezeten/belülről/meglátszik majd a permetnyom.Ha rezisztenst ültetsz,azt is egyszer-kétszer permetezni kell.A Fanny,és a Palatína rezisztens,a Csaba gyöngye nem.A
Csaba gyöngyének,és a Fannynak kevés a zöldmunkája,a Palatínának sok./Sok hónalj hajtást hoz/.
Úgyhogy ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni.Én javaslom,hogy a filagori elé egy pergólát csinálj,
Érdeklődöm a hozzáértőktől, hogy a Vénusz szőlő helyett mit ajánlanának? Leadtam az oltvány megrendelésemet és a vénusz elfogyott nekik. Rezisztens legyen, korai és kék esetleg piros, lila, illetve ne legyen nagy magja.