Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
budai, egy értelmű, hogy most jobb mert nagyobb gyökérrel /ha erős a gyökérzet a felét váltakozva egyiket 4cm re az erősebbet 20cm vágod vissza / jól beiszapolod és tavaszra beágyazódik, és könnyeben indul,nem árt alá szerves trágya és talaj fertőtlenítő.
Igen utánna jártam s kiderült, hogy ez nem egy áruda.... szerintem ül valaki egy monitor előtt és rendelget. A lényeg, hogy lenne Muscat Blue ám az Hollandok küldik ... darabja 3490 + 1290 a postadíj. Ja és 2 db-ot kell rendelni hogy a rendelési limitet meghaladjam .
A Palatina kostolási versenyt nyert egy bajorországi versenyben.
Az alábbi összefoglaló felsorolja azokat a rezisztens csemegeszőlőfajtákat, amelyek eredményesen termeszthetők Lipcse Drezda körüli területeken, ahol az éves átlaghőmérséklet 8.6 fok. http://www.fassadengruen.de/uw/weinreben/uw/reben/reben.htm
Ezek a következők: Phönix, Muskat Bleu, Regent, Palatina, Birstaler Muskat, Teréz, Ester, Micsurinszkij A kostolási versenyről szóló hír mindössze egy rövid mondat a Palatina jellemzése közben.
Tulajdonképpen arra akartam választ találni, hogy van-e jelentősége annak, hogy egy bujtással szaporított szőlőt (már terem, Palatina) ősszel, vagy tavasszal jobb-e a végleges helyére átültetni. Kérem, ha van valakinek erre vonatkozó tapasztalata, írja meg! Köszönöm.
Ott ahol nincs sok fertőző góc, kisebb eséllyel alakul ki a betegség.
Ha a fajta alul terhelt és jó kondiban van, akkor is megúszhatod permetezés nélkül.
A csemege szőlők többsége nem rezisztenciára van kihegyezve, de ezt visszább már olvashattad. (vagy a szőlős fórumon)
Ha 0 permetezéssel akarod, akkor ott az izabella. Azt nem kell permetezni, de az íze is csak olyan...
Ha mégis finom szőlőre vágysz, a jó művelésmód, jó termőhely/fekvés megválasztása nagyon fontos! Az 1-2 kénes-rezes permetet meg tényleg nem érdemes kispórolni, az öko szőlészetben is alkalmazzák!
Ne haragudj,ha megbántottalak volna.Nem ez volt a szándékom.Én nyugdíjas vagyok,valószínü a Te édesapád is "benne van a korban".A mi mentalitásunk a kötelességtudat,az hogy ha van valamilyen értékünk,azt meg kell védeni,legyen az szőlő,vagy bármi más.A mai fiatalokból ez már hiányzik.Mi nem így neveltük,de a "mai kor" követelménye-amit a média ont-nem a felelősségről,és kötelességről szól:lehetőleg munka nélkül szerezd meg amire vágysz.Az én vejem agrármérnök,kertes családi házban laknak,nemrég felvetettem,mi lenne ha egy sor csemegeszőlőt ültetnék/én/ a legjobb 20 fajtából,a kertjükben.Azt mondta,köszöni szépen,de addig míg nekem van,inkább ne.Ez a mentalitás sok mindent elárul.
A nyári muskotály jó választás volt,mert ugyanolyan rezisztens,mint a Palatína,csak nagyobb bogyójú,és tetszetősebb,kevesebb a zöldmunkája.De azért két-háromszor ezt is meg kell permetezni.Jó szőlészkedést!
én azért láttam már ( mezőgazdasági vegyészmérnök ) szőlőjét ahol évek óta nem permetez és pl. a'zenit' fajta ( ezt láttam saját szememmel) kivállóan elvan.
Amúgy édesapám a szőlész, szóval én biztos nem fogom permetezni, ő meg akkor is permetezi 'ha nem muszáj' :)
idén 5-6 x permetezett kb... ( és nem volt szőlőnk... :) mármint gyakrolatilag semmi emberemlékezet óta iylen még nem volt hogy semmi )
Ez persze az idei időjárással is összefügg.
Egyszer majd ugye...én fogok permetezni . Én a tavaszi lemosón kívűl nem nagyon szeretnék többször. ( jo lehet nem kivánságműsor)
Sajnos zala nagyon csapadékos és gyakran van köd , megül a szőlősben ...és a kórokozók ezt szeretik .
Tényleg csak a személyes véleményem mondom el a szőlő növényvédelmével kapcsolatban,ha már így feltetted a kérdést!Sokan kérdezik tőlem,ajánljak olyan szőlőt,amit nem kell permetezni.
Igen,tudok ilyet!Elmész a drága hipermarketba,és veszel.Lehetőleg ne a sarki zöldségesnél,
mert az magyar.Az az ember,aki sajnálja a fáradtságot a néhányszori permetezésre,az ne ültessen szőlőt.
Gondolom már sokan követelik tőled a fajtákat, én is beállnék a sorba! (Bár 2 kellett volna, de több hetes variálás után ezek amelyek nagyon megfogtak.) Nálam főleg a fagyállóság a mérvadó csemegénél. A betegségeket minden évben jobban megúszom, mint az országos átlag. De a fagy az hosszú távon rizikós lehet.
Köszönöm a fajta bemutatását,látom legalább annyira jó mint amennyire tetszetős.Kérlek váltsunk levelet hogy tudjam kaphatok-e pár vesszőt ezek a jogi dolgok végett,mert csak így tudok tervezni előre vagy maradok őszinte csodálód.
A Nyári muskotály jó fajta szőlő.aug.közepén érik nálam./Déli országrész/.Kár hogy nem magnélküli.A következő hétvégén teszek fel róla képet,és leírást.A fajtát mindenkinek ajánlom figyelmébe.
BIELIJ KOKL:/Fvk-4-2/Ukrán fajta.Szülők:Talisman/Kesza-1/ X Kuban.Érési idő:120-130 nap.Fürt:400-600 gr.kúpos,közepesen laza.Bogyó:ovális,33 x 23 mm.12-14 gr.húsos,lédús,közepesen vastag héjú/nem zavaró/,szine világos zöldes-fehér.Íze kellemes,harmónikus.Cukor:14-18%Betegség ellenállás magas,alig rothad.Fagyállóság:-24C.
Saját tapasztalat:Igen tetszetős külsejű,nagy bogyójú fajta.Cukorfoka nem túl magas,ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják.A 2014-es évben néhány permetezéssel megvédhető volt.
Sarolta nevű csemegeszőlővel kapcsolatban van valakinek tapasztalata!Milyen az íze zamata és ropogósága.Ezen felül termőképessége,fagyállósága és mennyire áll ellen a gombás megbetegedéseknek.
Miért nézne ki máshogy? A fő ampelográfiai jellemzők mindegyiknél ugyanaz. Persze valamelyest a környezeti tényezők befolyásolják, de attól még felismerhető nagyon egyszerűen.
Viszont írtad h pöttyösödik az izabellád levele. A képen is elég pöttyös a levele a szőlőnek mégse peronosz. Azt is figyelembe kell venni, hogy sokkal korábban fakadt a szőlő, így a leveleknek van egy bizonyos élete, amelynek a végén elöregedik, elváltozik. Ez az elváltozás más az egészséges, és más a túlterhelt/legyengült egyedeken. De az egyes talaj típusok is befolyásolhatják! Nekem az izabella alatt 20 éve mészoltó gödör volt. Azt pedig tudjuk, hogy az izabella nem egy mésztűrő fajta.