Ha biztosítani tudod hogy a szél ne törje le a hajtást, akkor jobb ha hagyod, hadd nőjön. Ha már van mellette támrendszer azon elhúzhatod, ha nincs még, akkor esetleg a szomszéd karó tetejénél is megkötheted.
Ha egészséges a szőlőd, akkor a perenoszpora, orbánc ellen igen, elég lehet a bordói lé. De most a lisztharmat ellen is védekezni kell. Felszívódó szerként használhatod a Topast, ha nyomát sem látod ,akkor talán elég magában, de ha tüneteket észlelsz, akkor támogatsd meg kontakt szerrel, mint a Kumulus, vagy a Thiovit Jet.(Ez mindkettő kén, csak más a gyártója) A kontakt szer igazán akkor hatásos, ha oda jut ahová a csapást szánjuk. Pl a lisztharmatos fürtre, vagy a levélre.
Vegesol és Bordói lé van itthon. Ma megkérdeztem egy gazdaboltban és bordói levet javasoltak. De vajon elég-e ez? Mondanátok néhány konkrét szert, és hogy pontosan milyen betegség ellen is kell nekem most védekeznem? Kösz Tao
Kezdo szolos vagyok, ugyhogy ne vegyetek rosz neven kerdesemet :) Tavaly tavasszal telepitettem egy par to szolot amit kordonmuvelesre akarok kialakitani. Tobb mind fel mint 2 meteresnel nagyobb halytasokat novesztett mar (2 halytast hagytam meg minden ton). Azt szeretnem kerdezni, hogy vissza kell vagni a tetejet az iden?
Még március elején apóom kiszedte a szőlőjét.A traktor végig ment a tőkekivágóval a a szőlőn,majd 2 tőkére mondta hogy valamilyen fehér magnélküli szőlő.A 2 tőkét haza vittem,majd elültettem,hátha megfogja.sikerült,szépen hajt mindkettő.
"Fontos tudni, hogy a szennyezett eszközöktől (vödör, csap, lopó, gumicső) a bor például ecetbaktériummal vagy borvirággombával fertőződhet, ezért használat előtt mindig mossuk meg ezeket tiszta vízzel. A gumicső belsejében idővel repedések keletkezhetnek, amelyekben penészgomba telepedhet meg, emiatt a csöveket három-öt évenként cseréljük ki."
Előre elnézést kérek, de nagyon amatőr vagyok a szőlészethez, ezért nézzétek el a bugyuta kérdéseimet! Van egy kisebb szőlőnk Szigligeten egy nyaralócskával. Nagyapám 88 éves és már nem tudja megművelni a szőlőt. Nekem sajnos nincs időm és kapacitásom művelni a területet, ezért úgy határoztam, hogy kivágom a szőlőt. Csak néhány csemege tőkét hagyok meg. És itt jönnek a naiv kérdéseim. Hogyan fogjak hozzá a kivágáshoz? Milyen eszközök szükségesek hozzá? (csákány, fejsze, kapa, stb). Hogy tudom megakadályozni, hogy újra hajtson? Egyáltalán a munkafolyamat sorrendjét sem tudom. :( A szívem szakad meg érte, mert nagyon szeretem a jó balatoni bort. Úgy látom jónak, hogy inkább megveszem azt a néhány üveg vagy demizson bort, amit a barátaimmal elfogyasztunk. Minden segítséget előre is köszönök.
Első olvasatra nem értettem a "sajnos"-t, de már értem.
Ennyi információból nem könnyű használható választ adni a kérdésedre.
Tapasztalataim szerint nem szokás a szőlőt (főleg, ha az már idősebb ültetésű) a fákhoz (bokrokhoz) hasonlóan gyökérlabdával együtt átültetni. Ettől függetlenül, nem zárható ki, hogy a vegetációs idő kezdetén (febr-márc.) egy két tőkénél ez a módszer nem lesz sikeres. Mindenesetre számítanod kell arra, hogy a szőlő gyökérzete szövevényesen elágazó, elkúszó és először az átültetett tőkét életben kell tartanod, megerősítened és csak ezt követően terhelheted.
A folytonosság megőrzésének egyszerübb módja - ha direkttermő (amerikai) fajta a szőlőd -, ha ősszel, vagy kora tavasszal a kifejlett vesszőkből néhányat (megfelelő módon) a földbe dugsz (bujtásként) és meggyökerezteted őket, majd amint azok megerősödtek a végleges helyükre kerülhetnek.
A folytonosság megőrzésének kicsit "körülményesebb" módja - nem direkttermő szőlő esetén - ha a tavasszal a kifejlett vesszőkből elviszel néhányat egy szőlőoltással foglalkozó szakembernek (lehetőleg ismerősnek), hogy oltson belőle néhány vesszőt, elkülönítve csak neked, amit aztán újra eltüthetsz.
Ez esetben elmodhatod majd a gyermekeidnek, hogy ez a fürt édesapám szőlőjéből való.
Sziasztok! Teljesen laikus vagyok szőlő témában. Sajnos örököltem egy szőlővel teleültetett telket, és más terveim vannak a területtel (építkezni szeretnénk...), viszont néhány tőkét mindenképp szeretnék megtartani Apám emlékére. Az volna a kérdésem, hogy túléli-e a növény azt, ha kiásom, és máshová ültetem el? Válaszaitokat előre is köszönöm!!!
3, Most kell csak igazán! Örülj, ha nem észlesz tünetet, ne várd meg amig fellépnek. Az hőmérséklet és a sok csapadék nyomán észlelhető magas páratartalom mindenféle gombának a legideálisabb táptalaj. Ha rám halgatsz, kombináltan, kontakt és felszívódó szerrel permetezz. A kontakt szer ugyan úgy véd mint a felszívódó, ameddig a levélen a bogyókon megtalálható.
Sziasztok, három kérdés: 1. Van közületek valaki, aki üzletszerüen forgalmaz valódi magyar borokat? 2. RAMBO nem jössz el most megnézni a szölöt? Olyan szép! És most már talán meg is lehetne állapítani, melyik milyen fajta. 3. Kell most permetezni? Nem látszik semmi betegség. Ha igen mivel? (Tudom ilyen idöben azt szoktátok mondani, hogy "nyomás van". De milyen? Azt sem értem, hogy mi értelme van preventív jelleggel kontakt szerekkel permetezni?
20-as cukorfokú mustból erjedt a bor, ehhez már nem adtam kristályos napfényt :-) A pince állandó 14-15 fok (ez celsius fok :-). A kénezéssel csínján bántam, inkább kevesebb van benne, mint több. Az igazi kérdés az, hogy a pimpó okozhatja-e ezt a keserű mellékízt? A szakirodalomban nem találtam ennek nyomát... Ami igazán rejtélyes a dologban, hogy a múlt hétvégén átfejtettem, egy kis levegőt is kapott (a ballon szájából zubogott alá a csőből), és mostanra eltűnt a kesernyés íz. Szeretnék a végére járni ennek a rejtélynek, egyszerűen nem találok rá értelmes magyarázatot.
Virágosodásra hajlamosak a kisebb alkoholtartalmú borok, a meleg pincében tartott, valamint a darabban álló borok. Hány cukorfokú volt a mustod, amiből a borod készült? Kénezted-e rendszeresen?
Kísérleteztem az egyik ballonnal így alátölteni-lehalászni, de a vége az lett, hogy a hártya 80%-a szétszakadozva aláhullott a borba. Másnap dupla olyan keserű lett, és opálos is (azóta kitisztult persze). Innen jött a sejtés, hogy mégiscsak a pimpónak lehet köze a keserűséghez. Erjedés előtt volt mustülepítés, a préselés utáni reggelen lefejtettem a mustot a durva seprőről. Lehet-e az az oka, hogy sokáig nem volt átfejtve? Furcsállanám, de sok irányba nyomozok... Kösz a választ, de még hajt a kíváncsiság! :-))
tartamhatás szempontjából jobb a vas kelát beásása ha hiretelen akarsz változást jó a lombtrágya a levélre de kiprobálhatod a földbe locsolva is ezt ugy kellene kivitelezni, hogy a tőke körül csinálsz körbe mondjuk 4 lyukat 20-30 cm mélyen hogy eljusson a gyökkérzet közelébe az anyag csinálhatod töményebbre is a lombtrágyát hisz nem a levélre kerül.
Ha a ballonban tartott bor kivirágosodik, akkor ha csak egy vékony hártya van rajta, nem kell átfejteni, hanem alátölteni bort lopóból, és amikor a hártya a ballon tetején már majdnem kicsap, akkor le lehet fújni. Ettől nem lesz keresnyés íze. A pince penészgombáitól sem.
Ellenben a talajban élő baktériumok okozhatnak ilyen ízképződést (akrolein termelésük folytán). Talán az erjedés előtti mustülepítéssel lehet ellene védekezni.
Idén lombtrágyával is javíthatsz a dolgon, az azonnal felszívódik.
Ilyen bőséges esőzések a kiszórt trágyát klasszul bemossák a talajba, amit bekapálsz, őszre már abból tud erősíteni sztem. A kelátok elég bazinagy molekulák, (olyanok mint egy olló) és ezért nem valami jól mobilizálódik a talajban, tehát a teljes kimosódástól nem kell tartanod. Tavasszal is érdemes adni az adag 1/3-át, és ha a sárgulásos jeleket látod, akkor lombtrágya megint. Én Mg. kiegészítő lombtrágyát adtam, nekem nagyon bevált (kocsánybénulás ellen).
Sziasztok! Új fiúként lenne egy kérdésem, hátha tudtok segíteni: A boromnak meglehetősen kellemetlen keserű mellékíze van. Próbáltam a szakirodalomban és itt a fórumban is utánajárni, eddig eredménytelenül.
A paraméterek: Kétféle bor, mindkettő tavalyi szüretelésű: chardonnay és egy kis othello (rozé). A pince egy 100 éves borospince, állandó 14-15 fokkal, 80-85% páratartalommal. Nemespenész nincs, nem nemes van. A borok üvegballonokban forrtak ki és abban is tárolom, nincsenek darabban. Mindkét borra jellemző a keserű mellékíz, a chardonnayra sokkal inkább, és utólag alakult ki, az első két fejtéskor még biztosan nem volt.
Van néhány kósza ötletem, de eléggé sötétben tapogatózom: - lehet-e a pince penészflórájától? - lehet-e a virágosodástól? (bár nincs darabban, azért kivirágosodott minden ballonom egy kicsit, és sajnos elég sokáig (jónéhány hét) nem tudtam átfejteni...
Más tapasztalt már ilyet? Valami ötlet? Gyógymód? Hálás lennék...